Образованието станува двојазично
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Образование
Опис на форумот: Улично, основно, средно, високо...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20342
Датум на принтање: 22.Декември.2024 во 09:40 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Образованието станува двојазично
Постирано од: mamamd
Наслов: Образованието станува двојазично
Датум на внесување: 09.Октомври.2009 во 06:45
Полека во нашето образование се воведуваат новини во смисол учење повеќе странски јазици како и учење на јазиците на етничките заедници во Македонија како изборен предмет. Ако не се гледа од политички аспект можеби оваа иницијатива и не е така лоша. Лошто е што веднаш се инсинуира дека образованието ЌЕ стане двојазично. Кој може да знае за кој јазик ке се одлучат учениците? http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=A9DF59E12087064F82061C756E9646C6 - Образованието станува двојазично
|
Коментари:
Постирано од: Zajcef
Датум на внесување: 09.Октомври.2009 во 11:30
Па политичкиот аспект на гледање е по благ према ова прашање-ако гледаме од националистички аспект?
А на ОБСЕ време е да им се каже STFU & GTFO!
Само нас ни се чини дека ова и за албанците ќе важи и си викаме добро е.
------------- Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
|
Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 09.Октомври.2009 во 11:34
Македонските ученици да учат албански јазик
Сеад Ризвановиќ |
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=114727#komentari - Коментари (30) javascript:otvoriVideoPrilog%2809/sead-08-10.wmv,%20114727%29"> |
|
| 08.10.2009 16:22
Учениците Македонци треба да го учат албанскиот јазик, бидејќи тоа ќе придонесе за подобра интеграција на етничките заедници во Македонија, вели Абдулаким Адеми, вицепремиерот задолжен за спроведување на Рамковниот договор.
„Сите етнички заедници во Македонија, вклучувајќи ги и Македонците, треба во образовниот процес да ги учат заедниците на другите етнички заедници, се со цел да имаме општ интегриран процес во образованието и во општеството“, изјави Абдулаким Адеми, вицепремиер.
„Делот на Рамковниот договор е сите етнички заедници да се интегрираат во општеството и во институциите и затоа, кога велам, мислам на Секретаријатот за спроведување на Рамковен договор како институција одговорна за имплементација на Договорот“, додаде Адеми.
Адеми не одговори дали има поддршка од коалиционите партнери за ова решение, вели се уште се разговарало, а кога ќе помине на владина седница, тогаш ќе биде официјален став.
|
Никола Тодоров |
|
|
Министерот за образование не одговори дали го поддржува ова решение, вели познавањето на јазиците било богатство за децата, и се осврна на изучувањето на македонскиот јазик од страна на другите етнички заедници.
„И сега, во постојниот систем, е дозволено да се избира на факултативна основа, да се изучуваат јазици на некои од етничките заедници. Кога станува збор за факултативна можност, тоа значи дека секој од учениците може да избере дали ќе го учи јазикот на една од етничките заедници или не. Јас лично како човек сметам дека познавањето на јазиците може да биде само придобивка, само знаење плус кое може да им го олесни животот на оние кои повеќе ќе знаат“, рече Никола Тодоров, министер за образование.
Мисијата на ОБСЕ во Скопје заедно со Министерството за образование подготви документ за интеграција на образовниот систем.
Во него стои дека поради интерпретацијата на малцинските права се создале паралелни образовни системи на четири јазици, македонски, албански, турски и српски.
Ова според ОБСЕ треба да биде исправено со новата стратегија во образованието, каде сите етнички групи треба да го учат македонскиот јазик, но и македонските ученици треба да ги учат јазиците на заедниците.
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Датум на внесување: 09.Октомври.2009 во 11:44
Иначе за тие што незнаат имаме десноориентирана националистичка партија на власт-бог нека ни е на помош либерали ако дојдат
|
Постирано од: invader
Датум на внесување: 09.Октомври.2009 во 12:37
Ne se krivi ni obse ni popse,ni albancite ili bilo koj drug. krivi se samo makedoncite koisto prifakaat se sto ke im padne na pamet ma nekoi.
------------- 在美居住和工作 ——快来参加官方举办的美国绿卡抽奖!
|
Постирано од: sneze56
Датум на внесување: 09.Октомври.2009 во 20:42
sto e tolku cudno , bogatstvo e da se znaat poveke jazici i od seto toa e fakultativno ne e so prisila , ne znam zosto se buni narodot, koga bevme sfrj zadolzitelni bea srpskohrvatskiot, slovenskiot jazik, seto se zaboravilo.
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 09.Октомври.2009 во 20:46
a, kolku se ..dve zabi + dve babi?!
...site ,..,..imaa srpsko hrvatski ...ama ,...srbite nemaa zadolzitelno da go uchat jazikot vo drugite republiki...osven , ako ne bea ziteli vo niv!
aman vishe od ...nesoodvetni( blago kazano) sporedbi....za biloshto !
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: Момче Македонче
Датум на внесување: 09.Октомври.2009 во 22:52
Наредно ќе воведат есперанто, па ромски, па влашки... стварно не ја разбирам оваа држава, ако сака некој да учи албански си има к*рсеви за тоа, што има да се трујат децата со таков јазик
------------- „Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“ - Гоце Делчев
|
Датум на внесување: 09.Октомври.2009 во 23:02
Vlashki e voveden od minatata godina za decata od vlashkata nacionalnost, no mnogu ucenici Makedonci go izbiraat vlashkiot jazik.
-------------
|
Постирано од: Момче Македонче
Датум на внесување: 09.Октомври.2009 во 23:13
mamamd напиша:
Vlashki e voveden od minatata godina za decata od vlashkata nacionalnost, no mnogu ucenici Makedonci go izbiraat vlashkiot jazik.
|
Не сум запознаен со ова и не ми е јасно зашто го избираат влашкиот јазик Немам ништо против власите, но кај ќе го употребат тој јазик...
------------- „Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“ - Гоце Делчев
|
Датум на внесување: 09.Октомври.2009 во 23:22
Vo komunikacija so svoite drugarcinja, kako osnova za polesno ucenje na latinskiot, italijanskiot, francuskiot, romanskiot, portugalskiot i da ne nabrojuvam poveke
-------------
|
Постирано од: schumi
Датум на внесување: 10.Октомври.2009 во 00:34
МАРШАЛ напиша:
|
Не ми се допаѓа воопшто насловот. Ние не сме малцинството па да го учиме нивниот јазик, побогу. Поголем дел од албанците не знаат ни лична заменка како што треба да употребат. Некои видни политичари од албанскиот блок не го ни зборуваат воопшто македонскиот јазик. И ние сме тие кои треба да се прилагодат?!
|
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 10.Октомври.2009 во 14:31
schumi напиша:
МАРШАЛ напиша:
|
Не ми се допаѓа воопшто насловот. Ние не сме малцинството па да го учиме нивниот јазик, побогу. Поголем дел од албанците не знаат ни лична заменка како што треба да употребат. Некои видни политичари од албанскиот блок не го ни зборуваат воопшто македонскиот јазик. И ние сме тие кои треба да се прилагодат?! | само што сакав и јас ова да го кажам, како може тие како малцинство да не знаат македонски јазик, а јас како мнозинство да го учам албанскиот
и главната работа е што некој ќе ме присилува да учам повеќе јазици кои не сакам да ги учам, англискиот и францускиот и геманскиот се светски јазици, додека јазиците на нашите малцинства се јазици кои ги говори само народот чиј јазик е тоа
доколку некој сака да учи повеќе јазици нека учи, но си постојат к*рсеви и книги, еве и јас би сакал да научам албански, но не поради тоа што некој политичар наредил така да биде
------------- размисли пред да напишеш глупост
|
Постирано од: гоcтин
Датум на внесување: 12.Октомври.2009 во 23:54
100% против ова...зошто нашите таму негде залутани во албанија(незнам како се вика тоа местото кај охрид-струга) не учат на македонски јазик и македонскиот јазик не го изучуваат албанците на таа територија?!?!...абе ајде што се нема да измислат...
-------------
|
Постирано од: ato
Датум на внесување: 13.Октомври.2009 во 11:27
Zarem ne gledate deka se vo obrazovanieto e haos/
Setete se koga za minister vo ovoj resor bil izbran covek od obrazovanieto. Covek koj bil nastavnik, direktor, sovetnik pa minister.
Aj ve molam nikoj ne go boli K.. za obrazovanieto. Zatoa samo stavaat nedokvakani i neuki luge za ministri vo ovoj resor. Zas ne stavat pedagog da vodi finansii narodna odbrana mvr i slicno.
|
Датум на внесување: 15.Октомври.2009 во 13:00
ato напиша:
Zarem ne gledate deka se vo obrazovanieto e haos/
Setete se koga za minister vo ovoj resor bil izbran covek od obrazovanieto. Covek koj bil nastavnik, direktor, sovetnik pa minister.
Aj ve molam nikoj ne go boli K.. za obrazovanieto. Zatoa samo stavaat nedokvakani i neuki luge za ministri vo ovoj resor. Zas ne stavat pedagog da vodi finansii narodna odbrana mvr i slicno.
|
Нормално дека никој не го боли к. за образованието кога учениците не се гласачко тело.Затоа викам секој повозрасен од 6 години а воедно и писмен треба да има право на глас!
|
Постирано од: volkswagen
Датум на внесување: 16.Октомври.2009 во 12:28
Zajcef напиша:
ato напиша:
Zarem ne gledate deka se vo obrazovanieto e haos/ Setete se koga za minister vo ovoj resor bil izbran covek od obrazovanieto. Covek koj bil nastavnik, direktor, sovetnik pa minister. Aj ve molam nikoj ne go boli K.. za obrazovanieto. Zatoa samo stavaat nedokvakani i neuki luge za ministri vo ovoj resor. Zas ne stavat pedagog da vodi finansii narodna odbrana mvr i slicno.
| Нормално дека никој не го боли к. за образованието кога учениците не се гласачко тело.Затоа викам секој повозрасен од 6 години а воедно и писмен треба да има право на глас! | ѕвер си бе школски
|
Постирано од: AcaRank.
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 16:14
Во право е..........
------------- Toa shto ne se postigna vo 1966 da go npravime sega....
|
Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 28.Октомври.2009 во 10:41
Да, да! За подобра комуникација и интеграција во општеството и меѓусебно разбирање со етничките заедници, сите македонци треба мора да учат но и да знаат: албански, босански, бугарски, влашки, египетски, српски, ромски ... ух, да не испуштив некоја етничка заедница?
Р.Ѕ. Ме интересира една работа во врска со иницијативата на македонците со албанско етничко потекло. Тие сега од нас (останатите граѓани) бараат да ги нарекуваме „албанци“. Но, кога ќе зборуваме на албански, како тогаш ќе ги нарекуваме нив? Како тие меѓу себе се нарекуваат кога зборуваат албански? Дали тогаш тој термин нема да предизвика лутење и нервоза кај нив, или ќе дојде до промена на некои зборови во албанскиот јазик?
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2009 во 13:25
Zlatnik напиша:
Да, да! За подобра комуникација и интеграција во општеството и меѓусебно разбирање со етничките заедници, сите македонци треба мора да учат но и да знаат: албански, босански, бугарски, влашки, египетски, српски, ромски ... ух, да не испуштив некоја етничка заедница?
|
Кога ке се учи еден јазик, односно јазик на една етничка заедница ке го учат сите, не само Македонците.
-------------
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2009 во 15:15
makedonska posla!....!unique....
.....i toa treba da me uteshi?! ...shto i ciganite ke uchat albanski !...!! unbelievably
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 28.Октомври.2009 во 20:53
mamamd напиша:
Кога ке се учи еден јазик, односно јазик на една етничка заедница ке го учат сите, не само Македонците. |
Да мама, токму на тоа и мислев, оти нели сите сме македонци! Ова (дека сите останати граѓани на МК треба да учат од јазиците) го објаснив во Р.Ѕ. - то (во заградата)!
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 04.Ноември.2009 во 18:50
Наједноставно.....Македонците да учат јазик на друга етничка заедница нема никаков смисол !
Етничките заедници покрај својот мајчин јазик треба/мора да го учат и македонскиот јазик.---> тоа е во ред ... нормално службен јазик е македонски за сите а не на кого како,што и кој ке му текне.Ама она другото ... нит се видело некаде по светов нит ќе се види ...
------------- I'm out bcz of pathetic around here
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 04.Ноември.2009 во 19:27
BlackDevil напиша:
...Ама она другото ... нит се видело некаде по светов нит ќе се види ... | Се видело! Во Финска сите деца во основно и средно учат задолжително шведски јазик и имаат матурски испит по шведски. Инаку шведскиот и финскиот немаат никакви допирни точки бидејќи едниот спаѓа во тнр. германска група(норвешки, дански, англиски и тн.) а другиот во угро-финска група(естонски, унгарски, лапонски).
Финците ги разбираат швеѓаните, швеѓаните не ги разбираат финците - па сега самите проценете кој има корист повеќе од тоа...
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2009 во 19:40
a,..koi ti se shiptarite vo ovoj sluchaj?....finci....ili shvegjani?..
...a be ...ajde begaj !!...
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 04.Ноември.2009 во 19:51
brza напиша:
a,..koi ti se shiptarite vo ovoj sluchaj?....finci....ili shvegjani?.....a be ...ajde begaj !!...
| Швеѓаните. Пола шведкса се од Косово и Западна Македонија - Во секој случај факт е дека постојат држави во кои се учи јазикот на малцинството и тоа задолжително(друга приказна е колку се финските деца воодушевени од предмет плус).
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2009 во 20:04
e pa,...koga jas bi bil shvegjanec...ili finec,...jas bi bil odusheven da go naucham drugiot jazik!...samo....sakav malku "izvrteno" da kazam deka sporedbata ne e ni najmalku ...umesna ( blago recheno)!.....t.e. ne drzi voda voopshto !....i, i koga sega preku nokj tie bi go ukinale jazikot na drugite ,...ne veruvam deka "ukinatite" ke napravat neshto "polosho" od....nekoi si megjudrzavni demarshi...ili kako gi vikaat vekje.....a, kamoli mda se glupiaat kako ovie tuka so baranje na nekoi si .."ljudski" prava ,...koishto i otpovekje gi imaat ....
|
Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 05.Ноември.2009 во 01:29
pri toa govorete makedonski...literaturno....VELAMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2009 во 01:47
Majkl напиша:
BlackDevil напиша:
...Ама она другото ... нит се видело некаде по светов нит ќе се види ... | Се видело! Во Финска сите деца во основно и средно учат задолжително шведски јазик и имаат матурски испит по шведски. Инаку шведскиот и финскиот немаат никакви допирни точки бидејќи едниот спаѓа во тнр. германска група(норвешки, дански, англиски и тн.) а другиот во угро-финска група(естонски, унгарски, лапонски).
Финците ги разбираат швеѓаните, швеѓаните не ги разбираат финците - па сега самите проценете кој има корист повеќе од тоа... |
У краен случај и да е така ... не гледам или сум толку паметен да не сфатам која е логиката тука ?! Сето ова повеќе личи и е на она "мижи да ти баааам !"
|
Постирано од: real
Датум на внесување: 05.Ноември.2009 во 02:38
BlackDevil напиша:
Majkl напиша:
BlackDevil напиша:
Финците ги разбираат швеѓаните, швеѓаните не ги разбираат финците - па сега самите проценете кој има корист повеќе од тоа... |
У краен случај и да е така ... не гледам или сум толку паметен да не сфатам која е логиката тука ?! Сето ова повеќе личи и е на она "мижи да ти баааам !" |
Sto poveke znaenje tolku po bogat si.
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2009 во 03:05
real напиша:
|
Ух....најде кој да "соли" памет ....
До тебе наравоучение : Ако ти се осеќас побогат знаејќи го албанскиот како твој мајчин јазик и македонскиот како твој службен јазик нормално бидејќи (претпоставувам живееш или си живеел во Р.М) ја не би се осеќал така ако покрај македонскиот би го знаел албанскиот (иако ма да знам да зборам нешто).Би се осеќал побогат во знаење или како се то каже а да плус човек кога би знаел некој друг јазик кој шо у иднина би ми затребал и би имал корист да го знам....А што корист ја од албанскиот кога со албанците контактирам на македонски иако ги разбирам (помалку или повеќе)никогаш не се "осудиле" да зборат со мене на албански ... али тоа ке дојде веч нешто друго ... али еве ти еден факт ... а тоа е на местата каде што населението е повеќе албанци а има или мешано е со македонци македонците отприлика најмалце 70 % знаат албанцки затоа што со нив растеле , се дружеле што ти не таму .... ова сето што го прај владата на крај иде "мачкина кашлица" и као што кажа некој во предходните постови ако некој сака да го знае и зборува тој јазик ке си иде на к*рс ... просто и едноставно не ?
|
Постирано од: real
Датум на внесување: 05.Ноември.2009 во 03:17
BlackDevil напиша:
real напиша:
|
Ух....најде кој да "соли" памет .... До тебе наравоучение : Ако ти се осеќас побогат знаејќи го албанскиот како твој мајчин јазик и македонскиот како твој службен јазик нормално бидејќи (претпоставувам живееш или си живеел во Р.М) ја не би се осеќал така ако покрај македонскиот би го знаел албанскиот (иако ма да знам да зборам нешто).Би се осеќал побогат во знаење или како се то каже а да плус човек кога би знаел некој друг јазик кој шо у иднина би ми затребал и би имал корист да го знам....А што корист ја од албанскиот кога со албанците контактирам на македонски иако ги разбирам (помалку или повеќе)никогаш не се "осудиле" да зборат со мене на албански ... али тоа ке дојде веч нешто друго ... али еве ти еден факт ... а тоа е на местата каде што населението е повеќе албанци а има или мешано е со македонци македонците отприлика најмалце 70 % знаат албанцки затоа што со нив растеле , се дружеле што ти не таму .... ова сето што го прај владата на крај иде "мачкина кашлица" и као што кажа некој во предходните постови ако некој сака да го знае и зборува тој јазик ке си иде на к*рс ... просто и едноставно не ? |
Mene ni malce ne me interesira dali ti ke go naucis ili ne, i jas vo tvoi godini eden jazik ne mi trebase no sega go znam i mnogu sreken sum sto go znam, ne makedonskiot eden drug jazik biznisot vo se te tera ponekogas a tie makedonci sto imat drugari albanci mnogumina ot niv go znat i sto im fali na niv sto go znat.
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2009 во 03:32
Тие живееле,растеле во таква средина....сакале нејкеле (на грешка или не) го знаат ... јас не сум и не ми треба ... се прави нешто против своја волја ?
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2009 во 12:29
Министерот гледа неприродна ситуација
Министерот
за образование Никола Тодоров, кој ќе го каже својот став кога ќе ја
добие петицијата, изјави дека е неприродна ситуацијата
првоодделенчињата од другите етнички заедници дури во трето одделение
да почнат да го изучуваат македонскиот јазик. - Сметам дека е
неприродно албанскиот да го учат од прво, а службениот јазик дури од
трето одделение - изјави министерот. ДПА жестоко се спротивставува на
одлуката на Бирото за образование, македонскиот јазик да го изучуваат
првачињата што се Албанци. Коалицискиот партнер во Владата, ДУИ, вчера
се воздржуваше од давање изјави. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Министерот мора прво да го преиспита мислењето на координаторите на работните групи во БРО кои искажуваа ставови дека припадниците на другите етнички заедници својот мајчин јазик треба да го учат од трето одделение- факултативно па Албанците тој став го прифатија и за македонскиот јазик. Жалосно е што кога се даваат некои предлози не с еразмислуваат сите аспекти кои можат да бидат злоупотребени. Македонскиот јазик како официјален јазик треба да се изучува во редовната настава со самото влегување во училиште, а факултативното изучување на својот мајчин јазик треба секое дете да го учи уште од градинка. Не смеат да се дозволуваат двојни аршини.
-------------
|
|