IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Пророците, угодниците, нивните особини и објавите
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Пророците, угодниците, нивните особини и објавите

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Пророците, угодниците, нивните особини и објавите
    Испратена: 25.Ноември.2009 во 13:43
Овде би сакала да проговориме нешто за Божјите пророци.

1. Прво, за тоа каков бил нивниот карактер, какви особини имале, малку да ги анализираме. Зошто токму нив Бог ги избрал како инструменти за објавување на Својата волја, водство, пророкување и правење чуда за Божјата Слава.

2. Како тие реагирале на “позивот“?

3. Како и каде ги добивале откровенијата?

4. Нешто кратко и за исполнувањето на истите.

Желба ми е да проговориме за сите овие Божји угодници, почнувајќи од Авраам, Мојсеј, Јосиф....Има навистина за што да се пишува, но за да не се расплиниме, да се држиме до овие точки.

Напишав пророци и угодници, бидејќи тука сакам да бидат спомнати и луѓе кои не се вбројуваат во пророци а кои на било кој начин имале непосреден контакт со Бог (дали угодници е прав збор?)

роза

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 13:46
Да почнеме со...што предлагате? Авраам?

Се враќам...

Изменето од maria_magdalena - 25.Ноември.2009 во 14:09
Кон врв
Superior Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Ноември.2009
Поени: 98
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Superior Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 14:38
Сите пророци и Божји угодници за своето време како што треба го исполниле Божјото задолжение.

Алудираш на оваа тема да ставаме нивни биографии каде ќе бидат опфатени точките кои ги наведе на почетокот, или?
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 15:00
\

Изменето од ACELERA - 27.Јануари.2010 во 03:54
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Superior Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 15:12
Навистина е така Acelera! Авраам (Ибрахим) а.с. беше голем човек и уште поголем Божји пратеник. Цврст како стена, непоколеблив да се одзвие на Божјите наредби. А врс тоа и мудар и праведен и учен и поичитуван.

Случката која следи е вистинска мудрост.

ИБРАХИМ А.С. И ПРОМЕНАТА НА ПРАГОТ ОД КУЌАТА

Се пренесува од Ибн Аббас р.а., дека рекол:
,,…Кога мајката Исмаилова умре. Ибрахим а.с., дошол во посета на својот син Исмаил, а Исмаил веќе се оженил и овој не го најде дома и ја праша жена му каде е.

Му одговори: „Отиде по лов.“

Потоа ја праша како живеат и како се снаоѓаат во средината.

Му рече: „Многу лошо, во неволја и теснец сме“, жалејќи му се.

И рече: „Кога ќе се врати маж ти, поселами го и речи му да го смени прагот од куќава.“

Кога Исмаил се врати како да почувствува нешто и праша: „Дојде ли некој?

Жена му одговори: „Дојде еден стар човек, таков и таков, ме праша за тебе и му кажав каде си. Ме праша и како живееме, а јас му реков тешко и бедно.“

Исмаил рече: „Ти остави ли некаква порака?”

Одговори: „Ми рече да те поселамам и да го промениш прагот од куќава.“

Рече: „Тоа е бабо ми и со тоа ми стави до знаење да те избркам кај твоите.“

Се разведе од неа и се ожени со друга од истото племе.

По некое време Ибрахим пак ги посети. Не го најде Исмаила. Влезе кај жена му и ја праша за него.

Одговори: „Отиде по лов.“

Потоа ја праша како се, како живеат и како се снаоѓаат. Одговори: „Добро сме“, заблагодарувајќи се на Аллаховото изобилно добро.

Ја праша: „Што јадете?“

Одговори: „Месо.“

Ја праша: „Што пиете?“

Одговори: „Вода.“

Рече: „О Аллаху мој, благослови ги со месо и вода.“ Аллаховиот Пејгамбер с.а.в.с. рече: „Тие тогаш немаа посев, а да имаа ќе им го благословеше. Кој не е од Мека нема да му е вкусно месото и водата.“

Во еден друг ривает стои:

Дојде Ибрахим и праша: „Каде е Исмаил?“

Жена му одговори: „Замина по лов.“
и го праша: „Нема ли да се одмориш малку и да се напиеш нешто?“

Рече: „Што јадете и што пиете?“

Рече: „Јадеме месо и пиеме вода.“

Рече: „О Аллаху мој, благослови ги во нивната храна и вода.“
Аллаховиот Пејгамбер с.а.в.с. рече: „Тоа е бериќет на довата Ибрахимова.“

Рече: „Кога ќе се врати маж ти, поселами го и пренеси му да го зајакне прагот од куќава.“

Кога Исмаил дојде, праша: „Дојде ли некој?“

Одговори: „Да, ни дојде еден старец со многу добар изглед“
- пофалувајќи го - ме праша за тебе и му кажав.

Ме праша како живееме и му одговорив многу добро.“

Исмаил праша: „Остави ли некаква порака?“

Одговори: „Да, те поселами и нареди да го зацврстиш прагот од куќава.“

Рече: „Тоа е бабо ми. Ти си прагот и ми нареди да те задржам.“
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 18:47
Kolku da ja fokusiram duskijata na ovaa tema, bidejki gledam deka se rasplinuva.

maria posochi nekolku tochki kako ednostavni upatstva, pa bi ve zamolil, da se upravuvate po niv:

1. Прво, за тоа каков бил нивниот карактер, какви особини имале, малку да ги анализираме. Зошто токму нив Бог ги избрал како инструменти за објавување на Својата волја, водство, пророкување и правење чуда за Божјата Слава.

Ve molam ne pishuvajte anegdoti i prikazni na ovaa tema bidejki imame druga posoodvetna - "Pouchni prikazni".

Tuka posvetete se na analizata na karakterite na prorocite i ugodnicite, zoshto, kade i koga gi dobivale Bozjite poraki, na koj nachin gi prezentirale istite na lugjeto i koj bil epilogot od seto toa.

Vi blagodaram na sorabotkata.

Изменето од Messenger - 25.Ноември.2009 во 18:49
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 19:19
Ацелера, благодарам што ни даде убаба претстава за Авраам. Јас само  малку да се надоврзам.

Авраам “беше пријател на Бог“. Тој цело време е во некаков дослух со Бог и ги следел неговите инструкции, почнувајќи од преселбата па натаму. Богобојазен, послушен-неприкосновена е случлката со жртвувањето на Исак односно спремноста на Аврам до крај да Му биде послушен на Бог и да го следи дури и кога Неговите наредби се коселе со сопствената волја.

Како комуницирал со Бог? На некои места можеби директно (Го повика: „Аврааме!” Тој одговори: „Еве ме!” ) а некаде преку ангелите-како кај жртвувањето на Исак.

Гледаме и дека Авраам е вљубен во една жена, Сара, која искрено ја сакал, а и ја слушал. Со други зборови, го почитувал нејзиниот збор. Кога Сара му одобрила да зачне со слугинката-отишол, кога Сара му рекла да ја избрка слугинката-и тоа го сторил од љубов кон Сара. Значи, во срцето бил верен на една жена.

На Божјите повици реагирал безрезервно и послушно. Единствено Сара покажала неверица во однос на ветувањето.

Но сите ветувања и објави биле исполнети од страна на Бог.

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Superior Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 19:40
Ова библиска компонента ако се толкува на ваков непрочистен начин, ќе не одведе до сознанието дека Сара била голема грешничка и непослушничка на Бога. Ама за среќа не е така. Работите се одвивале онака според Божјата промисла и одредба. Не му било лесно на Авраам да ја остави Агара и синот Исмаил во изолирано, неатрактивно, празно место, ама едноставно, неговата силна вера го приморала да рече: "Слушам и се покоравам, Боже мој!"
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 19:59
Superior, imash poenta tuka.

Poligonot Bog-Avram-Sara-Agara-Ismail-Isak ne e ednostaven i ostava mnogu raboti za diskutiranje, pochnuvajki od nedoverbata kon Bozhjeto vetuvanje deka Sara kje zatrudni, preku Sarinoto zemanjeto na rabotite vo svoi race, potoa megjusebniot odnos megju nea i Agara, naslednoto pravo na Ismail kako najstar Avramov sin, nezadovolsvoto na Avram od odlukata na zhena mu, Bozhjoto prifakjanje na Sarinite odluki i reshenija...

Toj jazol na samiot pochetok na Biblijata ja drzhi vrzana istorijata ponatamu koja vo idnina se rasposteluva ne samo na taa teritorija, tuku i preku celiot svet.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 20:35
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Ацелера, благодарам што ни даде убаба претстава за Авраам. Јас само  малку да се надоврзам.Авраам “беше пријател на Бог“. Тој цело време е во некаков дослух со Бог и ги следел неговите инструкции, почнувајќи од преселбата па натаму. Богобојазен, послушен-неприкосновена е случлката со жртвувањето на Исак односно спремноста на Аврам до крај да Му биде послушен на Бог и да го следи дури и кога Неговите наредби се коселе со сопствената волја.Како комуницирал со Бог? На некои места можеби директно (Го повика: „Аврааме!” Тој одговори: „Еве ме!” ) а некаде преку ангелите-како кај жртвувањето на Исак.Гледаме и дека Авраам е вљубен во една жена, Сара, која искрено ја сакал, а и ја слушал. Со други зборови, го почитувал нејзиниот збор. Кога Сара му одобрила да зачне со слугинката-отишол, кога Сара му рекла да ја избрка слугинката-и тоа го сторил од љубов кон Сара. Значи, во срцето бил верен на една жена.На Божјите повици реагирал безрезервно и послушно. Единствено Сара покажала неверица во однос на ветувањето.Но сите ветувања и објави биле исполнети од страна на Бог.

da    toje verovesnik kogo Allah dz.s vo k*ranot go narece haliliullah . allahov priatel

toj so allahova odredba go izvesti coveckot rod za izvrsuvanje na hadzot prviot izvrsitel na hadzot sto sega se odrzuva vo meka e ibrahim kade vo k*ran veli
i vozglasi go za lugeto hadzot; ke ti doagaat i peski i na kamili istosteni ke doagaat od site strani dalecni(el hadz27)
ibrahim e vtemeluvac na ustanovata kolenje k*rban ie prviot pratenik i covek koj ja prekinal paganskata tradicija na kolenje na najstariot sin vo imeto na lazni bozestva i namesto toa zivotnoto go vovel kako k*rban vo imeto na eden i edinstven i vistinit bog pret toa allah go stavil na iskusenie na ibrahim so sinot ismail veten za k*rban .
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 21:26
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

Ацелера, благодарам што ни даде убаба претстава за Авраам. Јас само  малку да се надоврзам.Авраам “беше пријател на Бог“. Тој цело време е во некаков дослух со Бог и ги следел неговите инструкции, почнувајќи од преселбата па натаму. Богобојазен, послушен-неприкосновена е случлката со жртвувањето на Исак односно спремноста на Аврам до крај да Му биде послушен на Бог и да го следи дури и кога Неговите наредби се коселе со сопствената волја.Како комуницирал со Бог? На некои места можеби директно (Го повика: „Аврааме!” Тој одговори: „Еве ме!” ) а некаде преку ангелите-како кај жртвувањето на Исак.Гледаме и дека Авраам е вљубен во една жена, Сара, која искрено ја сакал, а и ја слушал. Со други зборови, го почитувал нејзиниот збор. Кога Сара му одобрила да зачне со слугинката-отишол, кога Сара му рекла да ја избрка слугинката-и тоа го сторил од љубов кон Сара. Значи, во срцето бил верен на една жена.На Божјите повици реагирал безрезервно и послушно. Единствено Сара покажала неверица во однос на ветувањето.Но сите ветувања и објави биле исполнети од страна на Бог.

da    toje verovesnik kogo Allah dz.s vo k*ranot go narece haliliullah . allahov priatel

toj so allahova odredba go izvesti coveckot rod za izvrsuvanje na hadzot prviot izvrsitel na hadzot sto sega se odrzuva vo meka e ibrahim kade vo k*ran veli
i vozglasi go za lugeto hadzot; ke ti doagaat i peski i na kamili istosteni ke doagaat od site strani dalecni(el hadz27)

ibrahim e vtemeluvac na ustanovata kolenje k*rban ie prviot pratenik i covek koj ja prekinal paganskata tradicija na kolenje na najstariot sin vo imeto na lazni bozestva i namesto toa zivotnoto go vovel kako k*rban vo imeto na eden i edinstven i vistinit bog pret toa allah go stavil na iskusenie na ibrahim so sinot ismail veten za k*rban .

Како Авраам го известил човештвото за хаџот? Дали имал претстава како ќе изгледа тоа? Мислам со црниот камен и оние ритуали својствени на хаџот?

Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 21:42
\

Изменето од ACELERA - 27.Јануари.2010 во 03:54
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2009 во 23:17

Овде би сакала да проговориме нешто за Божјите пророци. 1. Прво, за тоа каков бил нивниот карактер, какви особини имале, малку да ги анализираме. Зошто токму нив Бог ги избрал како инструменти за објавување на Својата волја, водство, пророкување и правење чуда за Божјата Слава.
Начално скромни луѓе, што не значи дека понекој од нив не бил (барем во еден дел од земниот живот) на добри позиции. Емануел Сведенборг(1688-1772)на пр. пред да почне да прима објави беше ангажиран од Шведскиот кралски двор на други добри позиции.

Најчесто пророците бидуваат исмеани од средината во која живеат, бидејќи многумина немаат или не сакаат да имаат разбирање за пораката која директно се пренесува, или им изгледа неверојатна. Еремија вели во Библијата: Зашто штом ќе проговорам, треба да викам, треба да навестувам: „Насилство! Пропаст!” Навистина Господовото слово ми стана за презир и за потсмев цел ден.

Со одбивање, не прифаќање на пророчкиот позив(Јона, Хилдегарде Бингенска, Џироламо Савонарола, Габриеле од Вицбург).

Јона 1:3
„А Јона стана за да побегне во Тарсис, од Господовото присуство. Слезе во Јафа и најде брод што пловеше во Тарсис. Го плати возењето и слегна во него за да отплови со нив во Тарсис, далеку од Господовото присуство.„

Швјацарскиот протестантски теолог Валтер Ниг(1903-1988) во својата книга „Пророчки мислители„(1957) пишува: „Опирањето поради чувството дека предстои нешто страшно речиси дека е критериум за автентичноста на Божјиот налог„

Нo пророкот е обврзан со своето ветување да го исполни пред Бога кога тој ќе го ослови.
Во Книга на пророкот Еремија 20:9 читаме: И реков во себеси: „Веќе не ќе мислам на Него, ниту ќе зборувам во Негово Име.” Но тогаш во моето срце беше како распламенат оган запретан во моите коски: напразно се трудев да издржам, не можев веќе.

Во потполно будна состојба. А каде? Интересна е случката со диригентот Јакоб Лорбер(1800-1864) кој лежел во кревет и одеднаш го зачул Христовиот повик во своето внатрешно, да стане да го земе перото и да запишува. Некој тоа го филмувал вака: http://www.youtube.com/watch?v=QX9uoVokRBM

Бог преку пророците најчесто го опоменува човештвото! Бога моли да не се оствари пророштвото Негово

Напишав пророци и угодници, бидејќи тука сакам да бидат спомнати и луѓе кои не се вбројуваат во пророци а кои на било кој начин имале непосреден контакт со Бог (дали угодници е прав збор?)роза
Мене ми се допаѓаат и називите мистичари, просветлени мажи и жени, носители на Духовната Реч...

Изменето од Majkl - 26.Ноември.2009 во 02:57
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2009 во 10:24
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

Дали мислите дека Авраам еднаш _паднал_ на тестот, кога пред влезот во Египет ја тера жена си да лаже дека му е сестра наместо жена, за да не го убијат заради нејзе/нејзината убавина?среќа

Немал избор. Но токму и тоа е една од особините на пророците-никој од нив не бил безгрешен (овде го изземам Исус бидејќи Тој не беше “обичен“ пророк и единдтвено Тој беше безгрешен, ама буквално безгрешен, почнувајќи од безгрешното зачнување па низ сите делувања за време на Својата Земна служба).

Па така и Авраам. Општеството и приликите во кои живеел налагале да има слуги, наложници, од наша перспектива грев е неговото општење со Агара со оглед на тоа што бил во брак со Сара...А секако во голема дилема бил кога излажал за Сара. Значи, во прилог на карактерот на Авраам, не бил без грев.

(Интересно е дека некои религии изземаат моменти во кој се зборува за овие случки, но тоа го сметам за селективно извртување на Божјите вистини. Па така, исто се случува и за трианглот Давид/Вирсавија/Соломон, за што секако ќе пишуваме)

Сепак, да видиме што мислат и другите...трепкање

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,235 секунди.