|
Дали Талибанските правила се исламски |
Внеси реплика | страница <1 13141516> |
Автор | |||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Метафора се вика тоа. Ете гледаш, ако никој не може никого да украде, било од куќа без ограда или зграда, зошто тогаш оградите? Зошто, убаво си прашуваме. |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Традиција А јас пошто морам да одам, ме викат обврските, ке ве напуштам тука, па ке се читаме покасно Убаво да си поминете Изменето од Ebu-Hurejre - 26.Ноември.2009 во 12:28 |
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Исто и тебе, пријатен ден
|
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
Superior
Група Регистриран: 23.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 98 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ајдеееееееееее, почнавте да се мешате и во приватноста на луѓето, и да споредувате традиција со вера. Ако јас сметам дека би имал по мирно движење низ дворот на мојата куќа со негово оградување, тоа е мое лично право и не ми требаат ниту религиски ниту некои посебни тапиии за тоа. Инаку дали верувате дека во поголемиот дел од православните села исто така куќите се такви какви што ти ги опишуваш фикс? Плус и оградите се такви, плус и старите жени одат покриени и сега? |
|||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Е сега не си добро информиран.
Баба ми цел живот носеше шамија на глава,посебно кога беше ладно времето значи во зима,но таа беше жена која живеела во едно друго време,но никој никогаш не и забрани да патува со такси,со автобус или да не си седи во двор и да му одпоздрави на секој што го знаеше,било комшија или пријател или обичен непознат човек кој би поставил најобично прашање за тоа кај живее тој и тој или било што. Во врска со ѕидовите кај православните христијани по селата,јас не знам некоја куќа што се изградила во последниве 50 години што има околу цела површина на дворот ѕид со висина од 2 метри изграден од бетонски блокови. Постојат куќи како што ги спомена но тие потекнуваат од првата половина на предходниот век кога се живеело во едно друго крајно небезбедно време и да правиш споредба со сегашните услови мислам дека е апсурдно. Кажи ми Superior која е логиката да изградиш прекрасна куќа на 3 спратови,со прекрасна фасада од фасадни цигли,со многу украси и што ли уште не и потоа да ја оградиш со ѕид од бетонски блокови и да и ја уништиш целата убавина на истата,а притоа живееш во централно градско подрачје? |
|||
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|||
el_kevser
Сениор Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
sekoj si ima svoe mislenje za i okolu gradbata eve jas sum musliman no nemam betonska ograda pa sto tie gradbi se so podamnesno vreme i site taka gradele i muslimani i hristijani site sega demek moderno vreme se stremie kon evropska unijaa ,
ili ke imame polza od toaa ili ke ne dokrajci .(zboruvam za evropskata unija) Изменето од el_kevser - 26.Ноември.2009 во 14:12 |
|||
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
|||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Администратор ПРАВДОЉУБЕЦ Регистриран: 18.Април.2005 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 24000 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Па тое е и проблемот Ел Кевсар,на што ќе му заличи на некој странец од ЕУ такво село кое кога го гледаш со сите тие ѕидови од страна ти лични на строго чувана воена база во која живеат цивили?
Тоа е проблемот. Кој го наметнал тоа градење на ѕидови и слично и претворање на голем број на куќи ко да се фортификациски објекти на некоја воена одбрамбена линија? |
|||
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии. |
|||
el_kevser
Сениор Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
TAKA BILO PORANO TOJ STIL NA ZIVEENJE
ZA NAS KE zboruvaat i drugite generacii i za nacinot na ziveenje |
|||
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
|||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не си во право Ел,тоа се уште се практикува кај муслиманите во Македонија.
|
|||
|||
Superior
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Се практикува, не велам дека не се практикува кај муслиманите.Но, битно е да знаеме дека Исламот во никој случај не е вера на декаденција, туку вера на прогресот и цивилизираноста. Тоа градење си има и свои практични примери и свои негативности. Најголемата негативност јас ја гледам во недоволното разбирање на Исламот од страна на муслиманите, што резултирало со појавата, многу нешта да му се прилепуваат на исламот,а всушност се дел од традицијата на одреден етнос. |
|||
fiks
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Superior прогрес и религија некако не ми одат заедно.
Доколку науката се раководеше од религија сега се уште ќе живеемве во среден век |
|||
|||
Superior
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Зависи за која религија станува збор. Религијата е катапулт на науката. Благодарение на неа, науката отскокнала таму каде што е. Исламот и науката одат заедно. Исламот и прогресот исто така одат заедно. Таму каде што една од овие компоненти (зборам за муслиманите) ќе отпадне, ете ти ја ДЕКАДЕНЦИЈАТА. |
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
fiks, nema potreba od diskusija okolu zidovite. Se'e e jasno.
Vidi kakvi se preporakite voi odnos na zhenata i ushte povekje, kako nekoi muslimani gi interpretiraat istite. Dokolku od zhenata se bara taa da ne konaktira so nikoj osven so rodnini, da ne bide sama vo drushtvo so mazh ili so nepoznati lugje i t.n., kje ti stane jasno deka toa implicira nejzino izoliranje na koe najmnogu mu odgovara sedenje doma. Bidejki zhenata ne mozhe da sedi samo doma, a ima rabota i okolu kukjata, jasno e deka reshenie za seto toa e gradenje zid okolu taa kukja. Toa e potpolno fundamentalistichno zhiveenje i nikakov znak na progres. Oti ako beshe progres, ovie lugje kje gi prakjaa devojchinjata na vishi ili visoki shkoli, pa so toa kje pokazhea deka za niv preporakite od minatoto za izoliranje na zhenite povekje ne se validna opcija. Ako devojkite mozhat sekojdnevno da bidat vo drushtvo so nepoznati mazhi na fakultet, togash nema da ima potreba da se ograduvaat doma so zidini okolu kukjata. Kje voochat deka mnogu popolezno e so tie betonski blokovi da izgradat ushte edna kukja. Изменето од Messenger - 26.Ноември.2009 во 17:12 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ova se veli oksimoronstvo. Kako mozhe dogma da regulira progres? Naukata, po svojata priroda, e disciplina koja uriva dogmi za da napravi progres. Religijata e neshto sto pretendira deka ja dostignala apsolutnata vistina, pa zatoa postavila dogmi za da ja "zashtiti". |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
Внеси реплика | страница <1 13141516> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |