|
ВЕРСКИ ВЕСТИ |
Внеси реплика | страница <1 5556575859 86> |
Автор | ||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ima crkvi od razni histijanski denominacii koi izgledaat kako najobichni kukji, a da ne zboruvame za imanje na nekakvi kambanarii.
Od druga strana, ako vo starite evropski gradovi postoi zakon za zashtitra na starata arhitektura, pa koga neshto se gradi ili renovira mora da se sledi toj zakon, zoshto minarinjata bi bile izostaveni od toa? |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
el_kevser
Сениор Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
pa togas zasto pravite kambanarii
ima i dzamii koi izlgedaat kako najobicni kuki minareto ja krasi dzamijata isto i kako kambanarijata na crkvata Изменето од el_kevser - 29.Ноември.2009 во 20:11 |
||
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Муслиманите малку повеќе се како да кажам, “размазени“.
Се ним нешто не им ујдиусува, со што сакаат да го свртат вниманието на јавноста. Сите очи да се вперени во нив. Зошто никогаш немало проблем со Православните насекаде по светот? Јеховите на пример? Саботарите? Си ја гледаат својата вера без да прават галама, се повинуваат на законите на државата во која живеат и не се нападни. Ова... Убаво те прашав: каква е реакцијата на муслиманите по повод градењето прва црква во КСА? |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pa toa velam i jas. Ima dzhamii bez minarinja bidejki onoa shto ja krasi arhitekturata vo islamskite zemji ja gnasi vo starite evropski gradovi. Fala bogu, na krajot se razbravme. |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да е спирос тука ќе рече:ел хамдуллилах |
||
|
||
Superior
Група Регистриран: 23.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 98 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Саботари, јеховини сведоци и остали ситни верски деноминации во никој случај не смееш да ги поистоветуваш со муслиманите и исламот, втората ( ако не најголемата) по бројност религија во светот. И не сме воопшто размазени туку си ги бараме правата кои ни припаѓаат. Инаку за С.Арабија барем јас колку што знам не смее во Мека и Медина да се градат други храмови поради светоста на тие града, а за целиот полуостров незнам искрено, ама ако јас би се прашувал би им овозможил на другите да си ја исповедуваат верата во свои храмови. |
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ajde da se vratime na verskite vesti.
|
||
|
||
Superior
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
27.11.2009 10:50
Ватикан под истрага за перење на пари Банкарските трансакции на Ватикан во висина од милиони евра се под полициска истрага со цел да се утврди дали при истите имало обид за перење на пари, објавија италијанските медиуми. Италијанската централна банка потврди дека финансиската полиција ги истражува трансакциите на Ватикан. Но, Централната банка не ги коментира наводите на медиумите дека се води истрага за трансакции во висина од 60 милиони евра годишно од 2003 година. Трансакциите биле вршени преку сега непостоечката „Банка ди Рома“, која подоцна стана дел од „Уникредит“. Ватикан, „Уникредит“ и италијанската финансиска полиција не ги коментираат наводите на медиумите. Exclusive Изменето од Superior - 29.Ноември.2009 во 21:29 |
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Verskite prava se za site isti i nemozhesh da pravish kategorizacija koj kje dobie povekje ili pomalu prava vo odnos na toa chij broj vernici e pogolem ili pomal. Inaku, osven osnovnite chovekovi prava, site drugi se dobivaat od opshtestvoto, a ne pripagjaat po nekakov avtomatizam. Pravoto na veroispoved e edno od osnovnite chovekovi prava. Toa mora da bide garantirano, isponeto i zashtiteno za site veri vo site semji, bez obzir na nivnotot opshtestveno ureduvanje ili brojot na vernicite na drugite religii. Pravoto na gradba na verski hramovi mora da bide vo sklad so zakonite koi vazhat za site gradbi vo gradovite. Ne mozhe edna gradba, samo zatoa shto e verski hram, da bide izzemena od zakonot koj vazhi za site drugi gradbi. Mislam deka ova dava objasnuvanje onamu kade shto ne beshe dovolno jasno. Изменето од Messenger - 29.Ноември.2009 во 21:30 |
||
|
||
Superior
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Швајцарија забрани изградба на минариња
Берн Швајцарија воведе забрана за изградба на нови минариња на џамиите, покажуваат резултатите од референдумот што се одржува денеска на барање на Швајцарската народна партија Над 57% од Швајцарците ја поддржаа забраната. Забраната веројатно ќе ги обнови страстите за улогата на исламот во Швајцарија, ситуацијата ја следат и другите европски земји бројно муслиманско население Во земјата има минариња на четири џамии. makfaks |
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
„Македонија за Бигорски“ - отворена хуманитарна емисија на МТВ на 29.11.2009 г.
„Македонија за Бигорски“ - отворена ТВ програма на МТВ, за хуманитарната акција со која ќе се помогне во возобновувањето на Бигорскиот манастир. На 29 ноември (недела), со отворената програма на МТВ, од 14 до 22 часот, ќе се реализира хуманитарна емисија , насловена „Македонија за Бигорски“. Организаторите на проектот МТВ, „М-2“ и „Томато продукција“ најавиа учествуво на уметници, музичари, спортисти и јавни личност кои ќе одговараат на телефонските повици преку што ќе се донираат средства за обновување на Бигорскиот манастир, а ќе се одвива и аукција на разни предмети и дела. Емисијата е дел од напорите за помош на обновата на манастирот, а големата љубов и посветеноста на уметниците, резултираше и со снимената песната „Исцеление“, во која учествуваат повеќе имиња од естрадата. Како дел од проектот за помош на Бигорскиот манастир ќе биде и првиот солистички и донаторски концерт на Ламбе Алабаковски, што ќе се одржи на 28 ноември, во Универзална сала во Скопје. Отец Партениј: - Благодарен сум им на уметниците од естрадата кои ширум ги отворија своите хумани срца и сочувствуваат со трагедијата во манастирот и прават многу за нашата порака за солидарност да стигне до колку што е можно повеќе луѓе - кажа архимандритот Партениј и им се заблагодари на Иво Јанковски, „М2“ како и авторите на песната „Исцеление“, Дарко Димитров и текстописецот Огнен Неделковски и пејачите што ја отпеаја. Игуменот на манастирот им се заблагодари и на Ламбе и на граѓаните на Македонија кои и во услови на криза донираат средства за манастирот. Иво Јанкоски од „М-2 продукција“: - „По несреќата на 30 септември, го посетив манастирот и во разговор со монасите дојдовме до неколку идеи за проекти со кои можеме да помогнеме во обновувањето. Првичната идеја беше да се направи песна, следуваа контакти со Дарко Димитров и Огнен Неделковски и така настана песната ’Исцеление‘“, изјави Иво Јанкоски од „М-2 продукција“ . Директорот на Македонската телевизија, Ефтим Гаштов, апелираше до сите телевизии да се приклучат во акцијата и да го преземат сигналот од емисијата која ќе се снима во „Томато продукцијата“. На крајот од пресс-конференција беше промовиран и спотот за песната „Исцеление“, која ја пеат Вања Лазарова, Калиопи, Елена Ристеска, Тамара Тодевска, малата Катерина Бадаровска, Ламбе, Јован Јованов, „Некст тајм“, Влатко Лозаноски, Влатко Илиевски и Врчак. Premin Portal |
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
el_kevser
Сениор Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Турските лидери го осудија гласањето на референдумот во Швајцарија со кој се забранува изградбата на нови минариња и ги повикаа властите да ја корегираат таквата одлуката што е можно побрзо. Премиерот Реџеп Таип Ердоган обвини дека резултатите од неделното гласање значат појава на исламофобија и се први знаци на расизам и екстремен национализам во Европа. Наша обврска е да потсетиме на промена на ваквата одлука и исправување на истата. Појавите на шовинизам мора да се запрат. Резултатите од гласањето не само што го разбрануваа исламскиот свет туку и оние кои стравуваат од судир меѓу цивилизациите-рече Ердоган и ги повика европските лидери и институции да се спротивстават на забраната. Турскиот претседател Абдула Ѓул од друга страна гласањето го нарече “срамно”, и додаде дека исламофобијата се повеќе се шири во Западна Европа. Според официјалните резултати од референдумот 57% од швајцарците ја поддржаа одлуката да запре изградбата на минариња. |
||
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
За
да имам оригинал православен календар за 2010 морав да купам од црква.
Платив 50 денари и сега имам календарче заштитено со закон. Ако купев
од друго место, тоа е фалсификат. МПЦ има авторски права на
православниот календар. Само таа смее да печати календари во кои се
напишани сите православни празници, слави, имендени. Црквата календарот
го печати во Кочани. Оваа година се испечатени 120 илјади верски
календарчиња. За да ги заштити од фалсификување, секое има реден број.
Ова кое што го купив јас е со број 90668.
Овој бизнис не е мал. 120 илјади календарчиња се околу 100 илјади евра. Црквата ќе поведе постапка против непознат сторител за фалсификување на Православниот календар за 2010 година. За да им докаже каде ќе одат нивните 50 денари, преку соопштение им се обрати на верниците. Со купувањето на календарот од храмовите, Вие помагате во реализирањето на издавачката и мисионерската дејност на МПЦ, напишал Светиот Архиерејски Синод. Како што наближува крајот на 2009 верски календарчиња се продаваат на секој чекор. Некој ги нуди од врата,на врата, некој на улица. Продавачот од плоштадот Македонија само што си заминал. Ги продал календарчињата. Во парите сите веруваат. И најголемите верници и неверници. И МПЦ сака да си ги продаде календарчињата. Кој ќе биде побрз,ќе има поголем промет. Парите не се малку. Некој ќе се офајди.
04.12.2009, 16:50
Изменето од maria_magdalena - 05.Декември.2009 во 18:01 |
||
|
||
evangelist
Сениор Bože ne znam šta mi je, pale m Регистриран: 16.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 201 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Egyptian Imam Leaves ISLAM and becomes ORTHODOX - Part 1/2
http://www.youtube.com/watch?v=oWVA_dcvD_8&feature=player_embedded Egyptian Imam Leaves ISLAM and becomes ORTHODOX - Part 2/2 http://www.youtube.com/watch?v=Mvbkzewoyao&feature=player_embedded сами пресудете |
||
Внеси реплика | страница <1 5556575859 86> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |