|
Кој на голгота патеше повеќе; Синот или Таткото ? |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | ||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 18.Ноември.2009 во 00:09 |
|
Нека ми простат сите мајки на овој свет, бидејќи го поставувам ова прашање без да ја споменам мајката!
Кој на голгота патеше повеќе; Најсветото Чедо БОЖЈЕ или Најсветиот Татко над сите татковци? |
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Neli e red ti prviot da go dadesh svoeto mislenje?
|
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Таткото дури повеќе и од Синот ! Никогаш повеќе не пател БОГ како тогаш, но и секогаш кога човекот не Го препознава и следи Неговото Првородено и Уникатно Чедо, чија (небудна) клетка е тој самиот (духовно небудниот човек), како што всушност се и сите останати луѓе ...! Изменето од spiros - 19.Ноември.2009 во 21:17 |
||
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
Orthodul
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 157 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Бог е НЕстрадален, слободен од секоја принуда и страст, т.е. не може да пати по својата природа.
Христос како совршен Бог и совршен Човек, заради своето безмерно човекољубие и како целосно слободно битие, на Себе го прима страдањето и крстната смрт, а не затоа што го приморува Неговата Божествена природа. И страдањата и смртта се реални,а не привидни. Притоа, Христос како овоплотен Логос Божји, кој е предвечно роден од Небесниот Отец во ниеден момент не ја прекинува заедницата со Отецот и со Духот Свети, оти се што прави е по благоволението на Отецот (од Отецот, преку Синот, во Духот Свети). Страдањето се однесува на човечката природа и е последица на истата. ПС Тоа дека Бог страда е ерес наречена теопасхизам. |
||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Живиот БОГ да ми биде Милостив ако нешто погрешив или грешам, но во еден момент нели (?) Исус Христос извика: “ „Ели! Ели! Лама савахтани?!”
|
||
||
Orthodul
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 157 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Или! Или! Лама савахтани е изразување (извик) на и кон целото човештво кое Христос го понел во Себе, со кој не спасил од нашето оставање и напуштање на Бога (според еп. Атанасиј Јефтиќ).
Исто така, прочитај го псалм 21 кој започнува со "Господи, господи, зошто ме остави" и до детали го опишува страдањето на Месијата и неговото прославување. Овие зборови се упатени и до собраните околу Христа, а и до сите нас за да се увериме во исполнувањето на се што е запишано во Писмото, во Псалмите и кај Пророците. Изменето од Orthodul - 20.Ноември.2009 во 00:38 |
||
melhisedek
Сениор Регистриран: 12.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 225 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
od ova ce proizlezi deka nasiot gospod ne prostradal na krstot i neumrel za nas gresnicite preispitajse malku so zboruvas |
||
----------osana--------
|
||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Убаво кажува ортодул. Сепак за да се разбере ова треба да се има во предвид дека Богочовекот Христос има ДВЕ ПРИРОДИ.Едната од нив е човечката, и таа е таа која страдала на крстот,а не божествената. |
||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||
melhisedek
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
znaci nasiot gospod isus hristos prostradal na krstot i umrel za nas gresnicite.
pravedniot , bezgresniot ,bog go dal svojot zivot za nas gresnite za sekoj koj veruva vo nego da ne umre no da ima vecen zivot i toa e ona sto e vazno za nas i da ne mudruvame mnogu so termini koji dovolno dobro ne gi razbirame zatoa sto ovde ima ljujge koji ne go razbiraaat toa sto go pisuvaat ahmar1 i ortodul jas ve svajkam i toa e vo red no iam ljujge koji toa ne go razbiraat i mozat da dobijat pogresen vpecatok zatoa sto ne site koji citraaat ovde se dobro upateni vo bozjoto slovo |
||
----------osana--------
|
||
Dzingis Kan
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 133 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи според ова испаѓа дека човекот Исус се жртвувал за човечките гревови, а не бог Исус? Изменето од Dzingis Kan - 20.Ноември.2009 во 15:29 |
||
Dzingis Kan
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 133 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ели,Ели ( Или, Или ) лема савахтани е Исусов извик упатен до Бога. Не мешај баби и жаби, кога јасно пишува во Библијата за тој настан. |
||
Orthodul
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сакав само да потенцирам дека Отецот не страдал. И погоре реков дека страдањата и смртта Христови се реални,а не привидни. Другиот дел од постот се однесува на тоа дека Христос не престанува да биде Бог, ни по телесната смрт. Се извинувам ако збунив некого. |
||
melhisedek
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
e taka toa e podobro zosto vide kako s e nafrlija volci |
||
----------osana--------
|
||
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Многу е тешко на муслиман да му се долови ова зашто исламот е претерано сензуална вера,со жени и секс во рајот, јадење и пиење(меѓу другото и вино) и слично. Но еве ќе се обидам едноставно да објаснам. Христос според христијанското сфаќање е БОГОЧОВЕК-то значи дека второто лице на Света Троица се Овоплотил т.с на неискажан начин ја примил нашата телесна природа.И во исто време е и Бог но и Човек. Затоа велиме БОГОЧОВЕК. Двете природи се НЕДЕЛИВИ,НЕПРОМЕНЛИВИ,НЕРАЗДЕЛНИ, и многу битно за муслиман да сфати-НЕСЛИЕНИ. Затоа кога сакаат муслиманите да покажат дека "Иса" бил само човек ги истакнуваат деловите од евангелијата каде се вели кaко Он јадел,спиел,бил уморен и слично и демек тоа е несоборлив доказ пред кој немаат аргументи наводно Христијаните. А ние на тоа вeлиме- да тоа Он го правле бидејќи тоа е својствено за неговата човечка природа. Додека во исто време муслиманите ги "забораваат" деловиоте од евангелијатa во кои Христос вели дека е eднaков со Бог-Oтецот и дека се едно и дека е Господ. Но коранот воопшто не ги користи изворните евангелија туку има своја компилација на истите која народски може да се окарактиризира тоа "како је мали џокица разумео јеванџеље". Многу битен аргумент кој често го наведуваат е дека не е можно Бог да се овоплоти.И со ова самите го ОГРАНИЧУВААТ тој исти Бог. И ја како христијанин може да кажам дека Бог се овоплотил бидејќи е семоќен! Како поточно тоа го направил навистина не знам,бидејќи е над моите умствени сили за да го разберам,па кога ангелите се зачудиле што ли треба јас да направам?! Додека во исламот е се така едноставно,секој малку начитан верник ама АПСОЛУТНО се знае за нивниот Бог и што може и што Он не може.Со други зборови верата се базира на разумско размислување. Се што не можам да го сфатам со мојот ум, не постои по автоматизам.
Дека не се баби и жаби како што велиш,првин прочитај го 21 псалм па послем многу јасно ќе сфатиш зошто баш тоа го рекол. Но еве ти малку дел од пророштвата во тој псалм: 7 Сите што ме гледаат, ми се потсмеваат, ги растегат усните, мавтаат со главата и велат: 8 „Тој се надева на Господа, нека го избави; нека го спаси, ако го милува!” ............ 16 Кучињата ме опколија; лукав народ ме опкружи. Ги прободија моите раце и моите нозе. 17 Можам да ги пребројам сите свои коски, а тие ме гледаат и ме презираат. 18 Ги поделија моите облеки меѓу себе, и жрепка фрлаа за мојата облека..... Овој псалм е испеан едно 1000 години пред Христос,те потсеќа ли за Кого е наменет овој псалм? Изменето од ahmar1 - 21.Ноември.2009 во 11:15 |
||
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
||
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |