|
Дали Бог се огрничува само на БИБЛИЈАТА |
Внеси реплика | страница <12345 17> |
Автор | ||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Odi i imaj spokoen i ubav son.
Go zasluzhuvash. |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Библијата вели Боговдахновено, Тетратка вели Бого-човечко вдахновено. Нема потреба од расправа. Читателите на форумов се доволно возрасни за да одлучат кому ќе веруваат, дали на Библијата, или на членот Тетратка.
Со овие изјави тешко дека ќе најдеш истомисленици меѓу православните, ама ете, најде истомисленик и истомислени ставови во Messenger, во неговата вероисповед
Но, имајќи ја предвид твојата православна вера Тетратка, како што веќе реков, сосема е разбирливо твоето повикување кон други небиблиски книги, а истовремено дискредитирање на Библијата нарекувајќи ја книга со грешки. Којзнае, кога и мојата вера би се состоела од работи кои што се спротивни од учењето на Библијата или пак се непознати за истата, можеби и јас би бил искушуван да ја користам истата стратегија со цел да ја оправдам мојата вера надвор од Светото Писмо.
Но да ти кажам дека не си единствениот со овие изјави. Слично постапуваат и муслиманите (кои велат дека дел од Библијата што се совпаѓа си Кyранот е вистина, а другото се само грешки), слично постапува и твојот истимисленик Messenger кој исто така понекогаш се повикува на Библијата и цитира цитати од неа (а она што не му одговара се исто така веројатно грешки, човечки додатоци или сл), слично постапиле и Мормоните, слично постапиле и Гностците и Ебионитите и Маркион и прахристијаните (на чело со Габриеле) итн. Сите овие верувале во селективна боговдахновеност на Светото Писмо, тврдејќи дека дел од него е Божји збор, а дел (кој повеќе, кој помалку) се човечки зборови, додатоци, измени т.е. грешки па затоа потоа доаѓале со сопствени новокомпонирани "откровенија" за да ни кажат што всушност Бог вели...
|
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
repetitor
Нов член Регистриран: 01.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 31 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ДОБРО ПРАШАЊЕ! А јас би се надоврзал со друго прашање "КАДЕ ВО БИБЛИЈАТА Е СПОМНАТО ДЕКА НЕ ТРЕБА ДА СЕ ПИШУВААТ КНИГИ КОИ ЌЕ ЈА ТОЛКУВААТ БИБЛИЈАТА ИЛИ ЌЕ СЕ ЗАНИВАВААТ СО НЕЈЗИНИТЕ ТЕМИ ???" Прво што ми доаѓа на ум се зборовите Христови кога ги прака Апостолите да проповедаат и да крштеваат. Која е смислата на проповедта ако се ограничи само во периодот на апостолите? Што со поколенијата? Зарем за нив нема луѓе што ке ги учат и ке ги крштеваат во името на Отецот и Синот и Светиот Дух?! Има!А за мнозина во минатите векови како и за мнозина во денешницата кои своето ЕГО,СВОЕВОЛИЕ И КОНФОР го кријат и добро маскираат со поимот СОВРЕМЕНОСТ ,тогаш велат дека БЕЗВРЕМЕНОСТА НА ПРАВОСЛАВИЕТО ЗА НИВ Е НЕСОВРЕМЕНОСТ! И затоа некои членови на форумов налик на безброј секти си земаат за слобода да ги отфрлат толкувањата и учењата на Богословите кои од Бога се вдахновени и кои се временски после апостолите.Напомнувам кога викам Богослови не мислам строго на оние кои имаат диплома, туку ќе спомнам еден дел од нив :СВЕТИТЕЛИТЕ! (кои не се безгрешни затоа што безгрешноста не е предуслов за светост, а само Еден е безгрешен!) Но отфрлањето и негирањето на гореспоменатите Богослови кои се после апостолите и отфрлањето на нивните дела( пр. книгите) е е продукт на ОДСУСТВОТО НА ЉУБОВ!А нормално е одсуството кога на луѓето им се поважни други работи. И кога поважно е ЕГОТО и КОНФОРОТ или станува збор за БОЛЕСТ -ПСИХИЧКА ПОРЕМЕТЕНОСТ ,е тогаш се јавуваат негирањата и расколите и тогаш ПОЧНУВА ТОЛКУВАЊЕТО НА БИБЛИЈАТА ПО СВОЈ ЌЕФ или во сободен превод НА КОЈ КАКО МУ ОДГОВАРА ! Библијата или на пример еден нејзин дел Откровението се состои од таков стил и речник кој ако се земе да се толкува како што ке ви текне ( а не по ука од Боговдахновените луѓе) најлесно се пага во ерес. И со секое своеволно и своегодно толкување на Библијата наликувате на луѓе што сакаат едно буре вода да го сместат во една чаша и нормално дека водата ке се прелее од чашата. Но има луѓе како апостолите и до денес кои ни ја толкуваат ПРЕМУДРОСТА БОЖЈА и ни ја доближуваат заради наше спасение. Сите вие(оние) кои се потпираат САМО на своите МУДРИ ГЛАВИ жално изгледате кога ве гледа човек како ви се прелеваат чашите! И сурово звучи но реално е дека наликувате на оние кои се именуваат зо зборот СЕКТА! Затоа вистинското учење за Бог НЕ се огрничува само на БИБЛИЈАТА !!! А сите кои го тврдат спротивното неколку реда погоре напишав на кого личат! п.с. Жално но вистинито ! Изменето од repetitor - 03.Ноември.2009 во 20:40 |
||||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Добро бе Евангелос - значи уште еднаш го потврдуваш твојот фанатички пристап - тука се е добро образложено и напишано...
Нема многу страници (само 3)... Секој може да прочита и сам нека извлече заклучок за темата ... (и фанатизмот) Изменето од Tetratka - 03.Ноември.2009 во 20:58 |
||||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ponekogash navistina nudish besceneti "argumenti". Ova ti e eden od tvoite biseri: "Jas vi ja nudam Biblijskata Bogovdahovena Vistina, a tamu nekoj si Tetratka negovo interpretiranje, dodeka za Messenger da ne zboruvam, toj si ima nekoja negova veroispoved. Komu sega kje veruvate? Na Biblijata (Mene) ili na nekoj Tetratka ili Messenger?" |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ова од ЕвАнгелос интересно е - КАКО САМО ТОЈ ДА Е ЕДИНСТВЕН (БОГОВДАХНОВЕН) ТОЛКУВАЧ - ПОТПАРОЛ НА БИБЛИЈАТА... и Неговиот збор за “ЗБОРОТ“ е единствен авторитет - затоа што тој историјата на првите векови ја гледа преку призмата на 16 век ...
п.с. Значи го лоциравме проблемот... |
||||
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
И мене кога размислувам на оваа тема прво што ми доаѓа на ум се зборовите Христови кога ги праќа апостолите да проповедаат и крштеваат велејќи им:
"Така одејќи, направете ги сите народи Мои ученици, крштавајќи ги во името на Таткото и Синот и Светиот Дух! Учејќи ги да пазат сè што Јас Сум ви заповедал!"
(Исус Христос, ев. Матеј 28:19) Како што гледаме од овие Христови зборови и од оваа Христова заповед, Христос им остава аманет на апостолите не да прават ученици на Василиј, ниту на Палама, ниту на Григориј или на некој друг "свет отец", туку вели "Мои ученици".
Понатаму Исус не вели учете ги да пазат се што Клемент ќе ви заповеда, или пак се што Теодора ќе ви заповеда , туку вели учете ги да пазат се што ЈАС СУМ ви заповедал.
Христовите (изворни, библиски) христијани не ги отфрлаат учењета на ткн. "богослови" (претпоставувам тука мислиш на Јустин, Ориген, Тертулијан, Клемент Александриски/Римски итн.), туку само не ги признаваат нивните дела како боговдахновени т.е. реално ја согледуваат нивната човечка инспирираност и не замижуваат пред нивните слабости, недостатоци, грешки во учењата и сл.
Не е точно дека библиските христијани ја читаат само Библијата и ништо друго. Покрај секуларната литература, тие читаат еден куп христијански книги, но разликата е во тоа што тие не ги читаат овие книги како боговдахновени, туку како човечки книги и истите не ги поставуваат како база за некои нововерски учења (како што е случајот со православните и католиците), туку истите ги читаат преку призмата на Божјиот Збор (Библијата) и доколку наидат на некоја небиблиска доктрина, таа јасно ја забележуваат и дискредитираат од останатата содржина.
Делата на ткн. "отци" се навистина корисни за читање, но чесно е да се признае дека истите содржат доста човечки примеси кои се плод на позадината на писателот. Така на пример во пишувањата на Клемент Александриски, Ориген, Јустин итн. преовладува влијанието на нивната прва љубов - грчката филозофија, додека пак кај антиохиските отци (Златоуст, Еразмо) преовладува јудеистичката или пак кај римските отци (Августин, Тертулијан) преовладува римската позадина. Затоа е неопходно нивните дела да се читаат преку призмата на Светото Писмо, за да се заштити читателот од влијанието на нивните позадини и човечки мудрости, а да се нахрани од она што добро напишано а сепак во согласност со Библијата.
Доколку сметате дека и нивните дела биле боговдахновени, тогаш како може тие да имаат спротивни учења? Како е можно Бог преку едниот да проповедал едно учење, а преку друиот сосема спротивно учење од првиот?
Малку разум е потребно за да се заклучи дека тие учења не се и не можат да бидат Боговдахновени.
Но кога ти и сите останати православни тврдите дека и делата на ткн. "свети отци" се боговдахновени, тогаш кажете ми, како е можно Бог преку едниот да проповедал едно учење, а преку другиот сосема спротивно учење од првиот?
Малку разум е потребно за да се заклучи дека нивните дела не се и не можат да бидат Боговдахновени.
|
||||
|
||||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
А како може тогаш ДА НЕ ПИШУВААТ СИТЕ ДВАНАЕСЕТ АПОСТОЛИ за Христос? ЗАШТО КОГА СИТЕ ТИЕ СЕ ДЕЛ ОД ЕДНО БОГОВДАХНОВЕНО УЧЕЊЕ - ПИШУВАТ САМО ДВАЈЦА ЗА ХРИСТОС? Која е потребата ХРИСТОС ДА ИЗБРАЛ ЗА НЕГО ДА ПИШУВААТ ДВАЈЦА ШТО НИКОГАШ ВО ЖИВОТОТ НЕ ГО ВИДЕЛЕ (ХРИСТОС) - ТОА СЕ МАРКО И ЛУКА!!! Значи тука имаме пак ФАНАТИЗАМ.... п.с. чекаме одговор за погорните коментари! |
||||
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Исус никаде не заповедал дека сите 12 апостоли мораат да пишуваат. А зошто Исус одбрал да пишуваат баш тие што пишувале, се надевам дека еден ден ќе имаш можност да го прашаш Него лично. |
||||
|
||||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Се надевам дека двајцата ќе го прашаме... Амин!!! п.с. но тоа не е одговор... |
||||
|
||||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Tetratka - Одлично образложено и објаснето, брат ми! Интересно како „изворните“ повторно немаат коментар на повеќето од твоите прашања, во случајов. Јас само би се надоврзала на еден интересен податок кој и порано беше споменат. Би сакала, ако може, некој од „изворните“ да ми одговори: ЗОШТО СЛУЧКАТА СО ЖЕНАТА КОЈА БИЛА ФАТЕНА ВО ПРЕЉУБА ЈА НЕМАЛО ВО БИБЛИЈАТА ДУРИ ОКОЛУ ДЕСЕТ ВЕКА??? Интересно прашање за размислување, зарем не?
Хмм, како само интересно си селектираш тебе што ти одговара. Во овој контекст (иако навидум офф топик) би те прашала, зошто ако постојат историско-културолошки разлики меѓу нашиот и Христовиот период, ти не прифаќаше кога ние ти објаснувавме една таква разлика, конктретно, за тоа што Господ и’ се обраќа на Својата Мајка со „жено“? Зарем мислиш дека само за цитирањето постојат тие разлики, а за обраќањето не?
Светите Отци не заповедаат сами од себе, како што тоа не го прави и св. Ап Павле. Или мислиш дека ап Павле нешто се збунил, па и покрај тоа што Господ вели да се пази само Тој тоа што го заповедал, овој се дрзнал да наредува и дава заповеди? Филемон 1:8 Затоа, иако имам во Христос голема слобода да ти заповедам што треба да правиш, 2 Солунјаните: 3:6 Ви заповедам, браќа, исто така во името на нашиот Господ Исус Христос, да се двоите од секој брат кој живее неуредно, а не според преданието што го добивте од нас! 1 Коринтјаните 7:17 Само секој нека постапува така како што му определил Бог, како го повикал Господ. Така заповедам по сите цркви. 1 Тимотеј: 6:13 Ти заповедам пред Бога, Кој се оживотворува, и пред Христос Исус… И за крај:
Ај за преводот, нема да коментирам, се гледа дека е динамичен, ама да те потсетам дека овој цитат веќе еднаш е разјаснет.
Aj прочитај си одново - пповторувањето е мајка на знаењето Изменето од Maran Ata - 04.Ноември.2009 во 04:44 |
||||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Кога веќе ме клеветиш, повели цитирај ме, што конкретно не сум прифаќал? Каква разлика?
Јас никогаш не сум пишувал на форумов околу културо-историската разликата на зборот "жено" во Христово и сегашно време. Јас само сум пишувал околу тоа дека Исус не и се обраќал на блажената Марија со "мајко", туку со "жено". Бујрум доказ:
Ајде сега ти биди доследна на она што го тврдиш и повели цитирај ме каде тоа "јас не сум го прифаќал" наводното ваше историско-културолошко објаснување околу зборот "жено"
Павле имал откровение од Христос и затоа Тој заповедал во името на Исус Христос, и затоа дел од писма влегле во канонот на новиот завет.
Додека пак ткн "свети отци" немале такво Боговдахновено откровение и затоа нивните дела не влегле во канонот на светото писмо. Впрочем многу од нивните дела и учења биле контрадикторни едни со други, што е уште еден ДОКАЗ дека тие не се, ниту можат да бидат Боговдахновени.
|
||||
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Тоа е сосема легитимен одговор на твоето прашање. Тоа што тебе не ти се допаѓа одговорот, тоа е друга работа И на атеистите и муслиманите не им се допаѓаат нашите одговори, но тоа не значи дека ги немаме така?
|
||||
|
||||
Tetratka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
EvAngelos, Немајќи аргументи за оваа тема - целосно го дефокусира разговорот - тоа е карактерно за тебе - нема да се инаетам со тебе - ОСТАНАА МНОГУ НЕОДГОВОРЕНИ ПРАШАЊА ... а на нив не се одговара така (како тебе)
“А зошто Исус одбрал да пишуваат баш тие што пишувале, се надевам дека еден ден ќе имаш можност да го прашаш Него лично.“ ... да ја избегнува реалностаи да живееш во некој си твој филм... Тоа не е одговор... твоето его не ти дава да ја согледаш вистината и да потклекнеш на реалноста... Ама за тоа ТРЕБА ВЕРА... а не фанатичка БИБЛИЈА!!! Верата е лична работа - ти си дел од светот - твојот став не значи дека е и мој - и затоа не сакам да не труеш тука на форум со ТВОЈОТ ФАНАТИЗАМ!!!! П.С. оставиги муслиманите и атеистите... гледаш дека тие се разумни луѓе и не спорат, не се тврдоглави ..., не тераат инает..., и не рушар ѕид со глава... Изменето од Tetratka - 04.Ноември.2009 во 17:55 |
||||
|
||||
Внеси реплика | страница <12345 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |