IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Власи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Власи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3435363738 66>
Автор
Порака
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 15:40
Originally posted by ADVISOR ADVISOR напиша:

1. Od koga e ova NOVO ime vovedeno vo upotreba za determiniranje na site Vlasi?Ova ime ne e NOVO tuku otsekogas bilo taka Arm'nite se narekuvaat otsekogas.Makedoni koi ne prifatile da bidat romei tuku naprotiv Arman-NeRimjanin.

2.  Vo koi okolni zemji se izjasnuvaat pod ova ime?Ova e odgovoreno so prethodniot odgovo .Vlasi ne narekuvas ti a ne se narekuvam jas sebesi Vlav.Prinuden sum zatoa sto sum taka  zaveden.

2. Zoshto vo minatoto narodot ne se opredeluval pod ovie NOVI iminja?Narodot otsekogas vaka se narekuval od Rimskata imperija.

3. Vo shto se sostojat ovie postojani promeni na iminjata? Iminjata ne gi promenuvame nie.Vie ne narekuvate Vlasi , vo Srbija ne narekuvaat Cincari a vo Grcija Vlahoi.

Imeto Vlasi e nomad stocar .Toa e ime za site nomadi na Balkanot .Arm'nite nemaat zbor Vlav , Vlah za taka da se narekuvaat tuku tie otsekogas se narekuvale Arm'ni ili na armãneashti toa e Armãnj .Vakva bukva ã kaj vas nema zatoa pisuvam Arm'n .Sega se nadevam razbra.среќа

Ќе ми простиш што сум игнорамус по ова прашање.

На кој јазик Влав значи сточар?
Сигурен сум дека тој збор е одомаќен во македонскиот јзик. Дали ако некој некого кавлифицира како Влав, квалификацијата има нвредлива конотација?
Ако тоа не е изворно име на Власите, зошто влашката заедница не се избори во официјалните докумнети да бидат водени како Ар’мани, онака како што прилега?
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
ADVISOR Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Февруари.2009
Поени: 1026
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ADVISOR Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 15:54
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Сигурен сум дека тој збор е одомаќен во македонскиот јзик. Дали ако некој некого кавлифицира како Влав, квалификацијата има нвредлива конотација?
Ако тоа не е изворно име на Власите, зошто влашката заедница не се избори во официјалните докумнети да бидат водени како Ар’мани, онака како што прилега?

Vlahos - na grcki stocar.

"Vlaskata zaednica se izbori i so toa ime Armanj ne imenuva sovetot na Evropa .
Zosto ovde ne e promeneto ne znam politicki pricini.
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 16:09

Vlahos - na grcki stocar."Vlaskata zaednica se izbori i so toa ime Armanj ne imenuva sovetot na Evropa .Zosto ovde ne e promeneto ne znam politicki pricini.

Значи бев во право кога реков дека тој збор е прифатен во македонскиот јазик.

Политички причини велиш? Јас сум убеден дека непостои политичка партија во Македонија која ќе има против да и излезе во пресрет на потребите на Ар’манската заедница.
Кога нема проблем за Ромите, негледам зошто би имало проблем за Власите.

Не ми одговори, дали кавлификацијата Влав е навредлива?

Дали постои запис како Власите биле нарекувани во Македонија пред да биде адаптиран грчкиот збор Влахос?

Изменето од Platenik - 14.Ноември.2009 во 16:13
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ADVISOR Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 16:16

Не ми одговори, дали кавлификацијата Влав е навредлива?

Дали постои запис како Власите биле нарекувани во Македонија пред да биде адаптиран грчкиот збор Влахос?
Vlav ne e navredlivo ama e nesoodvetno.Vlasi- e taka bile narekuvani.среќа

Изменето од Boogie - 14.Ноември.2009 во 17:11
Кон врв
Popi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Април.2009
Поени: 1664
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 16:40
Aha....eve najdov neshto za potekloto na Vlasite, spored Evropskata Unija. среќа

ethnonyms Aromani and Arman, also called Macedo-Romanian, Macedo-Vlach, Kutzo-Vlach, and Tsintsar

Pak ne velat nitu Armanj, nitu Grci, nitu pak Makedoni, tuku samo kako dodavka na mestoto kade shto se naselile za vreme na Romanskata imperija! голема%20насмевка

Изменето од Popi - 14.Ноември.2009 во 16:41
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 16:43
Прво
Антички- поради сите навреди кон македонскиот народ и држава, надвор си од темата и слично, ќе одиш на одмор три дена, а бидејќи си ми многу познат ( нема како да не го забележам тоа ), можеби и си за на подолг период, ако веќе не си пратен таму. Ќе проверам дополнително
Попи- втора опомена-ќе ја образложам, да не остане необразложена. Прво мамамд никаде не кажа дека не се идентификува со Македонија, туку дека Власите не се Македонци по род ( тоа колку што гледам и ти цело време го кажуваш ) туку дека се од Македонија, што не значи дека не се идентификуваат со Македонија, туку дека се Македонци по државјанство, а не етнички Македонци.  Второ, модераторите ( меѓу кои и јас ) си ја знаеме работата, нема потреба никој да ми посочува што да правам.
Трето- ако некој мисли со разно-разни муабети дека ќе успее оваа тема да се затвори, се лаже.
Четврто- убаво е да се дискутира и за потеклото на името, но од историски аспект, без притоа да се вплеткува политичката состојба во Македонија или некаде на друго место.

Петто- ако некој има забелешки за работата моја или на било кој од колегите, нека постира долу, во соодветниот подфорум, не овде!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ADVISOR Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 16:49

Originally posted by Македон Македон напиша:

Прво мамамд никаде не кажа дека не се идентификува со Македонија, туку дека Власите не се Македонци по род ( тоа колку што гледам и ти цело време го кажуваш ) туку дека се од Македонија, што не значи дека не се идентификуваат со Македонија, туку дека се Македонци по државјанство, а не етнички Македонци.
Arm'nite otsekogas bile Vlasi po rod голема%20насмевка

Изменето од Boogie - 14.Ноември.2009 во 17:09
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 16:52

Originally posted by Македон Македон напиша:

Прво мамамд никаде не кажа дека не се идентификува со Македонија, туку дека Власите не се Македонци по род ( тоа колку што гледам и ти цело време го кажуваш ) туку дека се од Македонија, што не значи дека не се идентификуваат со Македонија, туку дека се Македонци по државјанство, а не етнички Македонци.
Arm'nite otsekogas bile Vlasi po rod голема%20насмевка
Јас никаде не споменав Македони, туку МАКЕДОНЦИ!

Изменето од Boogie - 14.Ноември.2009 во 17:09
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ADVISOR Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 16:59

Originally posted by Popi Popi напиша:

SEGA OVA E NAJNOVATA VERZIJA NA "ROD"?? збунетост Do pred 2 minuti beshe Armanj a sega vednash vo Makedoni, a? голема%20насмевка
Jas sum Vlav koj e neRimjanin, ne sum Bulgar  ne sum Bolgar ne sum Sclav ni Slav ni.....голема%20насмевка

Изменето од Boogie - 14.Ноември.2009 во 17:10
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Ноември.2009 во 17:16

Toкму затоа да ја почекаме Мамамд, таа тогаш мене специјално ми го објасни тој поим, кога Каснакоски бараше анализа на истиот, јас сега, за жал не го чувам тоа објаснение, иако беше многу добро.

Изменето од Македон - 14.Ноември.2009 во 17:16
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ADVISOR Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2009 во 21:12

natpis vo crkva
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ADVISOR Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2009 во 21:13
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ADVISOR Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2009 во 21:16

Ikona vo Muzakija

Изменето од ADVISOR - 17.Ноември.2009 во 21:28
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ADVISOR Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Ноември.2009 во 21:37
Naselbi

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3435363738 66>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,578 секунди.