IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Дали може да постои добро без лошо?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали може да постои добро без лошо?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910>
Автор
Порака
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Статус: Офлајн
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2009 во 16:24
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

...Може да постои добро без зло само во духовноста, таму каде што владее Бог.

А со што Бог ти има покажано дека е добар?
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2009 во 19:23
Originally posted by bounty_hunter bounty_hunter напиша:

со прошката.јинг%20јанг
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2009 во 21:11
Taka e pagane.

Bog dal slobodna volja na chovekot... toa znachi mi DOZVOLIL samiot da bira shto kje pravi. Toa pak garantira deka chovekot kje GRESHI. Koga Bog ja dal taa sloboda, mu bile jasni i nejzinite posledici. Zatoa toj NE KAZNUVA tuku PROSTUVA.

Bog samo dava preporaki i dozvoluva chovekot da si izbere drugi opcii, no kako sto tatko koj mu rekol na deteto deka mozhe da pravi shto saka, nema da go plesne ako pogreshi, tuku kje go pomiluva i kje mu pomogne da gi mine posledicite od taa greshka, taka i Bog PROSTUVA i POMAGA.

Изменето од Messenger - 19.Ноември.2009 во 21:11
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2009 во 02:04

Е Messenger сега дури се надевам дека ќе се согласиш со мојот пост...

Добро без зло не постои само во материјалното. Зошто? Затоа што основа на материјата ( неорганската ) е атомот. Атомот е најситна честичка на хемисикот елемент која понатаму не се дели. А од што е составен атомот? Од атомско јадро во кое има протони и неутрони ( да ги баталиме неутроните ). Атомска обвивка ( електронска обвивка ) во која има електрони. Значи протонот е добро, а неутронот е зло ( во принцип ). Атомот за да опстане мора да ги поседува и двете. ( и добро и зло ), но основна честичка на духовноста е, љубовта и гордоста. ( љубовта е доброто, а гордоста е злото) тие едни со други во духовноста не се поднесуваат додека пак протонот и електронот се поднесуваат.

Заклучок...
Може да постои добро без зло само во духовноста, таму каде што владее Бог.
А може да постои лошо без добро таму каде што владее демиург.намигнување

Додека човекот, ќе си ги проживее и двете.среќа ( каква привилегија е да си човек )...

До некаде можам да речам дека убаво размислуваш, но потоа мешаш некои работи. Значи, атомот ти е неутрална честичка, така? Имаш позитивно тело-атом, негативно-електрон и неутрално-неутрон. Ова по deffault ти е неутрално тело.

Е сега, ја земаме за пример љубовта. Значи, обичното пријателство, познанство ти е тоа неутралното. Ако надворешни фактори, влијанија дејствуваат за да ја променат таа состојба т.е. да ја влошат и да премине во непријателство, или ја подобрат и тоа премине во љубовна врска, тие 50-50% што ме асоцираат на нешто неутрално, ќе се променат соодветно со дејствувањето на надворешните влијанија. Ако ја влошат, со тоа ќе се зголеми лошото, ако ја подобрат, се зголемува доброто (знам дека е комплицирано малку, но само така може да објаснам). Тој сооднос на доброто и лошото, може единствено да се промени со некои влијанија, сугестии...
Е сега, дали може да постои само добро или лошо, е релативна работа која многу, многу не треба да не мачи. Како и да е, мора да продолжиме со животот. Добар или злобен, тоа е тоа. Но, се зависи до нашите постапки, залагања и жртвување. Дали ќе постои апсолутно добро е небитно, битно е да се залагаме за стварање добри дела и работи.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2009 во 05:43
Originally posted by pagane pagane напиша:

со прошката.јинг%20јанг

Каква прошка. Мене не ми е потребно простување, не ми е потребна прошка, не ми е потребна помош од замислено лице, не ми треба никој за да разберам дека нешто е добро или пак лошо. Сам сум, сам одговарам за своите постапки, можам се што сакам да постигнам (ако доволно се потрудам)...и да, можам и светот да го променам, да живеам само по мои правила, не наметнати правила со кои функционира светот.

Како може да ви опрости Бог? И како барате прошка од него? И од каде знаете дали ви простил?
Кон врв
ANITA11 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Јануари.2009
Поени: 21488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ANITA11 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2009 во 13:35
nemoze edno bez drugo..togas se bi bilo ili samo ,,dobro,,ili samo ,,loso,,
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2009 во 13:45

со прошката.јинг%20јанг

Каква прошка. Мене не ми е потребно простување, не ми е потребна прошка, не ми е потребна помош од замислено лице, не ми треба никој за да разберам дека нешто е добро или пак лошо. Сам сум, сам одговарам за своите постапки, можам се што сакам да постигнам (ако доволно се потрудам)...и да, можам и светот да го променам, да живеам само по мои правила, не наметнати правила со кои функционира светот.

Како може да ви опрости Бог? И како барате прошка од него? И од каде знаете дали ви простил?

па како би разбрал што и да е...ако си сам на планетава.
Бог като морален критериум за висша форма на совршенството/секоj човек има потреба од летва, коjато да се обидува да достигне/ ти има покажано едно : имаш право да избираш...свободна волја...избор...
а прошката...прошката е единственото средство на човека во битката со недоброто или...злото.

Изменето од Анастеа - 21.Ноември.2009 во 01:36
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Ноември.2009 во 16:53

со прошката.јинг%20јанг
Каква прошка. Мене не ми е потребно простување, не ми е потребна прошка, не ми е потребна помош од замислено лице, не ми треба никој за да разберам дека нешто е добро или пак лошо. Сам сум, сам одговарам за своите постапки, можам се што сакам да постигнам (ако доволно се потрудам)...и да, можам и светот да го променам, да живеам само по мои правила, не наметнати правила со кои функционира светот.Како може да ви опрости Бог? И како барате прошка од него? И од каде знаете дали ви простил?

Neli malu deluva zbunuvachki koga se mesha atistichka i teistichka terminologija vo ist kontekst...

Kazhano na podrug nachin... na chovek mu e garantirana slobodnata volja za negovite postapki zatoa shto osnovanata premisa e deka toj vo sebe go nosi meriloto za onoa shto e dobro, a sto losho vo odreden moment, kako sto implicirash i samiot vo komentarot.

No i pokraj toa chovekot, neogranichen so svojata slobodna volja, chesto pati odbira da se oglushi na meriloto i da odbere odredena akcija povlechen od svojata ljubopitlivost ili koristoljubivost nanesuvajki zlo na drugite.

Koga lugjeto kje osoznaat deka storile neshto sto ne e vo red se kajat i ako ima mozhnost se obiduvaat da go popravat storenoto. Nekoi go minuvaat celiot zhivot izmachuvajki se so takvite misli i zhelbi.

Univerzumot porachuva - kako lokalno ekscitirana energetska tochka vo mojava kvantna supa na bezbroj mozhnosti, ti imash izbor da oscilirash spored tvojata intencija za da go minesh tvojot blesok, koe ti go narekuvash zhivot, posigurno, podobro i posrekjno. Se razbira, bidejki si neomegjan energetski potencijal, kje bidesh vo mozhnost da zavibrirash i so frekvencii koi negativno kje interferiraat so drugite lokalno ekscitirani tochki shto, od druga strana, kje se reflektira kako povraten bran i na tebe. Dokolku stanesh svesen za toa i reshish povekje da ne oscilirash so takvi frekvencii jas ti garantiram deka povekje nikogash nema da imas takvi negativni interferencii.

Изменето од Messenger - 20.Ноември.2009 во 22:04
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 18:55
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Neli malu deluva zbunuvachki koga se mesha atistichka i teistichka terminologija vo ist kontekst...

Kazhano na podrug nachin... na chovek mu e garantirana slobodnata volja za negovite postapki zatoa shto osnovanata premisa e deka toj vo sebe go nosi meriloto za onoa shto e dobro, a sto losho vo odreden moment, kako sto implicirash i samiot vo komentarot.

No i pokraj toa chovekot, neogranichen so svojata slobodna volja, chesto pati odbira da se oglushi na meriloto i da odbere odredena akcija povlechen od svojata ljubopitlivost ili koristoljubivost nanesuvajki zlo na drugite.

Koga lugjeto kje osoznaat deka storile neshto sto ne e vo red se kajat i ako ima mozhnost se obiduvaat da go popravat storenoto. Nekoi go minuvaat celiot zhivot izmachuvajki se so takvite misli i zhelbi.

Univerzumot porachuva - kako lokalno ekscitirana energetska tochka vo mojava kvantna supa na bezbroj mozhnosti, ti imash izbor da oscilirash spored tvojata intencija za da go minesh tvojot blesok, koe ti go narekuvash zhivot, posigurno, podobro i posrekjno. Se razbira, bidejki si neomegjan energetski potencijal, kje bidesh vo mozhnost da zavibrirash i so frekvencii koi negativno kje interferiraat so drugite lokalno ekscitirani tochki shto, od druga strana, kje se reflektira kako povraten bran i na tebe. Dokolku stanesh svesen za toa i reshish povekje da ne oscilirash so takvi frekvencii jas ti garantiram deka povekje nikogash nema da imas takvi negativni interferencii.

Со тие терминологиите не ми оди баш најдобро.
Муабетот ми беше, ако јас се покаам за лошите работи кои ги имам направено и истите тие ми се простат, брзо ќе заборавам дека сум ги згрешил и повторно ќе ги направам. Затоа не ми е битно дали ќе ми прости некој, јас не се покајувам, зашто јас самиот не смеам да си ги простам тие работи. Ако си ги простам вината исчезнува. Ако јас навистина сум се покајал, треба со нешто, некакво дело да ги поправам згрешените работи и ако успеам во тоа, веќе можам и да си простам, да заборавам на тие работи од минатото и да продолжам понатаму.

Какви фрекфенции испраќаме и емитуваме, примаме, сепак зависи од нас. Ако си доволно позитивни разположен, мислиш позитивно, не може некој да ти наметне негативни нешта. Затоа реков дека секој еден од нас може да го промени светот, не мислев само на мене. Само треба да бидеме свесни. Ако додека ме гледаат останатите, се во мое опкружување и ја примаат позитивната енергија која што јас ќе ја пренесувам, гледаме позитивна, опуштена атмосфера. Не велам дека треба да се гледа само оптимистички кој сите работи, туку треба да се гледа пред се реално, да не се откажуваме колку и да е тешко, секогаш да имаме по една резервирана насмевка и мисла пред се за нас самите, потоа за останатите.

Can i change the world?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 19:35
Yes, you can my friend!

By the way...

... treba da razjasnime edna rabota. Dokolku zabelezhish deka si pogreshil, treba toa da go uvidish, da se pokaesh, no i da izvlechesh zakluchik - pouka. Znachi toa ne e zaboravanje, tuku naukuvanje. A koga neshto se nauchuva so sopstveno iskustvo, togash greshkite ne se povtoruvaat taka lesno.

Ako ne go razreshish konfliktot od grevot (bilo kakov da bide) so prostuvanje, togash ostanuva negativna energija koja kje podjaduva s'e vo idninata. Za da ne ja kontaminirash taa idnina so negativnoto minato, treba pochnesh so nov i chist start.

Изменето од Messenger - 01.Декември.2009 во 19:36
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 19:39

Yes, you can my friend!

By the way...

... treba da razjasnime edna rabota. Dokolku zabelezhish deka si pogreshil, treba toa da go uvidish, da se pokaesh, no i da izvlechesh zakluchik - pouka. Znachi toa ne e zaboravanje, tuku naukuvanje. A koga neshto se nauchuva so sopstveno iskustvo, togash greshkite ne se povtoruvaat taka lesno.

Ako ne go razreshish konfliktot od grevot (bilo kakov da bide) so prostuvanje, togash ostanuva negativna energija koja kje podjaduva s'e vo idninata. Za da ne ja kontaminirash taa idnina so negativnoto minato, treba pochnesh so nov i chist start.

Целиот проблем во денешното гледање на "гревовите", кои самите се создадени од луѓето (тоа не значи и дека е точно) е тоа што поголем дел од човечката маса, гледаат на гревот дека не смеат да го направат затоа што ќе бидат казнети од Бог во оној свет, а не затоа што така е исправно.

Има ли дефиниција за она што е грев, гревови?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 20:53

Yes, you can my friend!

By the way...

Целиот проблем во денешното гледање на "гревовите", кои самите се создадени од луѓето (тоа не значи и дека е точно) е тоа што поголем дел од човечката маса, гледаат на гревот дека не смеат да го направат затоа што ќе бидат казнети од Бог во оној свет, а не затоа што така е исправно. Има ли дефиниција за она што е грев, гревови?

Religijski, grev e onoa shto e protiv Bozhjata volja, zakoni, propisi i preporaki. Za da gi nauchish niv reba da otvorish soodvetna religijska kniga. Dobar primer za toa shto e grev vo Hristijanstvoto (a toa navistina vazhi i za site drugi religii) se nepochituvanje na desete Bozhji zapovedi (ne kradi, ne lazhi, ne preljubstvuvaj...)

Inaku, potpolno se slozhuvam so tebe deka ne treba da se odnesuvame chovekoljubivo, milosrdno i humano megju sebe zatoa shto nad glava ni stoi nekakov Bozhji mech. Toa bi bilo potpolno pogreshno razbiranje na rabotite.

Na vremeto, imashe edna prekrasna zhena Rabija, podocna proglasena za svetica. Ednash ja videle kako trcha po sokacite na seloto so fakel vo ednata raka i kofa voda vo drugata.

Zachudenite selani ja prashale:

- Ti si spoulavela Rabija! Kade trchash so fakelot i kofata?

- Odam da go izgasnam pekolot i da go zapalam Rajot - im rekla Rabija.

- Aman zheno, ti navistina si se pomestila od umot stom govorish vakva hula - povikale lugjeto po nea. - Zoshto go pravish ova???

- Zatoa shto ne sakam da go ljubam Boga poradi strav ili nagrada - im vozvratila Rabija.

Prekrasno, neli? Tokmu onoa shto go velish i ti.

Изменето од Messenger - 01.Декември.2009 во 21:27
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 21:10
I ?... shto napravila, uspeala li da go zapre ( ugasi ili zapali) 'ehoto' na prashanjata koi chovekot gi postavuval od najrani vreminja kon prirodata, i ne dobivajkji odgovor, pochal da go slusha ehoto na sopstevnite prashanja i vrz baza na toa eho pochnal da sozdava niz svojata istorija 'novi duhovni svetovi' koi kje ja zadovolat negovata potreba od komunikacija - svatena vo smisol kako odgovor na vechnoto prashanje:
Shto se sluchuva posle smrta, i ako ima zhiovt posle smrta, dali ovoj zemjeniov ima svoevidni- direktni implikacii, pojdovni osnovi ili nekakvi si reprekusii vrz onoj, 'noviot' ?

Inaku, sluchakva koja ja posochuvash, vo sekoj sluchaj e dosta indikativna i pozitivna ...

Изменето од Marko sk - 01.Декември.2009 во 21:17
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Декември.2009 во 21:29
Off topic.... povtorno.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.