IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Медицина
  Активни теми Активни теми RSS - Свински грип
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Свински грип

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 13>
Автор
Порака
Storm5 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Септември.2009
Статус: Офлајн
Поени: 226
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Storm5 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2009 во 17:16
Ја вакцинирале против грипот А и и застанало срцето

Љубљана, 27 ноември (МИА) - На една 77-годишна Словенка неколку минути и застанала работата на срцето, откако и била ставена вакцина против грипот А (Х1Н1), по што жената е хоспитализирана.

Словенечкиот министер за здравство Борут Миклавчич изјави дека властите проверуваат дали проблемот со срцето на пациентката се појавил како резултат на вакцината.

Две лица починаа од новиот грип во Словенија, а стотици луѓе се заразени од вирусот Х1Н1.

Во земјата пред две недели започна бесплатно вакцинирање против грипот А со вакцина на фирмата „ГлаксоСмитКлајн“. Досега се вакцинирани околу 30.000 луѓе од двемилионското население.
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2009 во 23:06

Што содржи ,,вакцината,, против свински грип?

Се погласно се зборува за пандемијата на свинскиот грип кој на големо се шири низ Европа, а ни Македонија не е исклучок. Дали фамата за свинскиот грип е за да се заплаши народот или е нешто посериозно?
Како официјален лек за свинскиот грип, се смета,, вакцината,, Тамифлу, која и нашата влада како и останатите ја има нарачано, со државни пари. Но дали оваа ,,вакцина,, е навистина безбедна за луѓето..............

ПАЗИ СЕГА .......
,,Вакцината , е составена од две доста опасни материи. Едната од нив е тимерoсол..... 50% од содржината на тимерoсолот е жива, а тимерoсолот откако ќе влезе во организмот се закачува на мозочните рецептори и прави оштетувања на мозокот-тимеросол го намалува коефициентот на интелегенција за отприлика 10 поени.
Втората опасна материја во вакцината против свински грип е сквален (Squalene). Оваа материја го лаже вашиот имунитетски систем да почне да ги уништува сопствените клетки, заради што се појавуваат болести како астма, дијабетис и уште многу други болести кои тешко или воопшто не се лечат.
Навистина треба да се запрашаме дали е безбедно да ја примаме оваа ,,вакцина,, , за која произведувачот и купувачот (во случајов владата) склопуваат договор со кој при контраиндикации корисниците на ,,вакцината,, не може да го тужат производителот.
Дали е безбедно да користиме вакцина за грип од кој досега умреле не повеќе од 5000 лица, знаејќи дека од обичен човечки грип умираат повеќе од 40.000 лица годишно?.......размислување
еве една љубовна песна која е во тренд....
Love Story
 Ќе те барам насекаде и сигурно ќе те пронајдам  ........
Ќе те однесам во кревет покажувајќи го мојот начин.....
Ќе те натерам да се потиш додека не се потресеш од болка....
да те обземе грозница додека не почнеш да цимолиш и вриштиш...
Ќе те натерам да молиш за милост, да ме преколнуваш да престанам....
Ќе те исцрпам до крај , исцедејќи те како лимон.....
Ке бидеш пресреќен кога ке завршам со тебе.....
А кога ќе завршам со тебе.....
многу денови уште ќе притресувашкога ќе се  сеќаваш на мене.......
Само твој,
Грип голема%20насмевка

Изменето од bijonse1 - 28.Ноември.2009 во 00:13
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Ноември.2009 во 23:17
Исправка, Тамифлу не е вакцина.
Искуство: од Тамифлу сум ги сонувала најагресивните сонови и нешта кои во живот не би ми паданале на ум.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 00:12
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Исправка, Тамифлу не е вакцина.
Искуство: од Тамифлу сум ги сонувала најагресивните сонови и нешта кои во живот не би ми паданале на ум.

tochno .......antivirotik e........navodnocite gi zaboraviv.......kaj ke odish ......velat ima od vakcinata Tamiflu???среќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 00:17

Заради пандемијата од свински грип, некои ги тријат раце.....

Додека здравствените институции се плашат од пандемија на свински грип, а луѓето стравуваат да не се заразат, фармацевските компании тријат раце од што поголемите приходи, а за следната година очекуваат уште повеќе.
Главнината од масовното вакцинирање против свинскиот грип кој го покренаа владите ширум светот го добија европските фармацевтски компании GlaxoSmithKline, Novartis, Sanofi-Aventis и AstraZeneca.
На пример Novartis објави благ пораст на приходите, а истовремено швајцарскиот Roche приходите ги зголеми за 9,7 % од продажбата на антивирусниот лек Тамифлу  заработи 12,4 милијарди швајцарски франци.
А, како што се прогнозира, само оваа година компанијата Rochе ќе заработи над две милијарди франци.
Антивирусниот лек Relenz на Glaxo во овој квартал е продаден за вредност од 182 милиони фунти, а минатата година приходот од продажбата на тој лек бил само 12 милиони фунти.
Сите фармацевски компании очекуваат уште подобри резултати од продажбата на лековите против свински грип, а се очекува уште повеќе и за наредната година.
.......лутина
начив грб морееееееееееее лутина
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 00:19
ИНСТРУКЦИИ ДАДЕНИ НА МАТИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НА ДЕН 18.11.2009
                       ЗА ТРЕТИРАНЊЕ НА  ПАЦИЕНТИТЕ СО ВИРУС А Х1Н1

Од сега сите сомнителни случаи,со симптоми на грип ќе се пријавуваат како грип.
    Нема да се земаат материјали(крв,брисеви)за испитување на вирусот,дали е присутен или не
    Матичните лекари треба да бидат достапни 24 часа на мобилен телефон,а не во амбулантата
    Сите пациенти до 38.4 температура,не смеат да ја симнуваат температурата,да пијат течности-природни сокови,ц,б,витамини,супи домашни,јогурт,млека,рибино масло по 1 лажица наутро
   Ако кренат температура над 38,5 да се напијат антипиретик и тоа парацетамол,или евентуално бруфен(никако да не пијат ацетилсалицилна киселин=андоли,аспирини,ацисали...)
    Ако им се симни температурата,до кај 38,4 добро е,но таа температура максимиу 38,4 да се одржува подолго време ,додека е дејството на парацетамолот.А ако температурата падне и по половина саат,еден саат пак се качи над 39 ОДМА ДА СЕ ЈАВАТ НА ИНФЕКТИВНОТО ОДДЕЛЕНИЕ.
    ПАЦИЕНТИТЕ 3 ДЕНА СЕКАКО ЌЕ ИМААТ ТЕМПЕРАТУРА,А ТАА ТЕМПЕРАТУРА да се одржува до,околу, 38,4 ==А  ТАА ТЕМПЕРАТУРА Е ТАА СО КОЈА ОРГАНИЗМОТ СЕ БОРИ ПРОТИВ ВИРУСОТ И ЗАТОА НЕ ТРЕБА ДА СЕ СИМНУВА
   Значи паѓањето на температурата ако е над 39 до 38.4 и се одржува подолго време околу 38  е знак дека сепак добро се бори организмот,Но ако високата температура над 39 се напиете парацетамол или бруфен, ако за кратко време падни-само еден саат и пак се качи е знак одма да се јави на болница пациентот

Д Е Ц А Т А   ДО 36  М Е С Е Ц И     С О   З Н А Ц И   Н А   Г Р И П   Д И  Р Е К Н О   С Е    П Р А Ќ А А Т   Н А   И Н Ф Е К Т И В Н О Т О   О Д Д Е Л Е Н И Е...
И С Т О Т О   В А Ж И    И   З А   Б Р Е М Е Н И Т Е  Ж Е Н И   И   З А    Х Р О Н И Ч Н И Т Е   Б О Л Н И. ЗА ОВИЕ ПАЦИЕНТИ НЕ ВАЖИ ГОРЕНАПИШАНОТО,ТИЕ СО ЗНАЦИ   НА ГРИП ОДМА НА ИНФЕКТИВНО  ОДДЕЛЕНИЕ,НА  БОЛНИЦА
   ЗНАЦИ НА ГРИП : НОС ТЕЧЕЊЕ,БОЛКИ ВО ГРЛО,СУВА КАШЛИЦА,БОЛКИ      ПО МУСКУЛИ,ЗГЛОБОВИ,ТЕМПЕРАТУРА,МАЛАКСАНОСТ,ГАДЕЊЕ,СТОМАЧНИ ТЕГОБИ,МОЖИ ПРОЛИВ И . Т ,,Н  ...

СИТЕ  ПАЦИЕНТИ  ШТО ИМААТ СИМПТОМИ  НА ГРИП   М  О  Р  А   ДА СТАВАТ МАСКА ПРЕД ДА ВЛЕЗАТ ВО АМБУЛАНТА,ЗА  ДА НЕ ПРЕНЕСУВААТ ВИРУСИ НА ДРУГИТЕ ПАЦИЕНТИ.

НОСЕЊЕТО МАСКА НЕ Е ЗАШТИТА ОД ВИРУСИ,ОБИЧНИТЕ МАСКИ ТРААТ  САМО 2 СААТИ.АМА  БОЛНИТЕ  ТРЕБА ДА СТАВАТ МАСКА ДУРИ СЕ ВО  АМБУЛАНТА  ЗА ДА НЕ ГО  ИСПРСКУВААТ ВИРУСОТ ВО ОКОЛИНАТА

НА СИТЕ ТРЕБА ДА НИ БИДЕ ЈАСНО ДЕКА ВО АМБУЛАНТА ПРЕТЕЖНО ИДАТ БОЛНИ ЛУЃЕ ЗАТОА  НОСЕЊЕТО МАСКА  Е   ПРЕПОРАЧЛИВО САМО ПО ЗДРАВСТВЕНИТЕ  УСТАНОВИ

МОЈ ЛИЧЕН СОВЕТ Е СЕКОЈ ШТО Е  БОЛЕН ТРЕБА ДА НОСИ  НАСЕКАДЕ  МАСКА,ДА НЕ ИЗЛЕГУВА ОД ДОМА ДУРИ Е ЗАРАЗЛИВ(ЕДНА НЕДЕЛА)ДА СЕ МИЕ РАЦЕ ПРЕД СЕКОЈ ДОПИР НА СЕ,ДА НЕ СЕ ФАЌА ЗА ЛИЦЕ ЗА НОС,ПА ДРУГО ДА ФАТИ.,ДА СЕ ПАЗИ ДА СИ ГИ ЗАШТИТИ ПРЕД СЕ СВОИТЕ НАЈБЛИСКИ,А СО ТОА И ДРУГИТЕ

НА СИТЕ ТРЕБА ДА ИМ Е ЈАСНО СЕ КАЖА на состанокот на 18.11.2009 год НИКАКО ЗА ВИРУСИТЕ ДА НЕ СЕ СТАВАТ КЕТОНАЛИ,НИФЛАМИ,ДЕКСАЗОНИ И БИЛО КАКВА АМПУЛАРНА ТЕРАПИЈА=ЗНАЧИ НЕ ИНЕКЦИИ,ОТИ МОЖИ ДА СЕ   М А С К И Р А               К Л И Н И Ч К А Т А   С Л И К А  И   Д А  СЕ  СЛУЧИ ПОЛОШО.

ДА СЕ ЗАБОРАВИ ОНАА=,,МЕНЕ САМО ОД ИНЕКЦИЈА МИ ПОМИНУВА"
VIRUSNITE ZABOLUVAЊA SE TEШKI OTI ANTIBIOTICITE NE DELUVAAT NA NIV.

ДА СЕ ЗАБОРАВИ ОНА=,,МЕНЕ НЕ МЕ ФАЌА ГРИП,,МЕНЕ НЕ МИ Е  ГРИП,,ЗНАМ ЈАС... '"И.Т.Н.СЕКОЈ ВИРУС ДАВА БРОНХИТИЧНО ДИШЕЊЕ,А И НЕ МОРА,СЛУШАЛКИ НЕМА СТАВЊЕ ПРИ ПРЕГЛЕД НА ГРИП-НИШТО НЕ НИ ПОМАГААТ ВО ОТКРИВАЊЕ НА НЕШТАТА,СЕКАКО СЕКОЈ ЌЕ СЕ ТРЕТИРА КАКО ГРИП,АКО СИМПТОМИТЕ ОДАТ  КОН ВЛОШУВАЊЕ ДИРЕКНО РЕНТГЕН СНИМКА И СЕКААКО НА БОЛНИЦА.ЗАТОА НЕМОЈТЕ ДА РЕЧЕТЕ НЕ МЕ СЛУШНА Д-РОТ...
ОД ДЕНЕС НАТАМУ СЕКОЈ СО ГОРЕСПОМЕНАТИТЕ СИМПТОМИ ЌЕ СЕ ТЕРТИРА КАКО ДА Е ОД ГРИП ЗАБОЛЕН.ТАКА ЌЕ БИДИ ДО ДОБИВАЊЕ НА НАРЕДНИТЕ ИНСТРУКЦИИ

Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Vercingetorix Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Јули.2009
Поени: 421
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vercingetorix Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Ноември.2009 во 19:33
Ајде ајде,знаеме дека Американците моментално се слаби со економијата и мора некако да излезат од големата криза што ги снајде.. па лековите им се вистинска шанса за да се збогатат пак,па затоа свинскиов грип го пуштија.
Кон врв
BisernA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Јули.2008
Поени: 4662
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BisernA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2009 во 10:30
што мислите за вакцината ??

паметно ли е да се патува во овој период ( надвор од државата ) или да не се превзема беспотребен ризик ??

знам дека е најдобро со доктор да се разговара,.... прво што додека стасам до доктор ќе се разболам.... ама ајде прво да видам вие тука...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2009 во 14:38
Originally posted by BisernA BisernA напиша:

што мислите за вакцината ??

паметно ли е да се патува во овој период ( надвор од државата ) или да не се превзема беспотребен ризик ??

знам дека е најдобро со доктор да се разговара,.... прво што додека стасам до доктор ќе се разболам.... ама ајде прво да видам вие тука...

ako imash shansa obavezno da odish....
tie se okolu nas zarem mislish deka gi nema ?? koga e veke kasno ke se javat na doktor....
nemoj da se plashis site imat debela prichina koga imaat teshka klinichka slika......
samo da te potsetam...... embola......shap i ligavka ,
bruceloza , ptichij grip....pa ondak ide svinski.......
de zha vu src.....
nemaj gajle i sreken pat kade i da odish....
Кон врв
Evenstar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Вечен оптимист

Регистриран: 09.Јули.2007
Поени: 3388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Evenstar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2009 во 15:25
За вакцината, мое мислење е дека нема потреба од неа... ризична е пред се затоа што не е доволно испитана, поголема белја може од неа да има отколку од грипот....

а бијонси убаво ти кажа - грипот секаде го има, шетала ти или не... така да, среќен пат и добар провод
It is our choices who show what we truly are, far more than our abilities.
Кон врв
BisernA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Јули.2008
Поени: 4662
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BisernA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2009 во 19:04
мене најмногу ме загрижува алергијата што си иде со мене кај и да одам,... а точно е тоа дека грип има и тука и таму,..... само работата е во тоа што ако одам, одам сама а моите се загрижени.... демек што ќе ми правеле ако се разболам надвор од македонија...
Кон врв
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Декември.2009 во 04:07
go preziveavte li?изненадување
Кон врв
blackeye Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
The Body

Регистриран: 24.Август.2007
Поени: 4058
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blackeye Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Декември.2009 во 17:11

Почина 25-годишен битолчанец од свински грип

07.12.2009 - 15:12 |

25-годишно момче од Битола почина од свински грип. Седма жртва на вирусот А Х1 Н1 во Македонија. Момчето претходно немало никакви здравствени проблеми. На Инфективна бил хоспитализиран на 28 минатиот месец во исклучително лоша состојба.

Грипот му предизвикал тешка форма на бронхопневмонија. Од клиниката велат дека момчето скоро 10 дена дишело со помош апарат, но и покрај сите напори на лекарите не успеало да ја победи болеста.

Последното деноноќие на Инфективна се хоспитализирани 13 нови пациенти со симптоми на грип. Сите се со потешка клиничка слика. 4-ца се борат за живот.

Се преполнуваат болничките капацитети за хоспитализирање на сомнителни на пандемскиот грип. Изминатата недела на Инфективната клиника биле примени 113 пациенти.

Во Инфективното одделение во Воената болница болничи се лекуваат 24 пациенти, а 74 деца се хоспитализирани на Детската клиника.

Од пандемската комисија најавија отворање на дополнително одделение во Воена болница со капацитет за 50 пациенти. Во него ќе работи медицински кадар од скопските клиники.

Ne znam kako da pobegnem
od sna,
I ne znam dal' te iko voli kao ja,
Al' ne bi ova noc tako bolela,
Da me nisi volela....
Кон врв
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2009 во 01:20
kako cuma e bre ova :(
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.