|
Шиизам |
Внеси реплика | страница 123 6> |
Автор | ||
Averoes
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 07.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 299 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 01.Декември.2009 во 00:17 |
|
Почитувани, не знам дали досега на овој форумов е отворено тема за втората поголемина гранка во Исламот, Шиизмот, како и да е, би било добро да продискутираме и да видиме колку знаеме за ова исламско учење која начелно сепак се разликува од сунитскиот Ислам. Денеска кога ке се спомене Исламот, обично се мисли на сунитскиот, секако дека за тоа влијаеле низа фактори, мегу тоа во Исламот постои и друго учење за кое учење не е само карактеристика духовноста (како во суфизмот на пример) туку и толкувањето на законите и коментирање поинаку од сунитскиот ислам. Како се појавува Шиизмот ? Имено Шиизмот како гранка на Исламот своите зачетоци ке ги има веднаш по смртта на Пратеникот Мухаммед а.с, кога ке дојдат до површина риварлствата за заземањер на "тронот", имено се случува една интересна ситуација (за шиитите и жална) кога во ситуација каде Пратеникот уште не бил закопан, а веке една група почнала да се расправа кои треба да го наследи управувањето со уммата (исламската нација), во таа група биле и Абу Бакр и Омар (кои ке успеат во своите намери да станат владетели), но незадоволството на некои од муслиманите подржувачи на Али ибн Ебу Талиб, кои ке се бунат поради факто што самиот Али не присуствувал на таа седница каде било гласано за Калиф, не само тоа, туку и не бил повикан, затоа и шиитите се нарекуваат и Шијатул-Али (приврзаници на Али). Но за што воопшто се работи, ако анализираме концептуално, значи разликите и спротиставувањата се однесуваат на тоа, кои има право да владее над муслиманите после смртта на Пратеникот Божји а.с, дали тоа се припадниците на чесното семејство на Пратеникот или пак тоа можат да го заслужат и неговите другари или истомисленици. Шиитите веруваат дека таа чест им припагала на членовите на Ехли-Бејтот а.с (семејството на Пратеникот) аргументирајки го со многу преданија од Мухаммед а.с и цитати од чесниот K*ран.
Шиитите веруваат дека развитокот на Исламот би бил сосема поинаков, ако на власт би биле праведните и чесните припадници на семејството на Пратеникот а.с, и ги обвинуваат сунитските династии за диктатура, деспотизам, за пристрасност во толкување на К*ранот и преданијата на Мухаммед а.с, дури и дека тие како владетели измислувале приказки прикажувајки ги како преданија на Мухаммед а.с. Кулминацијата на сунитско-шиисткиот антагонизам, фактички се случува со убивањето на Имам Хусеин (синот на Али) кој во нивната листа на 12 Имами, е третиот, и еден од најзначајните (па затоа шиитите нивното верување го нарекуваат и Црвен Ислам, асоцирајки на крвта на нивниот Имам) кој бил убиен од Језид ибн Муавија, познат по лошото и сурово владеење, кој не ги почитувал прописите на Исламот. И ден денеска идеолошките препокувања ( а некаде за жал и физичките пресметки) се прсутни и ден денес, уште дебатите траат, кој требаше да ја води исламската нација, Али или Ебу Бекр....
Ова е само вовед во новоотворената тема, и има уште многу да се каже... но тоа да го оставиме за понатака, дали преку други мои постирања, дали преку одговори на прашања...да навистина има многу уште што да се каже... доста објективно пристапувам на оваа тема, без да држам ничија страна (бидејки знам дека сунитите на форумов, ке ми се нафрлаат :) ) , нека нема проблем само тоа нека биде аргументирано... ке се обидам да одговорам на секаков ваше прашање, а би било уште подобро да постира и некои што и веке има знаење за оваа тема ... Поздрав Изменето од Averoes - 01.Декември.2009 во 00:26 |
||
NE POSTOJAT LUDI LUGE, TUKU SAMO TAKVI, KOI NE SE VO POTPOLNOST SFATENI OD OSTANATITE !
|
||
Ивона02
Сениор Регистриран: 13.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Siiti se ortodoksni muslimani i nepravat sunet za razlkia od sunitite
Изменето од Ивона02 - 01.Декември.2009 во 00:34 |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vo koi zemjii pretezhno zhiveat shia muslimani?
Znam deka vo Irak bea pod dominacija na sunite, a vo Saudijska Arabija gi smetaat kako vrtoroklasni muslimani na koi ne mozhe da im se veruva. Poradi toa vo Saudijskata vojska nema oficeri i piloti koi se shia muslimani. Duri saudijcite se chudea zoshto amerikancite napadnaa na Irak i gi dovedoa shija muslimanite na vlast paralelno so sunite. Изменето од Messenger - 01.Декември.2009 во 00:45 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Ивона02
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
vo iran se
|
||
Averoes
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
NE POSTOJAT LUDI LUGE, TUKU SAMO TAKVI, KOI NE SE VO POTPOLNOST SFATENI OD OSTANATITE !
|
||
Averoes
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Znam ushte od porano deka odlichno gi poznavash ovie raboti, pa eve gledam deka gi spomna i Vehabiite...
Ne bi sakal da ja digresirame temava, no bi te zamolil ako mozhe da ni objasnish shto se Vehabiite? |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
Ивона02
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
vo bosna gi ima
|
||
Superior
Група Регистриран: 23.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 98 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мешаш поими брате.Во Арабија селефизмот е во употреба. Вехабизмот било политичко движење. И незнам која ти е целта што ја испревртуваш вистината во односот сунити и шиити. Кажи ми во Техеран, главниот град на Иран колку сунитски џамии постојат? Одговорот ќе каже многу нешта. |
||
Averoes
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pa tokmu od toa dvizenje nareceno Vehabizam e pocetokot na nastanokot na S. Kralstvo, kako sto nie go znaeme sega, neli ? Koi stapna vo sojuznistvo so Abdul-Vehab, predcite na denesnoto kralsko semejstvo Saud ! Toa e toa, a deka vo S. Arabija, ima Salafi Mezheb, toa tie go deklariraat, isto taka kako sto Vehab deklarirase deka sledi Salafisticki Mezheb, vusnost Salafizam e poim koi go oznacuva prvata generacija Muslimani neli , togas i Shiizmot e Salafizam, bidejki go sledi prviot megu muslimanite koi ja prifati Bozjata objava, poslem Muhammed a.s neli, a toa e Ali ibn Ebu Talib r.a, neli ? |
||
|
||
Averoes
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
|
||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ОФФ ТОПИК: Лелеее Дешад Од кога те мислам, баш се радувам што те читам. Поздрав, пријателче
|
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
Внеси реплика | страница 123 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |