IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали начинот на облекување има врска со верата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали начинот на облекување има врска со верата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 15>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2009 во 21:19
Originally posted by Ebu Muaz Ebu Muaz напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Zatoa sto hristijanstvoto ne e vera na prisila.
znaci kalugerkata ja prisiluva nekoj? NETaa svatila deka taka TREBA da se oblaka za da ne provocira i za da e jasno deka taa e vernicka i so nejze nemozze da se odnesuva sekoj kako sto ke mu  tekne. Pa hijabot kaj nasite zeni ima zastitna uloga! Mojata zena sama sakase da stavi nikab, toa e uste popokriveno od nijab za cel da bide po raat od sekakvi pogledi a i kako vernicka da izrazi pocit kon Allah dz.sh. i kon mene kako maz.

Za kalugjerkata taa obleka e uniforma. Taa ne mozhe da obleche drugo.

Onoa shto go rekov za tebe na pochetokot od temata, vo odnos na oblekuvanjeto i gledanjeto, vazhi i za zhena ti, kako i za site drugi lugje...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2009 во 21:26

Zatoa sto hristijanstvoto ne e vera na prisila.
znaci kalugerkata ja prisiluva nekoj? NETaa svatila deka taka TREBA da se oblaka za da ne provocira i za da e jasno deka taa e vernicka i so nejze nemozze da se odnesuva sekoj kako sto ke mu  tekne. Pa hijabot kaj nasite zeni ima zastitna uloga! Mojata zena sama sakase da stavi nikab, toa e uste popokriveno od nijab za cel da bide po raat od sekakvi pogledi a i kako vernicka da izrazi pocit kon Allah dz.sh. i kon mene kako maz.

Za kalugjerkata taa obleka e uniforma. Taa ne mozhe da obleche drugo.

Onoa shto go rekov za tebe na pochetokot od temata, vo odnos na oblekuvanjeto i gledanjeto, vazhi i za zhena ti, kako i za site drugi lugje...

Bog ne n'e ogranichuva na bojata ili uniformskiot izgled na oblekata. Samo se bara od nas da oblecheme neshto so shto ke si ja prekrieme sramotata i neshto shto nema da bide nitu Krapinsko, a nitu Homo Sapiensko Sapiensko Sapiensko tuku neshto normalno kako shto dolikuva na eden Homo Sapiens. Ispeglano, pristojno, higiensko, ne mora da bide obleka od 10000 denari, mozhe da bide obichno parche od Shutka ili Bit Pazar, dovolno e da e Bogougodno, t.e bez zverski nalepnici na oblekata i nekoj si malogragjanski formi na rakavite i jakite.среќа
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2009 во 21:31
Sigurno.

Oblekata ne mora da bide skapa, no sekako deka mozhe da bide spored vkusot i afinitetite na chovekot shto ja nosi, pa ne mora da e nekakva uniforma kako shto zapishal nekoj vo nekoja kniga i vo nekoe vreme.

Oti oblekata ne go pravi chovekot, neli?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2009 во 21:42

Sigurno.

Oblekata ne mora da bide skapa, no sekako deka mozhe da bide spored vkusot i afinitetite na chovekot shto ja nosi, pa ne mora da e nekakva uniforma kako shto zapishal nekoj vo nekoja kniga i vo nekoe vreme.

Oti oblekata ne go pravi chovekot, neli?

Vo zhivotot imam dve beli uniformi...
Ednata mi e kimonoto vo karate i ednata ke ja imam za edna godina koga ke bidam vtora godina medicinski mantil. Ete, nekoj nemal rabota zapishuval kako treba da se oblechuva dreven karatist vo japonija vo 16 vek ili nekoj doktor kako treba da bide higienski natrupan so eden kup tekstil. Vo osnova mojata uniforma e standardna kako za eden pristoen Hristijanski tinejdzer, veruvam deka e Bogougodna, zoshto ne se sluchuvalo da bidam raspushtenik i neogranichen chovek vo oblekuvanjeto primer da izlagam so spushteni farmerki do kolena ili da nosam zalepeni majci za mene prezentirajki si gi muskulite.голема%20насмевка

Vo princip...

Sekoj chovek se oblekuva taka kako shto mu kazhuva umot.

Nie si go kreirame zhivotot, kako shto kazha vo edna tema Messenger, po mislite se vodime, e sega teshko na onoj koj e nepristoen vo oblekuvanjeto. Oblekuvanjeto ne go pravi chovekot chovek, no toa dovagja od svesta, a ako chovek nema pristojna svest i chisti misli, nema nitu pristojno dostoinstvo nitu pristojna stabilnost.намигнување
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2009 во 22:10
Se slozhuvam deka oblekata ne go pravi chovekot.

Za uniformite voopshto ne zboruvame, iako se indikativni za temava. Ako oblecham bel mantil toa nema da me napravi lekar, neli? No lekar kje obleche takov mantil bidejkji toa mu e uniformata. Ima dobri prichini zoshto toa e mantil i zoshto e bel.

Se slozhuvam i so stavot deka vo poshiroka smisla oblekata odbelezhuva neshto za chovekot. Rabotata e sto kaj onoj drugiot, ono koj ja gleda taa obleka, ovaa mu ja reflektira NEGOVATA SOPSTVENA SVEST.

Nekoj koj oblekol malu poshiroka obleka za da mu bide pokomotno, mozhe da bide protolkuvan od drug kako nemaren, raspushten i nediscipliniran. Od tamu, pa do okarakteriziruvanjeto na toj chovek kako neprosvetlen, greshnik i bezbozhnik, ne e mnogu daleku, osobeno ako ne pripagja na nashata vera i nacionalbnost.

Onoa shto go nabljuduvame, kako i reakcijata sto se javuva vo nas od toa nabljuduvanje, e refleksija od NASHATA svest.

Da se razbere oti drugite gi sudime i procenuvame spored nash*te lichni arshini koi se temelat na nasheto veruvanje, religija, moral, tradicija, iskustvo i znaenje e eden od prvite chekori vo prosvetluvanjeto.

Изменето од Messenger - 16.Ноември.2009 во 22:10
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2009 во 02:09

Mnogu luge rekle deka verata se gleda samo po dela, ama mislam deka sekoja licnost mora ocigledno da pokaze deka e vernik, za da bide ocigledno....

Штотуку ја забележав темава, а веќе мине 2 часот и    па затоа многу кратко ќе одговорам со едно прашање:
Во што се состои суштината на верата? Дали суштината на едно верување е во тоа секој внатре во себе да си верува во тоа што сака и мисли дека е правилно, или поважно е да се покаже пред другите (другите да видат) што е тој/таа? Дали тој „униформиран“ верник е поголем верник од оној кој не носи „униформа“?

To be continued!среќа

Изменето од Zlatnik - 17.Ноември.2009 во 02:10
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2009 во 02:44

Mnogu luge rekle deka verata se gleda samo po dela, ama mislam deka sekoja licnost mora ocigledno da pokaze deka e vernik, za da bide ocigledno.

Zosto moram da mu pokazuvam/dokazuvam nekomu kakov vernik sum jas, za sto da vika vidi ja Sunny bravo, golem vernik e taa, prav hristijanin, tri-cetiri pati odi vo crkva nedelno, redovno se pricestuva....

Dali toa sto vo ocite na drugite se gledam kako prav vernik me pravi vistinski vernik? збунетост

Imate li vie hristijani propis kako treba da se oblecete za da pokazete deka ste poduhovni i deka ste hristijani, po shto ve poznavaat na ulica?
Kaj nas e jasno kakov e musliman: so brada, uredno potsisan, o pristojna garderoba, pantoloni malku pod gluzd ili iznad, da ne e tesna oblekata, od nakit samo srebro, za zenata da e pokriena se, osven liceto i dlankite a koja saka podobro e da se pokrie sve, samo ocite da se gledaat
Nie mislime deka toa ne identifikuva kako vernici i na nekoj nacin ne stiti od toa da ni priogat sekakvi.posebno za zenite.

I sega pak se vrakame na ova prethodno... Zosto mislis deka nacinot na oblekuvanje ja odreduva mojata duhovna sostojba?
Sigurno aludiras na toa kolku se otkrieni zenite i kako "kradat" pogledi od drugite... i pak ke prasam, dali pokrienite, poveke veruvaat vo Bog, od taa sto ne nosi samija na glava?

I najmnogu sto me interesira vo temava e: Zosto mora da se dokazuvame pred lugeto? Vistina da se dokazime so dela, ama ne mojte dela da gi rastrubam na site, tesko tie luge, bedni po dusa, sto pomagaat za cel grad da gi znae, blaze si ni so takvi verniciтага

A siniot del od postot epten me potsetuva na onie od CNN sto gi gledame kako bombasi samoubijci (epten dobri dela тага), a za srebroto ako e taka... bar jas tie muslimani so gi imam videno se nakiteni so zlato, ko elki novogodisni голема%20насмевка

p.s. prostete ako imam pecatni greski, docna e i mnogu sum umorna, utre ke editiram, ako ne zaboravam црвенеење
Dobra nok!големо%20гушкање

Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2009 во 11:51
Крајно лицемерно е начинот на облекување да служи како мерило за тоа колку е некој верен и “поштен“ а колку некој “расипан“. Обично тие кои најмногу судат за ова и изиграваат моралисти се најголемите лицемери, за што сведочи и побарувачката на хируршка реконструкција на химен најчесто од страна на жени кои не се христијанки, дури и постоење вештачки химен за што првпат скоро слушнав, тек откако владата во Египет го забранила. А скоро еден доктор на ТВ зборуваше за аналниот секс и се запрепастив кога кажа дека најмногу го применуваат припадници на религии кај кои сексот пред бракот е забранет.

Значи, ваму покриена и несоблазнителна,позади расцветана а напред крпена и со потврда за невиност од гинеколог. Порасипано и полицемерно нешто нема. болен

Затоа, не алаудирајте на “униформата“ на христијаните, туку заметете си во дворовите ваши   и продушкајте кој гинеколог ја закрпил вашата чесна сакана во хиџаб

Изменето од maria_magdalena - 17.Ноември.2009 во 11:54
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2009 во 11:54
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

и продушкајте кој гинеколог ја закрпил вашата чесна сакана во хиџаб

газење%20од%20смеење
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Ebu Muaz Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Ноември.2009
Поени: 97
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu Muaz Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2009 во 12:21
smejte se vije :) samo smejte se.

koj vika deka toj sto e oblecen e podobar ili po los vernik
ama treba i mora da se oddeluva od masata po nesto za da ne bide ist kako site koi naokolu setaat kako ******* polu goli. znaete li kollku takanareceni vernici mozat da se vidat vo uzasno izdanie, i tuka ne zboruvam samo za hristijani tuku i za  nasi tkn muslimanki a tuka mi igra na spotovi polu gola.
Toa treba sve da se nishti!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2009 во 12:28
Кој си ти да одлучуваш дали треба да се ништи некој зашто не носи униформа која тебе ти е угодна?

Од кого би тргнал во “ништењето“?

Кон врв
Dzingis Kan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2009
Поени: 133
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dzingis Kan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2009 во 13:09
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Затоа, не алаудирајте на “униформата“ на христијаните, туку заметете си во дворовите ваши   и продушкајте кој гинеколог ја закрпил вашата чесна сакана во хиџаб

А дали тебе твојот сакан те има однесено на гинеколог за да види колку закрпи имаш, што вака нас не упатуваш каде да се обратиме?

Изменето од Dzingis Kan - 17.Ноември.2009 во 13:10
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2009 во 13:13
што има врска начинот на облекување ? ........ никаков ........
тоа воопшто не е доказ онаков каков некој сака да претстави дека е .....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2009 во 13:14
За мене не се секирај, не сум муслиманка. Мојата вера не познава двојни стандарди. Нема крпење и работи од зад грб.
Или си “поштена“ или не си, важи за двете страни, а она што е крпено брзо се кине.

Патем, одмори уште малку, таман те пуштив ама...не за џабе ти бил трајниот бан од админите.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 15>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.