|
Македонска Православна Црква-Охридска Архиепископ |
Внеси реплика | страница <1 4567> |
Автор | ||||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Мислам дека познато ми е кој член тука наместо буквата ч пишува 4... Дали се лажам и дали некои членови може да си играат - користат неколку лажни имиња ... |
||||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Чувствувам потреба овде да се вмешам, членот погоре не извести дека има проблеми со логирањето со претходниот ник, па заради тоа и е дозволено да го користи овој. Додуша, и овој е дамнешен и не било фер...но каде ќе биде крајот на форумов ако почнеме да ги ловиме клоновите... Јас мислам дека секој ако има совест и ги почитува правилата на форумов не би смеел да отвара дупли никови. |
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ja potvrduvam maria.
Chlenot imashe problem so koj ne zapozna pred nedela dena. Za zhal nie mozheme da mu pomogneme, pa zatoa odnovo se zachleni so nov nik. |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Нели за тоа треба да бидеме известени... или членот да си напише пентакосталец1 или истото име со мала корекција...
Како би било јас да се напишам Мухамед и да збурувам против муслиманите... Ова не е фер од негова страна - бидејќи треба да не извести сите,., п.с. И не му работи ЛП на дечкото... |
||||
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Vo pravo si, trebashe javno da se pretstavi deka e stariot chlen, no sega so nov nik. Maria i jas, bidejki bevme izvesteni za shto se raboti, mislevme deka i vie znaevte za ova promena. Sega razbirame deka ne bilo taka. Ve molam da se vratite na temata. Изменето од Messenger - 27.Ноември.2009 во 15:48 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Sakas da kazes deka problemite vo Pravoslavieto ne postojat zaradi iminjata na Crkvite i narodnosta? Ili pak ne postojat nikakvi "problemi".... Inaku, apostol Pavle organiziral Crkva vo Antiohija, vo Korint, vo Rim, vo Efes itn... No ne pisuvalo na vratata "Antiohiska Crkva"," Korinstka Crkva",ili na pr. "Efeska Arhiepiskopija" itn. Zosto vo Katolickata Crkva na pr. go nema toj problem? Zatoa sto kade i da odis , vo bilo koja zemja Katolickata crkva ne e so nacionalno ime. Isto e i kaj drugite verski zaednici, ne samo Hristijanski, pr. kaj Islamot, vo Makedonija nema Makedonska Islamska Verska Zaednica, tuku, Islamska Verska Zaednica....itn.itn. Ne znam dali me sfakjate sto sakam da kazam, mnogu problemi izleguvaat vo Pravoslavieto od nacionalniot predznak koj stoi pred Crkvite. Sekako, toa e nacin na koj e organizirana Pravoslavnata Crkva i nie tuka nisto ne mozeme, samo mozeme da konstatirame kakva e situacijata... |
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Што мислите, дали во ранохристијанскиот период постоела, на пример, Ерусалимска црква во Ефес? Или пак Солунска црква во Рим? Или Коринтска црква во Солун?
|
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Мислам дека одговорот суштински само си го одговори:
Ако го прочиташ твојот предходен коментар на темава, односно твоите многу жестоки предходни коментари - ти сам че го добиеш одговорот на поставеното прашање Судејќи според наменска потреба и со развојот на христијанството, особено после Миланскиот едикт 313, кога Христијанството станува слободна религија, а да не го заборавиме фактот дека тогаш сите служат и зборуваат елински (кини, коине) дијалект и латински и многу малку еврејски... тогаш самата потреба и развојот на времето налага такви работи... Во Солун да се служи и на Латински и на Грчки, во Рим исто, и т.н.... и секаде каде што има таква потреба..., Со понатамошен развој на Црквата и историските факти и потребите на Црквата - денес го имаме тоа што е.... п.с. Да те потсетам темта е МПЦ Изменето од Tetratka - 28.Ноември.2009 во 02:25 |
||||
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Знам дека темата е МПЦ, затоа и дискутирам конкретно на првата буква од кратенкста МПЦ.
Поентата ми е дека во ранохристијанскиот период црквите воопшто не се делеле по национална основа. Поентата ми е дека тогаш немало Солунска црква, Коринтска црква, Римска црква, туку имало Христова црква во Солун, Христова црква во Коринт и Христова црква во Рим. Национализмот и етнофилетизмот воопшто не се Христова наука, туку световна работа која што православната црква ја накалемила на себе (како и многу други работи). Ако ти велиш дека јазикот бил причината што се формирале национални цркви, тогаш зошто ние денес гледаме сосема спротивна ситуација? Зошто МПЦ не им дозволува на србите во нашата држава да посетуваат српска православна црква и да слушаат литургии на мајчин јазик? Па што ако тие не ви го дозволуваат истото, зарем така учеше Христос да враќаме лошо за лошо? Покажете малку христијанска доблесност, а не да водите некои световни политики. |
||||
|
||||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
тафтологија иди на тафтолог... |
||||
|
||||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Те читам, и се прашувам зошто повторно намерно ја правиш истата грешка? Ова е од динамичниот превод, твојот омилен македонски... Дела 13: 1 Меѓу пророците и учителите во антиохиската црква … Колосјаните 4: 16 Кога ќе го прочитате ова писмо кај вас, погрижете се да стигне и во Лаодикејската црква… Ако сакаш, можеме да прејдеме и на коине |
||||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
OFF topic: Ha, ha...dobar si tetratke....so komentarov me poseti na gimnaziskite denovi, ( koga samo beshe toa), ha, ha..koga po Logika, profesorkata ni zadavashe zadacha sekoj da napishe po nekoj primer za tavtalogija....demek tvrdenjeto i obrazlozhuvanjeto deka vodata e vodena , toa beshe prva faza, a druga - izvornata varijanta beshe deka vodata e mokra. E sega, vo stepenite na tavtalogijata kaj drvoto, nikogash nemalo dilemi, toa sekogash e epten drveno...primerov ovdeka, e i povekje od toa...nejse, mozhebi ova e za gromovite - topicot, ama nema vrska, i tuka ubavo stoi, ednostavno tavtalogijata e vo moda :))) pozdrav, ps: se izvinuvam na naprednite vernici i nevernici za ovoj logichko - indikativen drajv -upad :))) Изменето од Marko sk - 28.Ноември.2009 во 20:14 |
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не читаш добро. Прочитај го убаво коментарот што ти го напишав на предходната страна.
Го претчувствувам твојот обид да избегаш, како и обично, надвор од темата, ама нејсе не ти е прв пат. Прво, во линкот на кој што посочуваш јас не велам дека динамичниот превод е најдобар, туку само го кажав ставот на светското библиско здружение „Гидеон“:
Јас на темата „Најдобриот библиски превод“ јасно си се произнесов дека за мене најдобар библиски превод е NIV (New International Version), а од македонските преводи ревидираното издание на Светото Писмо (2006г.).
Модератори, се извинувам за оф-топикот, но некој мора да ги разобличува редовните клевети на Maran Ata. |
||||
|
||||
Ивона02
Сениор Регистриран: 13.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
jas sum vo pravslovavieto i najdobar e g.g. mihailov
|
||||
Внеси реплика | страница <1 4567> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |