IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Противречности во Куранот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Противречности во Куранот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2009 во 10:55
Prashanje za el_kevser, naletav na imeto IBLIS, koe e povrzano so Adam, shto bil Iblis ako sakash da mi pojasnish...???

Blagodaram...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2009 во 16:31
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo da bismo ga na kušnju stavili i činimo da on čuje i vidi; /2/ Mi mu na pravi put ukazujemo, a njegovo je da li će zahvalan ili nezahvalan biti; /3/

"Zar je to davno bilo kad čovjek nije bio spomena vrijedan." Zatim to Allah, dž.š., objašnjava pa kaže:
"Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo" "da bismo ga na kušnju stavili" "i činimo da on čuje i vidi." Dali smo mu sluh i vid koji mu pomažu da Allahu, dž.š., bude pokoran ili nepokoran.
"Mi mu na pravi put ukazujemo." Mi smo mu ga pojasnili i pokazali kako se navodi i u ajeti-kerimu:
"I dobro i zlo mu objasnili(90:10). Pokazali smo mu put dobra i ukazali mu na put zla. stvaranja na covekot vo fazi

Ne mi e jasno zashto koga Allah se obraca veli NIE (Mi), zarem Allah ne e eden ???? Koja e toa mnozina, koi se tie ???? Nekako ovaa ne mi e jasno ???

pozdrav do tebe   ovaa kako sto mislam iljada patii go imaa kazano brakata muslimanii   ali izgleda treba poveke pati da se objasnuvaaa

zborot nie nam ili sl se odnesuva na bog tooaa e voobicaena osobenost na arapski govor , koristen za istaknuvanja na vaznosta na govornikot.
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2009 во 16:48
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

И се е точно а? Во која заблуда живееш човеку...Ако едно е точно, не може и другото да е. А баш ме интерсира од чија сперма е створен Адам или во чија утроба се развивал по тие етапи?

И кои се тоа "Mi"? Зашто зборува во множина?

ritaa gledam deka voopsto nitu razmisluvaas

treba da svatis nekoi rabotii

zborot   grutka krv se spomniva vo mnogu mesta   i toa se odnesuva   na razvojot na coveckiot embrion vo matkata na majkata t.e sozdavanje vo fazii i toaa e celata suraa , a drugoe sodavanjeto na prviot covek vo koj veli e sosdaden od glina grutka zemja
ke go citiram toj citat
NIE NAVISTINA GO SODZADOVME COVEKOT OD GLINA (GRUTKA ZEMJA)ODBRANA POTOA KAKO KAPKA SEME GO STAVIVME NA MESTO SIGURNO POTOA KAPKATA SEME NIE JA SODZADOVME VO NESTO STO SE ZAKACUVA , OD NESTO STO SE ZAKACUVA SOZDADOVME PARCE MESO , OD PARCETO MESO SODZADOVME KOSKI , A POTOA KOSKITE SO MESO GI OBVITKAVME(23,12,14,.

tuka bog ni kazuva i ni objasnuva stvorenjeto na covekot od pocetokotna covekot od ekstrakt na zemja, atoa e sodavanjeto na prviot covek,adem , neznamm kolku mozes da me svatis sto se odnesuva kakpa sperma, tuka stanuva zbor za coveckiot rod,, zatoa treba i da razmisluvas ane tie raboti sto mi gi kazuvas i kako ti gi razmisluvas,, i potoa go kazuva celiot razvoj na coveckiot embrion sto se slucuva vo matkata,, i zatoa ti pustiv edno video kade i naucnicite se slozuvaat so ovoj citat na k*ran koj precizno gi kazuva site fazi na voceckiot embrion .i kaj gledas ti protiv recnostii

i kolku da ti objasnuva ti pak ke si go imas tvojot stav . zatoa gledajgi rabotie od posiroka dimenzijaa
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2009 во 17:03

Prashanje za el_kevser, naletav na imeto IBLIS, koe e povrzano so Adam, shto bil Iblis ako sakash da mi pojasnish...???

Blagodaram...

pozdrav do tebe
naduen sejtan (satana gavol) ponizen od Allah d,z prokolnat i go progonil od dzeneto a toj mu se kolni na allah deka ke gi napaga lugeto odnapred i od nazad so desno i od levo i taka ke gi odvraka od allahoviot pat
kade veli vo k*ran,
ALLAH RECE; STO TE SPRECI PA DA NE PADNES NA SEDZE KOGA VEKE TI NAREDIV? IBLIS RECE JAS SUM PODOBAR OD NEGO MENE ME SOZDADE PD OGAN ANEGO GO SODADE OD GLINA(KAL PRASINA ZNACI OD ZEMJA) k*rAN EL A RAF 12.POTOA KE IM PRIGAM OD PRED NIV I ZAD NIV I OD NIVNATA LEVA STRANA I OD NIVNATA DESNA STRANA I KE GI NAJDES MNOZISTVOTO OD NIV NEBLAGODARNI
iblis lugeto gi zaveduva i vo zabluda gi nosi kade allah ne opomenuvaa;
I KOLKU MOZES NATERAJ OD NIV SO GLASOT TVOJ I NATERAJ GO KARAVANOT TVOJ KON NIV I PESADIJATA TVOJA,, ZDRUZI IM SE I VO IMOTOT I SO DECATA I VETI IM!
SEJTANOT IM VETUVA SAMO IZMAMA(EL ISRA64,)
A llah gi opomenuva lugeto deka iblis mue nepriatel na covekot nemu i na negovata zena (adem , adam, hava , eva)
kade velii;;
togas nie rekovme o   adem ovoj navistina, e nepriatel, tvoj i na zenata tvoja , pa taka nikako neka ne ve istera od dzenetot; ke se unesrekite(ta-ha117.

ako sakas uste kazii ako ne si me razbral. ppzdrav

Изменето од el_kevser - 21.Декември.2009 во 17:05
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 16:52

Blagodaram...

pozdrav do tebe
naduen sejtan (satana gavol) ponizen od Allah d,z prokolnat i go progonil od dzeneto a toj mu se kolni na allah deka ke gi napaga lugeto odnapred i od nazad so desno i od levo i taka ke gi odvraka od allahoviot pat
kade veli vo k*ran,
ALLAH RECE; STO TE SPRECI PA DA NE PADNES NA SEDZE KOGA VEKE TI NAREDIV? IBLIS RECE JAS SUM PODOBAR OD NEGO MENE ME SOZDADE PD OGAN ANEGO GO SODADE OD GLINA(KAL PRASINA ZNACI OD ZEMJA) k*rAN EL A RAF 12.POTOA KE IM PRIGAM OD PRED NIV I ZAD NIV I OD NIVNATA LEVA STRANA I OD NIVNATA DESNA STRANA I KE GI NAJDES MNOZISTVOTO OD NIV NEBLAGODARNI
I KOLKU MOZES NATERAJ OD NIV SO GLASOT TVOJ I NATERAJ GO KARAVANOT TVOJ KON NIV I PESADIJATA TVOJA,, ZDRUZI IM SE I VO IMOTOT I SO DECATA I VETI IM!
A llah gi opomenuva lugeto deka iblis mue nepriatel na covekot nemu i na negovata zena (adem , adam, hava , eva)
kade velii;;
togas nie rekovme o   adem ovoj navistina, e nepriatel, tvoj i na zenata tvoja , pa taka nikako neka ne ve istera od dzenetot; ke se unesrekite(ta-ha117.

Dali e iblis andjel ili djavol???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 17:24

Blagodaram...

pozdrav do tebe
kade veli vo k*ran,
kade velii;;

Dali e iblis andjel ili djavol???

pa ti kazav   be Templarius
citajj pogore- iblis- satana gjavol koj e stvoren od ogan
angel melek - stvoren od svetlina

Изменето од el_kevser - 22.Декември.2009 во 17:25
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 22:24
Templarius---
би те замолил да го смениш насловот на темата и да напишеш к*ран, благодарам поздрав ,

противречности во к*ранот

Изменето од el_kevser - 22.Декември.2009 во 22:25
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 22:42
Naslovot go popraviv i podobro od shto barashe. Ne me prashuvak kako izleze vaka... ne znam nitu jas.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 23:04
18-50 - E interesno, zashto koga Allah im nareduva na angelite da se poklonat na Adama site se poklonuvaat sem Ilbisa za koj se veli deka dzin...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 23:25
Dali Muhamed go videl Allah

Da

[53.6] Posjednik snage. Tad se postavio,   
[53.7] I on bio na horizontu najuzvišenijem,   
[53.8] Zatim se približio, pa spustio,   
[53.9] Pa bio na rastojanju dva luka ili bliži,   
[53.10] Te objavio (Allah) robu Svom, šta je objavio.   
[53.11] Nije poreklo srce šta je vidio.   
[53.12] Pa zar raspravljate s njim o onom što jevidio?   
[53.13] I zaista ga je vidio pri spuštanju drugom,   
[53.14] Kod Sidre krajnje   

[81.15] Pa ne! Kunem se onima koje odstupaju,   
[81.16] Koje se kreæu, koje se skrivaju,   
[81.17] I noæu, kad odlazi,   
[81.18] I jutrom, kad diše,   
[81.19] Uistinu, to je rijeè izaslanika plemenitog,   
[81.20] Posjednika moæi, kod Vlasnika Aršacijenjenog,   
[81.21] Slušanog, tamo pouzdanog.   
[81.22] I nije drug vaš lud,   
[81.23] A uistinu, vidio ga je na horizontu jasnom,   
[81.24] I nije on nad nevidljivim škrt,   
[81.25] I nije to govor šejtana prokletog.   
[81.26] Pa kamo idete?   
[81.27] Zaista je on samo Opomena svjetovima,   
[81.28] Za onog od vas ko hoæe da ide pravo -   
[81.29] A neæete, izuzev šta hoæe Allah, Gospodarsvjetova.   

NE

6-102. To vam je Allah, Gospodar vaš, nema drugog boga osim Njega, Stvoritelja svega; zato Njemu robujte; On nad svim bdi!

6-103. Pogledi do Njega ne mogu doprijeti, a On do pogleda dopire; On je milostiv i upućen u sve.

6-104. "Od Gospodara vašeg dolaze vam dokazi, pa onaj ko ih usvaja - u svoju korist to čini, a onaj ko je slijep - na svoju štetu je slijep, a ja nisam vaš čuvar."

6-105. I, eto, tako, Mi na razne načine izlažemo dokaze da bi oni rekli: "Ti si učio!", i da bismo to objasnili ljudima koji hoće da znaju.

6-106. Ti ono što ti Gospodar tvoj objavljuje slušaj - drugog boga osim Njega nema! - i mnogobošce izbjegavaj.

42-51. Nijednom čovjeku nije dato da mu se Allah obraća osim na jednom od tri načina: nadahnućem, ili iza zastora, ili da pošalje izaslanika koji, Njegovom voljom, objavljuje ono što On želi. - On je, zaista, Uzvišen i Mudar!

Pa sega dali go videl ili ne, spored edna varijanta go videl, spored druga deka ne go videl, a isto taka se povikuva slepo da mu se veruva na poslanikot .... nekako ovaa ne mi e jasno ...???

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Декември.2009 во 15:24

18-50 - E interesno, zashto koga Allah im nareduva na angelite da se poklonat na Adama site se poklonuvaat sem Ilbisa za koj se veli deka dzin...

i koga nie mu rekovme na melekite padnete mu na sedze ; na adem ! site padna osven iblis, toj bse megu dzinovite pa ja oskveerni zapovedta od gospodarot svoj, ke gi zemete li togas nego i potomstvoto negovo za zastitnici pokraj mene ? onie se vasi nepriateli, e samo kolku e losa taa zamena za zulumkarite.. sura 18 50, el-kehf.
ovaa e taa sura sto ja spomna ,

vo ovaa suraa vozviseniot Allah   gi opomenuva   sinovite ademovi za iblisovoto nepriatlestvo, i gi opomenuva   sinovite ademovi da ne go zemmaat za zastinik iblis pokraj svojot stvoritel i gospodar ,
i kade im se rece   padnete mu na sedze a adem ,, site padnaa osven iblis toa iblis ne go napravi ,nego go izneveri negovata osnova postoe stvoren od plamen (ogan),osnovata na stavranjeto na angelite e od svetlost ,kade sto veli vo muslimova zbirak muhamed veli,melekite se stvoreni od svetlost , a iblis e stvoren od plamen , toj grev go storil vrs osnova stoe stvoremn od plamen ,kade vo drug citat veli jas sum podobar od nego mene me stvori od plamen a nego od glina ,(zemja),iblis nee angel tuku negovata osnova e dzinska, kako stoe ademovata osnova covecka,, pa napravi grev , na zapovedta na gospodarot negov kade mu rekol da padne na sedze na adema,, izleze od pokornosta na allah d.z kade velii; ke gi zemate li togas nego i potomstvoto negovo za zastinici pokraj mene ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Декември.2009 во 16:04

Dali Muhamed go videl Allah

Da

[53.6] Posjednik snage. Tad se postavio,   
[53.7] I on bio na horizontu najuzvišenijem,   
[53.8] Zatim se približio, pa spustio,   
[53.9] Pa bio na rastojanju dva luka ili bliži,   
[53.10] Te objavio (Allah) robu Svom, šta je objavio.   
[53.11] Nije poreklo srce šta je vidio.   
[53.12] Pa zar raspravljate s njim o onom što jevidio?   
[53.13] I zaista ga je vidio pri spuštanju drugom,   
[53.14] Kod Sidre krajnje   

[81.15] Pa ne! Kunem se onima koje odstupaju,   
[81.16] Koje se kreæu, koje se skrivaju,   
[81.17] I noæu, kad odlazi,   
[81.18] I jutrom, kad diše,   
[81.19] Uistinu, to je rijeè izaslanika plemenitog,   
[81.20] Posjednika moæi, kod Vlasnika Aršacijenjenog,   
[81.21] Slušanog, tamo pouzdanog.   
[81.22] I nije drug vaš lud,   
[81.23] A uistinu, vidio ga je na horizontu jasnom,   
[81.24] I nije on nad nevidljivim škrt,   
[81.25] I nije to govor šejtana prokletog.   
[81.26] Pa kamo idete?   
[81.27] Zaista je on samo Opomena svjetovima,   
[81.28] Za onog od vas ko hoæe da ide pravo -   
[81.29] A neæete, izuzev šta hoæe Allah, Gospodarsvjetova.   

NE

6-102. To vam je Allah, Gospodar vaš, nema drugog boga osim Njega, Stvoritelja svega; zato Njemu robujte; On nad svim bdi!

6-103. Pogledi do Njega ne mogu doprijeti, a On do pogleda dopire; On je milostiv i upućen u sve.

6-104. "Od Gospodara vašeg dolaze vam dokazi, pa onaj ko ih usvaja - u svoju korist to čini, a onaj ko je slijep - na svoju štetu je slijep, a ja nisam vaš čuvar."

6-105. I, eto, tako, Mi na razne načine izlažemo dokaze da bi oni rekli: "Ti si učio!", i da bismo to objasnili ljudima koji hoće da znaju.

6-106. Ti ono što ti Gospodar tvoj objavljuje slušaj - drugog boga osim Njega nema! - i mnogobošce izbjegavaj.

42-51. Nijednom čovjeku nije dato da mu se Allah obraća osim na jednom od tri načina: nadahnućem, ili iza zastora, ili da pošalje izaslanika koji, Njegovom voljom, objavljuje ono što On želi. - On je, zaista, Uzvišen i Mudar!

Pa sega dali go videl ili ne, spored edna varijanta go videl, spored druga deka ne go videl, a isto taka se povikuva slepo da mu se veruva na poslanikot .... nekako ovaa ne mi e jasno ...???

mi citira k*ran en-nedzm 53,6, do ,53,14
priatelcee ne se raboti za allah tuku za dzibril isto i vo citatot 81,15,i.t.n
govori vozviseniot allah na negoviot rob i poslanik muhamed kade veli,da, toj bese koj go poouci na onoj nakoj im djde na lugeto a toa e dzibril,(gabriel), vokoj mu se pojavil vo likot svoj koga bil vo isra i miradz.
i vo drugiot citat se kazuva ; za melekot dzibril kade muhamed a.s go vide vo priroden lik melekot dzibril,so sestotini krlija onakakov kako sto aallah go stvoril; kade vo istata sura velii
k*ranot navistina , e govor na melek pratenik blagoroden ,odobren melek a toa e dzibrill,,
mislam deka sega go znaes odgovorot .

mi spomna citati od sura 6,102 el-en -nam

Allah d.z pokraj toa sto spomna deka on se stvoril i deka nema dete nitu zena , toaa e allah dospodar vas,nema drug bog osven nego zato nemu vo ibadet i molitva da bidite tvoritel na sekoja stvar, vo vrska so tvoeto prasanje   ovie citati sto gi iznese se kazuvaa vo citatot 103 kade veli do nego ne dopiraat ocite , a on dopira do ocite on e socustvitelen i izvesten,

ovde jasno ni govori deka pogledite do nego ne mozat da doprat na ovoj svet   na ahiret ke doprat do nego, od kade se prenesuva od mnogu brojni hadisi ,

znaci na tvoeto prasanje odgvor ne go videl na allah
i nikoj ne moze da go vidii
mislam deka ti objasnavv i sega ke ti stane jasno , ako razmisluvas ,

pozdravv;
Templarius

Изменето од el_kevser - 23.Декември.2009 во 16:04
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2009 во 02:03
Kade vo k*ranot Allah go narekuva Dzibrail sluga svoj ????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Декември.2009 во 18:13

Kade vo k*ranot Allah go narekuva Dzibrail sluga svoj ????

Templarius;; priatelcee   sekoe dobro do tebee,,, noo dali tvoeto prasanje   e vo vrska so temata sto go postavuvaas , tokmu ti kako sto ja postavii    
mi postavi prasanje;
kade vo k*ran \Allah go narekuvaa dzibril sluga svoj ,
citat 13-er-rad 11
za sekoj od vas pred nego ili zad nego imaa denonokni meleki(angeli) koi bdeeat vrs negoo , po naredba Allahova.
mislam deka si zadovolen od odgovorot;

i drzise do temata .

sekoe dobro pozdrav;;;Templarius

Изменето од el_kevser - 26.Декември.2009 во 18:14
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.