IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Свет
  Активни теми Активни теми RSS - Целта на Масонството
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Целта на Масонството

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4243444546 62>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 17:41
Originally posted by alf alf напиша:

АКО НЕ СТЕ ТИЕ КОЈ ГО ОТФРЛИЈА КАМЕНОТ,ЗОШТО ЗА ВАС Е 6009 ГОД. А ЗА ДРУГИТЕ 2009 ГОД.
МОЖЕ ОВА ЗА ТЕБЕ Е НЕПОЗНАТО,ПРАШАЈ ГО ТВОЈОТ ТУТОР ОД КОГА Е ПОЧНАТО ВАШЕТО БРОЕЊЕ НА ВРЕМЕТО,ЗАШТО СТЕ ПРОДОЛЖИЛЕ ДА ГРАДИТЕ НА СТАРИТЕ ТЕМЕЛИ?

Тоа се нарекува Година на Светлината (Anno Lucis). НЕ Е врзано со еврејскиот календар и се разликува од него!
Броењето на времето се смета од моментот во кој Бог ја создава Светлината во Генезис 1:3 И рече *Бог: "Нека биде +светлина!" И би светлина.
Во 17-тиот век, било пресметано дека тој момент се случил точно 4000 години пред Христа, па симболички се зема како почеток на броењето на времето - затоа што Светлината од Бога се зема за почеток на постоењето.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 17:44
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Прво, удирањето во ринг не е за забава, но за успех. За утре кога ќе се погледнеш во огледало да видиш во тебе човек. Успешен, физички и емоционално стабилен, со свои цели...За латинскиот не грижи се, ми одат многу добро јазици, учам во школо латински, а и знам многу повеќе дополнително, бидејќи секогаш навлегувам во поопширното.И едно прашање за тебе...Како масон, можеш ли да тренираш боречко уметнички спорт, каде што ќе можеш слободно да нокаутираш и во случај да убиеш, ослободен од државниот закон?намигнувањеГледаш, ограничени сте, ние не сме.

Сепак - за забава е. Кога утре ќе се погледнеш во огледало, помисли на сите оние на кои си им нанел повреди и кои по неколку години ќе почувствуваат последици од твојот успех врз своето здравје.
Штом знаеш латински - тогаш не копирај погрешни преводи, а проверувај самиот!
Да, како масон можеш да тренираш боречки спортови, имам пријатели кои се занимаваат професионално со тоа. Мое лично мислење е дека како Христијанин не треба да се занимава човек со боречки спорт, затоа што е спротивно на сите вредности и принципи на Христијанството.
Како што гледаш - масонството не е тоа што ограничува. Но Љубовта кон другите луѓе - ограничува, но и во исто време ослободува...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 17:48

Ајде да видиме и од оваа страна...Нели знаеше дека окото што гледа се, спиртолозите го имаат протолкувано како и човечко око. Затоа што тоа е 6та чакра, кај некој зелена, а кај други виолетова. И зошто никаде не пишува "Божјото око што гледа се" туку само "окото што гледа се"?Окото што гледа се е третото око, кое ја препознава духовноста, која слободно може да ја види аурата кај човекот, намерите негови при маабет и слично.намигнување

Тоа со спиритолози дискутирај го. Во масонството, Севидливото Око е Око Господово. Така се нарекува, единствено во тој контекст се спомнува во масонскиот текст (како што веќе реков претходно) - дека ако направиш грев, тоа можеш да го сокриеш од луѓето, но нема да можеш да го сокриеш од Бога, затоа што Тој Секогаш и Секаде Гледа Се.
Исто така - во масонскиот текст, не е само Севидливото Око, туку Божјото Севидливо Око. Така што - нема тука ни чакри, ни аури, ни ништо. Други некои како си го толкуваат - нивна си работа.
Кон врв
alf Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Септември.2009
Поени: 631
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 19:13
.

Изменето од alf - 20.Септември.2011 во 15:23
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 19:23
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Прво, удирањето во ринг не е за забава, но за успех. За утре кога ќе се погледнеш во огледало да видиш во тебе човек. Успешен, физички и емоционално стабилен, со свои цели...За латинскиот не грижи се, ми одат многу добро јазици, учам во школо латински, а и знам многу повеќе дополнително, бидејќи секогаш навлегувам во поопширното.И едно прашање за тебе...Како масон, можеш ли да тренираш боречко уметнички спорт, каде што ќе можеш слободно да нокаутираш и во случај да убиеш, ослободен од државниот закон?намигнувањеГледаш, ограничени сте, ние не сме.

Сепак - за забава е. Кога утре ќе се погледнеш во огледало, помисли на сите оние на кои си им нанел повреди и кои по неколку години ќе почувствуваат последици од твојот успех врз своето здравје.
Штом знаеш латински - тогаш не копирај погрешни преводи, а проверувај самиот!
Да, како масон можеш да тренираш боречки спортови, имам пријатели кои се занимаваат професионално со тоа. Мое лично мислење е дека како Христијанин не треба да се занимава човек со боречки спорт, затоа што е спротивно на сите вредности и принципи на Христијанството.
Како што гледаш - масонството не е тоа што ограничува. Но Љубовта кон другите луѓе - ограничува, но и во исто време ослободува...

Точно zidarski уживам кога победам, уживам кога нокаутирам. А тие твој браќа, не нокаутираат?намигнување Баш би сакал еден спаринг со нив...
Само како што се ограничени во животот, да не бидат ограничени со удари и движења во рингот, од тоа се плашам.. бидејќи едно утро кога ќе се погледнам во огледало дополнително ќе уживам уште во некој нокаут...намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 19:24

АКО НЕ СТЕ ТИЕ КОЈ ГО ОТФРЛИЈА КАМЕНОТ,ЗОШТО ЗА ВАС Е 6009 ГОД. А ЗА ДРУГИТЕ 2009 ГОД.
МОЖЕ ОВА ЗА ТЕБЕ Е НЕПОЗНАТО,ПРАШАЈ ГО ТВОЈОТ ТУТОР ОД КОГА Е ПОЧНАТО ВАШЕТО БРОЕЊЕ НА ВРЕМЕТО,ЗАШТО СТЕ ПРОДОЛЖИЛЕ ДА ГРАДИТЕ НА СТАРИТЕ ТЕМЕЛИ?

Тоа се нарекува Година на Светлината (Anno Lucis). НЕ Е врзано со еврејскиот календар и се разликува од него!
Броењето на времето се смета од моментот во кој Бог ја создава Светлината во Генезис 1:3 И рече *Бог: "Нека биде +светлина!" И би светлина.
Во 17-тиот век, било пресметано дека тој момент се случил точно 4000 години пред Христа, па симболички се зема како почеток на броењето на времето - затоа што Светлината од Бога се зема за почеток на постоењето.

Очигледно дека имаш Библиски превод од Македонската Православна Црква нели?намигнување Гледаш, окото што гледа се го имам и јас.плазење
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 20:29

СПОРЕД КОЈ НАСТАН ВО ИСТОРИЈАТА Е ПРЕСМЕТАНО,ИЛИ ПОТОЧНО КАЖАНО СО ПОЈАВУВАЊЕТО НА КОЈ ЧОВЕК,СТЕ ПРЕСМЕТАЛЕ ДЕКА ТОГАШ СЕ СОЗДАВА СВЕТЛИНАТА?
КАКО ШТО Е ИСУС ЗА ОВОЈ КАЛЕНДАР,МУХАМЕД ЗА МУСЛИМАНСКИОТ,МОЈСЕ ЗА ЕВРЕЈСКИОТ.КОЈА ЧОВЕК ГО ОБЕЛЕЖАЛ ВАШИОТ КАЛЕНДАР.
БИДЕЈКИ АКО ПОДНОЖЈЕТО НА ТОЈ ХРАМ СЕ БАЗИРА НА НЕКОЈ ПРЕТПОСТАВКИ ОД 17 ВЕК,ТОА ТИ Е КАКО СЕГА ДА ГРАДИТЕ КУКА БЕЗ ТЕМЕЛ.
ТУКА СЕ НАМЕТНУВА ДРУГО ПРАШАЊЕ КОЈ ХРАМ СТЕ ГО ГРАДЕЛЕ ПРЕД 17 ВЕК??

Па... пишува горе според кој настан во историјата е пресметано! Според моментот во кој Бог ја создава Светлината. Тоа е искажано во првото поглавје на Генезисот (Битие), во третиот стих.
Има многу обиди во историјата да се пресметаат одредени настани во Библијата. Во 17-тиот век е пресметано дека настаните опишани во Генезисот, се случиле точно 4000 години пред Христа. Подоцна, тоа е корегирано и годините се по малку менувани.
Во масонството, се користи таа бројка, и има чисто симболички карактер. Ниеден масон денес не го мери времето како да е 6009-та година. Таа година ниту е темел некаков, ниту пак е од било какво суштинско значење. Симболички се одбележува тој момент, затоа што Бог тогаш ја создал Светлината. Не знам што не е јасно тука и колку појасно од ова можам да објаснам...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 20:35
Да, користам превод на МПЦ, од оваа страница: Свето Писмо

Точно zidarski уживам кога победам, уживам кога нокаутирам. А тие твој браќа, не нокаутираат?намигнување Баш би сакал еден спаринг со нив...Само како што се ограничени во животот, да не бидат ограничени со удари и движења во рингот, од тоа се плашам.. бидејќи едно утро кога ќе се погледнам во огледало дополнително ќе уживам уште во некој нокаут...намигнување

Какви се во рингот - си е нивна работа, не ме интересира тоа... Со нивните постапки не се согласувам, затоа што сметам дека секое повредување на друг човек, нанесено на било кој начин е неправилно и неправедно.
Ме интересира - од чисто Христијански аспект, како го оправдуваш тепањето и нанесувањето на повреди, па макар било и во ринг? Зарем е Христијански да се повреди некого? Зарем е Христијански да се ужива во тоа? Зарем е тоа прикажување на Милост, Љубов, Грижа за Ближниот?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 20:39
.

Изменето од alf - 20.Септември.2011 во 15:23
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 21:34

Да, користам превод на МПЦ, од оваа страница: Свето Писмо

Точно zidarski уживам кога победам, уживам кога нокаутирам. А тие твој браќа, не нокаутираат?намигнување Баш би сакал еден спаринг со нив...Само како што се ограничени во животот, да не бидат ограничени со удари и движења во рингот, од тоа се плашам.. бидејќи едно утро кога ќе се погледнам во огледало дополнително ќе уживам уште во некој нокаут...намигнување

Какви се во рингот - си е нивна работа, не ме интересира тоа... Со нивните постапки не се согласувам, затоа што сметам дека секое повредување на друг човек, нанесено на било кој начин е неправилно и неправедно.
Ме интересира - од чисто Христијански аспект, како го оправдуваш тепањето и нанесувањето на повреди, па макар било и во ринг? Зарем е Христијански да се повреди некого? Зарем е Христијански да се ужива во тоа? Зарем е тоа прикажување на Милост, Љубов, Грижа за Ближниот?

Сега ќе ти кажам за моите сваќања и спортот во врска со Христијанството.
Кога некој ќе влезе во ринг со мене, тоа е негов избор, има шанса да не тренира боречки спорт, а има шанса и да откаже борба пред да започне. Има шанса тој да ме повреди, та што ќе плаче мојта, нека плаче неговата мајка.намигнување
Ако некој влезе со мене во ринг и ме нападне со рачен удар ( директ, кроше, аперкат ) или народски кажано ( песница ) или селски ( пејсница ) знам дека самиот се осудил на повреда.намигнување
Верувам дека Бог ме чува во спарингот во рингот и мене и мојот противник, а и ми дава трпение за да не избувнам со гнев...среќа
И добро знам од која страница. Знаеш по што познав, по тоа кршчето таму што е напишано помегу стиховите.голема%20насмевка
Поздрав.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 22:05

МИ ИЗГЛЕДА ДЕКА ТИ Е ВО 17 ВЕК САМО ГО ПРЕМЕСТИЛЕ КАЛЕНДАРОТ ДА СЕ РАЗЛИКУВА ОД ЕВРЕЈСКИОТ,ЗА ВИНАТА ДА ПАДНЕ НА НИВ.МНОГУ ИТРО ОД НИВНА СТРАНА СЕ РАЗБИРА ВИНАТА НЕ Е ТВОЈА,НО НА ТВОЕ МЕСТО БИ РАЗМИСЛИ ВО КОЈ КРУГ НА ЛУГЕ СУМ ВЛЕГОЛ.

Неверојатно... не тоа што се нема познавања од историја, тоа е ок... неверојатно е немањето желба да се провери и да се научи нешто...
Според Еврејскиот календар, денес е 5770-та година, што доста се разликува од 6009-та година (плус, нивното броење на времето е од Септември).
Не знам дали знаеш, но Православната Црква, речиси десет века, од 7-миот, до почетокот на 18-тиот век, го користи таканаречениот Византиски Календар, кој го мери времето почнувајќи 5,509 години пред зачнувањето на Христос - како година на почетокот на светот - Anno Mundi.
Џејмс Ашер, во Англија, во 17-тиот век, го пресметува почетокот на времето првин како 4000 години пред Христа (што е земено за почеток на масонскиот календар во тоа време, иако потоа Ашер го корегира својот календар и пресметува дека всушност се 4004 години).
Броењето на времето според зачнувањето на Христа (обрни внимание - зачнувањето, не раѓањето!), почнува некаде во 525-тата година, кога монахот Дионисиј пресметува дека тогаш се случило, за да го замени календарот на Диоклецијан кој е во употреба. Помасовно почнува да се користи во Западното Христијанство некаде во 9-тиот век, но реално активно се користи низ целата Римо-католичка црква дури некаде во 15-тиот век.
Во Православието - почнува да се користи официјално дури во 1700-тите години!
Така што - прочитај малку информации, стекни малку знаења, спореди различни податоци и потпирај се на факти, а не на измислици.

Изменето од zidarski - 12.Ноември.2009 во 22:05
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 22:26

Сега ќе ти кажам за моите сваќања и спортот во врска со Христијанството. Кога некој ќе влезе во ринг со мене, тоа е негов избор, има шанса да не тренира боречки спорт, а има шанса и да откаже борба пред да започне. Има шанса тој да ме повреди, та што ќе плаче мојта, нека плаче неговата мајка.намигнувањеАко некој влезе со мене во ринг и ме нападне со рачен удар ( директ, кроше, аперкат ) или народски кажано ( песница ) или селски ( пејсница ) знам дека самиот се осудил на повреда.намигнувањеВерувам дека Бог ме чува во спарингот во рингот и мене и мојот противник, а и ми дава трпение за да не избувнам со гнев...

Јас ги разбирам твоите сфаќања и не ги осудувам. Секој има право да прави и да постапува онака како што смета дека е исправно. Искрено прашав - дали мислиш дека тепањето на некого, нанесувањето на повреда, и тоа направено своеволно, по сопствен избор и воља е нешто што е Богу-угодно? Дали е Христијански да се постапи така? Дали тоа на било кој начин ги одразува основните Христијански вредности - грижа за ближните, љубов, спокојство, мир, "не прави на другиот она што не сакаш да ти го прават тебе"...?
Еве што вели Бог, Самиот, со Негови зборови:
"Благословени се кротките луѓе, зашто тие ќе бидат наследниците на Земјата!"
"Благословени се милостивите луѓе, зашто тие ќе бидат помилувани!"
"Благословени се миротворците, зашто тие ќе бидат прогласени за Божји деца!"
"Јас, пак, ви велам: ,Секој што истура гнев против својот ближен, заслужува осуда!"
"И ако сте љубезни само спрема своите ближни, тогаш, по што се разликувате од другите луѓе? Та, тоа го прават и паганите!"
"Не осудувајте други, па и вие нема да бидете осудувани. Зашто, како што ќе судите вие, така и вам ќе ви биде судено; со каква мера ќе мерите, со таква и вам ќе ви се мери."
"Постапувајте со луѓето онака како што сакате тие да постапуваат со вас  тоа е суштината на Мојсеевиот Закон и на она што го проповедаа пророците."
"Секое питомо дрво раѓа питоми плодови, а секое диво дрво раѓа диви плодови. Од питомото дрво не може да произлезе див плод, ниту пак од дивото дрво може да произлезе питом плод."

Сакаш уште, или ова е доволно...? И тоа ова е само од Беседата на Гората, искажано директно од самиот Исус. Кажи ми како нанесувањето на повреда (макар и доброволно) се совпаѓа со овие Заповеди дадени од Бога?
Една работа сакав да ти кажам со сево ова пријателе... ние луѓето сме многу брзи да осудиме некој друг, за неговите постапки, дури и кога не знаеме точно какви се тие, доволно е само да мислиме дека не се правилни... Но Тој, не поучи сите нас - не судете самите, затоа што се знае Кој Е Судијата.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alf Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 22:44
.

Изменето од alf - 20.Септември.2011 во 15:24
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 23:36
Не постоел сегашниот масонски календар (Anno Lucis) пред 17-ти век. Се користеле календарите кои биле тогаш во употреба. Како што реков - и денес се употребува чисто симболички, а не догматски.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4243444546 62>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,282 секунди.