IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Медицина
  Активни теми Активни теми RSS - Свински грип
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Свински грип

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 13>
Автор
Порака
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2009 во 19:30
Кон врв
Biba_G Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Непоправлив оптимист

Регистриран: 18.Јануари.2008
Поени: 13718
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Biba_G Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2009 во 15:02

Кај 12 ученици од скопското Среднот угостителско училиште “Лазар Таневски“ кои вчера се вратиле од екск*рзија од Турција докажани се позитивни резултати од вирусот А Х1Н1, соопштува Министерството за здравство.

Подолу во истото се наведува дека децата се наоѓаат на  домашно лекување, се чуствуваат добро и се на терапија со лекот “тамифлу“.

Утринива на Инфективната клиника биле прегледани 12 сомнителни случаи од кои осум се вратиле од Турција, по еден од Бугарија и Италија, а двајца не патувале никаде. Нивните резултати се на обработка во лабораторијата на Институтот за јавно здравје.

Во моментот, на Инфективна клиника има девет хоспитализирани, со лесна и средно тешка клиничка слика.

Според надлежните вирусот веќе не доаѓа само однадвор, тој се шири внатре во државата. Во дебатата на А2 се постави прашање дали државата направи доволно за спречување на ширењето на грипот.

„Тука треба сите институции коишто на било кој начин се вклучени, а се во согласност законот за спречување на ширење на заразни болести, тоа се министерствата, инспекторати, општини, разните клиники, матични лекари, дури и рурални амбуланти, секој има свои надлежности во тој дел “, изјави Бујар Османи, министер за здравство.

Од Министерството за здравство размислуваат дали ќе го затворат средното угостителско училиште, одлуката ќе ја донесат до понеделник. Надлежните се уште не планираат да ги затворат другите училишта и градинки. Пациентите со симптоми на грип прво ги посетуваат амбулантите и матичните лекари.

„Ако има некои симптоми, кога ќе дојде, висока температура, перзистира, тогаш и поради самиот грип, го праќаме на Инфективната клиника“, вели Јасна Трајковска, општ лекар.

Вакцината против грипот се очекува да стигне кон крајот на месецот. Македонија се надева дека ќе ги добие порачаните количини, бидејќи производителот неможе да ги испорача планираните 2 милијарди вакцини за цел свет и ке произведе само една милијарда.

Кон врв
BisernA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Јули.2008
Поени: 4662
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BisernA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Ноември.2009 во 21:27
мислам дека е само претерана паника

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2009 во 03:20

Разлики помеѓу настинка и  H1N1 Грип

Симптоми

Настинка

H1N1 грип

Висока температура

Настинката е  ретко пропратена со температура.

80% од сите случаи се проследени со висока температура. Висока температура во времетраење од 3 – 4 дена се поврзува со H1N1.

Кашлање

Отсечна, продуктивна (влажна) кашлица е чест симптом на настинка

Непродуктивна, сува кашлица е карактеристична за H1N1 

Болка

Настинката може да биде проследена со слаби болки на телото

H1N1 е проследен со јаки болки на телото.

Затнат нос

Затнатиот нос е вообичаен симптом на настинка и обично заздравува во рок од една недела

Затнатиот нос не е карактеристичен за   H1N1 

Грозница

Грозницата не е карактеристична за настинката

60% од луѓето кои имаат   H1N1 имаат грозница

Замор

Заморот е умерен кога станува збор за настинка.

Заморот е умерен до силен кај   H1N1

Кивање

Кивањето е често присутно кај настинката.

Кивањето не е карактеристично за   H1N1 

Ненадејни симптоми

Симпотимите на настината се развиваат во текот на неколку денови

H1N1 настапува рапидно, во рок од 3-6 часа. Грипот удира јако и вклучува ненадејни симптоми како висока температура и болки.  

Главоболка

Главоболката е невообичаена за настинката

Главоболката е многу чест симптом за H1N1, присутна кај  80% од случаите.

Болно грло

Болното грло е карактеристично за настинката

Болното грло не е карактеристично за  H1N1

Потешкотии во дишењето

Потешкиите во дишењето се благи до умерени кај настинката

Потешкотиите во дишењето се често интензивни кај H1N1.

Единствен начин да се спречи ширењето на епидемијата е да се шири свесноста за истата.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
blackeye Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
The Body

Регистриран: 24.Август.2007
Поени: 4058
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blackeye Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2009 во 19:31
Srbija denes proglasi epidemija.....тагаmora site da vnimavame poveke
Ne znam kako da pobegnem
od sna,
I ne znam dal' te iko voli kao ja,
Al' ne bi ova noc tako bolela,
Da me nisi volela....
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Ноември.2009 во 19:34
Обичниот грип е далеку поопасен од свинскиов.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 01:12
Јас имам симптоми и од двата вида вируси....што ли ке се....е сега....што ли белја ме снашла ако знае некој/а? кога матичниот ме праќа на бајачки и бабици , глупости таму...
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
BisernA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 27.Јули.2008
Поени: 4662
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BisernA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 11:20
најголемиот скептик ( јас ) денеска толкуууу се испоплашив кога станав утрово и се изнакашлав суво,... па глава ме болеше,... мислев дека секој момент ќе паднам одејќи... леле што ти било паника

па си купив една маска од 8 денари, си купив уште една за резерва,... бев на лекар додека другите се тргаа од мене во радиус од 3 метри,... за да дознаам дека имам само обичен вирус и сум во карантин неколку дена за секој случај
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 13:20
Originally posted by BisernA BisernA напиша:

најголемиот скептик ( јас ) денеска толкуууу се испоплашив кога станав утрово и се изнакашлав суво,... па глава ме болеше,... мислев дека секој момент ќе паднам одејќи... леле што ти било паника

па си купив една маска од 8 денари, си купив уште една за резерва,... бев на лекар додека другите се тргаа од мене во радиус од 3 метри,... за да дознаам дека имам само обичен вирус и сум во карантин неколку дена за секој случај
..milo ono..mi se preplasilo...
dojdi da te бакнеж...
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 18:38
Originally posted by BisernA BisernA напиша:

Se preporachuva maskite da se menuvaat na sekoj chas,ako se od onie obichnite.
Najdobra zash*tita davaat  troslojnite,no malku e pooteznato dishenjeto so niv.

Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2009 во 23:40
Имам прашање, ако има овде лекар, многу ќе сум му благодарен ако ми одговори.
Дали е потребно да се вакцинираме сите против оваа болест или не треба?
Однапред благодарен!
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2009 во 14:52
Овој грип не е толку страшен колку што го прават. Ако не сте заболени од СИДА или некое имунолошко заболување (при што би имале намален имунитет), не можете имате сериозни последици (односно смртен исход). Ќе си го прележите како било кој друг грип (можеби ќе биде малку помачно),и толку.

Тие што починале, обично се луѓе кои имале здравствени проблеми, на кои грипот бил капак. Значи, се додека имате јас имунитет (консумирајте лимон, лук, кромид, можеби некои додатоци во исхраната, останат зеленчук, овошје и месо) немате потреба да паничите.

Сметам дека вакцинацијата не е обавезна, и можеби дури и непотребна.

Изменето од Rita.MD - 14.Ноември.2009 во 12:36
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Evenstar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Вечен оптимист

Регистриран: 09.Јули.2007
Поени: 3388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Evenstar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2009 во 15:13
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Обичниот грип е далеку поопасен од свинскиов.

Па и овој е сезонски, обичен грип штом е од тип А... и во овој период од годината е вообичаено да се јавува грипот, не ми е јасно зошто креваат толкава паника....
It is our choices who show what we truly are, far more than our abilities.
Кон врв
Omar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Too young to die...

Регистриран: 22.Февруари.2009
Поени: 12633
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Ноември.2009 во 15:20
Originally posted by Македон Македон напиша:

Имам прашање, ако има овде лекар, многу ќе сум му благодарен ако ми одговори.
Дали е потребно да се вакцинираме сите против оваа болест или не треба?
Однапред благодарен!

moe mislenje donekade vakcinata ke te zastiti od gripot.. za da ne se gubi od nastavata ovde kaj nas pocnaa da so vakcinacija i protekcia na studentite.... среќа
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.