|
ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ..... |
Внеси реплика | страница <1234 9> |
Автор | ||||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
На компјутерџиите им треба витамин А...
Гледајќи во компјутерскиот екран очите секогаш реагираат на светлите и темните точки...... Очите трошат повеќе фотосензитивен пигмент кој е потребен за видот. А за него треба А витамин.Кога работиме на компјутер, нашите очи секогаш реагираат на светли и темни точки кои се појавуваат на екранот ако се тие визуелни сигнали силни, очите трошат повеќе родопсин, фотосензитивен пигмент кој е потребен за видот. Витаминот А игра важна улога во производството родоспин. Луѓето кои би требало да го смалат внесот на маснотии и холестерол можат да јадат храна во која има застапено повеќе бета-каротен, работи кои со помош на сончевата светлина се пертвараат во витамин А. Бета-каротенот е застапен во жолт, портокалов, црвен и зелен зеленчук и во овошје како што се праските, сушените сливи, диња, лубеница и манго........... Изменето од bijonse1 - 29.Октомври.2009 во 18:11 |
||||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јас редовно купувам квалитетен смрзнат помфрит но не од тој тенкиот туку четвртаст големина на прст. Доста пати сум гледала емисии како го преработуваат и зошто е убав и со крцкава цврста текстура.
Еве домашен рецепт
Откако ќе се исечка во долгнавеста форма се вари некое време едно 15 мин и внимателно на рамни подлоги се вади и се става во фрижидер убаво да се олади и стегне. Постапката може да се повтори.
Пред пржење така оладен и цврст може (не мора) да се помине во глазура од брашно, растително масло и зачини (сол) и убаво да се ицеди и пржи во длабок сад со зовриено масло или фритеза . Може и да се пече во рерна, убав е и така.
Така и фабрички се продава во супермаркетите.
Правило е за повеќето смрзнати производи да се печат или пржат директно без претходно одмрзнување.
|
||||
Beauty fades, dumb is forever
|
||||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Znaes deka przen pomfrit, pa spakuvan smrznat, pa uste od KAM, e vrv na losa hrana. Poln so hemija, aditivi, i slicno sto e krajno nezdravo. Kompir obozavam da gotvam, no taze, i pecen cist ili so kaskaval stopen vrz nego, i salata. Voopsto izbegnuvam smrznata hrana kolku sto mozam povekje...mozebi ednas vo dva meseca kje si kupam smrznati morski plodovi oti mi se slabost, ama smrznato ili konzervirano izbegnuvam. Изменето од Kali - 30.Октомври.2009 во 10:54 |
||||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ok sve e toa glen i kali sho pishavte.......
ama mene pomfritot mi treba minimalno samo za garnir.... znachi 4 parchinja za cinija drugoto e morkov grashak pchenka..... i ne mi se isplakja cela prirodna procedura vremenski mislam... |
||||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Пастата за заби го намалува апетитот
пастата за заби може да помогне да се намалат вишокот колограми. Кога ќе почуствувате глад, а сметате дека сеуште не вие време за јадење измијте ги забите и така ќе го ‘излажете’ стомакот.Ако тоа не ви помогне и сепак почнете да јадете храната нема да ви биде вкусна по миењето на забите па апетитот ќе ви се намали.Како најефикасни ги посочуваат пастите со вкус на еукалиптус и ментол.Уште еден совет е тоа да јадете слушајќи класична музика, која во просек го успорува темпото на џвакање и го продолжува оброкот за 15 мининути......... |
||||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Со цимет против желба за благоСите кои премногу конзумираат благо а сакаат тоа да го променат.... Кога во текот на денот многу ви се пријаде благо направете си тост и врз него истурете цимет. малите количини на цимет можат да го регулираат нивото на инсулин кој е главниот виновник за чуството на глад. четвртина лажица цимет може да го смали нивото на шеќер во крвта, како и холестеролот........ |
||||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Околу 5 кг. здрави, добро созреани јаболка, се мијат и се сечат на четвртинки. Со помош на соковник се цеди јаболковиот сок, и заедно со дел од истисканите јаболка се ставаат во тегла. Може да додадете малку сув квасец или леб и оставете да отстои на топло место најмалку 4 недели, додека течноста не премине во алкохол. Тогаш ферментацијата е завршена. Ширата се става во плиток и поширок сад. Садот треба да биде најмногу 3/4 наполнет. Може да додадете и стар јаболков оцет, за да ја забрзате ферментацијата. Потоа покријте го садот со ленена крпа, за воздухот да има допир со течноста. Најидеална температура е од 26 до 28 целзиусови степени, а потребни се 2 до 3 месеци за да се направи оцет. Тогаш може да го процедите и да го префрлите оцетот во стаклени шишиња. Не вознемирувајте се ако во течноста забележите матен густ талог, тоа е таканаречена оцетна габа. По можност не исфрлајте ја, таа се состои од оцетни бактерии и може да послужи како основа за да ги направите следните количества од оцетна течност........... |
||||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Научниците тврдат дека инсектите како
додаток во исхраната би бил добар за нас, но исто така и за околината.
За неколку години ќе можат да се најдат киосци со пржени мравки.
Хранењето со инсекти би значело нутристички збогатена исхрана и би помогнало во уништувањето на штетниците. Некои инсекти во пржен облик имаат повеќе протеини месо или риба во сиров облик, додека други се богати со незаситени масти, витамини и минерали. Стручњаците веруваат дека еден ден инсектите ќе ја заменат брзата храна. Иако тоа во западниот свет е непознато и невообичаено, во 113 земји во светот луѓето јадат разни видови на инсекти. Во Тајван пржените скакулци и гасеници се деликатес. Во многу делови од Азија на пазарот се продаваат пржени инсекти сервирани како брза храна............. |
||||
Evenstar
Сениор Вечен оптимист Регистриран: 09.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 3388 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Јас се давам во цимет... секој ден го ставам во кафето, или пак го јадам со мед... ама не ми ја намалува желбата за благо ај ќе ја зголемам количината... |
||||
It is our choices who show what we truly are, far more than our abilities.
|
||||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Како да проверите дали јајцето е варено или не........Не
можете да се сетите дали некое јајце е варено или не ? Сите знаеме дека
ако завртите јајце веднаш ќе препознаете дали јајцето е варено или не,
односно ако тоа се врти без проблем тогаш е варено, ако не се врти,
тогаш не е варено. „Што е постаро, јајцето или кокошката“ |
||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
И една морбидна информација за оние кои јадат месо: во Кина ги собираат мртвите кокошки, ги третираат со хемикалии за да им се подобри вкусот и потоа пакувани ги продаваат на европскиот пазар [:-&] Изменето од Majkl - 04.Ноември.2009 во 20:38 |
||||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Умерениот алкохол го продолжува животот
|
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Во англиските рецепти како meрна единцица се користи cup.
Колку е еден cup односно поголем филџан, знам дека не е исто како кај нас? |
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
Evenstar
Сениор Вечен оптимист Регистриран: 09.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 3388 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Па генерално е исто како кај нас Мариа...
во повеќето рецепти што ги прави мајка ми и што ги запишала, намирниците се мерат во шолји, па веројатно тоа му доаѓа исто... тие велат cup, ние шолја, а во шолја обично пиеме млеко, чај, кафе... и шолјите секогаш имаат различна големина, нема некој стандард, што значи веројатно ќе мораш тие англиски рецепти да ги прилагодиш на нашиве филџани, шолји или како и да е.... |
||||
It is our choices who show what we truly are, far more than our abilities.
|
||||
Внеси реплика | страница <1234 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |