|
Што претставува монаштвото? |
Внеси реплика | страница <1 8283848586 97> |
Автор | ||
el_kevser
Сениор Регистриран: 12.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 832 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
spored vas znaci monastvotoe izmislena rabota od samiite luge |
||
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас би рекол плагијат. Монаштвото си постоело и пред христијанството (во будизмот и хиндуизмот). |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pa, ne e tokmu taka. Denes so internet monasite se poprisutni megju lugjeto otkollku bilo koga. Inaku, me interesira sto mislish za Jovan Krstitel, dali bil monah ili ne? |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јован Крстител бил „глас што вика во пустината: израмнете го Господовиот пат!“ Тој имал посебен, уникатен повик, посебна служба, да го
навести Месијата, да го "израмни Неговиот пат".
Тој имал старозаветен повик да оди во пустина, да
крштева таму и да го приготвува патот на Спасителот. Тој бил еден и
единствен за таа служба. Новиот Завет никаде не повикува да бидеме како Јован. Новиот Завет никаде не повикува да ја следиме службата на Јован, туку на Христос. А Христос никаде не повикувал на физичко одвојување од светот, туку напротив, Христос заповеда да бидеме светлина меѓу луѓето (а не меѓу животните, а не меѓу ѕидовите манастирски), на одење во светот, на проповедање на евангелието ОДЕЈЌИ меѓу неверниците, меѓу грешниците. |
||
|
||
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Се согласувам со Ев. И што прават преку интернет? Се иживљаваат како некои што прават на форумов? Како и да е, Јован Крстител не отишол во Света Гора (условно кажано) и не чувал овци таму, не плетел алки, не садел кромид, туку сведочел за доаѓањето на Месијата. Не мешај круши со јаболки. Ако живеел поизолиран од другите, не значи дека можеме да го поистоветиме со денешните монаси. Нема заповед која вели: живејте како што живееше Јован Крстителот. Освен тоа, кој треба да ни биде поголем пример: Јован или Исус? Чиј живот треба првенствено да го гледаме? На Јован или апостолите? И запамти, Бог ги прави исклучоците, а не луѓето. |
||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас не можам да ја разберам поентата на многу коментатори ... човек што никогаш не посетил манастир или не знае што е Црква и традиција, историја и начина на живот... Човек што не може да ги види реалните работи дека луѓето иако се едино суштни како род човечки, сепак не се такви бидејќи не секој исто се храни, не секој диши ист воздух, не секој пие иста вода, не секој има ист разум, не секој што потскокнал мисли дека лета... и уште безброј такви примери...и повторно истата тема и истиот проблем... КОЈ САКА ДА ГО ОГРАНИЧИ БОГ, И КАДЕ????
|
||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Епа иди пеј Кyран, врши намаз и иди на аџилак у Мека ако веруваш дека Божјото учење е неограничено. |
||
|
||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А јас не можам да разберам како некои луѓе си донесуваат заклучоци за останатите, демек цел памет е собра само во нивната глава...
Знам дека се што лета не се јаде, па ти сам направи ја математиката... Прашањето е: кој сака да ја намали вредноста на Божјото Слово и зошто? |
||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Прашуваш за нивната улога? Не бе брат, каква улога на манастирите и монасите? Па тие се неписмени луѓе, веза немаат од животот. Некој измислил азбука, отворал први универзитети во Европа, ги описменувал луѓето за да можат да го читаат Светото Писмо... ама тоа не го правеле монасите, туку „изворниве“ баптисти, кои, бај д веј, прашање е поради кого се тие денеска писмени за да можат да хулат тука на форумов... Живели баптисти, го описменивте и просветливте народот!!! Изменето од Maran Ata - 24.Ноември.2009 во 00:49 |
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vakvi komentari ne ti trebaat.. demek samo protestanti se mudri, duhovni i bogobojazhlivi preku internet, a pravoslavnite monasi se izhivljavaat, neli? Rita, vnimavaj shto pishuvash. Изменето од Messenger - 24.Ноември.2009 во 00:54 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
vistinskipravoslavec
Група Регистриран: 24.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 70 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А Кој казува дека монасите плетат и дремат по цел ден??
што ти да не бесе монаскија па ни ја казуваш твојта сторија А ако у слу4ај не си била,монасите не плетат туку идат помогаат,НИЗ Школата слузат.додека ти си во некоје клуб4е и слушаш од вр4ак пази се од мене они кле4ат на колена и се молат за тебе,за мене и за сите останати И Да ти казам не сум православен ама искрено ги гледам работите и не сум со таа мисла само ЈАС ке бидам спасен и никој друг 4еки малце БОГ за сите има место сто се зртвуваат за него мила рита. |
||
Во небесното царство нема да влезе секој 4овек што ми се обракја ,Господе,Господе, туку само оние кои го извршуваат она што од нив го бара мојот небесен татко.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Вистински, никој овде не кажа дали монасите ќе бидат или нема да бидат спасени. Тоа е право на Бог!
Ние тука дискутираме околу тоа дали монаштвото е христијански повик? Дали Господ Исус Христос заповедал да одиме по манастири, планини, или пак да се пикаме по суви бунари како што тоа го направил на пример Јован пустиникот. |
||
|
||
Rita.MD
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па што тогаш ти е финтата со никот, ако не си православен? Тешко на мене ако чекам на нивните молитви. Клуб и Врчак? Уште еден кој збори од памет. Никој тука не дисуктира за спасението, кое патем е по вера, а не по дела како што мислите. Инаку која е поентата со замонашувањето? Самооткажување заради Бог? Истиот Тој, што те создаде да уживаш во другите Негови созданија и да го шириш Неговото Слово? Каде Бог го бара тоа од нас? Дај ми стих од Библијата. И јас одам во црква, и јас имам служба таму, но не сум монахиња. Од Бог имаме заповед: „Плодете се и множете се и наполнете ја земјата, и потчинете ја! Владејте над рибите во морето и над птиците во воздухот и над сите живи суштества што лазат по земјата!”. Каде ти прочита: "Одете по манастири, кријте се од искушенијата, немојте да сте излегле од таму..." |
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Интересен повик. Ја оставил мајка му, отишол во пустина, се пикнал во сув бунар, јадел и вршел нужда на исто место, бдеел 10 години и умрел внатре. Дали ова е христијански повик? Дали вакво нешто заповеда Христос? |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 8283848586 97> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |