|
Дали Бог се огрничува само на БИБЛИЈАТА |
Внеси реплика | страница <1 89101112 17> |
Автор | |||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Taka pisuva niz celata Biblija. No eve nekolku citati : "A SE sto bese porano napisano,za nasa pouka bese napisano, ta preku trpenieto i preku utehata od Pismata da imame nadez ".( Rimjanite 15 :4). Posebno vnimavaj na ovaa izjava : "Znajte go prvo toa deka NIEDNO prorostvo od Pismoto NE e SOPSTVENO KAZUVANJE na prorokot. Oti nikogas spored coveckata volja ne e izreceno prorostvo, tuku svetite Bozji lugje zboruvale prosveteni od Svetiot Duh". (1 Petrovo 1:20,21). Kako i na ovoj stih: " CELOTO PISMO e od BOGA VDAHNOVENO i polezno za pouka, za izoblicuvanje, popravanje i poucuvanje vo pravdata, za da bide Bozjiot covek sovrsen i goden za sekoe dobro delo".( 2 Timotej 3:16,17). Изменето од KINGDAVID - 11.Ноември.2009 во 21:50 |
|||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
KINGDAVID, ne mi odgovori na prashanjeto... a i ne mozhesh da mi odgovorish bidejki takvo neshto ne postoi.
Jas ne prashuvam dali toa sto e napishano e za pouka i uteha ili ne, tuku kade veli Bog oti s'e sto bilo napishano vo Biblijata (vkluchuvajki go i Noviot Zavet), vo formata koja denes oficijalno ja imame, e napraveno oti Toj dozvolil i deka vnatre nema nishto zapishano sto Toj ne dozvolil? Изменето од Messenger - 11.Ноември.2009 во 22:14 |
|||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Eve edne objektiven ( normalno ateistichkiot pogled e sekogash poobjektiven koga se zboruva za religiite) odgovor:
Pa prepostavuvam deka Kingdavid veruva za Biblijata deka e kompl Bozhja objava po istiot ili nekoj slichen trek kako shto i ti veruvash deka Bog postoi. Moeto prashanje e: A od kaj dojde ti do stanovishte ili pak vrz osnopva na shto veruvash deka Bog postopi Mislam mi ja svakjash analogijata...??? |
|||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Mene me prashuvash?
Ako e do mene, doobjasni se podobro bidejki ne te razbiram shto me prashuvash i kakva paralela povlekuvash megju nechie veruvanje vo postoenjeto ili nepostoenjeto na Boga i tvrdenje deka s'e sto e napishano vo Biblijata se naogja tamu bidejki toa bilo e dozvoleno od Boga... se razbira i deka toa shto ne psihuva isto taka e spored Bozhjata dozvola/zabrana? |
|||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
КингДавид, сите овие стихови што ги имаш дадено во прилог, сто пати до сега беше образложено дека се однесуваат на Стариот Завет, а не на Новиот, бидејќи Новиот не ни бил напишан и срочен во тоа време.
А кој е тој Христијанин што рекол дека Библијата не е боговдахновена или не е Свето Писмо?
Не бре, душичке. Не е работата да учиш нешто на памет, туку тоа што ќе го прочиташ – да го живееш. Зарем мислиш дека буквата спасува??? |
|||||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||||
Marko sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
OK e, pontata beshe malku 'pozitivni' iskri na realcija ateist vs teist...a prashanjeto beshe retorichko: Kako shto ti, vrz nekoi svoi kriteriumi veruvash deka postoi Bog ( intuicija, providenie, osoznavanje, atipichno logichko sogleduvanje, vnatreshen glas, eksperisija i t.n.), taka i onie koi vreuvaat deka Bibljata e sveta objava, toa go chinat vrz oznova na nekoi nivni kriteriumi...ok, ova me potsekja na vremeto, koga doma kje kazhuvav vic, a majkami ( Bog da ja prosti) kje prashashe: Shto, shto, ne te razbrav, ( ili ne te chuv ubavo) ajde povtori....i vicot otide jabana Изменето од Marko sk - 12.Ноември.2009 во 00:47 |
|||||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Брате Марко - работата и темата не е критериумот на протестантите или православните и атеистите - а дали Бог се ограничува во Библијата... (забелешката не е провокација - разберија добронамерно за да не ја расипуваме темава)
Е сега според некои критериуми - некои членови сакаат да ги негираат историскике - би додал реални и вистинити настани, сакаат да негираат дека не постои оригинал (автограф), од писателите на Н.З. и Евангелијата, и дека Библијата (како што ја имаме денес) е збир на преписи (ракописи) кои според библискиот канон се оформени од православните свети отци 3 - 4 века покасно од времето на Христос. Тие го негираат и Светото ПРЕДАНИЕ... кое за Православните е авторитет исто колку и Библијата, па да ги прашаме: КАКВА Е НИВНАТА БИБЛИЈА - И ДАЛИ БОГ Е ОГРАНИЧЕН ТАМУ!! Ако Бог е ограничен само во Библијата - и ако БИБЛИЈАТА Е А(фа) И Ω(мега) ЗА СПАСЕНИЕТО НА ЧОВЕКОТ И ЕДИНСТВЕНОТО БОЖЈО ОТКРОВЕНИЕ, тогаш ЗОШТО БОГ НЕ ЈА НАПИШАЛ БИБЛИЈАТА, ИЛИ ЗОШТО БОГ НЕ ГИ ЗАПАЗИЛ ОРГИНАЛНИТЕ АПОСТОЛСКИ РАКОПИСИ... И ЗАШТО АПОСТОЛИТЕ НЕМАЛЕ БИБЛИЈА, а на секаде каде што проповедале, тие не проповедале БИБЛИЈА - А ФОРМИРАЛЕ ЦРКВА (ХРАМ)? п.с. тука можат да се набројат уште милјон вакви прашања... нема смаисла - само инаетење и губење време ке биде тоа - се е јасно со неколку реченици - но зависи за кого како... Изменето од Tetratka - 12.Ноември.2009 во 04:40 |
|||||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|||||
Marko sk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Tetratka ok e, ...i ajde koga vekje mi se obrati i dade doobjasnuvanje na temata, da potenciram deka se soglasuvam so tvoite stavovi i konstatacii po osnov prashanjeto na temava. Sosema solidno kako pravoslaven vernik, no i so izdrzhana objektivnost ja objasnuvash celata konotacija okolu biblijata i predanijata.
E sega, za mojot komentar vo prethodniot post: Namerata ne beshe kon defokuisrane na diskusijata, nitu pak usmeruvanje vo poinakov pravec, a najmalku da go opravduvam ili podrzhuvam limitiraniot 'izvoren' pogled ;)))....tuku kako atesit, koga se zboruva na vakvi temi sepak 'neodgovorno' bi bilo dokolu ne se 'zasoli' i so nekoe ateistichko prashanje ili stav, i ne za drugo, tuku da se dobie na 'serioznost' ( e sega, ova "serioznost" e vo forma na shala no i so edno eksplicitno polivalentno znachenje..) OK, kako shto sum posochil povekje pati i-netov e skromen medium po dosta parametri, pa sega doobjasnuvam raboti koi 'in live' konverzacija se jasni od prva ( gest, boja i visna na tonot i sl), ama po forumi, Bogami teshko odi... Изменето од Marko sk - 12.Ноември.2009 во 10:26 |
|||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Апостоли! Априори! Апостериори! |
|||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|||||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Бог не се ограничува на ништо. Не постои, само на Библијата или само на големината на вселената. Неговата Мудрост е безконечна, Неговата Волја е усогласена на неговата Мудрост.
Единствено место каде што не постои Бог е злото. |
|||||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Евангелос - твоето име се спомнува повеќе од 12 саати... Но не разбравме дали апостолите (т.е. кој ја напишал) случката во 5-ти век, како што ти тврдиш, или ... |
|||||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Tetratka, уште долго време ќе го спомнуваш моето име, и на јаве и на сон
|
|||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Oпааа, овој пак почна да се фали
Само останува да ни кажеше која вечер по ред??? |
|||||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
|||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ne samo sto e neogranichen, tuku i ne e statichen. Toj ne zastanal i ne rekol "eve do tuka dojdov i toa krajot, sega sum toj koj shto sum i nema mrdanje!" Bog e dinamichka slia koja postojano e vo dvizhenje, sozdavanje i menuvanje. Toj e nepromenliv vo svojata promenlivost. Sozdava, pa unishtuva, potoa povtrno sozdava, se razmisluva, se predomisluva, se spogoduva i t.n. Patem, samiot reche "Jas kje bidam toj sto kje bidam!" I mu reche na Jov mnogu da ne se zanesuva vo obidot da go osoznae ili sobere vo nekoe knizhule bidejki Toj e beskonechno daleku od nego. I ushte neshto... da ne si zamisluva deka go fatil Boga za brada i pa da se obide da go uslovuva so bilo shto... vkluchuvajki go i slepoto sledenje na zakonite i propisite. Изменето од Messenger - 13.Ноември.2009 во 01:08 |
|||||
|
|||||
Внеси реплика | страница <1 89101112 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |