|
Свински грип |
Внеси реплика | страница <1 45678 13> |
Автор | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кај 12 ученици од скопското Среднот угостителско училиште “Лазар Таневски“ кои вчера се вратиле од екск*рзија од Турција докажани се позитивни резултати од вирусот А Х1Н1, соопштува Министерството за здравство. Подолу во истото се наведува дека децата се наоѓаат на домашно лекување, се чуствуваат добро и се на терапија со лекот “тамифлу“. Утринива на Инфективната клиника биле прегледани 12 сомнителни
случаи од кои осум се вратиле од Турција, по еден од Бугарија и
Италија, а двајца не патувале никаде. Нивните резултати се на обработка
во лабораторијата на Институтот за јавно здравје.
Во моментот, на Инфективна клиника има девет хоспитализирани, со лесна и средно тешка клиничка слика. Според надлежните вирусот веќе не доаѓа само однадвор, тој се шири внатре во државата. Во дебатата на А2 се постави прашање дали државата направи доволно за спречување на ширењето на грипот. „Тука треба сите институции коишто на било кој начин се вклучени, а се во согласност законот за спречување на ширење на заразни болести, тоа се министерствата, инспекторати, општини, разните клиники, матични лекари, дури и рурални амбуланти, секој има свои надлежности во тој дел “, изјави Бујар Османи, министер за здравство. Од Министерството за здравство размислуваат дали ќе го затворат средното угостителско училиште, одлуката ќе ја донесат до понеделник. Надлежните се уште не планираат да ги затворат другите училишта и градинки. Пациентите со симптоми на грип прво ги посетуваат амбулантите и матичните лекари. „Ако има некои симптоми, кога ќе дојде, висока температура, перзистира, тогаш и поради самиот грип, го праќаме на Инфективната клиника“, вели Јасна Трајковска, општ лекар. Вакцината против грипот се очекува да стигне кон крајот на месецот. Македонија се надева дека ќе ги добие порачаните количини, бидејќи производителот неможе да ги испорача планираните 2 милијарди вакцини за цел свет и ке произведе само една милијарда. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
мислам дека е само претерана паника
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Разлики помеѓу настинка и H1N1 Грип
Единствен начин да се спречи ширењето на епидемијата е да се шири свесноста за истата. |
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
blackeye
Сениор The Body Регистриран: 24.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 4058 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Srbija denes proglasi epidemija.....mora site da vnimavame poveke
|
Ne znam kako da pobegnem
od sna, I ne znam dal' te iko voli kao ja, Al' ne bi ova noc tako bolela, Da me nisi volela.... |
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Обичниот грип е далеку поопасен од свинскиов.
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас имам симптоми и од двата вида вируси....што ли ке се....е сега....што ли белја ме снашла ако знае некој/а? кога матичниот ме праќа на бајачки и бабици , глупости таму...
|
I'm out bcz of pathetic around here
|
BisernA
Сениор Регистриран: 27.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 4662 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
најголемиот скептик ( јас ) денеска толкуууу се испоплашив кога станав утрово и се изнакашлав суво,... па глава ме болеше,... мислев дека секој момент ќе паднам одејќи... леле што ти било паника
па си купив една маска од 8 денари, си купив уште една за резерва,... бев на лекар додека другите се тргаа од мене во радиус од 3 метри,... за да дознаам дека имам само обичен вирус и сум во карантин неколку дена за секој случај |
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
dojdi da te ...
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Se preporachuva maskite da se menuvaat na sekoj chas,ako se od onie obichnite. Najdobra zash*tita davaat troslojnite,no malku e pooteznato dishenjeto so niv. |
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Имам прашање, ако има овде лекар, многу ќе сум му благодарен ако ми одговори.
Дали е потребно да се вакцинираме сите против оваа болест или не треба? Однапред благодарен! |
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Овој грип не е толку страшен колку што го прават. Ако не сте заболени од СИДА или некое имунолошко заболување (при што би имале намален имунитет), не можете имате сериозни последици (односно смртен исход). Ќе си го прележите како било кој друг грип (можеби ќе биде малку помачно),и толку.
Тие што починале, обично се луѓе кои имале здравствени проблеми, на кои грипот бил капак. Значи, се додека имате јас имунитет (консумирајте лимон, лук, кромид, можеби некои додатоци во исхраната, останат зеленчук, овошје и месо) немате потреба да паничите. Сметам дека вакцинацијата не е обавезна, и можеби дури и непотребна. Изменето од Rita.MD - 14.Ноември.2009 во 12:36 |
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
Evenstar
Сениор Вечен оптимист Регистриран: 09.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 3388 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па и овој е сезонски, обичен грип штом е од тип А... и во овој период од годината е вообичаено да се јавува грипот, не ми е јасно зошто креваат толкава паника.... |
It is our choices who show what we truly are, far more than our abilities.
|
Omar
Сениор Too young to die... Регистриран: 22.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 12633 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
moe mislenje donekade vakcinata ke te zastiti od gripot.. za da ne se gubi od nastavata ovde kaj nas pocnaa da so vakcinacija i protekcia na studentite.... |
Внеси реплика | страница <1 45678 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |