IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Евангелие на Марија Магдалена
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Евангелие на Марија Магдалена

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 10>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Евангелие на Марија Магдалена
    Испратена: 23.Декември.2009 во 00:11
EVANĐELJE PO MARIJI
(BG 7, I-19, 5)

[... ] (nedostaju stranice 1.-6.) hoće li tvar biti [uništena] ili ne?"

Spasitelj reče: "Sve prirode, svi oblici, sva stvorenja postoje jedni u drugima i jedni s drugima, te će se ponovno vratiti svojim korijenima. Jer, priroda tvari vraća se (korijenima) svoje vlastite prirode. Tko ima uši da čuje, neka čuje."

Petar ga upita: "Budući da si nam sve objasnila, reci nam još i ovo: `Što je grijeh svijeta?"'

Spasitelj reče: "Nema grijeha, nego vi griješite kada činite stvari poput preljuba, koji se naziva `grijehom'. Zato je Bog došao među vas, u (suštinu) svake prirode, kako bi je vratio njezinim korijenima." Rekao je i ovo: "Zato [oboljevate] i umirete, jer [... ] 8 onoga koji [... Tko] razumije, neka razumije. [Tvar je rodila] strast kojoj nema ravne, koja je proslijedila iz (nečega) protivnog prirodi. Tada se u tijelu pojavio nemir. Zato vam kažem "Budite hrabri", a ako se obeshrabrite (neka vas) ohrabri prisutnost različitih oblika prirode. Tko ima uši da čuje, neka čuje."

Kada je blagoslovljeni to izgovorio, sve ih je pozdravio, rekavši: "Mir s vama. Primite moj mir. Ne dajte se zavesti kada čujete: 'Gledaj ovdje!' ili 'Gledaj ondje!' Jer, Sin Čovječji je u vama. Slijedite ga! Tko ga traži, naći će ga. Idite, stoga, i propovijedajte evanđelje o kraljevstvu. Ne 9 smišljajte drugih pravila uz moja i ne donosite zakone poput zakonodavca, kako vas isti ne bi ograničili." Kada je to rekao, otišao je.

No, oni su se rastužili. Plakali su, govoreći: "Kako ćemo otići među nežidove i propovijedati evanđelje kraljevstva Sina Čovječjega? Ako nisu poštedjeli njega, kako će poštedjeti nas?"

Tada ustane Marija, pozdravi ih i reče svojoj braći: "Ne plačite i ne tugujte, ne budite neodlučni, jer njegova će milost biti s vama i štititi vas. Radije slavimo njegovu veličinu, jer on nas je pripremio i učinio ljudima." Kada je Marija to rekla, njihova se srca okrenuše Dobru, te su počeli raspravljati o [Spasiteljevim] riječima. 10

Petar reče Mariji: "Sestro, znamo da te učitelj ljubio više od ostalih žena. Reci nam, po svome sjećanju, koje su bile riječi Spasitelja - koje ti znaš (ali) mi ih ne znamo, niti smo ih čuli."

Marija odgovori: "Što je od vas skriveno, to ću vam objaviti." Ovako je govorila: "Ja", rekla je, "ja sam vidjela Gospodina u viđenju, te sam mu rekla: 'Gospodine, danas sam te vidjela u viđenju.'

On mi odgovori: `Blagoslovljena ti koja se nisi uplašila kada si me vidjela. Jer, gdje je um, ondje je blago.'

Upitah ga: 'Gospodine, vidi li onaj koji ima viđenje [pomoću] duše [ili] duha?'

Spasitelj mi odgo¬vori: 'On ne vidi ni dušom ni duhom, nego umom koji [je] između njih - to je [ono] što vidi viđenje i to je [... ].' (nedostaju stranice 11-14)

"[... ] 15 to. I poželi to, 'Ja te nisam vidio kako silaziš, nego te sada vidim kako se uspinješ. Zašto lažeš, kada mi pripadaš?'

Duša odgovori: 'Vidjela sam te. Ti me nisi vidio i nisi me prepoznao. Služila sam ti kao odijelo, a ti me nisi poznavao.' Kada je to rekla, otišla je u velikoj radosti.

"Ponovno je došla trećoj moći zvanoj neznanje. [Ona (moć)] propitki¬vala je dušu, govoreći: 'Kamo ideš? Zatočena si u zloći. Ali, ti si svezana; ne sudi!'

A duša reče: 'Zašto ti sudiš meni, iako ja nisam sudila? Bila sam svezana, iako nisam vezala. Nisam bila prepoznata. No, spoznala sam da se Sve vraća, zemaljske i 16 nebeske (stvari).'

Kada je duša nadvladala treću moć, otišla je gore i vidjela četvrtu moć, (koja) je imala sedam oblika. Prvi je oblik tama, drugi žudnja, treći nezna¬nje, četvrti ush*t smrti, peti kraljevstvo tijela, šesti varljiva mudrost tijela, sedmi gnjevna mudrost. To je sedam [moći] gnjeva. One su upitale dušu: `Odakle dolaziš, ubojico ljudi, ili kamo ideš, osvajaču prostora?'

Duša im ovako odgovori: "Ono što me veže, ubijeno je, a ono što me okružuje nad¬vladano je. Moja je žudnja okončala, a neznanje umrlo. U [svijetu] bijah oslobođena 17 od svijeta, [a] u vrsti od nebeske vrste, i (od) okova zabo¬rava koji je prolazan. Od sada ću se usavršavati do kraja vremena, doba, eona, u tišini. "'

Kada je Marija to izgovorila, zašutjela je, jer Spasitelj više ništa nije rekao. No, Andrija se obrati braći, govoreći: "Recite što (vam) drago o onome što je ispripovijedila. Osobno ne vjerujem da je Spasitelj to rekao. Jer, taj je nauk stran." Petar također progovori. Ispitivao ih je o Spasitelju: "Je li on doista razgovarao sa ženom, bez našega znanja (i) u tajnosti? Zar ćemo je poslušati? Zar ju je ljubio više od nas?" 18

Tada Marija zaplaka i reče Petru: "Petre, brate moj, ta što misliš? Misliš li da sam sve to u svome srcu zamislila, ili da lažem o Spasitelju?"

Levi se obrati Petru, govoreći: "Petre, uvijek si bio nagle naravi. Vidim da se prema ženi odnosiš kao prema neprijateljima. Ako ju je Spasitelj učinio dostoj-nom, zašto je onda odbacuješ? Sigurno je Spasitelj dobro poznaje. Zato ju je ljubio više nego nas. Neka nas bude stid, prigrlimo savršenoga čovjeka kao što nam je zapovijedio, i propovijedajmo evanđelje ne smišljajući nika¬kvih drugih pravila ni zakona uz one koje je ustanovio Spasitelj."

Kada je 19 [... ] i oni odoše objavljivati i propovijedati.

A zoshto da ne, koe e vasheto mislenje ...???

Изменето од Templarius - 23.Декември.2009 во 00:11
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Декември.2009 во 11:22
Ова таканаречено евангелие по Марија Магдалена е ГНОСТИЧКИ ТЕКСТ.Откриен во 1896 во Египет.
документите биле напишани на коптски јазик и потекнувале од 5 век.

Света Марија Магдалена ама баш нема врска со тоа таканаречено евангелие.
Инаку гностичките текстови биле анменети само за посветени членови а не за читање на поширока публика.До толку биле непознат што дури ни раните Оци не се среќавале воопшто со тој текст.

Како што кажаа еднаш на дискавери во емисијата за гностицизмот.
Тие текстови многу ни кажуваат за гностицозмот во 3-4 век но ништо за ликовите на кои им се препишуваат.

Изменето од ahmar1 - 24.Декември.2009 во 11:51
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Декември.2009 во 18:45
Tochno, ova e gnostichko evangelie, kako shto e i onoa na Jovan koe podocna, vo posleden moment, beshe vmetnato vo knigata narechena Nov Zavet.

Inaku, Evangelieto na Marija Magdalena, kako i nekoi drugi evangelija, pokazhuvaat vo shto veruvale eden del od hrisitijanite.

Patem, interesen e ovoj citat (ne bi navelguval vo analizata na site navedeni citati):

Spasitelj reče: "Sve prirode, svi oblici, sva stvorenja postoje jedni u drugima i jedni s drugima, te će se ponovno vratiti svojim korijenima".

Tokmu ova se potvrduva so najnovite dostiganja vo kvantnata fizika, koja se soochuva so faktot deka na nivo na kvantite ne postoi vreme, prostor i "konkretno mesto na domuvanje" od aspekt kako shto nie gi interpretirame rabotite spored nasheto sueverije vo materijalizmot.

Imeno, informacijata za sekoja tochka vo Univerzumot se naogja vo sekoja tochka na Univerzumot. Ili kazhano religijski - Bog e vo s'e i s'e e vo Boga.

Изменето од Messenger - 23.Декември.2009 во 19:08
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Декември.2009 во 19:42
spiros, ako sakash drugite da imaat respekt kon tebe, treba i ti da go pokazhesh istoto kon niv. I ushte neshto, ne diskutiraj za raboti za koi nemash dovolni poznavanja samo zatoa shto chuvstvuvash nekakva dolzhnost da branish nekoja doktrina. Isto taka, restriktiraj se od generaliziranje.

I nema potreba od inaetenje i ubeduvanje. Ne generaliziraj, a ako sakash da napravish nekakov argument ili poenta koristi konkretni primeri i sporedbi.

Изменето од Messenger - 23.Декември.2009 во 19:47
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Декември.2009 во 20:38
Што е тоа што овие списи (за кои е отворена темава) го имаат а не е веќе многу порано посведочено во Новозаветните Списи, кои според повеќе генијални (а можеби и најгенијални) умови на човештвото, се Најсветите Списи воопшто!?

Благодарам за трудот и љубезноста.

Изменето од spiros - 23.Декември.2009 во 20:39
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2009 во 00:52
Ochigledno ne si zapoznaen so niv, pa zatoa, dokolku navistina te interesiraat, najdi gi, chitaj gi i prouchuvaj gi... Tvoevo prashanje e premnogu opshirno za da se odgovori vo edna kusa replika.

Inaku, edna rabota koja e razlichna vekje ja napomenav vo prethodniot komentar. Za dodatni objasnuvanja vidi vo temata za gnostika.

P.S. Ostavi ja genijalnosta na strana koga govorish za religija i vera. Ili ako vekje sakash da ja koristish, togash upotrebuvaj ja za sporedba megju teolozi samo vo ramkite na edna odredena religija.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2009 во 01:31
Ne mi jasno brate Spiros zashto ovaa evangelie predizvika "nemir" kaj tebe.
Nekoi velat deka ne e, nekoi velat deka sepak e evangelie na Marija - kako i da e. Zarem nemame pravo da razmisluame, da ja prodlabocuvame nashata spoznaja na onaa shto Bog ni go dava i soopshtuva. Zarem mora da bideme zatvoreni vo okovite na cetirite evangelia koi se vo biblijata ????
Bog ni dal pravo da se ravivame razmisluvame i napreduvame, a toa neminovno doveduva do toa da nie otkrivame se povece i povece, i ne ni e potrebna crkavata povece da ne vodi po patot na veruvanjeto - mozeme i samite zashto BOG E SE I SE E VO BOGA....

Изменето од Templarius - 24.Декември.2009 во 01:32
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2009 во 01:40
Originally posted by spiros spiros напиша:

Што е тоа што овие списи (за кои е отворена темава) го имаат а не е веќе многу порано посведочено во Новозаветните Списи, кои според повеќе генијални (а можеби и најгенијални) умови на човештвото, се Најсветите Списи воопшто!?

Благодарам за трудот и љубезноста.

Najgenijalni umovi posvedocile - Dali, si se zaprshal dali imale izbor za poinakov odgovor????

Shto mislish za Leonardo Da Vinci ????

Te molam da ne navleguvame vo nebulozite na Den Brown i negoviot Kod na Davinci - tuku da diskutirame so fakti.

Pozdrav...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2009 во 06:41
Gnostichkite tekstovi bile nameneti samo za odbrani lugje koi bile prigotveni da gi doznaat i osoznaat. Tie ne se za shiroki narodni masi koi ochekuvaat ednostavni misli ispolneti so blagost, smirenie i proshka za napravenite grevovi.

Eden od glavnite elementi koj pridonese gnosticizmot so vreme da ischezne od javnata scena na vernishtvoto e tokmu negovata ekskluzivnost i hermetiziranost.

Toj nikogash ne bil masovna religija i nikogash nema da bide...potochno toj povekje e svetogled, filozofija na sogleduvanje na Svetot ili ezoterichno soznanie. Kako takov, gnosticizmot ima povekje slichnosti otkolku razliki so slichnite osoznavanja na lugjeto od site strani na svetot, bez razlika na nivnata vera ili nacionalnost.

Navedenata misla - Bog e vo s'e i s'e e vo Boga, e osnovniot gnostichki aksiom (tajna). Od toa sledi posledicata - Se'e e edno edinstveno Sebstvo i nishto ne postoi oddeleno od Celinata, iako toa taka ni se prividuva kako posledica od nashata limitirana percepcija i nejzinata interpretacija.

Изменето од Messenger - 24.Декември.2009 во 07:02
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Декември.2009 во 12:47
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Tochno, ova e gnostichko evangelie, kako shto e i onoa na Jovan koe podocna, vo posleden moment, beshe vmetnato vo knigata narechena Nov Zavet.

Значи меси сме прааеле муабет за ова,Евангелитео по Јован не е гностичко,туку го КОРИСТЕЛЕ НЕКОИ ГНОСТИЧКИ групи во Азија,(поточно следбениците на гностикот Валенс),додека во исто време гностикот Макрион го отфрлал!
Затоа и малото(повторувам уште еднаш МАЛОТО двоумење)од страна на некои Свети Оци за ова евангелие кога се составувала канон.
Повеќе за ова види Тука
(не е ова од википедија, па сега види си ти

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Zarem mora da bideme zatvoreni vo okovite na cetirite evangelia koi se vo biblijata ????

Не знам за какви окови зборуваш но да те потцетам дека Во православната Црква се прифаќа како целосно вистинито, и е дел од светото предание и едно такво апокрифно дело -протоевангелието по ЈАКОВ.
Колку за информација во црквата Перивлепте во Охрид тоа протоевангелеи е НАСЛИКАНО на сите Фрески од лева страна)
Така да не сме ние како протестанти кои ја заклучуваат Библијата баш како со окови како што велиш.

Bog ni dal pravo da se ravivame razmisluvame i napreduvame, a toa neminovno doveduva do toa da nie otkrivame se povece i povece,i ne ni e potrebna crkavata povece da ne vodi po patot na veruvanjeto.- mozeme i samite

Хмм... ,очигледно не ја разбираш Црквата како што ја сфаќа Правоверието.
Црквата како прво не е ОРГАНИЗАЦИЈА,ниту некакво си здружение на истомисленици,ниту пак некаков полициски уред кој ги контролира своите членови. Туку БОГОЧОВЕЧКИ ОРГАНИЗАМ составен од сите живи и упокоени членови на Црквата и ангелските чинови а глава на црквата е самиот Христос... на кратко, БОГОЧОВЕЧКИ организам кој ги поврзува сите земни и сите небесни.
И тогаш е навистиан дискутабилно како може да се бара Бога истовремено отфрлајќи ја Црквата(вклучувајќи го и самиот Христос!)

Така да разбирливо е зошто рекол Свети Кипријан Картагински(3 век) дека кој ја нема Црквата за мајка го нема ни Бога за Отец!

zashto BOG E SE I SE E VO BOGA....

Ова реченица повеќе е пантеистичка отколку христијанска,и сигурно многу би им се допаднала на хиндусите на пример.
Но ако се први муабет за Бог како што правоверните ја разбираат оваа реченица НЕ Е ТОЧНА.
Бог е секадеприсутен и семоќен да, но да се става знак на равенство помеѓу творенијата и нивниот Творец е дискутабилно од христијанска гледана точка и тоа ептен многу дискутабилно.

Изменето од ahmar1 - 24.Декември.2009 во 12:52
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2009 во 01:29
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Значи меси сме прааеле муабет за ова,Евангелитео по Јован не е гностичко,туку го КОРИСТЕЛЕ НЕКОИ ГНОСТИЧКИ групи во Азија,(поточно следбениците на гностикот Валенс),додека во исто време гностикот Макрион го отфрлал!
Затоа и малото(повторувам уште еднаш МАЛОТО двоумење)од страна на некои Свети Оци за ова евангелие кога се составувала канон.
Повеќе за ова види Тука
(не е ова од википедија, па сега види си ти

amar1 ne ochekuvam pravoslavnite da priznaat deka Jovanovoto Evalgelie e gnostichko, iako toa odsekogash postoelo vo grnostichkite zbirki pisanija i shto e usboeno kako takvo od teolozite vo svetov. Isto taka ne ochekuvam da priznaat deka vo posledniot moment beshe prifateno vo Nikea samo zatoa shto beshe premnogu popularno i shto trebashe da se zadovolat nekoi politiki.

Toa shto nekoj gnostik nekogash go odbil ova evangelie ne znachi nishto... i od dvete strani se priznavale i odbivale razni pisanija od razni teolozi. Da, ova sekako mozhesh da go zemesh kako pravoslaven vernik vo odbrana na doktrinata deka toa odbivanje od eden chovek za tebe znachi oti Jovanovoto Evangelie ne e gnostichko...

Na krajot nema vrska, neka bide po tvoe. I onaka toa ne e tema na diskusijava.

Изменето од Messenger - 25.Декември.2009 во 01:32
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2009 во 02:03
spiros, za natamoshnite spamiranja na temite so paroli i bilo kakvi repliki i komentari koi ne se najblizu povrzani so objavenite temi kje se banira.

Temive postojano ni se rasipuvaat i rasturaat so vakvi postiranja.

Изменето од Messenger - 25.Декември.2009 во 02:05
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2009 во 02:15
I sega ne mi e jasno, namerata mi beshe otvoreno da diskutirame, da zboruvame, no izleze neshto sosema drugo. Pa zaklucuvam deka Pravoslavjeto e podeleno na dva dela edniot del e onoj za obicnite ludje koi prashuvaat i odgovor ne dobivaat, a drugiot e za ekskluzivna grupa na ludje na koi im e dozvoleno da zboruvaat vo ime na crkvata na Pravoslavjeto, dezurni strazari na MPC ... seto toa go vitkaat vo oblanda na pozrtvuvanost i poboznost... Jas sum Pravoslaven Hristijanin, no toa ne znaci deka mora da veruvam na ist nacin kako vie veruvate Spirose i Ahmare, ne mora da znaci deka vashiot nacin e isprave nitu pak deka mojot e ispraven, no znam samo edno deka Bog mi dal pravo da tragam i prashuvam ... a vie kako sakate vashe pravo ....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Декември.2009 во 02:21
Templarius, rabotata e shto pravoslavnite (kako i katolicite, evangelistite i t.n.) si imaat svoja doktrina so dogmi i kanoni, pa pravoslaven hristijanin mozhe da bide samo onoj koj bezuslovno kje gi prifati i brani tie neshta. Toa e kako edno bratstvo so odreden kodeks na vrednuvanje i odnesuvanje. Onoj koj ne se slozhuva so nego nemozhe da bide primen vo bratstvoto.

Zatoa jas ne se smetam za pravoslaven, iako mozhebi imam NEKOI pravoslavni pogledi na rabotite. Rabotata e shto ne gi imam SITE. Po defolt toa pravi da ne sum pravoslaven. Istoto vazhi i za tebe. Ti mozhesh da se chuvstvuvash nominalno pravoslaven, no sushtinski ne si toa... Ako voopshto tie vazhno seto toa...

Изменето од Messenger - 25.Декември.2009 во 02:25
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.