IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Окупација од Бугарската војска 1941
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Окупација од Бугарската војска 1941

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3839404142 98>
Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 19:39
Originally posted by eptendosadno eptendosadno напиша:

Не ми де допаѓа тонот со кои се полемизира , чинам дека ја водите туѓата војна ( фашисти - антифашисти , партизани - царски поданици ... )

Еднашка случајно се запознав со еден дедо , стар човек кој беше многу пријатен и гостољубив , полека , полека дознав дека бил првоборец уште од 1941 , па онака спонтано дознав дека учествувал во многу битки против бугарската војска и паравојска , повторувам , паравојска .

За битката кај Азот - велешко кажа - “ Абе срамота , се испотепавме помеѓу себе “ го прашувам како тоа меѓу себе , а он “ Па , се беа Македонци , но во бугарска униформа “ .

Македон , Вие со примерот на Димитар Раев тоа и го потврдувате како факт , тоа може да се искористи како доказ во друга тема .

еден од Македонците во бугарска униформа кој чучи во ровот од каршија .

eptendosadno, јас имам првоборец во фамилија, 86 години има жената, ги знам настаните од Азот, знам и кој и ја отсече главата на Невена Георгиева Дуња ( мојата роднина била во одредот Димитар Влахов, заедно со Дуња ) и кој ги предаде оние кои се стрелани во Рудник. Ако даде Господ, за некое време и мемоари ќе излезат за сите настани.намигнување

Не велам дека немало Македонци и во бугарска униформа, тоа никако не го негирам, меѓутоа многу повеќе Македонци застанале во борба за слободна Македонија.

Такви паравојски постоеше обид да се формираат и во Егејска Македонија, се формира "Охрана" од Калчев, со мизерни одвај 3000 души и тоа голем број со присила, па кога тоа не успеа, доведени беа 9000 "ослободители" од Бугарија, иако по малите судири со партизаните буквално се распадна.
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 19:46
Originally posted by чоли чоли напиша:

Во оние бурни времиња на германска воена окупација, отношението на д-р Раев кон народот на Македонија при сите случаи беше силно покровителствено. На тоа основание, јас се согласив на барањето на неговата сопруга да се jвам пред народниот суд во 1945 година и да бидам негов сведок. Не знам колку моето свидетелсване што се изрази токму во духот на кажаното тука, помогна, но најверојатно и врз основа на други докази и документи, д-р Раев беше ослободен од Софискиот народен суд. Според најверојатно на некој договор на новата ни власт, не знам зошто, тој беше предаден на Македонскиот револуционен суд кој го осуди на смрт и таму беше ликвидиран.

проф. Христо Вакарелски

Со вакво сведоштво и не ме чуди што не бил ослободен. Очигледно е од подвлеченото дека Вакарелски и не бил запознаен со ситуацијата добро со доказите, штом самиот кажува дека НАЈВЕРОЈАТНО врз основа на докази е ослободен. Истотака не знам каде сретнал Македонски револуционерен суд, јас колку што знам осуден е од народниот суд, а не од револуционерниот.

Како и да е, доказите се јасни, видливи, нема потреба од дополнителнма полемика и разни спомени. Материјалните докази се сосема јасни, па јасно е дека народниот суд во Скопје пресудил правилно и во однос на него и во однос на Богданов.

Кон врв
eptendosadno Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Декември.2009
Поени: 1185
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 23:33
...меѓутоа многу повеќе Македонци застанале во борба за слободна Македонија.

Ова е тенденциозно и незнам дали некој може да го докаже како факт .

Да , јас дојдов до бројка дека Бугарија имала војска , полиција ... , броела приближно 400 000 вооружени при крајот на војната во делот на Македонија , тоа се докажува , но не го знам етничкиот состав на истите , колку Турци , Роми , Македонци имала истата .

Но види , поентата ми беше значењето на зборот “ срамота “ кој го употреби првоборецот кога ми ги раскажуваше настаните . Тој збор многу влијаеше кај мене , почнав со поинакви очи да гледам кон состојбите во тоа време .

Па затоа кога го употребуваш аргументот “ Димитар Раев “во темата Окупација од Бугарската војска 1941 се почуствував засрамен , како Македонец .

Па затоа “ тонот “ која се користи во вашата полемика , во полемиката на некои македонски историчари , политичари е за мене болно и непријатно .

Изменето од eptendosadno - 16.Декември.2009 во 23:33
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 00:04
Originally posted by чоли чоли напиша:

источник /на бугарски/

Кој е тој Спас Тошев ?

Изложбата е подржана и од Културно Информативниот Центар на Република Бугарија - директор Спас Тошев
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 01:31

Да , јас дојдов до бројка дека Бугарија имала војска , полиција ... , броела приближно 400 000 вооружени при крајот на војната во делот на Македонија , тоа се докажува , но не го знам етничкиот состав на истите , колку Турци , Роми , Македонци имала истата .

Но види , поентата ми беше значењето на зборот “ срамота “ кој го употреби првоборецот кога ми ги раскажуваше настаните . Тој збор многу влијаеше кај мене , почнав со поинакви очи да гледам кон состојбите во тоа време .

Па затоа кога го употребуваш аргументот “ Димитар Раев “во темата Окупација од Бугарската војска 1941 се почуствував засрамен , како Македонец .

Па затоа “ тонот “ која се користи во вашата полемика , во полемиката на некои македонски историчари , политичари е за мене болно и непријатно .

Немојте да очекувате да имам разбирање за луѓето кои се од Република Македонија, за кои се знае дека се Македонци, а држат било српска, било бугарска линија, а згора на тоа да работат против иснтересите на сопственито народ.

Окупаторите одсекогаш ја користеле таа тактика, да постават на функција локален човек кој ќе биде нивен добар слуга/поданик. Раев не бил Бугарин и окупатор во класичен смисол, ама се ставил за нивна употреба. За мене петтоколонашот и изродникот имаат иста квалификација како и онај Бугарин кој бил донесен од Бургас или Омуртаг да ја “ослободува“ Македонија.

Изменето од Македон - 17.Декември.2009 во 17:29
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 12:56

Извини , ама твоето е погрешно .

Македонија била на Димитар Раев исто колку и на мојот дедо , твојот дедо , Мирче Ацев , Орце Николов ..., ни помалку ни повеќе .

Мораш да имаш разбирање дека он сакал , имал потреба од поинаква Македонија , затоа што истата е толку негова колку што е и твоја

Изменето од Македон - 17.Декември.2009 во 17:30
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 12:58
Малку си грешка - Македонија не е на Раев воопшто бидејки тој се ставил во служба на окупаторот и со тоа ја продал својата татковина со што губи право на Македонец и добива епитет ПРЕДАВНИК и БУГАРОФИЛ - тоа е вистината која секој Македонец ја знаенамигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 13:02
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Малку си грешка - Македонија не е на Раев воопшто бидејки тој се ставил во служба на окупаторот и со тоа ја продал својата татковина со што губи право на Македонец и добива епитет ПРЕДАВНИК и БУГАРОФИЛ - тоа е вистината која секој Македонец ја знаенамигнување

Незнам дали он некого предал или не , но знам дека Македонија е на Раев , и во тоа сум сигурен 100% .

А што ако истиот бил во заблуда, ако бил прелажан , ако бил болен за власт , ако .... , што ако ?

Изменето од Македон - 17.Декември.2009 во 17:32
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 13:10
Од БИЛА и Е има голема разлика - таа била секако но во моментот кога застанал во служба на окупаторот тој нема право на Македонија и не е ништо друго освен ПРЕДАВНИК и БУГАРОФИЛ.

Во тој поглед нема АКО - имаш само една мајка која те родила неможе три жени да ти бидат родени мајки по крв,може макеи ама мајка е една и таа не се продава за пари бидејки живот ти даланамигнување
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 15:01

Македонија била на Димитар Раев исто колку и на мојот дедо , твојот дедо , Мирче Ацев , Орце Николов ..., ни помалку ни повеќе .

Мораш да имаш разбирање дека он сакал , имал потреба од поинаква Македонија , затоа што истата е толку негова колку што е и твоја

Прости ама позицијата ти е неодржлива и крајно грешна. Македонија е на Македонците, а не на Бугарите. Во Македонија живеат Македонци и по некој Бугарин (доселен од источна Србија)и бугаромани кои пред се сметаат за Бугари, работат за бугарските интереси, последователно на тоа и против интересите на Македонија.

Јаничарите не котираат добро ниту во една држава, па ни во Македонија.

На таквите како Раев, Китинчев или Марковски местото им е  таму каде ќе се чувствуваат покомотно, меѓу своите. Македонија неможела да им ги задовли нивните потреби, па луѓето решиле да се одродат?!

Извини ама условите сами треба да си ги создадеме, од кои ќе произлезе задовлувањето на нашите потреби.

Парите, статусот и кариерата неможат да бидат компромис за многу работи, а најмалку за националните интереси.

Ќе те молам немој да ми ги споменуваш моите дедовци, а уште помалку да ги поситвотетуваш со тие одпадници, бугарофили.

Што подалеку, тоа подобро.

Изменето од Македон - 17.Декември.2009 во 17:32
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 16:52

За ова во темата за НОБ на Македонија, таму ќе ги поставам и доказите, а има доста.намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 17:50
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Прости ама позицијата ти е неодржлива и крајно грешна. Македонија е на Македонците, а не на Бугарите. Во Македонија живеат Македонци и по некој Бугарин (доселен од источна Србија)и бугаромани кои пред се сметаат за Бугари, работат за бугарските интереси, последователно на тоа и против интересите на Македонија.

Јаничарите не котираат добро ниту во една држава, па ни во Македонија.

На таквите како Раев, Китинчев или Марковски местото им е  таму каде ќе се чувствуваат покомотно, меѓу своите. Македонија неможела да им ги задовли нивните потреби, па луѓето решиле да се одродат?!

Извини ама условите сами треба да си ги создадеме, од кои ќе произлезе задовлувањето на нашите потреби.

Парите, статусот и кариерата неможат да бидат компромис за многу работи, а најмалку за националните интереси.

Ќе те молам немој да ми ги споменуваш моите дедовци, а уште помалку да ги поситвотетуваш со тие одпадници, бугарофили.

Што подалеку, тоа подобро.

Мислам дека правите грешка и дека ги мешате поимите Р. Македонија ( држава Македонија ) и Македонија .

Доколку ја знаеме историјата и искрено веруваме во тоа за што се залагаме , нема да се појавуваат вакви недоразбирања за тоа чива е Македонија .

Да , може да се збори за соработнивци на од Бугарија наречените “ окупаторски корпуси “ и за А.С.Н.Ослободуване на М..
Но немате право да им се одземе Македонија на оние кои не сакаат македонска држава .

Изменето од eptendosadno - 17.Декември.2009 во 17:50
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 18:25

Eptendosadno, еве еден документ, кој е изготвен од НР Македонија, а кој може да помогне за сфаќањето на некои работи.
Има нешто, кое се крие доста, а тоа е фактот дека имало принудна мобилизација, која опфатила 40 000 луѓе од Македонија ( Вардарска Македонија, во Егејот Oхрана собрала едвај 3000 души, голем дел со сила, дел пак доброволно, ветувајќи материјални бенефиции и слично ). Еве го документот, кој секако потоа е поднесен и во Париз, на мировната конференција.

Инаку овие луѓе во Бугарија се запишани како доброволци.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 18:48
Бугарски извори за настаните во Македонија 1941 година , и свесно затајување на фактот дека корпусите од самата бугарска администрација биле именувани како - “ окупационен корпус “ со цел да се доведат во заблуда луѓето на кои им се обраќа .

Потоа се прави обид да се протне тезата за ослободување на Македонија од истите , од бугарската војска и таканаречениот “ окупационен корпус “, територија која предходно , пред доагање на “ окупационен корпус “ била поделена помеѓу Германија и Италија .

Бугарската војска доага подоцна , па не е јасно , бугарската историја не објаснува , од кого тоа она ги ослободила жителите на Македонија .

“ Бугарија задржува неутралност до 1 март 1941 година, кога потпиша пакт со Германија, Италија и Јапонија и се вклучува во Втората светска војна ....... 5-а и 2-ра бугарска армија, во април 1941 година вршат фази заземање на Македонија и Беломорска Тракија. Бугарското население во овие земји го усвои овој акт за свое национално ослободување , како чекор кон обединувањето на бугарската нација. Загубите на Германија на источниот фронт и опасноста од евентуален англо-американски десант по Егејското крајбрежје наметнуваат формирањето на два корпуса . Во јануари 1942 година Прв бугарски корпус зазема делови од Југоисточна Србија со штаб во градот Ниш, а во ноември 1943 година три пешадиски дивизии се обединети во Втори бугарски корпус со штабот во градот Драма. Задачите на корпусите се безбедност, одбраната и маневри. Двата корпуса се разформироват во септември 1944 година ....“

Изменето од eptendosadno - 17.Декември.2009 во 18:58
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3839404142 98>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.