IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали има противречности во библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали има противречности во библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 9>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2009 во 11:13
Originally posted by spiros spiros напиша:

Таканаречените “противоречности“ во Библијата произлегуваат од неверниот дух кој што живее и го владее срцето на човекот. Оној човек кој не ја разбира суштината на Вистината, за која прекрасно сведочи Библијата од нејзината прва до последна страна!

Да, таа Совршена Суштина, таа Совршена Вистина, од љубов кон човекот - Човек стана, а луѓето со неверен дух се обидоја да Го убијат, нанесувајќи Му смртоносна рана!

Но - Елхамдулилах - не успеаја кодошите да Го убијат, бидејќи БОГ најсаконото Тело на најсаканото Чедо од смртта Го стана!

ХалелуЈАХ !

Koj ja napishal biblijata?????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2009 во 11:42

Таканаречените “противоречности“ во Библијата произлегуваат од неверниот дух кој што живее и го владее срцето на човекот. Оној човек кој не ја разбира суштината на Вистината, за која прекрасно сведочи Библијата од нејзината прва до последна страна!

Да, таа Совршена Суштина, таа Совршена Вистина, од љубов кон човекот - Човек стана, а луѓето со неверен дух се обидоја да Го убијат, нанесувајќи Му смртоносна рана!

Но - Елхамдулилах - не успеаја кодошите да Го убијат, бидејќи БОГ најсаконото Тело на најсаканото Чедо од смртта Го стана!

ХалелуЈАХ !

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

ДУХОТ БОЖЈИ преку БОЖЈИ луѓе , кои за СОВРШЕНАТА ВОЛЈА БОЖЈА дале сè!
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2009 во 12:12

ХалелуЈАХ !

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2009 во 13:18
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

eve jas sakam da ja prifatam hristijasnkata religija
no ete najduvam prtivrecnostii sto zaklucuvam deka nee bozja kniga i nemozam da ja prfatam taa religija od prosta pricina sto se izmesani vistini so nevistini..
kako ti ke me ubedis vo toa deka ovaa kniga e bozja i taka veli bod i deka isus e bog i spasitel koga ti tvrdis i taka e. pisuvana od luge inspiraarana od luge i pisuvana posle zivotot na isus a ne vo vremeto na isus . poveli.
pozdrav

Biblijata e kniga koja gi porazuva genijalnite umovi i gi sveduva da ja priznaat nejzinata mudrot, koja so svojata sodrzina gi plenuva nivnite srca i gi preporoduva za nov zivot-ispolnet so radost,mir o zadovolstvo. Taa , isto taka, gi prosvetuva umovite na prostite i nevestite vo znaenjeto i gi vozdignuva so svojata duhovna sodrzina, nad sekoja covecka mudrost.

Koga taa se prifaka so vera gi vozdignuva moralnite vrednosti na narodite i posdincite i gi menuva mislite, srcata i custvata, koi do migot na prifakanjeto na istata,se so gresni nameri, sprotistaveni na nejzinata volja.

Biblijata moze da gi napravi zlostornicite - cesni; samopravednite i sebicnite - ponizni; nepoleznite vo opstestvoto - polezni; otpadnicite so nizok moral- moralni. Biblijata ja imaa taa mok zaradi vdahnovenosta na Svetiot Duh vo nejzinata poraka..

Od prvata strana do poslednata Avtorot na Biblijata e Bog.Taa e pisuvana od luge, koi ziveele sveto i veruvale vo Bozjite otkrovenija, koi vo tekot na coveckata istorija gi profatile i zapisale kako siguren dokaz na Bozjoto postoenje i Negovata sovrsena Mudrost.

Glavnata tema Biblijata e doaganjeto na Isus Hristos na zemjata i Negovata zrtva na Golgota. Se toa sto e napraveno na Golgota - preku Negovata smrt na krst - e za da go otkupi gresnoto covestvo od negovite grevovi i da mu ovozmozi preku vera vo Bozjiot Sin, da postigne vecen zivot.

Zasto Bog tolku go vozljubi svetot, sto Go dade Svojot Edinoroden Sin, ta sekoj,koj veruva vo Nego, da ne zagine, tuku da ima vecen zivot[Jovan 3,16].

Spasenieto sto go dava Bog e vrz osnova na Negovata neiskazana ljubov i milost kon covestvoto.

Zasto po blagodet ste spaseni, preku verata, i toa ne e od vas samite - toa e Bozji dar![Efesjanite 2,8].

Citajte ja Biblijata vnimatelno i so razmisluvanje i zivejte spored nejzinite duhovni poraki, a Bog e Onoj Koj ke go zavrsi zapocnatoto delo vo vas.

Nemu slava, cest i vlast od sega i doveka. Amin!
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2009 во 19:55
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ochigledno ne ti doshlo da diskutirash, tuku da drzhish monolozi.

zarem toaa vi preci li
iili ne sakate da se znae vistinata,
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2009 во 19:59

ХалелуЈАХ !

site bozji knigii se preku arhangle gabril ,
no te prasaa koj ja naspisal biblijata i koi se tie bozji lugee,
ovaa biblija sto ja imaame e pisuvana vo 1 vek i 2 vek posle isus
ako e od duhot bozji ne bi trebalo da imaa tolku golemi protiv recnostii ,, neznam kolku me razbirate
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2009 во 20:03

ХалелуЈАХ !

Templariuse, си го болдирал зборот луѓе ... ?Дали имаш проблем и со тие луѓе кои што сè дале за Суштината БОЖЈА, за Вистината БОЖЈА, за ХРИСТА?

Луѓе кои - одкако Го примиле БОЖЈИОТ ДУХ - никогаш никому и под ниедни услови не пролиле нити една единствена капка крв?

in Time & Eternity!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2009 во 20:20

ako e od duhot bozji ne bi trebalo da imaa tolku golemi protiv recnostii ,, neznam kolku me razbirate

el_kevser, противречностите се поради духовната слепост на читателите, но за БОГА во Христа, воопшто нема противречности!

Живиот БОГ секогаш кога комуницира со творевината (во неа припаѓаат дури и Ангелите како што е и мошне важниот Архангел Гаврил) ТОЈ тоа го прави преку Своето Живо СЛОВО (ДАВАР, ЛОГОС), Кое е Мостот помеѓу творевината и Творецот и е во Творецот и во творбата!

Тоа БОЖЈЕ СЛОВО е поважно од секој Ангел, секој Пророк, секој Апостол, секоја Книга, ... поважно дури и 40те Пророци и Апостоли преку кои ТОЈ ја вдахна Библијата, која прекрасно сведочи за Суштината на Вистината (Живиот БОГ во Христа)!

Изменето од spiros - 27.Декември.2009 во 20:22
in Time & Eternity!

Кон врв
blagorodna Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Декември.2007
Поени: 568
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blagorodna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2009 во 20:25
Koj nasol da mi zborvat za prtiurecnosti u Biblijata spolaj Tiiiiiii
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2009 во 20:46

el_kevser, противречностите се поради духовната слепост на читателите, но за БОГА во Христа, воопшто нема противречности!

Живиот БОГ секогаш кога комуницира со творевината (во неа припаѓаат дури и Ангелите како што е и мошне важниот Архангел Гаврил) ТОЈ тоа го прави преку Своето Живо СЛОВО (ДАВАР, ЛОГОС), Кое е Мостот помеѓу творевината и Творецот и е во Творецот и во творбата!

Тоа БОЖЈЕ СЛОВО е поважно од секој Ангел, секој Пророк, секој Апостол, секоја Книга, ... поважно дури и 40те Пророци и Апостоли преку кои ТОЈ ја вдахна Библијата, која прекрасно сведочи за Суштината на Вистината (Живиот БОГ во Христа)!

dobro toee tvoe razmisluvaanjee ti tvrdis deka nemaa prtivrecnostii ,jas ti tvrdam deka ima i ti iznesuvam bibliski citati jas ne gi izmisluvam tie otvori biblija i realzirajgi tiee citati sto ti   prativ. tie protivrecnosti i dokazimi deka nese prtivrecni,
i poftorno ke recam bozja kniga neama ptorivreceie zs bog e sovrsen kako sto velis a vo biblijata s e srekavame so mnogu protivrecie,
evee dali mozes da gi analiziraas ti ovie citati sto ke ti pratam,, i dokazimi deka nee taka mozebi jas gresamm ,
evagelie spored matej 27,32, kade veli;

А на излегување сретнаа човек Киринеец, по име Симон, и го принудија да Му го носи крстот

spored luka 23,,26, veli;

И кога Го поведоа, го фатија некој си Симон Киринеец, кој се враќаше од поле, па врз него го ставија крстот, за да го носи по Исуса

spored jovan,19,,17, veli;

Тогаш им го предаде за да биде распнат. Тогаш Го зедоа Исуса.

17 А Тој, носејќи го Својот крст, излезе на местото наречено Лобно, а на еврејски Голгота;

18 каде Го распнаа, и со Него други двајца, од едната и од другата страна, а Исуса во средина.

;; kako ti ovaa go analiziraass;; spiros,
ovie se tri teksta na ist nastan zarem nee taka , ako ne popravime , ti poveke si upaten,
vo dvata teksta na matej i luka oni tvrda spored citato deka krstot go nosel nekoj simon kirinaec, , zarem nee taka spiros,
dodeka vo evagelieto na jovan   se govori i ima poinakvo znacenje on tvrdi deka krstot go nosel samiot isus,,
zarem nee taka spirose, ako nee ti dokazimi deka nee taka mozebi jas neznam da citam , ovie se prtivrecni sodrzinii ,, mozebi jas imam duhovna spepsot ; pa bi te zamolil ti mene da mi go objaznis ovaa , biddiiki ti duhovno gi svakas   vrednostite,

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2009 во 22:01

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ochigledno ne ti doshlo da diskutirash, tuku da drzhish monolozi.

zarem toaa vi preci li
iili ne sakate da se znae vistinata,

Vistinata ja znaeme i Verosipoved ne e mesto za otvaranje blogovi, tuku za diskusii megju chlenovite.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2009 во 22:03
zarem ovaa nee diskusija so spiross vo vrska so toa sto go prasuvam
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2009 во 22:49

dobro toee tvoe razmisluvaanjee ti tvrdis deka nemaa prtivrecnostii ,jas ti tvrdam deka ima i ti iznesuvam bibliski citati jas ne gi izmisluvam tie otvori biblija i realzirajgi tiee citati sto ti   prativ. tie protivrecnosti i dokazimi deka nese prtivrecni,
i poftorno ke recam bozja kniga neama ptorivreceie zs bog e sovrsen kako sto velis a vo biblijata s e srekavame so mnogu protivrecie,
evee dali mozes da gi analiziraas ti ovie citati sto ke ti pratam,, i dokazimi deka nee taka mozebi jas gresamm ,
evagelie spored matej 27,32, kade veli;

А на излегување сретнаа човек Киринеец, по име Симон, и го принудија да Му го носи крстот

spored luka 23,,26, veli;

И кога Го поведоа, го фатија некој си Симон Киринеец, кој се враќаше од поле, па врз него го ставија крстот, за да го носи по Исуса

spored jovan,19,,17, veli;

Тогаш им го предаде за да биде распнат. Тогаш Го зедоа Исуса.

17 А Тој, носејќи го Својот крст, излезе на местото наречено Лобно, а на еврејски Голгота;

18 каде Го распнаа, и со Него други двајца, од едната и од другата страна, а Исуса во средина.

;; kako ti ovaa go analiziraass;; spiros,
ovie se tri teksta na ist nastan zarem nee taka , ako ne popravime , ti poveke si upaten,
vo dvata teksta na matej i luka oni tvrda spored citato deka krstot go nosel nekoj simon kirinaec, , zarem nee taka spiros,
dodeka vo evagelieto na jovan   se govori i ima poinakvo znacenje on tvrdi deka krstot go nosel samiot isus,,
zarem nee taka spirose, ako nee ti dokazimi deka nee taka mozebi jas neznam da citam , ovie se prtivrecni sodrzinii ,, mozebi jas imam duhovna spepsot ; pa bi te zamolil ti mene da mi go objaznis ovaa , biddiiki ti duhovno gi svakas   vrednostite,

Гледаш ел-кевсер, тебе и на другите на кои им е поважна буквата од суштината, ви служи Библијата да не и поверувате на Вистината, додека кај блажените тоа не е така, бидејќи веруваат на Спасителот и преку верата во Него се спасуваат!      

Денот доаѓа кога сите ќе ја видат СОВРШЕНАТА ВИСТИНА, дури и тие што ја прободеа!

in Time & Eternity!

Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2009 во 00:06
Нема противречности во Словото Божјо! Заради нашата сопствена ограниченост многу работи не ги согледуваме. Мене тоа лично ми се случувало, па и сега ми се случува. Понекогаш ми се чини дека во некои работи нема смисла, ама ако подлабоко размислам или побарам... сфаќам дека се што е во Словото е со причина.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,312 секунди.