|
Окупација од Бугарската војска 1941 |
Внеси реплика | страница <1 2526272829 98> |
Автор | ||||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Интересни информации од странските весници 1943 Изменето од Каснакоски - 31.Октомври.2009 во 10:59 |
||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јас ти дадов официјален документ, за кои се барани репарации на мировните конференции, кои Тито ги прости, од X причини, меѓутоа тие документи беа основа за репарациите ( кои беа прифатени и од мировните конференции ),а ти ми нудиш лични пресметки...Ти дадов слики, поткрепени со сведоштва, документи. Борбите со германскиот окупатор се засилени во 1943-1944 година, меѓутоа пред тоа тие борби биле минимални, повеќето насочени против Бугарите, па и протестите на народот се насочени од истиот. А за оние кои биле стрелани за соработка со окупаторот ( оние кои навистина соработувале ) , стрелани се по наредба на судовите на НР Македонија. Да не говориме за тепаните и малтретираните, кои и не се спомнати во извештајот... |
||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
На вакви рекла-кажала муабети за тоа кој-кого дочекал, можам да реплицирам со многу познати муабети од нашите стари за бугарската војска, кои исто јас сум ги истражувал. Кај нас кога поминувале бугарските војници, со кал целите, сосетките стоеле на терасата, а војниците ( два-тројца ) застанале да ја тресат калта, а едната: Види го мори, ( Тодора чинам се викала таа ), кал до колена, застанал да ми ја тресе тука пред куќа. Прво мислев маалски муабети се, арно ама при разговор со еден колега од Куманово ( додека Германците делеле хуманитарна помош во селата, Бугарите краделе од народот ) баш на оваа тема, тој ми вели: А тие ли?! Со кал до колена што ги вика дедо ми?! Знам, знам, дедо ми кажуваше, со кал до колена кога дојдоа, народот со презир гледаше. И друг човек од Источна Македонија истото ми го кажа, секаде се познати како оние со кал до колена. Во Скопје и титулата "апаши" ja има бугарската војска...посебно жените стари не сакаат да слушнат за бугарската војска. Ако почнеме со рекла-кажала, многу ќе зборувам, да не говорам дека уште толку верувам дека ќе се јават, ама сепак, ова е Историја, не сакам да пишувам за рекла-кажала. И сите стари пак, со голема почит зборуваат за Германците, за разлика од тоа за Бугарите, а Германците подоцна немаа никаков проблем ниту во затворите кога лежеа, па дури и активно работеа за обнова по војната, а народот сеуште зборува за нив со респект Изменето од Македон - 03.Ноември.2009 во 13:02 |
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
http://books.google.com/books?id=HjSsAAAAIAAJ&pg=PA122&lpg=PA122&dq=Bulgarian+ocupation+of+Macedonia+1941&source=bl&ots=wcCmA0ShMr&sig=E8MHV2MklUuxC6vVT4OjWwhu7-E&hl=mk&ei=Lt_ZSt68CcyG_AaE1cHVDA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&ved=0CBoQ6AEwBQ#v=onepage&q=&f=false Eве и една американска книга токму за тоа, посебно обрни внимание на тоа што му го кажал стариот скопјанец. Многу е интересно. Еве и нешто многу интересно. Интервју со внуката на Гоце Делчев Уште на 16 години се приклучив кон работничкиот младински сојуз. Со нив претходно се консултурав дали да дојдам во Штип, бидејќи се плашев да не ме наречат дека сум прифатила да работам за бугарските фашисти во т.н. ослободени територии. За мене оние кои работеа за окупаторот беа "апаши" и беа дојдени со фашистите да пљачкаат и да се збогатат... Цел живот ќе го паметам началникот на полицијата Борис Жуглов кој ме мачеше. Тој велеше: "Мамката ти македонска*. Ако знае министерот дека има таква роднина, прв ќе се откаже од тебе". * мамката ти македонска била дел од секојдневните речник на службениците со народот, дури и самиот министер за внатрешни работи ги опоменува службениците за тоа, а во истиот извештај се споменува дури и за нетрпеливост на народот и службениците... Изменето од Македон - 03.Ноември.2009 во 13:19 |
||||
да бе
Сениор О’ Дабштајн Регистриран: 10.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 5367 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Од таму стигнав во
Софија кај мојата сестра која веднаш штом пристигнав ми рече дека во
офицерскиот дом се формира 12-та Македонска народноослободителна бригада. Се
запишав во таа бригада, а за ова постои документ кој подоцна го извлеков од
бугарскиот архив каде ме водат дека сум македонски борец. Јас бев борец на
таа бригада на која беше командир Пецо Трајков, а во неа беше и Павел Шатев
- гемиџијата. Бригадата подоцна дојде во Штип кога градот се ослободуваше.
и што сега - внуката на Делчев бега во Софиjа (столица на ОКУПАТОРОТ) и во столицата на окупаторот - во ОФИЦЕРСКИОТ ДОМ - се запишува во 12-та Македонска народноослободителна бригада |
||||
да бе
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
РАЈКОВА - НУРЏИЕВА: Кога сфатив дека нема да го вратат Ченто, а
често си мислев дека ќе тропне на вратата, ама него го немаше, доживував
страшни сцени. Ме викаа Бугарка. Велеа: "Еве ја Бугарката. Прашајте ја
Бугарката". Често се прашував зошто ми го правеа тоа, ама одговорот го
немаше. Затоа напишав цели четири страници оставка. Јас дојдов во Македонија
да бидам корисна. Јас не сум окупатор. Јас ја дадов мојата душа за мојата
земја - Македонија.
мдааа |
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Види убаво, говори за отприлика крајот на 1944 година, кога веќе окупаторот е готов, се повлекува, останаа само Германците во Штип. Во ова време и офицерите веќе знаат дека заврши тоа што почна, па затоа и подоцна некои од нив се придружуваат на комунистите. |
||||
да бе
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
на 6ти септември
|
||||
да бе
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Постојано ме следеа. Тој притисок не успеав да
го издржам. Некаде есента, без пари, без леб, без работа, без облека ме
натераа повторно да размислувам да се вратам во Благоевград. Во исто време,
од Бугарија дојде бугарската репатрициона комисија која си ги бараше своите
граѓани. Но, мојата лична карта ја предадов во бугарската Амбасада во
Белград за да барам дозвола за да ја минам границата и ја немав кај мене.
Тие во Амбасадата си правеа ќефови. Немав никаков одговор. Така гладна и
боса го искористив моментот кога на мојата врата чукна еден млад бугарски
офицер и него го натерав лажно да се претставува како мој вереник за да
можам да заминам кон бугарската граница. Едноставно, го "злоупотребив"
истиот начин со кој успеав да се извлечам од островот Тасос каде претходно
бев интернирана од бугарските фашисти. Тогашните ју-граничари ми велеа дека
бугарските граничари нема да ме пуштат, бидејќи немав документи. Но, јас бев
упорна и сакав да заминам. Им реков дека нема да си го испуштам вереникот за
да се ожени за некоја друга. Тие ме пуштија, но на бугарската границата веќе
ме чекаше полицијата. Оттаму заминав во Софија во централната полиција каде,
за среќа, се реши моето прашање. Ете така се случи моето патешествие во
Македонија.
мдааа - бугарите многу криви |
||||
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Точно е дека можеби комунистите тука ја етикетирале како Бугарка, но тие ги сметале за такви сите национално свесни Македонци што не сакале Југославија. И вели Бугарски фашисти. Со тоа последното се е кажано. |
||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Стреланите во с.Дабница, прилепско |
||||
да бе
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
аjде бе
еве во БГ загинати од фашисти - од 1923-1944 http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8_%D0%B2_%D1%81%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0_1923-1944_%D0%B3 може да прочиташ и за манипулирането на броевете во време на комунизма кога ке jа видам македонската статистика пак ке зборуваме |
||||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
наместо да се страмат од ниваната фашистичка политика денес бистрат политика.Властите послем 6-сеп. 1944 год. ја осудуваат политиката напретходните бугарски власти,ја признаваат нивната политика на поробувачи на Македонскиот народ.
ама овие документи потаму уште не се имате изнаплукано. |
||||
ibobac
Група Регистриран: 27.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 60 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Тоа се грчки Офицерски униформи не италијански! |
||||
Се молам за денот коа со мојот Т-72 ќе прошетам низ Солун
|
||||
Внеси реплика | страница <1 2526272829 98> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |