|
Што е Адвентистичката црква? |
Внеси реплика | страница <1 1314151617 39> |
Автор | ||||
Blagoj_s
Сениор Регистриран: 28.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 3057 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ejjj poleka jas ne teram nikogo koj saka da pie , da ne pie , toa e individualen pristap,- samo sakam da kazam deka AKOHOLOT e steten.
Toa sto go kazav vo vrska so pivoto i staorcite, , staorcite ne odat po pivoto , tuku po jacmenot i zatoa gi ima [a vo proizvodstvoto na vino , tuka nema sto da baraat, toa e druga prikazna] . Otidete vo nekoja pivara i samite uveretese, nema sto poveke da vi kazuvam, bidejki tuka nema mudrost. Alkoholot e golema tema , kakvi negativni strani imama ,sigurno poveketo znaete, no vo kakvo vreme ziveeme reakciite ne me iznenaduvat. Pozdrav braca. Изменето од Blagoj_s - 16.Декември.2009 во 14:01 |
||||
www.myspace.com/sblagoj
|
||||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Благој, факт е дека се држиш демек Соло Скриптура, а немаш никакви Библиски докази за да не увериш дека виното било забрането од Господ. Убаво велиш, нема мудрост во такви паушални изјави
|
||||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Благој..а ти да не мислиш дека будали не правиш тука?! Како прво,не беше муабетот дали треба да се пие или не туку дали Господ Исус Христос пиел ШИРА,гроздов сок или вино. Ако е тоа така,(прочитај си го на крај краева твојот пост!)и не го врти муабетот на друга страна,зашто вака испаѓа дека све ние сме некои ноторни алкохоличари а ти некаков си нутриционист. Сепак да те потцетам ова е форум за ВЕРОИСПОВЕД а не за исхрана и здравје. Значи покажи ми ти мене историски и библиски докази дека Христос пиел шира или "освежително сокче".
Нели те прашав.. кажи ми во КОЈА ПИВАРА СЕ СЛУЧУВА ТОА? Изменето од ahmar1 - 16.Декември.2009 во 14:57 |
||||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||||
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Благој..а ти да не мислиш дека будали не правиш тука?! ahmar1 Nitu mislam nitu sakam na takov recnik da razgovaram! |
||||
www.myspace.com/sblagoj
|
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Благој твојов пост за вино и глувци ме потсети на клипот “зошто Муслиманите не јадат свинско“ каде е прикажано како врз парче свинско со трихинелоза се истура кока кола и излегуваат црви, демек, секое свинско е трихинелосано.
Аман бре Благој, виното е крв Христова, да знаеш само колку антиоксиданси има ќе се онесвестиш. Но ова не е “Храна и Вино“ сепак... |
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Bi vi napisal kolku e "dobro pivoto , vinoto i drugite alkoholni pajaloci" i kolku kancirogeni materii sodrzat. No stom velite deka ova ne e mesto za pisuvanje na taa tema ..... ke se vozdrzam. Изменето од Blagoj_s - 16.Декември.2009 во 15:59 |
||||
www.myspace.com/sblagoj
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
A toa bi bilo ochigledno beganje od prashanjeto - kade Gospod vo Biblijata go zabranuva vinoto.
|
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Претпоставувам дека Благој нема смелост да одговори на ова прашање, затоа што одговорот беше веќе претходно даден - во сите тие цитати се спомнува ВИНО (алкохолно), а не сокче од грозје. Колку за потсетување: _________________________________________________________ Јован 2: 3 А кога приврши виното, Му рече мајка Му на Исус: „Им снема вино.” καὶ ὑστερήσαντος οἴνου λέγει ἡ μήτηρ τοῦ Ἰησοῦ πρὸς αὐτὸν• οἶνον οὐκ ἔχουσιν. _________________________________________________________ 9 И кога вкуси старосватот од виното, што беше станало од вода - а тој не знаеше од каде е, но слугите, што ја беа донеле водата, знаеја - тој го повика младоженецот, ὡς δὲ ἐγεύσατο ὁ ἀρχιτρίκλινος τὸ ὕδωρ οἶνον γεγενημένον καὶ οὐκ ᾔδει πόθεν ἐστίν, οἱ δὲ διάκονοι ᾔδεισαν οἱ ἠντληκότες τὸ ὕδωρ, φωνεῖ τὸν νυμφίον ὁ ἀρχιτρίκλινος _________________________________________________________ 10 и му рече: „Секој човек најнапред го изнесува доброто вино, а кога ќе се поднапијат гостите, тогаш полошото; но ти си го чувал доброто вино до сега.” καὶ λέγει αὐτῷ• πᾶς ἄνθρωπος πρῶτον τὸν καλὸν οἶνον τίθησιν καὶ ὅταν μεθυσθῶσιν τὸν ἐλάσσω• σὺ τετήρηκας τὸν καλὸν οἶνον ἕως ἄρτι. _________________________________________________________ Joван 4:46 И така, Исус пак дојде во Кана Галилејска, каде што беше претворил вода во вино. Ἦλθεν οὖν πάλιν εἰς τὴν Κανὰ τῆς Γαλιλαίας ὅπου ἐποίησεν τὸ ὕδωρ οἶνον. _________________________________________________________ Kaко што гледаш, пријателче, секаде каде што во македонскиот превод стои зборот „вино“, во грчкиот оригинал се наоѓа зборот „ οἶνον“, што исто така значи алкохолен пијалок т.е. гроздов алкохолен сок – ВИНО. СЕ НАДЕВАМ ДЕКА БЛАГОЈ ЌЕ ИМА ХРАБРОСТ ДА ОДГОВОРИ НА ОВИЕ ПРАШАЊА КОИ МУ БЕА ПОСТАВЕНИ НА НИКО, НО ТОЈ ЦЕЛО ВРЕМЕ ГИ ИЗБЕГНУВА. Зарем цел свет е во грешка и заведен, дури и грците, кои го користат зборот оенос (οίνος) за вино (а може и малку етимологија на зборот енологија - наука за вината)- збор што е употребен во настанот во Кана Галилејска, а само адвентистите се во право? Во Библијата, опишувајќи ја Тајната Вечера, стои дека Христос пиел од ЛОЗОВИОТ ПЛОД, што само по себе не значи дека не е вино, но не значи ниту дека не е сок. Е сега, ако ЛОЗОВ ПЛОД може да означува и сок од грозје, но и вино, кажи ми, од каде ти знаеш дека е токму сок, кога може да биде и другото? |
||||
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Maran Ata , ajde kje mu oprostime deka ne go znae starogrchkiot jazik, ama da ne razbira shto znachi
а кога ќе се поднапијат гостите ne se prostuva. Zarem mozhe chovek da se podnapie od obichen sok??? Namernoto krivenje na faktite za da pasuvaat na nekoja doktrina ne samo zhto e zhalno, tuku e i tragichno, ne tolku za onie na koi toa im ze plasira, tuku najmnogu za onoj koj toa go neguva i prakticira. |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Blagoj_s
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Gospodine Mesi sakate da me kamenuvate , za toa st sum napisal deka alkoholot ne treba da se pie. Deka lkoholot e steten na poveke nacini vo zivotot na covekot. Deka toa e porok koj treba da se izbegava. Gospodine Mesi dali nekogas ste videle ili ste sretnale covek koj e zavisnik od alkohol. Dali ste sretale semejstvo vo koe zivee clen koj e zavisnik od alkohol, dali ste se zaprasale kako mu e na toa semejstvo , kako zivee toa semejstvo, kako ziveat decata vo toa semejstvo. Gospodina Mesi dali nekogas si pomognaal na covek koj e zavisen od akohol. Gospodine Mesi dali nekogas si pomognal na semejstvo sto ima vakvi teski problemi. Gospodine Mesi dali si se MOLEL nekogas za takvo semejstvo. Vo Biblijata na mnogu mesta , vo mnogu stihovi e napiasno dali treba da se koristi alkohol, kakvi se posedicite koj go koristi alkoholot ,itn. itn...... Gospodine Mesi pocnuvam da se somnevam dali si ja cital Biblijata,. A, mozebi i si ja citel, mozebi ja znaes i napamet , mozebi znaes i da ja recitiras!??????? Gospodine Mesi edno e da ja citas, drugo e da ja razberes a treto da ZIVEES spored nea. Ova go pisuvam so dobra namera. Golem pozdrav Изменето од Blagoj_s - 18.Декември.2009 во 12:51 |
||||
www.myspace.com/sblagoj
|
||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Благој, овој подфорум е за ВЕРОИСПОВЕД, а твоите постови воопшто немаат никаква врска со тоа.
КОГА ЌЕ СФАТИШ ДЕКА 1 ЧАША ВИНО И 1 ЛИТРО ВИНО НЕ Е ИСТО??? ПА ТИ, ЧОВЕКУ, ЗАРЕМ НЕ ПРАВИШ РАЗЛИКА ПОМЕЃУ УМЕРЕНО КОНЗУМИРАЊЕ АЛКОХОЛ И ПИЈАНЧЕЊЕ??? Имаш ли Библиски цитати кои докажуваат дека не треба ВООПШТО да се пие алкохол, или сега ќе тераме нутриционистички муабети? Прв пат слушам да се гради теологија според нитриционистички тези! |
||||
|
||||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
За се има прв пат . А првиот таков јунак бил секако самата Елен Вајт,која уствари копирала нутриционистички текстови од втората половина на 19 век,а потоа само им давала квази библиска поткрепа.Резултатот е комедија! Така да суботарите само се бламираат надолжно и попреку со таа своја нутриционистичка "библија". Додека за тоа како во практика изгледа таа квази теологија на "спасение преку стомакот" видете го линков: ИСПОВЕД НА ПОРАНЕШЕН АДВЕНТИСТ Мене лично ми остави оваа реченица посебен впечаток: "Жеља за неразмишљањем и уљуљкивањем је тако јака да човека у таквим срединама претвори у најобичнију биљку која једва да даје знаке менталног живота. Зато ви званично никад не можете оптужити неку секту типа адвентиста за тортуру својих чланова, пошто ти чланови, у крајњој линији, уз њихову помоћ, сами себи "исперу мозак". Изменето од ahmar1 - 18.Декември.2009 во 15:26 |
||||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Shto e adventistichkata crkva?
Ama smeshno prashanje... Eve odgovor... Adventistichka crkva e mesto kade shto se zbiraat adventisti. < id="gwProxy" ="">< ="jsCall();" id="jsProxy" =""> |
||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Blagoj, koga diskutirame na ovoj forum toa treba da go pravime so argumenti i ne treba da ne se napagjame lichno, OK? Patem, sakajkji da napravish nekakva poenta so lichnoto napagjanje, stapna na mina. Kako prvo, jas ne te kamenuvam, a nitu imam namera toa da mu go napravam bilo komu bidejki ne sum pobornik na Stariot Zavet. Kamenuvanje ima tamu, jas sum protiv toa. Nikogash ne sum rekol deka pijanstvoto ne e shtetno i deka toa ne e porok, zatoa ne mi pepishuvaj takvi neshta. Jas velam deka se slozhuvam so lekarite oti mala kolichina na alkohol e polezna i deka Isus ne samo shto ne rekol oti vinoto e zabraneto za pienje, tuku i samiot umereno go konzumiral. Za nutriciskata vrednost na vinoto ne sakam da zboruvam bidejki taa e mnogu dobro poznata. Alkoholizmot e porok! Umerenoto pienje - ne! Nemoj da ja pravish greshkata na mnogu vernici i teolozi, pa onoa shto e "arno" samoinicijativno da go prepravash vo "mnogu poarno". Oti mnogu arno ne e na arno. Inaku, po povod tvoite prashanja za alkoholizmot i alkoholicharite...
Najde kogo da prashash... Imam rodnina koj beshe alkoholichar. So chlenovite na negovoto semejstvo redovno se srekjavam. Mnogu dobro znam preku shto pominuvaa, kako zhiveeja, kako go vadeja od barovi pijan do besvest, a chesto pati i pretepan. Odlichno znam vo kakov stres zhiveeja zhena mu i negovite deeca.
Jas toj chovek sum go izvadil od zatvor garantirajki za nego materijalno. Isto taka materijalno garantirav deka nema da bide vo pijana sostojba vo rok od edna godina i deka redovno kje odi na lekarska i policijska kontrola. Sum go chuval vo svojata kukja, kako del od moeto semejstvo, pod potpolna kontrola za da bidam siguren deka ne stava nikakov alkoholen pijalok vo usta. Go zachleniv vo zdruzhenieto "Alchoholic anonimus" i go nosev lichno na nivnite sostanoci za rehabilitacija. Postojano bev vo kontakt so negovoto semejstvo i pravev s'e shto beshe vo mojot kapacitet da gi restavriram nivnite odnosi. Za molenje ne me prashuvaj... pravev povekje od toa. Jas ne ti gi postavuvam istite prashanje bidejki toa ne me interesira i e potpolno irelevantno za nashata diskusija bidejki SHTO IMA SETO TOA VRSKA SO POSTAVENOTO PRASHANJE I UMERENOTO PIENJE? KOJ VOOPSHTO ZBORUVA TUKA ZA PIJANSTVO I ALKOHOLIZAM ???
Shto sakash da kazhesh so ovaa "dobra namera"? Deka ne ja razbiram Biblijata, kako vrpochem i site drugi koi repiciraat na tvoite "fakti" ? Jas ne tvrdam deka sum ja osoznal Biblijata i sum go fatil Boga za brada, tuku govoram za umerenoto pienje na vinoto. Ponekogash navistina ne znam za shto govorish ti ? Jas bi ti preporachal neshto najprijatelski - ako sakash da diskutirash po bilo koja tema, togash toa pravi go navistina so soodvetni fakti i koga kje bidesh soochen so argumenti od drugata strana imaj doblest da kazhesh deka drugiot napravil poenta i deka mozhebi treba da go preispitash svojot stav. Ne se konfrotiraj samo za da ja opravdash odnapred adoptiranata doktrina, tuku diskutiraj za da dojdesh do vistinata, bez obzir koja e i kakva e taa. Samo togash kje mozhesh da se narechesh iskren tragach po vistinata. Vo sprotivno ne si nishto povekje od branitel na nechija tugja doktrina i dogma. A od toa, osven sopstveno mamenje, nemash apsolutno nikakva korist. Ova go pishuvam so najdobra namera. |
||||
|
||||
Внеси реплика | страница <1 1314151617 39> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |