IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали има противречности во библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали има противречности во библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 9>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 05:51
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

ako ima protiv recnostii a veke prizna deka ima   togas
slobodno moze da se kaze deka nee bozja knigaaa tuku izmeneata so bozjite vistini i nevistini inspirirani od lugettooo ,, moze da se najde i vistini i nevistiniiti zborovii
dali trosjtvoto spaga vo nevistiniti ili vistiniti zborovii
dali spaga vo niv veruvanjeto na isus deka e bog
dali spaga veruvanjeto deka isus   sin na boga
dalie vistinit sbor ili inspiraciaa na lugetoo

E pa, kollku pati kje ti se kazhe deka taa e Kniga pishuvana od lugje inspirirani od Boga, isto onaka kako sto se pishuvani SITE sveti knigi, vluchuvajki ja i onaa shto ti smetash deke bukvalen Bozhji zbor.

Prashanja sto gi postavuvash gi postavuvaat site onie koi ne se hristijani. Onie koi ne se muslimani prashuvaat dali Muhamed e posledniot profet i dali e voopshto profet, dali Alah e Bog i t.n.

Rabotata e shto, kako koncepti, Hristijanstvoto i Islamot imaat svoi ramki i temeli (dogmi) i tie imaat soodvetni pozitivni odgovori na site tie prashanja, a toa dali nekogo kje go zadovolat takvite odgovori e sosem druga rabota. Bidejki site ovie odgovori se generirani od samite religii preku istite pisanija koi se stavaat pod prashanje, a ne odnadvor, od treta strana, takvite dokazi ne se zemaat kako nezavisni i objektivni - toa e principot "kadija te tuzhi, kadija te sudi".

Kako shto gledash, ako neshtata bea taka ednostavni i ochebijni, togash site luge na planetava kje bea hristijani ili muslimani i ovie nemashe da bidat veruvanja tuku egzaktni nauki.

Jas znam deka sekoj vernik najiskreno veruva i posakuva tokmu negovata religija da e 100% Bozhji zbor, a site drugi lazhni, no toa sepak ostanuva samo vo sferata na veruvanjeto i lichnoto ubeduvanje. Zatoa i postojat site tie religii.

Изменето од Messenger - 20.Декември.2009 во 06:00
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 17:08
eve jas sakam da ja prifatam hristijasnkata religija
no ete najduvam prtivrecnostii sto zaklucuvam deka nee bozja kniga i nemozam da ja prfatam taa religija od prosta pricina sto se izmesani vistini so nevistini..
kako ti ke me ubedis vo toa deka ovaa kniga e bozja i taka veli bod i deka isus e bog i spasitel koga ti tvrdis i taka e. pisuvana od luge inspiraarana od luge i pisuvana posle zivotot na isus a ne vo vremeto na isus . poveli.
pozdrav
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 19:25
Nemoj da ja prifatish hristijanskata religija i nikoj ne te tera da go napravish toa. Nema nikoj da povede verska borba protiv tebe i nema da ti vleva strav i da te terorizira dodeka ne stanesh hristijanin.

OK? Mozhesh slobodno da dishish i da veruvash vo kakov sakash koncept na Boga i Bozhjoto Carstvo.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 19:33
voopsto ne mi odgovori na prasanjeto
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 19:38
Na koe prashanje ne sum ti odgovoril?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 19:51
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Na koe prashanje ne sum ti odgovoril?
eve jas sakam da ja prifatam hristijasnkata religija
no ete najduvam prtivrecnostii sto zaklucuvam deka nee bozja kniga i nemozam da ja prfatam taa religija od prosta pricina sto se izmesani vistini so nevistini..
kako ti ke me ubedis vo toa deka ovaa kniga e bozja i taka veli bod i deka isus e bog i spasitel koga ti tvrdis i taka e. pisuvana od luge inspiraarana od luge i pisuvana posle zivotot na isus a ne vo vremeto na isus . poveli.
pozdrav
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 20:01
Jas do sega povekje pati ti rekov deka vo Knigata se staveni povekje pisanija od razlichni lugje koi pishuvale inspirirani od Boga.

Ako napishanoto ti se dopagja, togash prifati go, ako ne ti se dopagja po bilo koja osnova, togash ne go prifakjaj. Nemam namera da te ubeduvam ili razubeduvam vo bilo shto. Zatoa verata se prifakja dobrovolno, a ne so ubeduvanje.

Ako navistina znaesh shto e vistina ili nevistina vo Biblijata, togash tebe ne ti treba da se zapoznavash so nea bidejki vekje si ja osoznal. Toa znachi deka tvoeto "sakanje" za prifakjanje na hrsitijanskata religija e bezpredmetno i ne go postavuvash iskreno tuku samo kolku da sozdadesh konfrotacija.

Istoto vazhi i za Islamot i k*ranot.

Изменето од Messenger - 20.Декември.2009 во 20:02
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2009 во 18:34
evee ustee ednaaa golema pritv recna sodrzinaa vo biblijata se Odonesuva na citat 1 letopisi 7,6,
kade veli ;;

Венијаминови синови: Вела, Вехер и Едијаил, тројца

vo drug citat vo istata kniga 1 letopisi 8-1-2 veli;

На Венијамина му се роди првенецот Вела, вториот Асвил, третиот Ара,

2 четвртиот Ное и петтиот Рафа
dodeka vo bitie 46;21; veli;

Венијаминови синови: Вела, Вехер, Асвил, Гира, Нааман, Ихиј, Рос, Мупим, Упим и Аред

ovde ocigledno imaa nesto sto nee vo reddd t.e prtivrecni stihovi (sodrzini)
vo prviot citat veli tri sinovi deka imal
spored vtoriot tekst 5 sina
dodeka vo tretiot citat veli deka imal 10 sina

ovde se raboti za ocigledna greska a vo bozja kniga ne bi trebalo da ima grsski , kako stoe ovaaa ;;

sekoe dobro na sitee pozdrav ;;
bidetemi pozdraveni,

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2009 во 21:48
Ochigledno ne ti doshlo da diskutirash, tuku da drzhish monolozi.
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2009 во 22:30
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Jas do sega povekje pati ti rekov deka vo Knigata se staveni povekje pisanija od razlichni lugje koi pishuvale inspirirani od Boga.

И врз која основа го тврдиш ова? Има разлика помеѓу инспирација и вдахновеност. Автор на Библијата е Бог, но веројатно заради човечкиот елемент којшто можеле да го внесат писателите, искуството, стилот на пишување, самата биографија на тие луѓе, Тој не одбрал да ја фрли од Небото веќе напишана.

2 Тимотеј 3:16 Целото Писмо е од Бога вдахновено и е полезно за поука, за изобличување, за поправање и за воспитување во правдата,
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2009 во 22:58
Rita.MD, imash potpolno pravo da veruvash vo toa, no istovremeno treba istoto veruvanje da im go dozvolish i na site vernici od DRUGITE veri.

Site vernici sigurno znaat deka nekoi liugje gi pishuvale pisanijata vo Biblijata, a nekoi vernici (osobeno protestantite) veruvaatt deka avtorot na tie pisanija e Bog.

Nema potreba da polemizirame okolu toa bidejki faktite se fakti, a veruvanjata se veruvanja i okolu dogmata na religijata ne se diskutira. Taa ili se prifakja ili se otfrla.
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2009 во 23:06
А ти од кај знаеш дека биле само инспирирани од Бога, (овој дел Ти го кажа како факт, што не значи дека е така) а не водени од Светиот Дух?

Јас пак, ти кажав што Библијата вели за Својот автор (и оние кои ги запишале Неговите зборови, а не нивните), ваљда најсигурно е во самата книга да се прочита кој ја напишал, отколку да се прашуваат други. И секој што вели дека е христијанин верува дека Библијата е Божји, а не човечки кој е само збор иснпириран од Господ. Тоа не беше само мое мислење, туку она што е запишано во Книгата која ни е тема на дискусија.

Изменето од Rita.MD - 26.Декември.2009 во 23:14
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2009 во 23:10
Dobro Rita, ajde prochitaj ja Kniga Jov...
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Декември.2009 во 10:55
Таканаречените “противоречности“ во Библијата произлегуваат од неверниот дух кој што живее и го владее срцето на човекот. Оној човек кој не ја разбира суштината на Вистината, за која прекрасно сведочи Библијата од нејзината прва до последна страна!

Да, таа Совршена Суштина, таа Совршена Вистина, од љубов кон човекот - Човек стана, а луѓето со неверен дух се обидоја да Го убијат, нанесувајќи Му смртоносна рана!

Но - Елхамдулилах - не успеаја кодошите да Го убијат, бидејќи БОГ најсаконото Тело на најсаканото Чедо од смртта Го стана!

ХалелуЈАХ !

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,282 секунди.