|
Бугари - 100% ТуркоМонголи |
Внеси реплика | страница <1 578579580581582 824> |
Автор | ||
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
да бе
Сениор О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
хаос од теории
|
||
lav4eto
Сениор Регистриран: 18.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 1540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Грчко-бугарски разговорник, заедно со кратка бугарска историjа-1835:
И дел од препис на "Мудрост добраго Рихарда",заедно со горниот разговорник, напишан од калугерица Глигериjа – калуѓерка от монастирот „Св. Св. Петър и Павел", на Славено-Болгарскиjат наш jaзик: Изменето од lav4eto - 09.Декември.2009 во 22:21 |
||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Непринципиелно и премногу тендензиозно , со голема доза на цинизам и навредлив тон . Доколку се користат вашите аргументи и реторика , тогаш Бјонсе , Кенеди , Р. Реган , Вашингтон , Обама , не се “ ВИСТИНСКИТЕ АМЕРИКАНЦИ “ а можеби не се ни Американци туку се Колубијци ( според Колумбо ) |
||
Platenik
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 3600 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јавел, јавале и стигнале до Волга, како што некои од нив стигнале и до Дунав. Алтај, Памир, Хиндукуш, Иран.... не се во Европа, нели? |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не созреале условите Шопите да станат нација, а вие брзо, брзо да ги лапнете, односно да ги направите Бугари. |
||
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“
|
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Чинам , имало услови Шопите да добија статус на народ и со самото тоа да станат и нација , но во тоа истите биле спречени . Денеска бугарската постокумистичка историографија за идејата “ Шопска народност - нација “ , “ Тракијски етнос - Нација “ ја обвинува коминтерната , додека бугарската коминистичака верзија на историјата во минатото го обвинувала “ србскиот империјализам “ . Изменето од eptendosadno - 10.Декември.2009 во 00:33 |
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не ја разбирам асоцијацијата?! Да некои во Америка се Колумбијци, според Колумбо, додека сите се Американци (од различен етнички состав) според Америго Веспучи. Јас одсекогаш сум велел дека современата бугарска држава има многу сличности со САД. Составена е од бројни етнички заедници(53), а доминантен е македонскиот елемент, што јасно се гледа од јазикот, културата и традициите и обичаите кои се дел од секојденвиот живот на бугарските граѓани. Официјалниот јазици кои се зборуваат во Америка се шпанскиот, англискиот, португалскиот и францускиот. Со други зборови непостои американски јазик. Повеќе е од јасно дека старите Бугари се од азиско потекло, а јазикот кој го зборувале е од турксата група на јазици. Со оглед на тоа јазикот кој денес се зборува во Бугарија не би требело да се нарекува бугарски од причина што тој јазик нема ништо заедничо со изворниот бугарски јазик. Ќе ми простите ама јас негледам ништо навредливо, тенденциозно или цинично. Цитатите се пред се извадоци од книги кои ги имаат напишано словенобугарски автори. Ако постои барем мала доза на цинизам или сарказам, бездруго тоа се должи на веќе едновековнота антимакедонска кампања и тоа не од аслите Бугари, туку од протагонистите на бугарштината. |
||
|
||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
По одлуките на Цариградската конференциjаод 1876-1877 г. Бугариjа била разделена на две отделни автономни држави - Западна и Источна. Западната била во следната конфигурациjа:
А според Цвиич областа обитавана од Шопите била: Може веднага да се установи што тие две мапи са идентични на 90 % Ако се беа случили одлуките на Цариградската конференциjа, сега Западната длжава ке се велеше "Шопландиjа". И Македониа ке бидеше по големиот доминантен дел од Шопландиjа. |
||
Platenik
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Некој си цртал карти. Па така и Македонија ја имаа убаво исцртано, мислам поделено.
Што се однесува до Шопите барем ќе си беа Шопи, а не некој да ги прави Бугари. И тие немаат врска со Бугарите од туркомонголско потекло. |
||
|
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ќе ми простите ама јас негледам ништо навредливо, тенденциозно или цинично. Во ред , да ја земеме Америка и Американците како објект , субјект ....... пример . Америка е континент а не држава , значи жителите на тој континент се Американци , ( Со самото тоа и Колумбијците од Колумбија се Американци ) од кои имаме Бразилци( португалски јазик) , Канада ( француски ) , Мексико( шпански ) .... но сепак се сите Американци . Но , да се тврди дека истите не се “ Вистинските Американци “ , поточно дека “ Вистински Американец “ е Бикот Кои Седи , Црниот Облак , дека Кака , Пеле , Сена ... не е вистински Бразилеци туку дека тоа е некој индијанец од амазонските шуми ........ и.т.н., и.т.н. Истото подкрепено со наводна дилема дали Обама е поШОШОНет Кениец , значи , дали Бугарите се славјанизирани Бугари - Турко-монголи е кој зборат словенски јазик ( читај македонски ), според мене е смешно . Проблемот кој си го имаат Бугарите ( мнозинството ) во докажувањата на својот идентитет не се причина да се симнеме на нивно ниво и да полемизираме колку е Ајритон Сена Бразилец , Шапкарев Бугар , ... Ирците како Британци , Баскијците како Шпанци и.т.н. |
||
да бе
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
за овоj Шапкарев ли зборуваме |
||
eptendosadno
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За тој Шапкарев .
Шапкареве сининим на своето време , за судбината на илјадници Македонци . |
||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||
да бе
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Внеси реплика | страница <1 578579580581582 824> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |