IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали Талибанските правила се исламски
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали Талибанските правила се исламски

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 08:30
Благодарам за трудот.

(Коментари кои бараат коментар)
1.за кондурите, па нормално дека ако е штикла ќе тропка, а ако тропкање е забрането значи забрането е носење штикли, единствено да ги однесе жената на кондураџија па да ги обложат одоздола ѓоновите со гума, сунѓер или пур-пенаголема%20насмевка

2. за спортовите пак ќе речам, точак не е забранет ама оди најди ми муслиманка што вози точак, што скија...а за јавање-тоа е скап спорт, пророкот требало да има на ум дека не секое поднебје има коњи, освен ако мажот не е Онур, но сепак појди до Хиподром и кажи колку муслиманки јаваат коњиголема%20насмевка, а за пливање-ех за пливање...исто. Значи праксата покажува нешто друго. )
бакнеж
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 11:35
Originally posted by Ebu-Hurejre Ebu-Hurejre напиша:

За кондурите кога е зборот, забраната не се однесува на високите штикли, туку на кондури ( обувки )кои тропат кога се оди по улици, а ако таквите кондури со штикли тропат и привлекуваат внимание со тропанјето, тогас се забрануват.

Да ви преведам: само стар(т)ки смеат да носат.
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Evenstar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Вечен оптимист

Регистриран: 09.Јули.2007
Поени: 3388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Evenstar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 11:47
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by Superior Superior напиша:

Напраив каша попара .

Ќе се снајдете некако.

Nikakva kasha ne napravi. Odlichno dade objasnuvanje - kratko, jasno, telegrafksi. Taka treba!

I ako nekoj pochne tebe lichno da ti prefrla , "ama kako toa talibancite nareduvaat ova ili ona..." jas kje te branam.

Ti ni prenese spored tvoeto najdobro znaenje kako stojat rabotite i toa go cenime.

Spored iznesenoto, znachi talibancite sakale od dobar islam da napravat ushte podobrar i pochnale da si kontruiraat islamski zakoni spored nivnite interpretacii... barem mene taka mi izgleda.

Pa verojatno e taka Messenger, tie go tolkuvaat k*ranot na svoj nachin i mislat deka ona shto go sproveduvaat e najchista forma na islam...

Tuku, mene neshto drugo mi fati oko... ona shto beshe spomnato prethodno, za toa prozorcite da se bojadisuvaat so crna boja, ne korespondira so islamot?! A zoshto vo povekjeto muslimanski zemji kukjite imaat visoki ogradi? Toa mu doagja isto kako bojadisuvanjeto na staklata od prozorite so crna boja. Vo Avganistan site kukji imaat kameni ogradi visoki okolu dva metra cija izgradba mnogu poskapo chini otkolku izgradbata na samata kukja, pa sepak site gi gradat - go pravat toa za nikoj da ne im gi gleda zhenite... pa zhenite nadvor ne izleguvaat goli?!

Изменето од Evenstar - 26.Ноември.2009 во 11:48
It is our choices who show what we truly are, far more than our abilities.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 11:52
И не само во Афганистан туку и во сите средини каде живеат муслимани оградата е поскапа од самата куќа. И повисока.

Е сега ако во Афганистан на пример нема услови за високи огради (од финансиски или други причини) можеби затоа и ги бојосуваат прозорите. Значи повторно правило изведено од исламот.

А тоа со оградите, мислам, општо во исламот, пишува ли некаде во К*ранот и Хадисите за тоа? Има ли некој пропис по кој се градат тие огради како кинески ѕидови? Дали е тоа така заради жените навистина? Мислам, од кого се штитат,кој ќе им ги гледа или земе жените?

Изменето од maria_magdalena - 26.Ноември.2009 во 11:53
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Вечен оптимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Evenstar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 11:56
Ne gi bojadisuvaat prozorite Maria, pravat ogradi... nema vrska kolku chini... site kukji se ogradeni, bez iskluchok (ova za Kabul, znam sigurno, a za drugite gradovi i ne sum sigurna...)
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 12:04
А бе дечки истото го има во Македонија,па прошетајте низ селата во западна Македонија и ќе погледнете како огромен процент на дворови се обиколени со ѕидови од обична и бетонска цигла.

Сте забележеле дека и влезот на куќите е од спротивната страна на улицата,што би се рекло дека куќата е свртена со задникот кон улица а прајте муабет за Авганистан,па го имаме тука истото.

Трагичното е што истото го има и во градовите и тоа се повеќе и повеќе.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 12:04
Но зошто? Зошто се тие огради низ цел исламски свет? Зар не ја грдат куќата, колку и да е убава?
Ќе седи некој и ќе ги ѕирка низ пенџере? Зошто е тоа?
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 12:09
Дали ќе ми поверувате дека постојат изгрдени куќи од муслимани кои на страната која гледа кон улица немаат прозорци освем едно малечко и тоа ептен високо прозорче скоро до плафон кое прозорче е од тоалетите,и скоро секогаш е покриено со некое платно.
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 12:10
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Благодарам за трудот.(Коментари кои бараат коментар)1.за кондурите, па нормално дека ако е штикла ќе тропка, а ако тропкање е забрането значи забрането е носење штикли, единствено да ги однесе жената на кондураџија па да ги обложат одоздола ѓоновите со гума, сунѓер или пур-пенаголема%20насмевка2. за спортовите пак ќе речам, точак не е забранет ама оди најди ми муслиманка што вози точак, што скија...а за јавање-тоа е скап спорт, пророкот требало да има на ум дека не секое поднебје има коњи, освен ако мажот не е Онур, но сепак појди до Хиподром и кажи колку муслиманки јаваат коњиголема%20насмевка, а за пливање-ех за пливање...исто. Значи праксата покажува нешто друго. )бакнеж

Изгледа намерно не сакате да сваќате, прашувате како е во исламот, а потоа се обидувате да наметнувате секуларизам !!!
Задржете го вашиот секуларизам за вас, мене ми е доволно исламот, а вие кои сакате да лудувате по овој свет, и не ви е гајле како како ке се појавите пред Бога, слободно правете го тоа, еден ден ке се појавиме пред Бога па ке ни се укаже кој бил во право а кој не, но на сите нас ке ни се суди за нашите дела.

Кога сме кај штиклите, да ви појаснам нешто.
Во Арапскиот свет, пред појавата на Исламот, жените имале обичај да на своите кондури, сандали, обувки или што и да носеле, под метиците коват метални плочки за да го привлекуват вниманието на мажите кога оделе по улица, и Мухаммед а.с ковањето на таквите метални плочки го забранил од разумни причини.
Нема хадис каде директно се забранува носењето штикли, но исламските алими ( учењаци )се едногласни и на став дека денешниве штикли го имат истиот ефект, како тие метални плочки во времето на Мухаммед а.с
Има и такви кондури кои се со штикли но сепак не се слушат коа се оди со нив, а пошто сум работел и како кондураѓија знам точно за што зборам, али денешниве штикли се прават од материјали за да го постигнат токму тој ефект на тропање и привлекување внимание од останатите околу неа.

2. Зборот беше за спортот, не за тоа дали е ефтин или скап, и направи разлика, едно е да се забранува, а сосема друго е да не се забранува но сепак да не се бават со тоа. Кај нас имаме случај со второто, не им е забранет спортот на жените.
Ако не сте знаеле, токму Мухаммед а.с често ја потикнувал својата жена Аиша р.а да се трка со него во трчање, и и дозвил да победи во текот на трката, али таквата пракса кај нив била честа да тие заеднички трчат.
За пасивноста на жените денеска, не ја обвинувајте религијата.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Вечен оптимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Evenstar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 12:11
Jas ti veruvam fiks... iako nemam videno takva kukja... znam deka i kaj nas kukjite imaat ogradi, ama sigurno ne se tolku visoki, kako na primer vo Avganistan....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 12:12

И не само во Афганистан туку и во сите средини каде живеат муслимани оградата е поскапа од самата куќа. И повисока. Е сега ако во Афганистан на пример нема услови за високи огради (од финансиски или други причини) можеби затоа и ги бојосуваат прозорите. Значи повторно правило изведено од исламот.А тоа со оградите, мислам, општо во исламот, пишува ли некаде во К*ранот и Хадисите за тоа? Има ли некој пропис по кој се градат тие огради како кинески ѕидови? Дали е тоа така заради жените навистина? Мислам, од кого се штитат,кој ќе им ги гледа или земе жените?

Марија, те зеде тебе некој до денеска ?!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 12:16
Не ме зеде, ме украде...и тоа од куќа без ограда ме однесе у куќа со 3 метра ограда...

Изменето од maria_magdalena - 26.Ноември.2009 во 12:17
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 12:19

Не ме зеде, ме украде...и тоа од куќа без ограда ме однесе у куќа со 3 метра ограда

Никој не може да те украде ако не си сакала, а ако те украл тогаш, зошто си и денеска со него ?!!!
Кој ти брани да не заминеш, има полиција има се, имате држава по ваша мерка, зошто не си ги остваруваш твоите права ако е така ?!!!

Изменето од Ebu-Hurejre - 26.Ноември.2009 во 12:20
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 12:21
Originally posted by Ebu-Hurejre Ebu-Hurejre напиша:

Благодарам за трудот.(Коментари кои бараат коментар)1.за кондурите, па нормално дека ако е штикла ќе тропка, а ако тропкање е забрането значи забрането е носење штикли, единствено да ги однесе жената на кондураџија па да ги обложат одоздола ѓоновите со гума, сунѓер или пур-пенаголема%20насмевка2. за спортовите пак ќе речам, точак не е забранет ама оди најди ми муслиманка што вози точак, што скија...а за јавање-тоа е скап спорт, пророкот требало да има на ум дека не секое поднебје има коњи, освен ако мажот не е Онур, но сепак појди до Хиподром и кажи колку муслиманки јаваат коњиголема%20насмевка, а за пливање-ех за пливање...исто. Значи праксата покажува нешто друго. )бакнеж

Изгледа намерно не сакате да сваќате, прашувате како е во исламот, а потоа се обидувате да наметнувате секуларизам !!!
Задржете го вашиот секуларизам за вас, мене ми е доволно исламот, а вие кои сакате да лудувате по овој свет, и не ви е гајле како како ке се појавите пред Бога, слободно правете го тоа, еден ден ке се појавиме пред Бога па ке ни се укаже кој бил во право а кој не, но на сите нас ке ни се суди за нашите дела. Никој никому не наметнува ништо, само си размислуваме, си разговараме...за се и сешто. Дали не ни е гајле тоа што еден ден ќе излеземе пред лицвето на Бога и во каква состојба-не смееш да генерализираш, судиш, караш, тогаш секој ќе си одговара за себе лично, и никој нема да претставува одредена нација или вера.

Кога сме кај штиклите, да ви појаснам нешто.
Во Арапскиот свет, пред појавата на Исламот, жените имале обичај да на своите кондури, сандали, обувки или што и да носеле, под метиците коват метални плочки за да го привлекуват вниманието на мажите кога оделе по улица, и Мухаммед а.с ковањето на таквите метални плочки го забранил од разумни причини.
Нема хадис каде директно се забранува носењето штикли, но исламските алими ( учењаци )се едногласни и на став дека денешниве штикли го имат истиот ефект, како тие метални плочки во времето на Мухаммед а.с
Има и такви кондури кои се со штикли но сепак не се слушат коа се оди со нив, а пошто сум работел и како кондураѓија знам точно за што зборам, али денешниве штикли се прават од материјали за да го постигнат токму тој ефект на тропање и привлекување внимание од останатите околу неа.
Браво за ова, ете колку е убаво човек да праша и да дознае потоа еншто од каде потекнува некој обичај, верување, пропис, навистина благодарам за ова објаснување.среќа

2. Зборот беше за спортот, не за тоа дали е ефтин или скап, и направи разлика, едно е да се забранува, а сосема друго е да не се забранува но сепак да не се бават со тоа. Кај нас имаме случај со второто, не им е забранет спортот на жените.
Ако не сте знаеле, токму Мухаммед а.с често ја потикнувал својата жена Аиша р.а да се трка со него во трчање, и и дозвил да победи во текот на трката, али таквата пракса кај нив била честа да тие заеднички трчат.
За пасивноста на жените денеска, не ја обвинувајте религијата. Благодарамсреќа
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.