|
Образованието станува двојазично |
Внеси реплика | страница <123 |
Автор | |||
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
У краен случај и да е така ... не гледам или сум толку паметен да не сфатам која е логиката тука ?! Сето ова повеќе личи и е на она "мижи да ти баааам !" |
|||
I'm out bcz of pathetic around here
|
|||
real
Сениор Регистриран: 19.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 161 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Sto poveke znaenje tolku po bogat si.
|
|||
Santijago
Сениор PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF Регистриран: 17.Јануари.2008 Локација: Tuka be ... Статус: Офлајн Поени: 21002 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ух....најде кој да "соли" памет .... До тебе наравоучение : Ако ти се осеќас побогат знаејќи го албанскиот како твој мајчин јазик и македонскиот како твој службен јазик нормално бидејќи (претпоставувам живееш или си живеел во Р.М) ја не би се осеќал така ако покрај македонскиот би го знаел албанскиот (иако ма да знам да зборам нешто).Би се осеќал побогат во знаење или како се то каже а да плус човек кога би знаел некој друг јазик кој шо у иднина би ми затребал и би имал корист да го знам....А што корист ја од албанскиот кога со албанците контактирам на македонски иако ги разбирам (помалку или повеќе)никогаш не се "осудиле" да зборат со мене на албански ... али тоа ке дојде веч нешто друго ... али еве ти еден факт ... а тоа е на местата каде што населението е повеќе албанци а има или мешано е со македонци македонците отприлика најмалце 70 % знаат албанцки затоа што со нив растеле , се дружеле што ти не таму .... ова сето што го прај владата на крај иде "мачкина кашлица" и као што кажа некој во предходните постови ако некој сака да го знае и зборува тој јазик ке си иде на к*рс ... просто и едноставно не ? |
|||
|
|||
real
Сениор Регистриран: 19.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 161 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Mene ni malce ne me interesira dali ti ke go naucis ili ne, i jas vo tvoi godini eden jazik ne mi trebase no sega go znam i mnogu sreken sum sto go znam, ne makedonskiot eden drug jazik biznisot vo se te tera ponekogas a tie makedonci sto imat drugari albanci mnogumina ot niv go znat i sto im fali na niv sto go znat.
|
|||
Santijago
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Тие живееле,растеле во таква средина....сакале нејкеле (на грешка или не) го знаат ... јас не сум и не ми треба ... се прави нешто против своја волја ?
|
|||
|
|||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Министерот гледа неприродна ситуација
Министерот за образование Никола Тодоров, кој ќе го каже својот став кога ќе ја добие петицијата, изјави дека е неприродна ситуацијата првоодделенчињата од другите етнички заедници дури во трето одделение да почнат да го изучуваат македонскиот јазик. - Сметам дека е неприродно албанскиот да го учат од прво, а службениот јазик дури од трето одделение - изјави министерот. ДПА жестоко се спротивставува на одлуката на Бирото за образование, македонскиот јазик да го изучуваат првачињата што се Албанци. Коалицискиот партнер во Владата, ДУИ, вчера се воздржуваше од давање изјави. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Министерот мора прво да го преиспита мислењето на координаторите на работните групи во БРО кои искажуваа ставови дека припадниците на другите етнички заедници својот мајчин јазик треба да го учат од трето одделение- факултативно па Албанците тој став го прифатија и за македонскиот јазик. Жалосно е што кога се даваат некои предлози не с еразмислуваат сите аспекти кои можат да бидат злоупотребени. Македонскиот јазик како официјален јазик треба да се изучува во редовната настава со самото влегување во училиште, а факултативното изучување на својот мајчин јазик треба секое дете да го учи уште од градинка. Не смеат да се дозволуваат двојни аршини. |
|||
Внеси реплика | страница <123 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |