IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали Бог се огрничува само на БИБЛИЈАТА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали Бог се огрничува само на БИБЛИЈАТА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 17>
Автор
Порака
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2009 во 21:50
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Brate messi, ne rekov deka sekoj zbor e diktiran od BOG, no tocno e deka SE sto stoi vo Biblijata e dozvoleno od BOG.

Me intereisra kako dojde do ova tvrdenje, deka s'e sto e napishano vo Biblijata e dozvoleno od Boga?

Taka pisuva niz celata Biblija. No eve nekolku citati :

"A SE sto bese porano napisano,za nasa pouka bese napisano, ta preku trpenieto i preku utehata od Pismata da imame nadez ".( Rimjanite 15 :4).

Posebno vnimavaj na ovaa izjava :

"Znajte go prvo toa deka NIEDNO prorostvo od Pismoto NE e SOPSTVENO KAZUVANJE na prorokot. Oti nikogas spored coveckata volja ne e izreceno prorostvo, tuku svetite Bozji lugje zboruvale prosveteni od Svetiot Duh".
(1 Petrovo 1:20,21).

Kako i na ovoj stih:

" CELOTO PISMO e od BOGA VDAHNOVENO i polezno za pouka, za izoblicuvanje, popravanje i poucuvanje vo pravdata, za da bide Bozjiot covek sovrsen i goden za sekoe dobro delo".( 2 Timotej 3:16,17).

Изменето од KINGDAVID - 11.Ноември.2009 во 21:50
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2009 во 22:10
KINGDAVID, ne mi odgovori na prashanjeto... a i ne mozhesh da mi odgovorish bidejki takvo neshto ne postoi.

Jas ne prashuvam dali toa sto e napishano e za pouka i uteha ili ne, tuku kade veli Bog oti s'e sto bilo napishano vo Biblijata (vkluchuvajki go i Noviot Zavet), vo formata koja denes oficijalno ja imame, e napraveno oti Toj dozvolil i deka vnatre nema nishto zapishano sto Toj ne dozvolil?

Изменето од Messenger - 11.Ноември.2009 во 22:14
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2009 во 23:32
Eve edne objektiven ( normalno ateistichkiot pogled e sekogash poobjektiven koga se zboruva za religiite) odgovor:
Pa prepostavuvam deka Kingdavid veruva za Biblijata deka e kompl Bozhja objava po istiot ili nekoj slichen trek kako shto i ti veruvash deka Bog postoi.
Moeto prashanje e: A od kaj dojde ti do stanovishte ili pak vrz osnopva na shto veruvash deka Bog postopi
Mislam mi ja svakjash analogijata...???
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2009 во 23:40
Mene me prashuvash?

Ako e do mene, doobjasni se podobro bidejki ne te razbiram shto me prashuvash i kakva paralela povlekuvash megju nechie veruvanje vo postoenjeto ili nepostoenjeto na Boga i tvrdenje deka s'e sto e napishano vo Biblijata se naogja tamu bidejki toa bilo e dozvoleno od Boga... se razbira i deka toa shto ne psihuva isto taka e spored Bozhjata dozvola/zabrana?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2009 во 23:42

Brate messi, ne rekov deka sekoj zbor e diktiran od BOG, no tocno e deka SE sto stoi vo Biblijata e dozvoleno od BOG.

Me intereisra kako dojde do ova tvrdenje, deka s'e sto e napishano vo Biblijata e dozvoleno od Boga?

Taka pisuva niz celata Biblija. No eve nekolku citati :

"A SE sto bese porano napisano,za nasa pouka bese napisano, ta preku trpenieto i preku utehata od Pismata da imame nadez ".( Rimjanite 15 :4).

Posebno vnimavaj na ovaa izjava :

"Znajte go prvo toa deka NIEDNO prorostvo od Pismoto NE e SOPSTVENO KAZUVANJE na prorokot. Oti nikogas spored coveckata volja ne e izreceno prorostvo, tuku svetite Bozji lugje zboruvale prosveteni od Svetiot Duh".
(1 Petrovo 1:20,21).

Kako i na ovoj stih:

" CELOTO PISMO e od BOGA VDAHNOVENO i polezno za pouka, za izoblicuvanje, popravanje i poucuvanje vo pravdata, za da bide Bozjiot covek sovrsen i goden za sekoe dobro delo".( 2 Timotej 3:16,17).

КингДавид, сите овие стихови што ги имаш дадено во прилог, сто пати до сега беше образложено дека се однесуваат на Стариот Завет, а не на Новиот, бидејќи Новиот не ни бил напишан и срочен во тоа време.

Originally posted by KingDavid KingDavid напиша:

sekoja izjava deka Biblijata ne e Sveto Pismo, ili inspirirana Bozja Rec , mu odi na prilogot na Gavolot . POSEBNO od onie sto se izjasnuvaat kako HRISTIJANI mu odi vo prilog na Gavolot.

А кој е тој Христијанин што рекол дека Библијата не е боговдахновена или не е Свето Писмо?

Originally posted by KingDavid KingDavid напиша:

P.S. Sega gledam zosto moite prijateli monasi slabo ja poznavaat Biblijata i ne znaat koj stih kade se naogja. KATASTROFA!

Не бре, душичке. Не е работата да учиш нешто на памет, туку тоа што ќе го прочиташ – да го живееш. Зарем мислиш дека буквата спасува???
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 00:17

Mene me prashuvash?

Ako e do mene, doobjasni se podobro bidejki ne te razbiram shto me prashuvash i kakva paralela povlekuvash megju nechie veruvanje vo postoenjeto ili nepostoenjeto na Boga i tvrdenje deka s'e sto e napishano vo Biblijata se naogja tamu bidejki toa bilo e dozvoleno od Boga... se razbira i deka toa shto ne psihuva isto taka e spored Bozhjata dozvola/zabrana?

OK e, pontata beshe malku 'pozitivni' iskri na realcija ateist vs teist...a prashanjeto beshe retorichko: Kako shto ti, vrz nekoi svoi kriteriumi veruvash deka postoi Bog ( intuicija, providenie, osoznavanje, atipichno logichko sogleduvanje, vnatreshen glas, eksperisija i t.n.), taka i onie koi vreuvaat deka Bibljata e sveta objava, toa go chinat vrz oznova na nekoi nivni kriteriumi...ok, ova me potsekja na vremeto, koga doma kje kazhuvav vic, a majkami ( Bog da ja prosti) kje prashashe: Shto, shto, ne te razbrav, ( ili ne te chuv ubavo) ajde povtori....i vicot otide jabana

Изменето од Marko sk - 12.Ноември.2009 во 00:47
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 04:38
Брате Марко - работата и темата не е критериумот на протестантите или православните и атеистите - а дали Бог се ограничува во Библијата... (забелешката не е провокација - разберија добронамерно за да не ја расипуваме темава)

Е сега според некои критериуми - некои членови сакаат да ги негираат историскике - би додал реални и вистинити настани, сакаат да негираат дека не постои оригинал (автограф), од писателите на Н.З. и Евангелијата, и дека Библијата (како што ја имаме денес) е збир на преписи (ракописи) кои според библискиот канон се оформени од православните свети отци 3 - 4 века покасно од времето на Христос.

Тие го негираат и Светото ПРЕДАНИЕ... кое за Православните е авторитет исто колку и Библијата, па да ги прашаме:

КАКВА Е НИВНАТА БИБЛИЈА - И ДАЛИ БОГ Е ОГРАНИЧЕН ТАМУзбунетост!!

Ако Бог е ограничен само во Библијата - и ако БИБЛИЈАТА Е А(фа) И Ω(мега) ЗА СПАСЕНИЕТО НА ЧОВЕКОТ И ЕДИНСТВЕНОТО БОЖЈО ОТКРОВЕНИЕ, тогаш ЗОШТО БОГ НЕ ЈА НАПИШАЛ БИБЛИЈАТА,збунетост ИЛИ ЗОШТО БОГ НЕ ГИ ЗАПАЗИЛ ОРГИНАЛНИТЕ АПОСТОЛСКИ РАКОПИСИ... збунетост

И ЗАШТО АПОСТОЛИТЕ НЕМАЛЕ БИБЛИЈА, а на секаде каде што проповедале, тие не проповедале БИБЛИЈА - А ФОРМИРАЛЕ ЦРКВА (ХРАМ)?

п.с.
тука можат да се набројат уште милјон вакви прашања...
нема смаисла - само инаетење и губење време ке биде тоа - се е јасно со неколку реченици - но зависи за кого како...

Изменето од Tetratka - 12.Ноември.2009 во 04:40
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 09:56
Tetratka ok e, ...i ajde koga vekje mi se obrati i dade doobjasnuvanje na temata, da potenciram deka se soglasuvam so tvoite stavovi i konstatacii po osnov prashanjeto na temava. Sosema solidno kako pravoslaven vernik, no i so izdrzhana objektivnost ja objasnuvash celata konotacija okolu biblijata i predanijata.

E sega, za mojot komentar vo prethodniot post:
Namerata ne beshe kon defokuisrane na diskusijata, nitu pak usmeruvanje vo poinakov pravec, a najmalku da go opravduvam ili podrzhuvam limitiraniot 'izvoren' pogled ;)))....tuku kako atesit, koga se zboruva na vakvi temi sepak 'neodgovorno' bi bilo dokolu ne se 'zasoli' i so nekoe ateistichko prashanje ili stav, i ne za drugo, tuku da se dobie na 'serioznost' ( e sega, ova "serioznost" e vo forma na shala no i so edno eksplicitno polivalentno znachenje..)

OK, kako shto sum posochil povekje pati i-netov e skromen medium po dosta parametri, pa sega doobjasnuvam raboti koi 'in live' konverzacija se jasni od prva ( gest, boja i visna na tonot i sl), ama po forumi, Bogami teshko odi...

Изменето од Marko sk - 12.Ноември.2009 во 10:26
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 21:06
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

A od kaj dojde ti do stanovishte ili pak vrz osnopva na shto veruvash deka Bog postopi
Mislam mi ja svakjash analogijata...???

Апостоли!
Априори!
Апостериори!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 21:10
Бог не се ограничува на ништо. Не постои, само на Библијата или само на големината на вселената. Неговата Мудрост е безконечна, Неговата Волја е усогласена на неговата Мудрост.

Единствено место каде што не постои Бог е злото.намигнување
Кон врв
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2009 во 00:42
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

аhmar1, се обложувам дека од сега па натаму моето име ќе го спомнуваш во секој втор коментар coz I'm your sweetest nighmare бакнеж
Јас со месинџер воопшто не ни играм шах на оваа тема за тој да ми даде мат. Но со тебе играм и веќе ти дадов шах со мојот предходен коментар укажувајќи ти на тоа дека случката со Исус и блудницата не е напишана најрано во 9ти-12ти век како што ти тврдиш, туку уште на почетокот на 5ти век, а е спомната и пред тоа индирекно со што е потврдено нејзиното постоење во ранохристијанските манускрипти. Така што ти си веќе шах и тоа веќе 12 саати. Доколку не мрднеш потег во следниве 12 саати, по се изгледа си мат голема%20насмевка

Евангелос - твоето име се спомнува повеќе од 12 саати...

Но не разбравме дали апостолите (т.е. кој ја напишал) случката во 5-ти век, како што ти тврдиш, или ...збунетост
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2009 во 00:46
Tetratka, уште долго време ќе го спомнуваш моето име, и на јаве и на сон намигнување
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2009 во 01:01

Tetratka, уште долго време ќе го спомнуваш моето име, и на јаве и на сон намигнување

Oпааа, овој пак почна да се фали

Испратена: 11.Ноември.2009 во 12:53

Малечка,( јас ќе му ги пишам изворите на ахмар1 вечер, затоа што сега сум на работа), а ти не туку ми поставувај прашања затоа што и самта си свесна дека заостануваш едно бајаги прашања пред мене. Два пати повторив и пак ќе кажам: Форумов е наменет да ДИскусија каде што соговорниците наизменично се прашуваат и одговараат, а не едниот да изиграва водител на шоуто и само да поставува прашања, а другиот демек гостин и должен да одговара.

Само останува да ни кажеше која вечер по ред???

+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2009 во 01:05
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Бог не се ограничува на ништо. Не постои, само на Библијата или само на големината на вселената. Неговата Мудрост е безконечна, Неговата Волја е усогласена на неговата Мудрост. Единствено место каде што не постои Бог е злото.намигнување

Ne samo sto e neogranichen, tuku i ne e statichen. Toj ne zastanal i ne rekol "eve do tuka dojdov i toa krajot, sega sum toj koj shto sum i nema mrdanje!"

Bog e dinamichka slia koja postojano e vo dvizhenje, sozdavanje i menuvanje. Toj e nepromenliv vo svojata promenlivost. Sozdava, pa unishtuva, potoa povtrno sozdava, se razmisluva, se predomisluva, se spogoduva i t.n.

Patem, samiot reche "Jas kje bidam toj sto kje bidam!"

I mu reche na Jov mnogu da ne se zanesuva vo obidot da go osoznae ili sobere vo nekoe knizhule bidejki Toj e beskonechno daleku od nego. I ushte neshto... da ne si zamisluva deka go fatil Boga za brada i pa da se obide da go uslovuva so bilo shto... vkluchuvajki go i slepoto sledenje na zakonite i propisite.

Изменето од Messenger - 13.Ноември.2009 во 01:08
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.