|
Genel i se e mozno !!! |
Внеси реплика | страница <1 23456 10> |
Автор | ||||
Panini
Сениор Регистриран: 13.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 222 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Printovite gi pravele od Kino makedonija,t.e. Meteor pozadi Zeleno Pazarce, oni imaat dosta isksustvo pa da receme i kvalitet,ama neznam zosto tolku slabo, neprofesionalno od Genel se zaangazirale?!
Eve gi gledam slikive sekoj den,i stvarno ne mi lici na izlozba organizirana od takva kompanija, pa pokvalitetni printovi imale i samostalni amateri!Ali sto da pravime, nekoi raboti, ednostavno ne se menuvaat!Ajde mozebi u bolji vreminja! |
||||
MIND AND SENSE IS PURIFIED,I AM FREED FROM DESIRE!
|
||||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ne sakam nikogo da branam, pa duri ni sebe, no problemi kako sto mi se gleda imase mnogu poradi odnosot od dvete strani.
Svedoci bevme na strasen pritisok da bidat objaveni site fotografii, pa duri i tie sto bea/bile nadvor od tema, sto imaa/imale ime na avtorot vrz fotografijata i sl. Rabota na zirito bese da zirira spored fotografijata i soodvetnosta vo ramkite na zadadenata tema. Nadvor od toa, predocivme deka mnogu od fotografiite ne se ovogodisni, no i deka del od niv nemaat ni EXIF, pa ne se znae ni koga se napraveni. Predocivme i deka dokolku se isklucat site koi se, ajde da kazam somnitelni, kvalitetot i moznosta za izbor na ubavi fotografii vo izlozben del drasticno se namaluva. Vo takva situacija organizatorot imase samo dve opcii: da popusti, ili da ja masakrira kolekcijata. Ne zaodjam vo delot na printovite, no ni spomnaa i deka imale strasen problem so neodgovaranje na mailovite so baranje da im se ispratat fotografii so print rezolucija. Kako toa se zavrsilo ne znam, iako mozam da zamislam spored reakciite ovde. Licen stav, pa i nemam bas ... ne znam na mesto na organizatorot dali bi postapil vaka, ili bi gi sledel pravilata i bi napravil izlozba so 40tina do 50 fotografii. Nemam potreba da znam... ne organiziram ovakvi nastani Situaciite na nepocituvanje na pravilata od ucesnicite se jasna rabota, ona sto ne mi bese jasno e zosto toa bi se slucuvalo i so ludje koi gi znaeme od ovde, od forumov... bi pomislil deka barem nie sme naviknati deka pravilata na konk*rsite moraat da se sledat. Licno ne isprativ fotografii od istite pricini od koi ne isprati ni Ilco... nemav godinesna esenska fotografija! Takvo bese praviloto, taka go sfativ i go ispocituavav. |
||||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||||
сашо
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 08.Декември.2006 Статус: Офлајн Поени: 538 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
i?
|
||||
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
|
||||
vasjon
Нов член Регистриран: 10.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Eve so napisa genel na prva stranica:
"Ziri komisijata e sostavena od ugledni fotografi i profesori po fotografija. " Ziri komisijata bese vo sostav: 1. Vlado Veljanovski 2. Vlado Georgiev 3. Mire Slavejko Koi od navedenive lica se kompetentni da sudat za umetnickiot kvalitet na bilo koja fotografija? "Situaciite na nepocituvanje na pravilata od ucesnicite se jasna rabota, ona sto ne mi bese jasno e zosto toa bi se slucuvalo i so ludje koi gi znaeme od ovde, od forumov... bi pomislil deka barem nie sme naviknati deka pravilata na konk*rsite moraat da se sledat." Pokraj Blagoja znam i drugi koi ne bea izvesteni deka fotografija ke im bide izlozena, a deneska gledaat na sajtot od genel deka nivna fotografija visi tamo so rezolucija od 200kb,i lugjevo normalno se besni. "nepocituvanje na pravilata od ucesnicite" - sto vi znaci toa? I nemojte da kazuvate deka se trudele maksimalno da gi kontaktiraat ucesnicite. Licno jas edna nedela pred izlozbata ne mozev da stapam vo kontakt so genel, ne mi odgovorioja na mojot mail. A koga ke im pratam poraka vo vrska so nekoj proizvod, se javuvaat vo istiot moment. |
||||
balkanboyz
Нов член Регистриран: 09.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 5 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Mene pak mi se cini, deka ve ima edna grupa od nekolku dusi i si mislite deka za cela Makedonija ste zakon vo fotografija.Daj prizemjete se ,ne ima poprilicno i so podosta znaenje.I barem ne sme samobendisani.Gledame so se slucuva vo svetot na fotografijata "on a daily bases."I ucime od svetot ,i sme vo tek.
Ne ima mnogu ,i mi se cini vo sekoj pogled sme podobri od nekolkute vas so se rasfrlate so "high photographic terms and expensive equipment. E ,aj sega eden pozdrav do site. Dobra lekcija od genelce. |
||||
LjS
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група Регистриран: 14.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 78 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Mire stvarno neznam zasto si pisal ovde. Se nadevam ne sakas da branis nikogo. Samo da se nadovrzam.....
Koi dve strani ? Ucesnicite ? Kako moze ucesnik da ti pravi problem ? Ne razbiram ?!? Koga organiziram konk*rs, so odnapred poznati pravila, treba samo da se drzam do pravilata i nikoj nema da mi pravi problemi. Plain and simple. Prasanjeto e samo dali genel imase odnapred postaveni pravila ili si gi nafrlase onaka kako sto nekoj ke prasase na forumov nesto, kako niv nesto ke im teknese ?
Ako nekoj pravi pritisok nekoja fotografija da ucestvuva na konk*rsot a fotografijata ne gi ispolnuva krietiumite na konnk*rsot ima samo dve raboti sto moze da se napravat. Ili zirito da ne ja objavi fotografijata, ili se povlekuva od ziri poradi moralni pricini. Plain and Simple.
Kade organizatorot objasni kako ke odredi dali fotografiite ke se proveruvaat dali se od ovaa godina, kade organizatorot ubavo im objasni na pocetnicite deka sekoja fotografija koja sto saka da ucestvuva na konk*rsot treba da e prosledena i so soodveten EXIF ?!? Nigde.
Vo takva situacija organizatorot ima samo edna opcija, da gi pocituva pravilata. A posle izlozbata treba da se zaprasa zasto samo 40-50 fotografii gi ispolnuvaa kriteriumite. Ako napravi post-konk*rska anketa na ucesnicite ke sfati deka u stvari lugeto toa i go predocile na vreme, samo nikoj ne gi slusal. I poradi takvi stvari se desava ova sto se desi. Neodgovornost, neserioznost, neorganiziranost. Zalosno e sto vo Makedonija ne moze edna izlozba da pomine bez nekoj da ima zabeleska. Zalosno e sto Genel (mene stvarno mi e zal za niv zatoa sto poima nemaat u od PR i slicni raboti) dodeli nagradi na konk*rs za fotografija i posle citame opravdani komentari od lugje deka nikad ne bi kupile nisto od niv i slicno. Zalosno e ova za fotografijata u Makedonija. Изменето од LjS - 15.Декември.2009 во 12:14 |
||||
ladislav_king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Група Регистриран: 29.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 94 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
bravo pred se za hrabrosta ;)
|
||||
MainstreaM
|
||||
ladislav_king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
MainstreaM
|
||||
genelapla
Нов член Регистриран: 13.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ma zalosna e celata bagra koja se ima sobrano i si mislat kuznit sto sme vo fotograqfija.
Koga ke gi vidis samo se prcat so fotografska oprema koja ocigledno im sluzi za prcenje a da im gi vidis fotografiite . Sramota e so takvi sliki da se pravi izlozba. Od sto fotografii samo desetina stvarno vredea i trebea da dobijat nekoja nagrada, edino taa sto bese prvo mesto zasluzeno si pobedi, a drugite ednostavno nemam zborovi. Mire, ako nekoj ispratil slika bez EXIF ili ste somnitelni deka slikata e ukradena, dolzno e od strana na organizatorot da pobara orginalna slika so site informacii, pa ako nekoj ne moze da ja dostavi onda treba da se diskvalifikuva,a ne vie izigravate nekoj si profesionalci pa ke gi diskvalifikuvame slikite po nekoj si ninja instikt. A nekoi sliki totalno si nemaat vrska so esen i kako ne vi vilo sram da gi izlozuvate. Imase takvi sliki i od dobitnicite. |
||||
ladislav_king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
konecno malku sveza krf na forumof..... :) jas koga javno gi iskazuvav moite stavovi bef raspnat kako isus ..golema poddrska za balkanboyz i genelapla :) navistina 99% od "fotografite" ovde se zamisluvaat deka se www.guidoargentini.com ...no ednostavno toa ne e tocno :)
i za kraj ima edna rabota sto nemozam da ja svatam..koja e logikata da kupis L staklo i posle sesija u photoshop da fuknes gussian blur 5 pix .?!@#$$~$~#@$~~ |
||||
MainstreaM
|
||||
ladislav_king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
bi sakal da se izvinam i edna ispravka...dosega racunav..i bi sakal da se preformuliram 68% od lugevo tuka se zamisluvaat deka se www.guidoargentini.com
(sea udrif matematika) Изменето од ladislav_king - 15.Декември.2009 во 13:17 |
||||
MainstreaM
|
||||
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ne razbiram sho se zamarate koj kakva oprema koristi i kakvi rezultati ima. Sho e bitno.
|
||||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
||||
TafTabiT
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 224 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
posle se ova sto go procitav , mislam deka veke nikogas vo zivot nema da postiram fotografija na nieden Makedonski sajt ili uste pomali se sansite da ucestvuvam na nekoj od ovie "konk*rsi" vo organizacija na distributeri na oprema !!! ne mi e jasno zosto nekoj ednostavno nemoze da organizira izlozba na fotografija i toa da bide izlozba na fotografija bez dodatni zaebancii , ziri komisii i prepukuvanja na krajot na kraistata ne veruvam deka na nekoj mu e tolku vazna nagradata ... i eden obicen list hartija na koj pisuva prva nagrada za fotografija moze da bide sosema dovolno za nekogo kako nagrada na dobro organizirana i kvalitetna izlozba na fotografii , otkolku fotoaparat na izlozba posle koja ke ima vakvi komentari i negoduvanja za organizatorot ... koj i da e . tolku od mene T |
||||
http://www.treklens.com/members/taftabit/
|
||||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ima..."Plostad Fotografika", ama za prepukuvanja... stalno ce se najde nekoj da mrci, pa duri i za revijalna izlozba ;-) Tuka se i klubskite izlozbi normalno |
||||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||||
Внеси реплика | страница <1 23456 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |