IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Просветленост и материјална благосостојба
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Просветленост и материјална благосостојба

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 17>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2009 во 16:22
Takvi sluchai ne se nepoznati, no mnogu se retki... chovek mora da e neverojatno meditiven da go ostavri toa. Osven mozhebi Ramana Maharshi, mene ne mi e poznat nekoj drug...

Definitivno, sekojdnevnoto sopstveno iskustvo vo dozhuvuvanjeto na svetot e najsigurniot pat do dostiganje odreden stepen na prosvetluvanje.

Sega se setiv na neshto sto ima kazhano Gurdjieff. Preraskazhano veli vaka:

"Samo chovek koj razbira sto e prosvetluvanje mozhe da ja razbere i potrebata od dolgiot i makotrpen pat da stigne do nego... Posledovatelno, za da mozhe chovek da se razbudi potreben e kombiniran napor od nekoj koj postojano kje go budi chovekot, nekoj koj kje go budi onoj shto go budi chovekot, potrebni se chasovnici budilnici i postojano pronaogjanje na novi modeli budilnici..."

Simpatichna simbolika za onoa sto go implicirashe ti vo tvoeto prashanje.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2009 во 16:47
Ако човек е материјално загрозен најчесто се препушта на примарните нагони и нема збор за просветлување, бар на нашите простори. Нас Индија ни’ делува смешно, но на нив им е вистинито...кој да знае чиво е смешното ? збунетост
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Ноември.2009 во 17:05
Posochi mnogu dobar primer so Indija...

Indijcite koi zhiveat vo nemashtija, za razlika od nas, ne patat. Ne patat zatoa shto ja prifakjaat stvarnosta kakva sto e, a ne kako shto bi sakale da bide (zhelbi, posakuvanja ili ochekuvanja koi vo momentot se nevozmozhni). Frustraciite i histeriite se ragjaat od neostvareni zhelbi.

Изменето од Messenger - 04.Ноември.2009 во 17:09
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Ane09 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Февруари.2009
Поени: 209
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ane09 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2009 во 11:09
BOG ke go pronajdes i vo utrobata na kitot i vo carskata palata, dokolku si otvoren za VISTINATA. Materijalnata (ne)blagosostojba ne e povrzana so istoto. Bog ne uci da ne se privrzuvame za materijalnite zemni nesta, a ne po sekoja cena da gi isklucime, za da postigneme duhovnost.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Ноември.2009 во 15:16

Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Ноември.2009 во 17:08
Na grankata od drvoto pod klupata stoese eden crn gavran...
Jas taka zamislen so navednata glava lutav po hodnicite od mojot mozok
Gavranot pocna da zboruva..
Ej ti?
Ti sto sedis tamo dolu pod mene?
Znaes li ti sto e toa sto mene ovakov crn me pravi pogolem od tebe?
Mozes li ti da vdahnes del od mojot vozduh?
Koj...od  mojata visina e pogolem?
Ostanaa na tebe samo tvoite stravovi da letas...
Zosto si edno ponizno bitie sto ne znae da leta...mi rece gavranot...
Ja navednav glavata i probav da ja goltnam svojata pluvacka...ne uspeav!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Ноември.2009 во 10:16
Полесно е камила да внесеш во иглени уши отколку богат човек во царството небесно.
Кон врв
Ane09 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Февруари.2009
Поени: 209
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ane09 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Ноември.2009 во 11:11
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Полесно е камила да внесеш во иглени уши отколку богат човек во царството небесно.

Ova se odnesuva na onie sto se privrzani za bogatstvoto, a ne na onie koi po difolt im sleduva, no bi se otkazale od nego vo sekoe vreme.
Кон врв
Античкиот Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Поглавица Тешки Очи

Регистриран: 14.Ноември.2009
Поени: 186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Античкиот Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Ноември.2009 во 12:20
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Збунет го цитира Тома Аквински... како поборник за доминација на Црквата.. не знам колку е тој дел исправен....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Ноември.2009 во 12:51
Neka se otkazat Sterjo ili Minco mozebi i ke poveruvam
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Ноември.2009 во 16:11
Zbunet aplauzаплауз...mene mi ja ibrisaa porakata...
Kade be povrzuvaat prosvetlenost so blagosostojba....

Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Декември.2009 во 17:06
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Zbunet aplauzаплауз...mene mi ja ibrisaa porakata...
Kade be povrzuvaat prosvetlenost so blagosostojba....

Neli dogmicharite veruvaat samo vo eden zhivoten pat?

Dodeka ostanatite veruvaat deka sekoj zhivot ima poseben pat, a ne onoj dogmatskiot...

E sega, nekomu toj pat mozhe da mu donese materijalna blagosostojba no i prosvetlenost. dodeka nekomu samo prosvetlenost, a najchesto samo blagosostojba, a sho e naj tazhno, nekomu ni toa ni toa.намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Декември.2009 во 16:51
И кама сутра е пат кон нирваната, а за кама сутра треба да имаш со кого унутра,  а за унутра ти требаат пари, станче, кола...
Кон врв
na oko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

koj sum jas koj sum jas

Регистриран: 25.Декември.2009
Поени: 4866
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај na oko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Декември.2009 во 09:12
koj ti e kriv koga ne ti sleduva po difolt/shto bi rekla ane09/
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.