|
Агресивен влез на турбофолкот во Македонија |
Внеси реплика | страница <12345 7> |
Автор | |||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ги испраја мозоците во србија па сега и кај нас ке перат.по боки се е можно
|
|||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Турбо-фолкот зема толкави размери зошто има публика за тоа и тоа милионска. На луѓето им се свиѓа шундот, кичот, лажниот сјај.
Сега ќе се фолираат нешто ќе го описменувале народот музички, како па да не.
Кој се пали на тоа и понатака ќе се пали.
Од политичка точка воопшто и неможе да се дискутира зашто самата појава е резултат на спој од социјални,морални, општествени, политички и економски промени.
И хип-хоп културата и рапот во Америка не е посебно квалитетна музика но опстојува поради тоа што има слушатели и поддржувачи а настанала поради-потреба!
Ако не ти се допаѓа нешто-не мораш да го прифаќаш ама бидејќи масата го прифаќа, значи- не можеш на сила да го искорениш.
Србите викаат: Ко воли-нек изволи
За секој правец има обажаватели
Изменето од GlenKlouz - 29.Октомври.2009 во 23:43 |
|||
Beauty fades, dumb is forever
|
|||
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
„Зајди зајди јасно сонце“ е композиција на Александар Сариевски. Мој превид.
|
|||
Бројни мали луѓе, на бројни мали места, кои прават бројни мали чекори можат ликот на целата планетата Земја - да го сменат.
|
|||
chuchuliga
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Бројни мали луѓе, на бројни мали места, кои прават бројни мали чекори можат ликот на целата планетата Земја - да го сменат.
|
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не ја воочуваш контрадикторноста во последниов твој пост?
Прво велиш:
За потоа веднаш да продолжиш со:
А од што се предизвикани сите овие промени? Зарем сите тие промени не се резултат токму на она што претходно го велиш - политиката! Токму политиката е таа која (највеќе) придонесува за појавување, но секако и одумирање, на некои појави!
Да точно е тоа што го велиш за рапот и др. видови „музика“. Но види ..., Ц, леееелллеее, ако почнам со ова за што мислам да пишувам нема да ме биде цела вечер .... Но, ајде ќе се обидам накратко! Секој (или речиси секој) човек по дифолт гледа да одбере нешто полесно. Ако се вратиме неколку стотини години наназад на пример во музиката, ќе видиме како таа се развивала. Погледнете (т.е. слушнете ) ја само класичната музика. Какво богатство од тонови, акорди ... има. А што е со денешнава музика, посебно оваа за која сега дискутираме? Два акорда, еден ритам, два-три срцепарателни збора, кратка сукња, ниско деколте и „ко воли нек изволи“! Истото е и со ликовната уметност. Погледнете ги делата на барконите или ренесансните сликари. Погледнете ги денешниве. Нацртал два правоаголника со различни бои, околу нив еден круг (ама со друга боја, која „нешто значи“) и ... „уметничко“ дело околу кое сите се собрале и кимаат со глава каО да којзнае што убавина има во него, а и каО сето тоа да го разбираат. (btw. на една таква изложба на „современа уметност“ и јас закачив едно мое „дело“ со три триаголници во иста боја завртени со основите и никој не примети дека е „натрапник“ па си застануваа и си се’ ѕвереа во него, небаре е од авторот на изложбата За жал тогаш немаше мобилни за да го снимам тоа) Следниот ден ми го немаше „делото“ Незнам зошто? Е арно! Го дадов воведот за она што сакав да го кажам. Дојдовме до рапот и др. „музики“ од Америка. Токму тоа е потврда на ова што досега го зборував. Се што е лесно, едноставно, нешто што не бара оптоварување на мозокот, нешто за кое нема потреба од некакво мачење ... е прифатливо за мнозинството луѓе. Прво за авторите на таквите дела (што ај да речам и донекаде ми е разбирливо, бидејќи гледаат овци, па си велат зошто да не ги стрижеме кога самите сакаат), а потоа за конзументите (кои воопшто не ги разбирам зошто прифаќаат некое такво просто, едноставно дело. Зошто не го отфрлат, па со тоа да го натераат авторот да направи нешто поубаво)! Но зошто сето тоа се дозволува од страна на официјалните политики? За да се затупи народот. Да не размислува. Да се направат ај да не речам зомби! Така многу полесно се владее со него. А тоа е основната цел на навистина паметните (посебно американци) кои се одлучуваат да ја водат државата. Тие многу убаво ја научиле она старата: „леб и игри“! Во овој контекст, можам да споменам дека истото се случува и со овие сапунски серии, со овие реалити шоуа ... едноставно се копира западот. А и самите знаете (посебно оние постарите) какво беше мислењето (кое во никој случај не беше без основа) за луѓето од западот, посебно од Америка! Зарем и сега не сте приметиле дека кога се на некој концерт, прво гледаат на семафорот кој е над салата, и ако таму се испише „аплауз“, тие тогаш стануваат и ракоплескаат! Зарем до тоа „дереџе“ сакате да стасаме, со прифаќањето на „се што сака народот“? Целата оваа нивна „култура“ сега ја наметнуваат на останатиот свет, а овие „ко луди“ веднаш прифаќаат се, затоа што е - американско. Ете, тоа е вистинскиот приказ (пример) на онаа поговорка: „прост народ - силна држава“. Незнам дали ме разбравте што сакам да кажам за влијанието на политиката врз турбо-фолк музиката ...? Кој разбра - разбра, кој не ... нека продолжи да „плиска“ пари по Цеци, Секи ... и нека се весели! Изменето од Zlatnik - 30.Октомври.2009 во 00:47 |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас пак не гледам смисол на темава во Политика ама кога модераторот вели така,нека стои бидејки можеби на крај ќе утврдиме дека за лошата политичка ситуација во земјава крив ни е токму турбо фолкот. И бога ми е турбо.
Нашите стари си ги слушале Сариевски, Васка Илева, Костадинка палазова и си уживаа. Кога ќе се сетам јадна ми мајка како затнуваше учи кога јас ке и ја пуштев Магла од Јосипа Лисац, па потоа Јеси мала љубила Босанца земаше плеталото и одеше на 10 куќи подалеки и се молеше на бога да ми помине ’’лудилото’’ кое ме имаше зафатено. Никогаш ја немав чуено да се пожали дека сум плоитички индоктринирана заради музиката. Ние сега и Цеца само заради тоа што е жена на Аркан ја сметаме за лоша пејачка и дека ни ги труе младите. А ги слушам и оние раперине, рецитираат брате ни точка ни запирка, ко брзозборка На свадба играме правото, играме Елено моме, ама потоа си тераме и Пајдушкото- малку да се протреси снагата. Замислете што ке биде ако им пуштиме Моцарт, павароти. Јадни ли сватови Секоја новина трае некое време, па изникнува нешто ново, така е и со ова. Класиката опстана 5, 10 века. Другото дојде и ојде. За жал и за време на класиката имаше војни, имаше злоупотреба на функцијата (сетете се на Кармен Нафрлам работи оти неам време, ама ај ке ме разберете што сакам да кажам |
|||
Vlad Tepesh
Сениор Регистриран: 07.Април.2008 Локација: Romania Статус: Офлајн Поени: 540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
~,,~Ima oromna razlika pomedju Etno muzika i Turbo folk . Ne e voopshto bitno dali Turbofolkot doadja od Srbija ,dali e makedonski ,bugarski ili nekoj bolo chij enostavno ne e problemot vo taa izvitoperena Muzika problemot e vo muzichkoto domashno vospituvanje~,,~Ako decata od najmali noze gi navikneme na kvalitetna muzika turboto za niv ce im bide smeshka i ce im se gadi a dokolku napravime propust vo muzichkoto domashna kultura togash mladite ne se krivi ako bidat zavedeni od :Salikonskite dolini,Turbo automobili ,Nakit i Garderoba od sevkupniot imidz na Turbo Muzikantite~,,~
|
|||
http://protravelguide.com/Images/VladTepesDraculaBranCastle.jpg
|
|||
chuchuliga
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мамамд, немој те молам да ја споредуваш Јосипа Лисац, грандиозна пејачка од највисок калибар (иако интернационално не е од најпознатите) со Цеца. Тоа е небо и земја, север и југ, со светлосни години оддалечени една од друга.
Види - никој не ја смета Цеца за лоша пејачка само бидејки му била жена на Аркан. Цеца како пејачка (значи како пее, каков глас има) не е ништо полоша од Мадона, на пример (Мадона е прилично осредна пејачка, но страшно интелигентна личност, мајстор на маркетинг). И Цеца имаше страшен маркетинг па така од селска певаљка стана „фаца“. За жал, на балкан е популарна како ретко кој. Собира маса народ. Но, тоа не значи дека е таа квалитетна, туку само укажува на критериумите и вкусовите на многу луѓе на балканот. Но не и на сите.
Проблемот е што таа музика од биртиите-дупки во некои селца на рабовите од градовите се пресели во главните кафулиња и дискотеки низ МК. И наместо да се слуша рок, добар поп или некаква друга прогресивна популарна музика (за жал, во денешно време има голем застој во музичкото творештво во светот во секој жанр), младиот свет во МК е затруен и му е испран мозокот дека овој шунд е нешто квалитетно. Додека ТИ, твојата генерација сте се палеле на Јосипа Лисац, ние сме се палеле на Екатерина Велика, Леб и Сол, а сите сме ги обожавале Битлси, Ролинг Стоунс, Пинк Флојд од постарите бендови, ова денеска масовно се пали на Јелена Крлеуша, Цеца Ражњатовиќ и слични „зајчици“ на кои умот им стига само до тоа што ќе облечат денеска и како ќе се нашминкаат. Биртијски певаљки за кои порано било срамота да им се биде во близина!
Жалосно е да гледаш како млад свет паѓа во транс на најшунд народњаци, како некои прости тетки со два класа школо.
Таквите површни личности со такви површни животи и гледишта им стануваат идоли на нашите деца во МК. И тоа е алармантно. И ретроградно. Тоа е девијација.
Тоа укажува на распадот на вредностите, критеритумите, редот, нормите.
Да се разбереме: шунд и неквалитет има насекаде. Го има и тука во Германија. Има многу неправилности од сличен тип. Германската нова фолк музика е најодвратното нешто.
Но, се уште во некои граници се држи. Не се слуша по дискотеки масовно.
Бидејки има и друга култура, други музички правци кои се одржуваат(од рок до џез, класична музика, па разни слободни форми на изразување, како и некакви нови миксови на жанрови). И се знае што е вистински квалитет. Додека кај нас, ТВ Пинк и нивните инвеститори како коров се раширија низ цел Балкан. Македонија најдолго се држеше далеку од тие влијанија, ама, пуста пара (ја има таму, а ја нема на друго место, кадешто треба), го отру народот.
Изменето од chuchuliga - 30.Октомври.2009 во 10:36 |
|||
|
|||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Во право си но сепак не заборавај дека родителите имат се помалку време за своите деца, па така најлесно е да ги остават пред компјутер или пред телевизор па нека се снаоѓат како знаат и умеат...
А човековата природа е таква како што кажа Златник а и по некој природен закон секогаш се стремиме кон наједноставното , а поедноставно од два акорда и пијанчење до бесвест не верувам дека има...сето ова по автоматизам допринесува за едно изопачено општество и губење на вистинските вредности... Оваа година за жал не бев во Охрид но од пријатели дознав а доста беше пишувано и во медиумите дека Охрид ечел од турбо фолк. ТОА ЛИ Е МАКЕДОНИЈА, ТОА ЛИ Е НАШАТА ПОНУДА ЗА ГОСТИТЕ и на крај дали навистина треба да дозволиме во престолнината на писменоста и христијанството вакво грубо уништување на традицијата и сето она што со илјадници години е создавано... |
|||
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ova e interesno, ne od aspekt na muzika, tuku od aspekt na turbo folk vrednosti na kultura na ziveenje.
Turbo folk kultura: -obrazovanieto lugjeto se pomalku go cenat bidejki smetaat deka ne e bitno za da se ostvarat sebesi kako licnosti i kako profesionalci - decata se vospituvaat so maksimata najdi vrski za da uspees i ne mora kvalitet da razvivas, -mokjta na parite e posilna od se: najdi kjerko bogat, pa i ne mora da e osobeno "sofisticiran" momak. Najpopularnite kafici vo gradov denes gi posetuvaat Bosanci so zlatni lanci....porano sepak imase nekoj kriterium deka kremot i boemshtinata znacea obrazovanie, kultura i duh, -vo uciliste imavme pocit sprema roditelot, sprema nastavnikot kako vozrasen, avtoritet, ucitel; denes se povekje nastavnicite otvoreno se ismevaat, plukaat i navreduvaat bez pardon. Da prodolzam? Da da, turbo folk vrednosti i kultura. Ne bi da zvucam negativno deka segasnosta ni e zanikade ( kako postarite sto brmcea koga rastevme:)), ama definitivno ziveeme vo zabokrecina so niski vrednosti. Poglednete koi javni licnosti pretstavuvaat model za mladite ( bidejki se eksponirani, uspesni, imaat mediumska mokj), i jasno vi e. Jas rastev so makedonski narodni prikazni, decata denes rastat so golemiot brat, pusteni se site moralni kocnici. Zatoa Tose ni bese nas tolku vreden, zatoa bese tolkava bolkata koga go izgubivme. Simbolizirase ljubov, pocituvanje, trudoljubivost. Zabelezuvate kako Amerikancive se izvlekuvaat od nivnata "duhovna beda", kako sto go proglasi Evropa nivniot vrednosen sistem. Rekovme, Amerika simbol za dekadencija, no eve Obama semejstvoto stanuvaat modeli, dobivaat na vlijanie vo taa smisla, i toa mnogu pozitivno. Kaj e nasata gospogja Ivanova da promovira vrednosti? Nie go imame g-din Ivanov koj nikako da se osmeli da pokaze malku maska sila, stav, volja, a nasproti nego g-din Grujo celiot goropaden, aroganten i sueten " Jas kako kje kazam, taka e i nikako poinaku, mojata vistina e univerzalna i kje bide kako jas sakam". Ete gi nasite turbofolk modeli. |
|||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не мамичке, погрешно ме разбра! Токму обратното! Во целото мое пишување сакам да кажам дека токму политиката е крива за појава на разни девијации во општеството (се разбира не само кај нас), а како една од нив секако е и појавата на турбо-фолкот. Ете и самата велиш дека порано (морам да спомнам) за време на Југосавија, колку убава музика испадна. А зошто? Бидејќи тоа беше одраз на една добро водена политика. Потоа се случија промени во политиката и ...нормално, се дојде до распад на се, меѓу што и на музиката! Всушност музиката не се распадна, таа остаа и до ден денес се слуша. Проблемот е што не се создава нова убава музика. Наместо тоа се создава турбо-фолкот! |
|||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас би рекол резултат на општествените промени и сиромаштијата а предизвикана од лошата политика...
Слично е и со шпанските серии кои не се ништо подобри од Турбо Фолкот...а со кои секојдневно се троват малолетниците во нашата држава...Несакам ни да знам какви ќе бидат идните генерации кои ќе бидат продукт на Касандра и Дара Бубамара...А првите ефекти се гледат уште во најрани години кога македонските девојчиња почнуват нездраво да се шминкат , а без пола кило пудра и кармин е незамисливо да се оди на школо , а да не зборувам за кратките фустанчиња и деколтеа , а сето тоа е резултат на пинк и планета... Такво нешто јас не сум видел на запад...а девојките иако многу побогати се облекуват најпристојно и цивилизирано... Ова појава особено е изразена во Струмица на пример каде средношколките единствено што го имат во глава се облекувањето и шминкањето... Ова може малку глупо звучи но ако се размисли подлабоко има и текако влијание врз општествената слика во Македонија... |
|||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
“ Такво нешто јас не сум видел на запад...а девојките иако многу побогати се облекуват најпристојно и цивилизирано “ ........
........... добро , за што не сметаш тука ? ........ за тревопасни животни кои не мрднале подалеку од оградениот простор ?
|
|||
Popi
Сениор Регистриран: 06.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 1664 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ova znachi deka sega nitu kravite ke davaat kvalitetno mleko. A zoshto, nekoj ke prasha?
Pa so poslednite nauchni istrazhuvanja, dokazhano e deka farmerite koi koristat muzika (tivka prijatna za slushanje, melozvuchna) vo shtalite kade shto se odgleduvaat kravite, davaat mnogu pokvalitetno mleko, otkolku kaj onie shto ne se koristi ovaa "tehnika".
So turbo-folk kaj nas ne ke bidat bash produktivni...a nitu pak nie ke pieme kvaliteno mleko. Osven ako uvezuvaat muzika, specijalno donesena od posreknite kraishta.
Nekoj pak ke reche, shto ima vrska ova pa sega!!?? Megutoa sepak ima a toa se narekuva zhivoten ciklus na povrzanost kade SREKATA e sepak glaven dvigatel na produktivniot i kvaliteten zhivot.
|
|||
Внеси реплика | страница <12345 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |