IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали има противречности во библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали има противречности во библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 00:29
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

muhamed nee inspiracija i nee aftor na k*ranot
evangelieto ne bilo utvrdeno za vreme na zivotot na isus site tie evangelija se napisani posle   negovata misija na zemjata. toa e faktt se sozglasuvas so toa ,
k*ranot e sosema poinaku, tekstot onaka kako sto bil objavuvan go ucele naizust pratenikot i vernicite okolu nego a go zapisuvale pisarite od negovata okolina,, toj na startot gi zadrzuva ovi dva elementa na avtenticnost sto evagelijata gi nemaaat,
ova dejstvuva do smrta na pratenikot
k*ranskata objava mue prenesena preku \dzebrail(gabriel)
celi 20 godini od zivotot na muhamed a.s

taka da mesi ';
slucajot so k*ranot nee ist so evangelijata od ednostavna pricina sto toj bil zapisan uste za vreme na zivotot na muhamed a.s

1.Za vreme na Muhamed toa sto bilo zapishano no do zapishuvacite bilo USNO preneseno taka da verodostojnosta e dovedena vo prashanje.
2. Nema nieden svedok koj moze da potvrdi deka porakite na Muhamed mu se prenesuvani od gabriel - koj moe toa da go potvrdi ??? Dali se toa poraki od Allah ili pak plod na necija mashta i ednostavno preraskazuvanje na delovi od biblijata - ako odime po logika - sepak, drugoto ce da e ....
3. Ne e tocno deka k*ranot nemal recenziji dodavanja i odzemanja, ti kak musliman mora da znaesh deka k*ranot minalniz fazi vo koi bil doteruvan mu bile dodavani odzemani razni delovi:
Uthman Qur'an (also termed the Uthmanic codex, Uthmanic recension, Samarkand codex, Samarkand manuscript and Tashkent Qur'an)
Ajde sega objasni go ovaa ako sakash i ako znaes, dokolku ne znaesh - jas so zadovolstvo ce ti objasnam .....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 00:30
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Библијата е пишувана од 40 луѓе во период од 16 века. Досега е ненадмината во се.

к*ранот пак, е пишуван помалку од половина век (не сакам да ситничарам зашто ќе испаднат дваесет и нешто години), според кажувањата на еден единствен човек со не баш најблескава и најинспиративна биографија. Па сега види кое е поверодостојно.

к*ранот прифаќа некои делови од Библијата, потоа истите ги отфрла, а е напишан 5-6 века после неа. Кај бил алах во тоа време кога била пишувана Библијата? Да не ги спомувам противречностите во него, зашто ем се многу, ем си ги знаете.

bravoo 16
veka bila pisuvana biblijata

i toa od 40 luge   i toa vo period od 16 veka
bravo tie 40 luge mozes da gi nabrois
mozes da go obrazlozis malce toa 16 veka pisuvana i toa od 40 luge ja podrazbiram cetriesetiot bil tokmu vo periodod od 16 vek , ato znale toj sto se slucuvalo vo vremeto na isus koga on propovedal

znaes li be ti sto zboruvas.
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 00:38

Библијата е пишувана од 40 луѓе во период од 16 века. Досега е ненадмината во се.

к*ранот пак, е пишуван помалку од половина век (не сакам да ситничарам зашто ќе испаднат дваесет и нешто години), според кажувањата на еден единствен човек со не баш најблескава и најинспиративна биографија. Па сега види кое е поверодостојно.

к*ранот прифаќа некои делови од Библијата, потоа истите ги отфрла, а е напишан 5-6 века после неа. Кај бил алах во тоа време кога била пишувана Библијата? Да не ги спомувам противречностите во него, зашто ем се многу, ем си ги знаете.

bravoo 16

mozes da go obrazlozis malce toa 16 veka pisuvana i toa od 40 luge ja podrazbiram cetriesetiot bil tokmu vo periodod od 16 vek , ato znale toj sto se slucuvalo vo vremeto na isus koga on propovedal

И убаво ти рече Темплариус: без Осман кој ви ја дал финалната верзија од к*ранот, не знам со што би се мавале во гради денес. И да, не се знае дали Мухамед бил ментално здрав. Не можеме да знаеме дека баш Џибрил му го пренел к*ранот (види мајката, истиот тој ангел кој и се јавил на Марија-п л а г и ј а т).

Исус говорел јавно, и ако имало некои измени на Eвангелијата, па луѓето не биле мутави, ќе сфателе дека некој ја мати работата.

И Eвангелијата се пишувани во првиот век, по Исусoвата смрт. Тоа не одзема од нивната веродостојност.

Изменето од Rita.MD - 17.Декември.2009 во 00:41
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 00:43
Velish ushte deka vo k*ranot nema kontradiktornosti....
Hahaha ajde da pocneme

KOJ BIL PRVIOT MUSLIMAN ?????????

6-14. Reci: "Zar da za zaštitnika uzmem nekog drugog osim Allaha, stvoritelja nebesa i Zemlje? On hrani, a Njega niko ne hrani!” Reci: "Meni je naređeno da budem prvi među onima koji se pokoravaju"- i: "Nikako ne budi od onih koji mu druge ravnim smatraju!”
Spored ovaa Muhamed,dali?

7-143. I kad Nam Musa dođe u određeno vrijeme, i kada mu Gospodar njegov progovori, on reče: "Gospodaru moj, ukaži mi se da Te vidim!" - "Ne možeš Me vidjeti" - reče - "ali pogledaj u ono brdo, pa ako ono ostane na svom mjestu, vidjećeš Me!" I kad se Gospodar njegov onome brdu otkri, On ga sa zemljom sravni, a Musa se onesviješćen strovali. Čim se osvijesti, reče: "Hvaljen neka si! Kajem Ti se, ja sam vjernik prvi!"
Mojsej mozebi spored ovaa, dali ????

26-49. "Da povjerujete njemu prije dopuštenja moga!" - viknu faraon. - "On je vaš učitelj, on vas je čarobnjaštvu naučio - a vi ćete zapamtiti; poodsijecaću vam ruke i noge vaše unakrst i sve ću vas porazapinjati!"

26-50. "Ništa strašno!" - rekoše oni - "mi ćemo se Gospodaru svome vratiti.

26-51. Mi se nadamo da će nam Gospodar naš grijehe naše oprostiti zato što smo prvi vjernici."
Nekoi Egipcani spored ovaa, dali?????

2-37. I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista, prima pokajanje, On je milostiv
Ili Adam

Mislam deka treba prvin da se dogovorite koj bil prv musliman, pa togash da zboruvame za k*ranot koj e, kako shto vidish ne e sovrshen...

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 00:47

evangelieto ne bilo utvrdeno za vreme na zivotot na isus site tie evangelija se napisani posle   negovata misija na zemjata. toa e faktt se sozglasuvas so toa ,
k*ranot e sosema poinaku, tekstot onaka kako sto bil objavuvan go ucele naizust pratenikot i vernicite okolu nego a go zapisuvale pisarite od negovata okolina,, toj na startot gi zadrzuva ovi dva elementa na avtenticnost sto evagelijata gi nemaaat,

taka da mesi ';
slucajot so k*ranot nee ist so evangelijata od ednostavna pricina sto toj bil zapisan uste za vreme na zivotot na muhamed a.s

el_kevser, ili kje imame dijalog kako razumni vozrasni lugje ili kje se odnesuvame kako malite deca, pa kje navivame "mojot tatko e posilen od tvojot tatko".

So koj avtoitet tvrdish deka Muhamed ne bil inspiriran od Boga? I kako mozhesh da tvrdish deka ne e avtor na k*ranot, koga toj go recitira za prv pat?

Toa e isto kako jas da kazham deka Pavle ne e avtor na svoite pisma.

Sekako deka Muhamed e avtor na k*ranot i deka go recitiral inspiriran od Boga. Vo pochetokot k*ranot bil uchen naizust, isto kako shto bile prenesuvani i Evangelijata, pa koga se videlo deka na toj nachin se korumpira, se zaborava i ne mozhe brzo da se proshiruva po drugite lugje, reshile da go stavat na hartija, isto kako shto napravile i so site pisanija od Biblijata.

Toa shto Muhamed recitiral vmesto da pishuva e zatoa shto bil nepismen, pa zatoa i mu trebalo 20 godini da gi raschisti, sredi i zapomni rabotite. Ako beshe toa bukvalen Bozhji zbor i volja, togash Bog kje napraveshe Muhamed s'e da zapomni vo eden mig. Zarem toa bi bilo nevomozhno za semokjniot Alah, neli?

Znachi da ne bideme religiozni elstremisti ili fundamentalisti i da dozvolime kako shto ni napreduva svesta, taka da gi osoznavame ovie raboti vo nivnata vistinska perspektiva. Toa e vistinskoto rastenje i razbiranje na Boga. Ova ne znachi deka nie gi obezvrednuvame rabotite, tuku naprotiv, toa znachi deka nie samo podobro gi osoznavame i razbirame.

Изменето од Messenger - 17.Декември.2009 во 00:48
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 16:09

bravoo 16

И убаво ти рече Темплариус: без Осман кој ви ја дал финалната верзија од к*ранот, не знам со што би се мавале во гради денес. И да, не се знае дали Мухамед бил ментално здрав. Не можеме да знаеме дека баш Џибрил му го пренел к*ранот (види мајката, истиот тој ангел кој и се јавил на Марија-п л а г и ј а т).

Исус говорел јавно, и ако имало некои измени на Eвангелијата, па луѓето не биле мутави, ќе сфателе дека некој ја мати работата.

И Eвангелијата се пишувани во првиот век, по Исусoвата смрт. Тоа не одзема од нивната веродостојност.

toaa e isto kako da recam ne se znae dali isus e menatlno zdrav ..

pa vie imate li malku covecnost i forumdziski dialog

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 16:57
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

taka da mesi ';

el_kevser, ili kje imame dijalog kako razumni vozrasni lugje ili kje se odnesuvame kako malite deca, pa kje navivame "mojot tatko e posilen od tvojot tatko".

So koj avtoitet tvrdish deka Muhamed ne bil inspiriran od Boga? I kako mozhesh da tvrdish deka ne e avtor na k*ranot, koga toj go recitira za prv pat?

Toa e isto kako jas da kazham deka Pavle ne e avtor na svoite pisma.

Sekako deka Muhamed e avtor na k*ranot i deka go recitiral inspiriran od Boga. Vo pochetokot k*ranot bil uchen naizust, isto kako shto bile prenesuvani i Evangelijata, pa koga se videlo deka na toj nachin se korumpira, se zaborava i ne mozhe brzo da se proshiruva po drugite lugje, reshile da go stavat na hartija, isto kako shto napravile i so site pisanija od Biblijata.

Toa shto Muhamed recitiral vmesto da pishuva e zatoa shto bil nepismen, pa zatoa i mu trebalo 20 godini da gi raschisti, sredi i zapomni rabotite. Ako beshe toa bukvalen Bozhji zbor i volja, togash Bog kje napraveshe Muhamed s'e da zapomni vo eden mig. Zarem toa bi bilo nevomozhno za semokjniot Alah, neli?

Znachi da ne bideme religiozni elstremisti ili fundamentalisti i da dozvolime kako shto ni napreduva svesta, taka da gi osoznavame ovie raboti vo nivnata vistinska perspektiva. Toa e vistinskoto rastenje i razbiranje na Boga. Ova ne znachi deka nie gi obezvrednuvame rabotite, tuku naprotiv, toa znachi deka nie samo podobro gi osoznavame i razbirame.

mesi pogresno sosema me razbiras
celta mie da dokazam deka neprifatlivoa e ptetpostavkata na onie koi muhamed go gledaat aftorot na k*ranot , kako bi mozel edne covek na pocetokot nepismen da objavi naucni vistini koi vo toa vreme ne mozelo da gi elelaborira niedno covecko sustestvo t.e da objavi negovi ideii koi nee i pripagaat na negovata epoha i koi se soglasuvaat so ona sto se dokazuva so vekovi podocna , dali me rabiras mesii
k*ranot e bozja kniga i avtorot e bog ,
k*ranska ta objava mue prenesena na muhamed preku gabriel
k*ranot ne sizvestuva deka e zapisan vo vremeto na pretnikot toj citat e ovoj
EDEN PRATENIK OD ALLAH KOJ IM GI KAZUVA STRANICITE CISTI, VO KOI IMA PROPISI ISPRAVNI,98,2,3.
MUHAMED IMA MNOGU PISARI OKOLU SEBE A NAJSLAVEN E ZEJDidn sabit.
sekogas koga edna sura od k*ranot bil objaven pratenikot povikuval eden od svoite pisari mu go diktiral toa sto mue objaveno precizirajki go tocnosto mesto za noviot fragment po diktiranjeto muhamed baral od pisarot da mu go procita ona sto go zabelezal za da moze da gi koregir NEDOSTATOCITEAKO GI IMA , muhamed sekogas vo mesecot ramazan go izucuval k*ranot pred gabriel
muhamed im preporacuval na vernicite da go naucat k*ranot naizust ..k*ranot e na najvisok stepen na nevoobicaen izras so koj izras lugeto ne mozat da pristapat kade vo sura el bekara veli
ako se somnevate vo ona sto mue objavena na svojot rob napravete vie edna sura slicna nemu objavena, . cesniot k*ran ni kazuva za drevnata civilizacija a poznato nie deka muhamed ne znael da cita i da pisuva nitu rabotel so naucnicite vo ucilistata k*ranot e razlikuva od drugite poranesni objavi, fakt e deka k*ranot iako golem i obsezen so nauki e cist od prtivrecnosti i megusebni osporuvanja be smenenie toa ni dokazuva deka e delo na vozviseniot Allah kade sto veli vo mk*ran
A ZOSTO TIE NE RAZMISLUVAAT ZA k*rANOT ?
DA E TOJ OD NEKOJ DRUG , ANE OD ALLAH SIGURNO BI NASLE VO NEGO MNOGU PROTIVRECNOSTI''AN NISA82.

mislam deka mesi me razbiras mi spomna vo tekstot   kade velis
toa e isto kako jas da kazam deka pavle nee avtor na svoite pisam,

vi tvrdite deka pavle e aftorot   togas mozeme slobodno da kazeme deka nee bozji zbor, tuku zbor na pavle
dodeka   nie tvrdime deka muhamed nee aftorot tuku bog
i zatoa e bozja kniga, otkrovenie dostaveno od semokniot bog na muhamed.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 19:39

vi tvrdite deka pavle e aftorot   togas mozeme slobodno da kazeme deka nee bozji zbor, tuku zbor na pavle
dodeka   nie tvrdime deka muhamed nee aftorot tuku bog
i zatoa e bozja kniga, otkrovenie dostaveno od semokniot bog na muhamed.

Kako da zboruvame razlichni jazici...

Ajde, kje zboruvam na tvojot jazik - ako ti tvrdish deka Muhamed go recitiral kazhanoto vo k*ranot, togash slobodno mozheme da kazheme deka toa ne e Bozhji zbor, tuku na Muhamed.

Dodeka hristijanite tvrdat deka Pavle ne e avtorot tuku Bog koj preku Svetiot Duh mu prenel na Pavle shto da pishuva. Za da bide Bozhjiot zbor prenesen tochno, Bog odbral pismen chovek koj svoerachno go napishal Bozhjoto otkrovenie, namesto nepismen chovek da uchi na pamet, pa potoa po sekjavanje da recitira i drugi da prepishuvaat.

Ako Bog sakal otkrovenieto da mu go prenese na nepismeniot Muhamed toa Toj kje go napravel vo edna sekunda i nemalo da ima potreba da se machi celi 20 godini.

Se razbravme sega?

Изменето од Messenger - 17.Декември.2009 во 19:40
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2009 во 00:16

toaa e isto kako da recam ne se znae dali isus e menatlno zdrav ..

pa vie imate li malku covecnost i forumdziski dialog

Не е возможно Исус да бил лудак. Имав отворено таква тема. Не може еден човек кој ја сменил историјата на светот и ги дал највозвишените стандарди, да биде ментално пореметен. Исус не го мавале напади, не забегувал на моменти, туку секогаш мудро говорел, со неверојатен авторитет.

Човечност имам. Исто и дијалог. Ти си тој што ме копира во муабетот. Ако речам браво-и ти викаш браво, ако пишам дека Мухамед бил чукнат-истото ми го тврдиш за Исус Христос.

И немој да мешаш круши со јаболки во ред? Има огромна разлика помеѓу Христос и Мухамед.
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2009 во 19:53
eve uste edna protiv recnost vo biblijata

vtora kniga carevi8,26,

На Охозиј му беа дваесет и две години кога се зацари, а царуваше една година во Ерусалим. Мајка му се викаше Готолија, а му беше ќерка на израелскиот цар Амриј.

vo drug citat kniga letopisi 22,2, veli,
Му беа четириесет и две години кога се зацари. Царуваше една година во Ерусалим. Неговата мајка се викаше Готолија, Амриева ќерка..

zarem nee sprotiven edniot teks od drugiot ,

razlikata e 20 godini
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2009 во 00:30
el_kevser, sto ti e poentata so redenje na kontradiktornostite vo Biblijata?

Sakash jas da ti gi naredam site edna po edna? Znaeme deka gi ima i ti rekov deka toa ne e tajna i ne mora sega da pishuvame stranici za niv.

Treba da razberesh deka razlichni knigi se napishani od razlichni avtori i sekako deka kje se srekjavaat sprotivnosti, nejasnotii, nepreciznosti, pa i kontradiktornosti. Tie se napishani od razni lugje inspirirani od Boga. Ubavinata e shto ima razlichni avtori i dokolku site gi chitash kje dobiesh poubava perspektiva za toa kako se dozhivuva Gospod.

Vo Islamot imame samo eden avtor so edna inspiracija, pa sakash ili ne, ne mozhesh da sporedish i ne mozhesh da proverish dali bilo onaka kako shto veli Muhamed...

Toa voopshto ne e dokaz deka izrecitiranoto e apsolutno tochno. Toa samo znachi deka nemash druga referenca za sporeduvanje.

Temata e "Dali ima protivrecnosti vo Biblijata?" Odgovorot e: da! Gotovo.

Изменето од Messenger - 19.Декември.2009 во 00:31
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2009 во 17:03
ako ima protiv recnostii a veke prizna deka ima   togas
slobodno moze da se kaze deka nee bozja knigaaa tuku izmeneata so bozjite vistini i nevistini inspirirani od lugettooo ,, moze da se najde i vistini i nevistiniiti zborovii
dali trosjtvoto spaga vo nevistiniti ili vistiniti zborovii
dali spaga vo niv veruvanjeto na isus deka e bog
dali spaga veruvanjeto deka isus   sin na boga
dalie vistinit sbor ili inspiraciaa na lugetoo

Изменето од el_kevser - 19.Декември.2009 во 17:13
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Декември.2009 во 19:20
Во Библијата нема противречности. Ако нешто не разбираш зашто е така, не мора да значи дека е грешка или контрадикција.

Ако беше така, зарем не мислите дека ќе се најдеше некој паметен и ќе ја исправеше таа грешка? Како не се најде некој што би ги средил сите "контрадикции"? Тогаш ќе немаше со што да не напаѓате. Ау да бе, заборавив. Тие постојат само во нечии глави. Посебно во муслиманските.

А како знаеме дека к*ранот е Божји збор? Што имаше Бог да даде една света книга, т.е. да склучи два завета, да даде инџил и теврат, а потоа и к*ран во кој ќе ги поништи поголемиот дел од учењата од претходните две? А?
Кон врв
Panini Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Јули.2009
Поени: 222
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Panini Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 03:01
Lugje, ja chitam onaka od vreme na vreme, vashiov otsek za religija, i navistina mnogu mi zhal sto gledam tolku omraza i netrpelivost,tolku mracni i zlobni misli ponekogas se razmenuvaat.I nemozam da sfatam sto ve tera tolku da se obvinuvate edni so drugi i da naogjate nejasnosti i nedoslednosti.Pa samata religija bre e sozdadena od chovekot i za chovekot, so nekoja potreba cel i pricina,i zatoa niedna religii ne sovrsena za toj od sprotivnata religija.Zasto sekoj za sebe si i za svojata religija sekogas e vo pravo i nisto ne moze da mu ja pobie verata ili verskata etika, ako e tvrdokoren vernik.
Taka da sigurno ste mladi ili pomladi dechki i devojki pa daj uzivajte vo zivotov i posvetete se na nesto po realno i po humano,osven da se prepukuvate i vregjate!
Ne mislam nikogo da navredam nitu pak sum pristrasen kon nesto, samo predlog i sovet od eden neutral gospodin za malku opustenost i procisten um, sloboden um...
P.S Ima mnogu pointersni raboti za diskusija od ona sto ne moze da se vidi nitu da se dopre...
Sakajte ona sto e vase i ne go zaboravajte identitetot,zasto iako od razlicni koreni i seminja,sepak rasteme na ista zemja...
Srdecen Pozdrav,

Svetozar Nuredinosmanbegovic
MIND AND SENSE IS PURIFIED,I AM FREED FROM DESIRE!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.