IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали има противречности во библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали има противречности во библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 15:44
Епа ќе почекаш тогаш...трепкање
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 15:44
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

И Исус сведочел пред двајца-Отецот и Он, затоа и сведоштвото му било вистинско.

pa zosto veli

evagleie spored jovan 5,31,;;

AKO JAS SVEDOCAM SAM ZA SEBE MOETO SVEDOSTVO NEMA DA BIDE VISTINSKO'' znaci ovaa   nee isusv zbor ie dodaena forma vo biblijata dali se slozuvas so ova ako nee obrazlozi deka nee jas ne mozam da svatam vo eden citat d a zbori deka svedostvoto sam za sebe e vistinsko a vo drug citat deka svodostvoto nee vistinsko edno mora da bide tocno drugoto neee
spored mene ednoto e dodadena verzija ili ke bide vistinsko ili nevistinsko

Изменето од el_kevser - 16.Декември.2009 во 17:52
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 16:41
Здраво el_kevser
едно конкретно прашање:

Дури и да (значи само претпоставуваме ДУРИ И ДА) е Библијата преполна со ситни и крупни грешки, пропусти, недостатоци, противречности... и се друго такво, ама не и’ е изобличена суштината на учењето ниту нејзината порака воопшто ни најмалку, дали тоа значи дека како книга треба да ја одбијам, на сметка на тоа што би го прифатил Куpанот кој е наполно прецизен (само претпоставуваме НАПОЛНО прецизен), а има порака која е 100000 и повеќе пати послаба по својот интензитет, суштина и убавина од Христијанската порака?

Разбираш нели? големо%20гушкање
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 16:42
прашањето не го поставив случајно, бидејќи многу добро знам кон што тежнееш големо%20гушкање
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 17:02
Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

Здраво el_kevserедно конкретно прашање:Дури и да (значи само претпоставуваме ДУРИ И ДА) е Библијата преполна со ситни и крупни грешки, пропусти, недостатоци, противречности... и се друго такво, ама не и’ е изобличена суштината на учењето ниту нејзината порака воопшто ни најмалку, дали тоа значи дека како книга треба да ја одбијам, на сметка на тоа што би го прифатил Куpанот кој е наполно прецизен (само претпоставуваме НАПОЛНО прецизен), а има порака која е 100000 и повеќе пати послаба по својот интензитет, суштина и убавина од Христијанската порака?Разбираш нели? големо%20гушкање

pogresno si me razbral
cel;ta mie da dojdam do zoznanie dali biblijata e bozja kniga dali isus e bog dali e bozji sin,dali da se veruva vo trojstvoto dali se ovie bozji zborovi ili ne se . dalie ova origninalno evangelie il.i ne ako ima kontaradikcii ispaga deka nee zs vo bozjata kniga ne treba da ima protivrecnosti, dali me razbiras
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 17:29

el_kevser ima kontradikcii, protivrechnosti, menuvanja, vadenja i dodavanja... ima od s'e po neshto bidejki toa e Kniga napishana i prepishuvana od lugje koi bile inspirirani od Boga. Lugjeto ne se sovrsheni bitija, pa kolku umeele, tolku razbrale i taka zapishale.

Ima hristijani koi i pokraj s'e veruvaat deka Biblijata e bukvalen Bozhji zbor, kako shto veruvaat i muslimanite za k*ranot i hindusite za Vedite. Vo chovekovata priroda e da veruva oti dobiva nekorumpirani Bozhji naredbi, preporaki i nasoki koi detalno i sovrsheno vodat niz svetovniot zhivot.

Posochuvanjeto na faktot deka edna kniga ne e sovrshena, ne ja pravi drugata kniga sovrshena. Ne samo shto vo takviot nachin na razmisluvanje nema nikakva logika, tuku zatoa shto ne e mozhno ostvaruvanjeto na takvata sovrshenost. Ako ja chitash Biblijata, kako shto velish vo tvoite repliki, togash prochitaj go delot narechen "Kniga Jov" i kje ti bide jasno shto ti velam.   

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 17:39
zosto da se dodava menuva zosto da ima protivrecnosti zosto da nee onaka kako sto bila napisana vo vremeto na isus zosto od posle da se dodava i menuva , zosto ima potreba da se menuva bozjiot zbor ,.znaci ti potvrduvas deka biblijaata prepisuvana od luge koi bile inspirirani od boga
pa biti postavil prasanje

dali ovaa bilija sto ja imame e bozji zbor ili prpisuvana ili napisana od luge spodeluvana so vistina i nevistina ?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 22:52
Noviot Zavet ne postoel za vreme na Isus. Isus ne pishuval nishto. Evangelijata se napishani od lugje po sekjavanjata ili slushnatite raboti za toa vreme i togashnite zbidnuvanja. Bidejki tie se napishani od razni lugje zatoa imat ralichnosti megju niv. Patem, togash nemalo kopir mashini, pechatnici i internet, pa ovie Evangelija bile rachno prepishuvani i tuka-tamu modificirani spored najdobrite nameri na prepishuvachite.

Biblijata ne e bukvalen Bozhji zbor, tuku se razlichni chovechki pisanija, inspirirani od Boga, vo koi se sostoi i Bozhjiot zbor.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 23:13
mnogu dobro kazano '5'
znaci nee bozji govor inspiracija na covekot
slobodno mozeme da kazeme deka vo biblijata moze da se najde protivrecnosti vo koi se kazuva i laga i vistina

na primer dali isus e bog
od kade da znaeme deka on e bog ,, mozebi e inspiracija na covekot?
kako moze da bide bog, koga i on samiot, imal potreba da se moli na boga ..dali e i ova covecka inspiracija? ke ve zamolam da go procitate i da analizirate ova sto ke go napisam t.e ke go kopiram od biblijata evagelieto od matej 26,36,46

36 Тогаш Исус дојде со нив на местото, кое се вика Гетсеманија, и им рече на учениците: „Седете тука додека Јас отидам онаму да се помолам.”

37 И ги поведе со себе Петра и двајцата Зеведееви синови и почна да тагува и да се вознемирува.

38 Тогаш им рече: „Мојата душа е длабоко натажена до смрт; останете тука и бдејте со Мене!”

39 И отиде малку потаму и падна на Своето лице и се помоли, велејќи: „Татко Мој! Ако е можно, нека Ме одмине оваа чаша; но не како што сакам Јас, туку како Ти!”

40 И дојде при учениците, и ги најде како што спијат, и му рече на Петра: „Така! Не можевте ли да пробдеете со Мене еден час?

41 Бдејте и молете се, за да не паднете во искушение! Духот е бодар, но телото е слабо!”

42 Пак, повторно отиде и се помоли, велејќи: „Татко Мој! Ако не е можно да Ме одмине оваа чаша, да не ја пијам, нека биде Твојата волја.”

43 И кога дојде пак ги најде како што спијат, зашто очите им беа натежнале.

44 И пак ги остави и отиде да се помоли, по третпат, и ги изговори истите зборови.

45 Тогаш дојде при учениците и им рече: „Само спијте и почивајте. Еве, наближи часот кога Човечкиот Син ќе биде предаден во рацете на грешниците.

46 Станете, да одиме! Ете, наближи Мојот предавник

sto porazbirate od ova?

ova jasno ni dokazuva deka isus se molel na boga t.e na allah ili(tatkoto)
i deka toj nee nitu bog nitu negov sin bideiiki onoj koj taguva i se molistrada klanja poniszno se moli moze da bide samo sozdaden covek a nikako bog koj sozdava .

Изменето од el_kevser - 16.Декември.2009 во 23:15
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 23:17
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

dali ima protivrecnosti t.e kontradikci vo bilijata ?
toa mie prasanje na site pravoslavni forumdzii   dali ima ili nema , ako nema bi sakal da doakzete , ako ima protivrecnosti bi proizleglo prasanje dali ovaa biblija e bozja kniga ako e bozja kniga ne bi trebalo da ima prtivrecnosti bi zel eden primer kade isus govori za sebe i dobro da analizirame ;

evagleie spored jovan 5,31,;;

AKO JAS SVEDOCAM SAM ZA SEBE MOETO SVEDOSTVO NEMA DA BIDE VISTINSKO''
VO ISTO EVAGELIE 8,14, VELI;

ISUS VO ODGOVOR IM RECE; IAKO SVEDOCAM SAM ZA SEBE MOETO SVEDOSTVO E VISTINSKO'
pa bi ve zaprasal koja e vistinata na ovie dva citati od evaagleie spored jovan;
vo prviot citat veli deka svedostvoto na isus za sam sebe nema da bide vistinsko dodeka vo drugiot citat veli deka svedostvoto e vistinsko ,
zasto ima sprotivvni teksta ,prasanje prizleguva ako e bozja kniga zasto da ima sprotivni teksta t.e kontradikcii?
pa ve molam na ova komentar i opsto na ovaa tema zamo dadov primer i ke ve zamolam da se kometira samo zai okolu ovaa tema ima ili nema protivrecnosti vo bilijata i svoj komentar i dokaz za toa ?
blagodaram '
pozdrav

Во Библијата нема контрадикции.

До кога ќе се расправаме за наводни контрадикции кои се всушност стихови извадени од контекст? Зошто не го постираш целиот цитат? Зошто само го лепиш она што ти одговара?

Исус тука не вели дека Неговото сведоштво за него самиот е невистинито. Само укажува на фактот дека АКО Тој самиот беше сведок, Неговото сведоштво немаше да биде валидно. Арно ама, како што продолжува стихот: "Има Друг Кој сведочи за Мене и знам дека е вистинско сведоштвото што го дава за Мене." Упс! Значи не е само Неговото сведоштво.

Еве го целиот текст:
Јован 5:31 Ако Јас сведочам Сам за Себе, Моето сведоштво нема да биде вистинско.
32 Има Друг Кој сведочи за Мене и знам дека е вистинско сведоштвото што го дава за Мене.
33 Вие пративте при Јована, и тој посведочи за вистината;
34 но јас не примам сведоштво од човек, туку го кажувам ова, за да се спасите вие.
35 Тој беше светило, што гореше и светеше, но вие сакавте да се радувате малку време на неговата светлина.
36 Јас пак имам сведоштво поголемо од Јовановото: делата што Таткото Ми ги даде да ги завршам, токму тие дела, што ги правам, сведочат за Мене - дека Таткото Ме пратил.
37 И Таткото, Кој Ме прати, Самиот сведочи за Мене. Вие ни го чувте некогаш Неговиот глас, ниту го видовте Неговото лице,
38 и Неговите зборови ги немате постојано во вас, зашто не Му верувате на Оној, Кого Тој Го пратил.
39 Вие ги проучувате Писмата, зашто мислите дека имате вечен живот во нив; и тие сведочат за Мене.

Значи Таткото сведочи за Исус, делата сведочат за Исус, Писмото сведочи за Исус, Јован Крстител сведочи за Исуса. Мислам дека имаме доволно сведоци.

Јован 8:13 Затоа фарисеите Му рекоа: „Ти сведочиш Сам за Себе Твоето сведоштво не е вистинско.”
14 Исус во одговор им рече: „Иако сведочам Сам за Себе, Моето сведоштво е вистинско, зашто знам од каде дојдов и каде одам, а вие не знаете од каде дојдов и каде одам.
15 Вие судите според телото; Јас не му судам никому.
16 И ако и судам Мојот суд е вистински, зашто не Сум Сам, туку - Јас и Мојот Татко, Кој Ме прати.
17 И во вашиот закон пишува дека сведоштвото на двајца луѓе е вистинско.
18Јас сведочам за Себе и Мојот Татко, Кој Ме прати, сведочи за Мене.”

Исус сведочи Сам за Себе, покрај Него, сведочи и Бог-Таткото. Тука нема никаква контрадикција, туку мајтапење со библиските цитати за да си докажете своја поента. к*ранот е тој што има проблеми со контрадикциите, а не Библијата.

Како и да е, Исус го исполнува Законот, иако и не треба.
Дали на Бог Му треба друг сведок освен Самиот Себе?
Кој е над Божјиот Закон?

И Меси, биди уверен дека нема грешка во Библијата иако е пишувана од луѓе. Кога Бог ја надгледувал како можат да настанат забуни и грешки? И самиот си кажа: Бог е семоќен. Ако можеше да ја созаде вселената, сигурно ќе може и да ни ја даде Библијата во целата нејзина вистина и полнота.
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 23:43
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

mnogu dobro kazano '5'
znaci nee bozji govor inspiracija na covekot
slobodno mozeme da kazeme deka vo biblijata moze da se najde protivrecnosti vo koi se kazuva i laga i vistina

na primer dali isus e bog
od kade da znaeme deka on e bog ,, mozebi e inspiracija na covekot?

Da, nachelno e taka, isto kako shto e i vo k*ranot i kako i vo sekoja druga kniga. Kako znaesh dek Alah e Bog? Mozhebi e Muhamedova inspiracija, neli? Toa shto Muhamed veli ne e nikakov fakt - tuku samo moment na inspiracija vo koja toj normalno si veruval.

Nema tuka nishto neobichno ili unikatno. Taka bilo odsekogash i taka kje bide i ponatamu.

Изменето од Messenger - 16.Декември.2009 во 23:43
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Декември.2009 во 23:50
Библијата е пишувана од 40 луѓе во период од 16 века. Досега е ненадмината во се.

к*ранот пак, е пишуван помалку од половина век (не сакам да ситничарам зашто ќе испаднат дваесет и нешто години), според кажувањата на еден единствен човек со не баш најблескава и најинспиративна биографија. Па сега види кое е поверодостојно.

к*ранот прифаќа некои делови од Библијата, потоа истите ги отфрла, а е напишан 5-6 века после неа. Кај бил алах во тоа време кога била пишувана Библијата? Да не ги спомувам противречностите во него, зашто ем се многу, ем си ги знаете.
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 00:02
muhamed nee inspiracija i nee aftor na k*ranot
evangelieto ne bilo utvrdeno za vreme na zivotot na isus site tie evangelija se napisani posle   negovata misija na zemjata. toa e faktt se sozglasuvas so toa ,
k*ranot e sosema poinaku, tekstot onaka kako sto bil objavuvan go ucele naizust pratenikot i vernicite okolu nego a go zapisuvale pisarite od negovata okolina,, toj na startot gi zadrzuva ovi dva elementa na avtenticnost sto evagelijata gi nemaaat,
ova dejstvuva do smrta na pratenikot
k*ranskata objava mue prenesena preku \dzebrail(gabriel)
celi 20 godini od zivotot na muhamed a.s

taka da mesi ';
slucajot so k*ranot nee ist so evangelijata od ednostavna pricina sto toj bil zapisan uste za vreme na zivotot na muhamed a.s
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Декември.2009 во 00:12
Цели 20 години? Браво за вас!

И каква врска има тоа? Демек к*ранот е поверодостоен? Хахаха А кога нешто учиш напамет нема грешка. Барем да изјавеше дека Алах стои зад нивната меморија, тогаш малку ќе се подзамислев.

Која автентичност може да ја има, кога е напишан мноооогу години после Библијата? Со кое лице го тврдиш тоа? Да бидеме реални...

Кај бил Алах пред Христос да се роди?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.