IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - MENUVANJE NA FORUMOT
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

MENUVANJE NA FORUMOT

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
Марио Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 136
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Марио Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 11:10
Originally posted by lazoroski lazoroski напиша:

1. Mario ! Ne me sfajkaj pogresno ama druze ne mora da mi objasnuvas za idninata na komunikacijata i digitalnata tehnika kako jas od pestera da sum izlegol. Vprocem, ako sega studiras elektro znaci deka koga jas sum se zanimaval so kompjuterska tehnika, programiranje i elektronika ti ne si bil ni roden.

Epa ako nemora da ti objasnuvam za digital togas si znaes sto e idninata ne?

Druga stvar, sto po gjavolite ima veze deka ti si se rodil pred mene 15 godini i si rabotel programiranje i elektronika koga i jas iastoto go pravam sea vo ovaa era i ti zboram teorija na digitalni i analogni signali sto sum ja naucil denes? Ima veze koga sum ja naucil? Ima nekakva razlika od pred 15 godini i denes? Nema, osven toa sto analogot stanuva ultra old timer i e fetish za vas postarite. Dobro da, imas pogolemo iskustvo na pole na vinili. Jas u zivotu iam 2 pati pusteno vinil da bidam iskren. Jas ti kazuvam od teoretski aspekt deka vinilot kje se jebe so tek na vreme. E sea ako ti si profi i imas iskustvo tebe nema da ti se jebe.

Neam namera povekje da se objasnuvam. T.e. ne ni pocnav da objasnuvam. Zasto objasnuvanjeto bi trebalo da trae 1-2 saati za da na kraj sfatime deka sme na priblizno isto.
Vie postarite uzivajte si vo analognite raboti dodeka mozete :)(sea koga vo MK kje ima samo digitalna televizija neznam sto kje praite , aj kje gleate МТВ samo ) nie kje gi podobruvame digitalnite ako mozeme i kje ideme napred. Ja sfakjam vashata pasija za analogni raboti poso i jas iam pasija kon drugi old timerski raboti.

Ajde Pozdrav
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Марио Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 11:14
Originally posted by lazoroski lazoroski напиша:

Toa sto go opisav toa e mojot audio sistem sto sum go kreiral niz godinite, znaci ne zboram na pamet posto so ova se bavam povekje od kolku sto netalentiran student studira elektro taka da znam sto zboruvam...

Site sme nie netalentirani, ama znaeme povekje od onie sto ne se na elektro. Barem teoretski. A ti po se izglea si najtalentirniot ovde, taka da, jes analog rulz FFS!
Кон врв
lazoroski Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 05.Март.2008
Локација: Macedonia
Поени: 45
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lazoroski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 11:44
Originally posted by ivotoyota ivotoyota напиша:

Брееееееееј до каде отидовте. Не знам што воопшто дискутирате за дигитално, аналогно... Се е исто луѓе, не знам зошто воопшто се разговара на оваа тема. И не знам зошто такви коментари од типот дека дигиталната ера не уништила или не знам што. 50 години во минатото, никој не гледал на аналогното со таков слад како што некои гледаат денес. Едноставно, има луѓе и луѓе. Тоа е како со олд тајмер автомобилите. Во се заостануваат позади денешните, но некои ги преферираат и плаќаат баснословни суми за нив. Чувството било подруго. Ппппффффффффф дрн дрн Милојче. Но, јас го почитувам тоа. Го почитувам тоа и што некои гледаат филм на HD само заради ефектите, иако тој нема некоја си вредност... И да, се сложувам дека зад секоја добра музика стои авторот, а не тоа дали е MP3, дали се слуша од CD, Vinyl па и од лента. Дајте да не бидеме перверзни.

И вие постарите, помудрите, престанете да ни кажувате на нас децата како тоа не јаде денешниов свет. Убаво ни е, не ни кварете сега, не сме ние криви што сме се родиле во поново време, на грдата, невистинска, искривена и каква се не лоша дигитална технологија Факт е, деца сме на google, youtube, facebook, игрици, мигрици...

Дајте да си правиме фин муабет за фотографија, за апаратчиња

Сите сме деца на истата технологија иако сме малку постари...јас бев претплатник број 15 на Macedonia Online во 1996/7 (ако не се лажам) и дури и мене ми е чудно дека користам интернет скоро 15 години од времето на Netscape Navigator   

За игрици и да не зборувам колку ноќи непропасни сум минал градејќи rollercoaster/и и пирамиди (кој се сеќава на Pharaon i Ceasar III ?)   

Тоа што сме малку постари само ни дава можност полесно да направиме паралела и да ги видиме тенденциите за кои зборува Тегла и момците од Wired магазин...

ЗНАЧИ немам ништо против помладите (no hard feelings please ) , всушност ништо против дигиталната технологија но не можам а да не приметам дека истата носи со себе и еден грст негативни тенденции кои директно удираат против многу цивилизациски вредности.

Тоа ми смета !

П.С
Таман го напишав ова со искрено извинување за да не ме сфатат погрешно помладиве , гледам Марио узбувнал на мојот пост

Марио, многу лошо ме парафразираш и влечеш генерални заклучоци. Овде со години на форумов се зборува за аналогна вс дигитална фотографија и јас на тоа само додадов направив паралела со аудио системите, што според мене држи вода. Не зборувам за телевизија, за телефони, за шпорети и фрижидери ... не зборувам за автомобили олд тајмери затоа што и таа аналогија не ти држи.

Зборувам за аудио системи и си стојам на моето. Не од инает, туку од илјадници часови искуство, личен впечаток а богами и еден куп прочитани материјали од твојата област (пред се електро акустика) .... ако сакаш да се расправаш на научно ниво за дилемата аналог вс дигитал во однос на квалитет на звук, пиши му на John Atkinson од Sterophile кој што е еден од најдобрите sound инжењери во светот (и го мисли исто што и јас), па објасни му ги твоите научни аргументи нему.

Поздрав !
http://www.flickr.com/photos/23131621@N07/
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 12:06
Originally posted by Марио Марио напиша:

Vie postarite uzivajte si vo analognite raboti dodeka mozete :)(sea koga vo MK kje ima samo digitalna televizija neznam sto kje praite , aj kje gleate МТВ samo ) nie kje gi podobruvame digitalnite ako mozeme i kje ideme napred. Ja sfakjam vashata pasija za analogni raboti poso i jas iam pasija kon drugi old timerski raboti.

Ajde Pozdrav

se e super, samo ne mesaj babi i zabi...намигнување nikoj ne zborese za analogna vs. digitalna televizija, toa e sosema drug univerzum i seljacki e povikuvanje na toj argument. i ne se raboti za nie i vie, site ke go imame istiot izbor. samo nekoi od nas ne imaat cuvstvo za estetika i sushtina, a nekoi ke se voodusevuvaat na forma.
Кон врв
Vojkan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Мај.2007
Поени: 387
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vojkan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 12:28
Или муабетов станува досаден (зашто очигледно е промашена суштината на муабетот) или јас сум неверојатно плитка личност, па не можам да се најдам во целава ситуација. Искрено, мислам дека да е второто.
Едни зборуваат за аналог вс. дигитал, други за форма вс. суштина, трети за квалитет вс. квантитет.
Мојот мал мозок (во натприродно голема глава) не може ова да го издржи и почнува да си прави теми за муабет кои би сакал да сподели со вас.

Еве, може да зборуваме со какво перо пишувал Шекспир (или на каква хартија) или со каква четка сликал Да Винчи. Или на какво платно сликал Пикасо. Колку тие работи влијаеле на нивната работа. Дали длетото на Микеланџело било добро или не кога го тесал Давид. Или од каков материјал било самото. Дали можело да издржи многу силни удари со чеканот или само нежни ударчиња. Еве, дали историјата ќе беше поинаква ако Исус имал облека од друг материјал. Или ако бил алергичен на маслинки (или вино). Мислите дека тие работи се важни? Или не? Ќе ја насликал „Тајната вечера“ Да Винчи ако имал понеквалитетни четки? Или ќе кенкал дека влакната од тој коњ не ги бива и ќе чекал да направат вид кој ќе има подебели влакна кои повеќе впиваат боја? На пример некој ќе се викал КОЊ2.0.

Или пак јас ја промашувам темата?
Можеби ја промашувам зашто ја нема или ги има премногу?

Ај поздрав. Ми се јаде.
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
Кон врв
lazoroski Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 05.Март.2008
Поени: 45
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lazoroski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 12:49
Originally posted by Vojkan Vojkan напиша:

Или муабетов станува досаден (зашто очигледно е промашена суштината на муабетот) или јас сум неверојатно плитка личност, па не можам да се најдам во целава ситуација. Искрено, мислам дека да е второто.
Едни зборуваат за аналог вс. дигитал, други за форма вс. суштина, трети за квалитет вс. квантитет.
Мојот мал мозок (во натприродно голема глава) не може ова да го издржи и почнува да си прави теми за муабет кои би сакал да сподели со вас.

Еве, може да зборуваме со какво перо пишувал Шекспир (или на каква хартија) или со каква четка сликал Да Винчи. Или на какво платно сликал Пикасо. Колку тие работи влијаеле на нивната работа. Дали длетото на Микеланџело било добро или не кога го тесал Давид. Или од каков материјал било самото. Дали можело да издржи многу силни удари со чеканот или само нежни ударчиња. Еве, дали историјата ќе беше поинаква ако Исус имал облека од друг материјал. Или ако бил алергичен на маслинки (или вино). Мислите дека тие работи се важни? Или не? Ќе ја насликал „Тајната вечера“ Да Винчи ако имал понеквалитетни четки? Или ќе кенкал дека влакната од тој коњ не ги бива и ќе чекал да направат вид кој ќе има подебели влакна кои повеќе впиваат боја? На пример некој ќе се викал КОЊ2.0.

Или пак јас ја промашувам темата?
Можеби ја промашувам зашто ја нема или ги има премногу?

Ај поздрав. Ми се јаде.

Благ наклон за поента на место

Не знам ни јас, можда нема тема можда ги има премногу, можда има само фрустрации од сите страни
http://www.flickr.com/photos/23131621@N07/
Кон врв
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 13:57
Mario i jas preferiram digitalni mediume, razbira se toa odi so mladosta (fala na komplimentite).
http://www.youtube.com Chesma Sharena
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 17:25
Cinam deka celava "raspravija" proizleguva od postulatot deka na "analognite tipovi" se gleda kako na anahronizam.

Ova e vistina isto kolku sto  bi bilo tvrdenjeto deka onie koi preferiraat analog gi smetaat za "digitalizirani ckrapala" onie koi koristat digitalen medium za tvorenje... sto ce rece, ne e ni priblizno taka!

Problemot e sto internet muabetive imaat tendencija da izlezat od kontrola.

Zoran, ednostavno e da se razbere, i mislam deka site go razbiraat, fun faktorot vo slikanjeto analog.
Fakt e deka filmot ima specificna paleta na boi, zrno i sto ti uste ne i sosema e razbirlivo nekoj toa da go preferira, onaka kako sto se jasni i prednostite na digitalnata tehnologija (zboruvam za fotografijata sekako).

Ludje, se e toa prasanje na preferenci, pa duri i fun faktorot!

Delata tesko deka se ograniceni od nacinot na koj se sozdavani. Toa ima dava samo nekoja specifika, malku poinakov izraz mozebi, koj za nekogo moze da bide del od generalniot stil vo koj tvori, ili pak da bide rezervirano samo za odredeni dela.

Nikoj ne ja spori vrednosta na delata na Sekspir, bez ogled so kakvo pero pisuval (normalno).
Dali ce imale pomala vrednost ako mu bile storirani vo HD-to na nekoj laptop?

Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 17:56
Tehnologijata sekogash se menuva, ama chovekovata kjud nikako...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Марио Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 18:51
Originally posted by branko_k branko_k напиша:

se e super, samo ne mesaj babi i zabi...намигнување nikoj ne zborese za analogna vs. digitalna televizija, toa e sosema drug univerzum i seljacki e povikuvanje na toj argument. i ne se raboti za nie i vie, site ke go imame istiot izbor. samo nekoi od nas ne imaat cuvstvo za estetika i sushtina, a nekoi ke se voodusevuvaat na forma.

Vrati se na start i procitaj sto napisaa tegla i mdeni. Kazaa deka digitalnata tehnologija e tapa. Zatoa jas se pobuniv. i, DA debatiram za sekakva Analogni i Digitalni mediumi. Nisto tuka ne e seljacki. jas samo si kazav opsto sto mislam. Zatoa i ne ni pocnav da debatiram, zaso analog vs digital ide do beskraj. Vo sekoi mediumi. Zatoa izbegnav komentari. Temava ne e za Fotografija voopsto!

Изменето од Марио - 31.Октомври.2009 во 18:52
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Марио Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 19:03
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Deni i jas velam deka digitalnata tehnologija e !@#$%^&*(() pa nikoj ne me prasuva

Eve za ova zborev. Digitalna tehnologija = digitalizacija na signali. Pisav deka ne se soglasuvam so ova. Pisav teoretski kako stojat signalite. Ok, da se razlikuva gramofon ima drug zvuk od cd. Se e toa navika se e toa pravo na izbor.
Ali da zborime deka se sto e analogno e bolje i digitalnata tehnologija e sranje toa ne se sl*gam.

FAKT e deka analogni signali se prenesuvaat potesko i FAKT e deka sekoj analogen signal e podlozen na povekje greski i FAKT e deka tie greski mnogu lesno se ispravaat kaj digitalnite signali!

Kako i sekoja debata na kraj kje sfatime deka site sme bile u pravo ! Ako na nekoj mu zvuci bolje gramofon ili saka povekje analogen aparat, toa e negovo pravo.

Salut momci.

Изменето од Марио - 31.Октомври.2009 во 19:04
Кон врв
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 19:34
Analog vs. Digital :)))))

Najbolji ste
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2009 во 21:25
*****"И БЛЕНДА ДО КРАЈ И ДУША У РАЈ"*****

газење%20од%20смеење газење%20од%20смеење газење%20од%20смеење газење%20од%20смеење газење%20од%20смеење газење%20од%20смеење газење%20од%20смеење газење%20од%20смеење газење%20од%20смеење
газење%20од%20смеење

Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2009 во 02:41
Originally posted by Марио Марио напиша:

Originally posted by branko_k branko_k напиша:

Vrati se na start i procitaj sto napisaa tegla i mdeni. Kazaa deka digitalnata tehnologija e tapa. Zatoa jas se pobuniv. i, DA debatiram za sekakva Analogni i Digitalni mediumi. Nisto tuka ne e seljacki. jas samo si kazav opsto sto mislam. Zatoa i ne ni pocnav da debatiram, zaso analog vs digital ide do beskraj. Vo sekoi mediumi. Zatoa izbegnav komentari. Temava ne e za Fotografija voopsto!

vadenje od kontekst, slobodno parafraziranje i zamena na tezi - za toa milsev koga rekov "seljacki", nisto licno se razbira... ne se znaeme do tolku za da te okarakteriziram kako i da e.

poentata mi e, deka kontratezite bea glavno za audio tehnologijata. digitalnata televizija e sosema droga sfera i sosema druga prikazna koja ne moze da se upotrebi kako argument koga se zboruva za audio... inaku okolu analogniot audio signal (ili kako i da se vika) znam (kolku sto sum slusal od poiskusni lugje koga sum sedel na montaza na zvuk) deka seushte e nenadminat vo odnos na kvalitet... e sega, ottuka natamu ti mozes da go tolkuvas ova kako sakas, no treba da znaes deka informaciite koi gi dobivame nikogas ne ni vredat sirovi ako ne gi vrzeme vo posirok kontekst na upotreblivost. mislam na: informaciite vo vid na tehnicki specifikacii koi moze poedinecot da gi znae ne se nisto osven neupotrebliva informacija od koja moze da izvede pogresen zaklucok dokolku ne gi sogleda site aspekti... na primer: digitalnoto e bolji zatoa sto.%*&, ili analognoto e pokul zatoa sto. (&(*&09/...

mene licno, digitalnoto mi e nezamenlivo vo odnos na mojata rabota... duri  i licno preferiram digital i koga slikam za mene, neprofesionalno... no odvreme navreme znam da ispukam po nekoj bw ili slajd film i da se voodusevam na rezultatite dobieni direktno od aparat. btw, koga pravev selekcija za DMF, na kraj se resiv za 3 fotografii koi bea napraveni analogno. taa selekcija ne ja napraviv namerno da bide analogna, ednostavno estetikata na tie fotografii mi odgovarase za taa manifestacija i na kraj ostana toa sto ostana...

...ili sto bi rekol Zoki, ovde moze da se upotrebi univerzalnata makedonska recenica koja odgovara na sekoj mozen muabet: se si ima svoe плазење

kakvo tupenje, ne mi se veruva...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.