IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугари - 100% ТуркоМонголи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Бугари - 100% ТуркоМонголи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 585586587588589 824>
Автор
Порака
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2009 во 23:54
Originally posted by eptendosadno eptendosadno напиша:

Чинам дека 99 % од сите дилеми се познати .
Не е изговор ако некој од желба да биде интересен си измислува нови теории , без ни една поткрепа на своите тези , не е изговор ни нарачаната историја , историја во функција на политиката , тие тези и опции треба да се дефинираат како такви , популистички , и не се достојни за полемика .

Ако алудираш на мојот пост, дека “некој“ измислува нови теории, тогаш грешиш. Многу малку дилеми се докрај расчистени, а јас најмалку имам намера да развивам теории. Јас само поставувам прашања. Пршањата се издржани и во секое едно од нив има многу логика кое бездруго бараат подеднакво издржан одговор.

Популистичките опции зачинети со полтичките цели и интереси треба да се гледаат само како сегменти кои имале значаен допринос во форумулирањето на она што денеска го знаеме како позитивна или општо прифатена историографија.

Во секој случај, на мнение сум дека одредени корекции и ревизија историската наука мора да претрпи.

Полемиката е повеќе од достојна по однос на поставените прашања.

Изменето од Platenik - 22.Декември.2009 во 00:09
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 00:05

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Да, ама славјанската теза долги години била основна, по тоа доаѓаат финската, хунската, тјуркската, сега источноиранска се врти, ама сите тие се недокажани. И зошто е така?
Зошто кој ќе се фати за овој историски проблем најпрво претпоставува нешто и бара докази за него. Оние сведоштва кои не му одговараат ги игнорира, се едно да ги нема.

Ајде повели, од сите тие силни теории која е најмеродавна и најприфатлива?

Запомни во твојот избор сепак некој ќе биде победник, некој ќе биде губитник, а некому твојот избор нема да му одговара. Дали твојот избор ќе можеш аргументирано да го одржиш?

Види , имаш пишани плочи во Бугарија , плочи напишани на грчки јазик и “ оплеменети “ со туранизми , напишани во времето кога на тие територии владееле Бугарите ( не словените туку Бугарите ) .
Се знаат теирориите од каде Бугарит се дојдени и кој се живее - живеел таму , кој јазик е користен , која религија е практикувана , мислам постои архиологија, постојат таму ( Азија ) академии , академици , археолози .
Читајте ги .

Биди уверен дека имам многу читано, а можеби и тоа е проблемот. Мислам дека подеднакво сум избезумен од бугарската историографија како и бугарските државјани.

Сепак најповеќе држам до ставот дека словенобугарската етногенеза е производ на политички околности, а не на историски. Историграфијата била и е ставена во функција со цел да се легитмизираат политичките интереси.

Согласно на тоа и јавното мение се формира како легитимно средство преку кои ќе се бранат политичките и националните интереси.

Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
eptendosadno Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2009
Поени: 1185
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 00:11

Не е изговор ако некој од желба да биде интересен си измислува нови теории , без ни една поткрепа на своите тези , не е изговор ни нарачаната историја , историја во функција на политиката , тие тези и опции треба да се дефинираат како такви , популистички , и не се достојни за полемика .

Ако алудираш на мојот пост, дека “некој“ измислува нови теории, тогаш грешиш. Многу малку дилеми се докрај расчистени, а јас најмалку имам намера да развивам теории. Јас само поставувам прашања. Пршањата се издржани и во секое едно од нив има многу логика кое бездруго бараат подеднакво издржан одговор.

Популистичките опции зачинети со полтичките цели и интереси треба да се гледаат само како сегменти кои имале значаен допринос во форумулирањето на она што денеска го знаеме како позитивна или општо прифатена историографија.

Во секој случај, на мнение сум дека одредени корекции и ревизија историската наука мора да претрпи.

Полемиката е повќе од достојна по однос на поставените прашања.

Незнам за тебе , но мислам дека ти немаш своја емисија на БНТ , немаш свој весник во Бугарија , бугарската држава не ти финансира книги , симпозиуми ...

Ако грешам , исправи ме .
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 00:16

Биди уверен дека имам многу читано, а можеби и тоа е проблемот. Мислам дека подеднакво сум избезумен од бугарската историографија како и бугарските државјани.

Сепак најповеќе држам до ставот дека словенобугарската етногенеза е производ на политички околности, а не на историски. Историграфијата била и е ставена во функција со цел да се легитмизираат политичките интереси.

Согласно на тоа и јавното мение се формира како легитимно средство преку кои ќе се бранат политичките и националните интереси.

Па , тоа што политиката ( и популистите ) ги избезумила Бугарите и тебе , тоа не е причина да се полемизира за религијата на Бугарите , за руните , за јазикот , за потеклото - географско .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 00:29

Полемиката е повќе од достојна по однос на поставените прашања.

Незнам за тебе , но мислам дека ти немаш своја емисија на БНТ , немаш свој весник во Бугарија , бугарската држава не ти финансира книги , симпозиуми ...

Ако грешам , исправи ме .

Негрешиш. Доколку би бил во таква ситуација сигурно би бил и во состојба на бугарската јавност да и го преставм и ревресот на паричето. Бездруго, во Бугарија како луѓето подсвесно да имаат некоја тежина, мачнина штом ги ставаат сите расположив ресурси со цел вистината да невиди бел ден.

Но и преку овај јавен форум (иако со лимитран аудиториум) верувам дека поставените прашања индиректно ќе стигнат до целта. До оние кои ќе треба да и ги одговорат на бугарската јавност. Некој треба само да ги постави.

Патот до вистината е тежок, трнлив, а честопати навидум непроодлив.

Изменето од Platenik - 22.Декември.2009 во 00:44

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 00:39

Па , тоа што политиката ( и популистите ) ги избезумила Бугарите и тебе , тоа не е причина да се полемизира за религијата на Бугарите , за руните , за јазикот , за потеклото - географско .

Напротив, јас мислам дека тоа е основната причина за која треба да полемизираме. Всушност темата е за тоа кои се Бугарите, односно како Бугарите станле Словени или Совените, Бугари.

Патем се среќаваме и со безброј теории и хипотези кои ни го прават животот поинтересен. Ако небеа тие за што ќе полемизиравме?!

Една од тие дилеми е и туркомонголското потекло на Бугарите. според мене досега најиздржана, а за тие кои не се сметаат за нивни директни наследници, сами ќе треба да си одлучат зошто го носат тоа азиско име.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 00:49

Негрешиш. Доколку би бил во таква ситуација сигурно би бил и во состојба на бугарската јавност да и го преставм и ревресот на паричето. Бездруго, во Бугарија како луѓето подсвесно да имаат некој тежина, мачнина штом ги ставаат сите расположив ресурси со цел да вистината да невиди бел ден.

Но и преку овај јавен форум (иако со лимитран аудиториум) верувам дека поставените прашања индиректно ќе стигнат до целта.

Не ја сакаат сите вистината , не гаи такви илузии .
Некој несвесно лаже , некој пак тоа го чини свесно .

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 00:52

Напротив, јас мислам дека тоа е основната причина за која треба да полемизираме. Всушност темата е за тоа кои се Бугарите, односно како Бугарите станле Словени или Совените, Бугари.

Патем се среќаваме и со безброј теории и хипотези кои ни го прават животот поинтересен. Ако небеа тие за што ќе полемизиравме?!

Една од тие дилеми е и туркомонголското потекло на Бугарите. според мене досега најиздржана, а за тие кои не се сметаат за нивни директни наследници, сами ќе треба да си одлучат зошто го носат тоа азиско име.

Прво , нема чисти - чистокрвни словени , има луге кои користат словенски јазик ( тука се вброуваат и Бугарите , некои од нив )

А како стануваат Бугари , читај ги нивните книги и автобографиите на нивните “ будители “ .
Долготраен процес од крајот на 18 век ...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 01:20

Една од тие дилеми е и туркомонголското потекло на Бугарите. Според мене досега најиздржана, а за тие кои не се сметаат за нивни директни наследници, сами ќе треба да си одлучат зошто го носат тоа азиско име.

Прво , нема чисти - чистокрвни словени , има луге кои користат словенски јазик ( тука се вброуваат и Бугарите , некои од нив )

А како стануваат Бугари , читај ги нивните книги и автобографиите на нивните “ будители “ .
Долготраен процес од крајот на 18 век ...

Кои се тие будители, Паисиј, Спиридон Габровски....?!

Ние овде полимизирме за еден подолг период, зборуваме за една “континуирана“ историја од 1300 години , која почува да се документира и систматизира од 1878 година па нваму. Целта е се разбира легитимизирање на таа 1300 годишна историја.

Тоа што ниту првото, нити воторото ниту пак третото царство е раководено од истородни Бугари е предизвикот на бугарските историчари да ги поплната празнините меѓу тие царства.

Кој воопшто зборува за чистокрвни Словени? Зборуваме дали навистина Бугарите се словенизирале или пак Словените се бугаризирале. Зборуваме за политичка бугаризација, не културолошка или етничка.

Факт е дека секоја една ново формирана држава почнува да ја пишува сопствената историја од моментот кога ја стекнува својата државност. Историјата на народот кој постоел и пред да ја стекне својата независност обично е пишувана од други, а како таква таа е субјективна и е ставена во функција да излезе во пресрет на интересите на онај кој ја пишувал. За таквите народи кои својата независност ја стекнуваат покасно померодавни по се изглед се усните преданија.

Во случајот на Бугарија историграфијата почнува да се докумнетира од 1878 година. Сметам дека нивните историчари се соочувале со силни предизвици да се пополнат недореченостите.

Што се однесува до словенобугарската етногенеза таа е производ на 19 век или поточно, крајот на 19 век.

Изменето од Platenik - 22.Декември.2009 во 01:34

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 01:30

Негрешиш. Доколку би бил во таква ситуација сигурно би бил и во состојба на бугарската јавност да и го преставм и ревресот на паричето. Бездруго, во Бугарија како луѓето подсвесно да имаат некој тежина, мачнина штом ги ставаат сите расположив ресурси со цел да вистината да невиди бел ден.

Но и преку овај јавен форум (иако со лимитран аудиториум) верувам дека поставените прашања индиректно ќе стигнат до целта.

Не ја сакаат сите вистината , не гаи такви илузии .
Некој несвесно лаже , некој пак тоа го чини свесно .

Во право си, не сите ја сакаат вистината. Добрите момци против лошите, зло против добро, вистина, невистина едниство на спротивности, дијалектика.

Но, според добрите холивудски филмови, а и според религијата, секогаш доброто, позитивното на крајот преовладува.

Да си се вратиме на темата, кои се Бугарите и да ли се 100% туркомонголи?!

Изменето од Platenik - 22.Декември.2009 во 01:32

Кон врв
lav4eto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 1540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lav4eto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 09:10
Колку пати уште треба да постираме историjата на Петар Богдан, напишана во 1667?

Значи се знаело добро каде е Бугариja и народот во неа се зовел бугари:

Бугарија сега се нарекува сето она што претходно се зовело Горна Мизија и дел од Долна Мизија, цела Тракија, иако сега околу Галиполското Море се зборува грчки јазик, и поголемиот дел од Македонија и цела Морава до Охрид и до границите на Албанија и на Грција и на Србија, а на исток се простира до Црното Море; од север пак Дунав ја дели од Влашко и Молдавија, некогаш наречени "стара Дација оттатък Дунав" и прочие.

Схизматиците раскажуваат дека царското  седиште првом е во Охрид, и потврдуваат со тоа, дека сега има Охридска архиепископија, а древните луѓе не поставувале патријаршија таму, каде не било царско седиште. Подоцна, како бил протеран бугарскиот цар од Охрид, тој се утврдил во Трново и во овој град завршило неговото царство во времето на турците.

Каков 19 век сонувате?
Дали прочитавте добро-1667!

Бидеjки авторот е католик, за него сите останати бугари се схизматици. Еве како опишал Софиja и црквата Св.Крал (денешната Св.Софиja):

Куќи на схизматици има повеќе од 6 илјади, кои ќе сторат повеќе од 25 илјади лица. Има пет цркви, две од кои беа уништени од турците минатата година. Тука е седиште на нивниот архиепископ схизматик. Архиепископите секогаш се грци, а народот од бугарска народност. Во митрополията има едни реликвии, кои се нарекуваат "свети крал". Но на мене ми се чини дека овој цар бил балсамиран.

http://www.promacedonia.org/bd/pbb_3.htm

Изменето од lav4eto - 22.Декември.2009 во 09:40
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 13:19
Originally posted by lav4eto lav4eto напиша:

URL=http://www.promacedonia.org/bd/pbb_3.html]http://www.promacedonia.org/bd/pbb_3.htm[/URL]

Пирпремено и адаптирано од Божидара Димитров. Авторитет кој мора да се “почитува“.

За каква тоа бугарска територија Богдан пишува, кога нема бугарска држава? За кој бугарски народ пишува на толку голема територија, кога бугарската самосвест се појавува некаде во 19 век. Да видиме некој бугарски цар, кој е од словенско потекло во периодот 15-21 век? Да неодам поназад затоа што и тогаш тешко се наоѓаат.

Какви се тие појави на бугарштина во 17 век, кога неписменоста во 19 век била безмалку 100%, а народот бил само турска раја. Кои се тие Бугари кои биле толку свесни за бугарштината, а од друга страна и ако имало по некој писмен се школувал на грчки?! Всушност кои се тие Бугари?

Припадноста на Егзархијата не му ја одредува некому националноста.

Доста веќе со тој романтизам.

Изменето од Platenik - 22.Декември.2009 во 13:21

Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 13:23
бе доста бе

не%20вреден

Изменето од да бе - 22.Декември.2009 во 13:25
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2009 во 13:43
Мора - инаку сон сонувам ке биде - и тоа Б`лгарски кошмарголема%20насмевка
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 585586587588589 824>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,422 секунди.