|
Агресивен влез на турбофолкот во Македонија |
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Автор | ||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
во ред е да се пишува личен став во поглед на музиката или музичкиот правец кој не се допаѓа ....... но да се пишува во глобала и притоа да се обвинуваат сите кои слушаат таква музика, тоа не е во ред ......... тоа е веќе шовинизам и што е зачудувачки , доаѓа од докажани “ демократи “ .........
|
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Pa dogovorete se i vo Muzika da razgovarate. Da odmori malku Politika |
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Оваа тема ја прифатив како таква мислејќи дека по неа ќе разговараме од
политички аспект. Што треба да се стори за да се спречи ова зло (според
мене). Зошто зло? Затоа што ја уништува претставата за добра музика.
Оваа е музика која не се слуша, туку само се гледа! Посебно кога ја
пеат женските, нели? Мислам се разбираме.
И што, зарем не игравте на свадбите (или кога ќе „фатевте“ некоја чашка) пред појавата на турбо-фолкот? Мирославе, незнам зошто го мешаш патриотизмот и во оваа тема? Зарем јас спомнав дека српскиот турбо-фолк не чини, дека бугарскиот не чини, ... и дека само македонскиот е добар? И воопшто не ги напаѓам тие кои слушаат таква музика. Тоа е исто како некого да напаѓам зошто е за некоја партија или зошто верува во бог или зошто повеќе му се бендисуваат плавуши (кога црнките се подобри) или ... Јас само реков да се најде начин како да се прекине со понатамошна популаризација на оваа „музика“ за правилен развој на младата генерација, бидејќи за старите едноставно - нема лек! Р.Ѕ. А ако и понатаму се продолжи со дискусија на темава од музички аспект, тогаш навистина треба да се прферли во музика. Изменето од Zlatnik - 29.Октомври.2009 во 21:21 |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
bravo!...za makedonskata kultura,..daleku ke ,.."dogura"..
.........mozebi ova ke vi bide vishe po,....kjeif!! Изменето од brza - 29.Октомври.2009 во 21:22 |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
МАРШАЛ
Сениор ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
не ми е јасно од каде простор за политичка конотација во турбо фолкот ........ а доколку има простор , нормално дека се наметнува и прашањето за возвишениот “ патриотизам и патриотски чувства “ ........
Изменето од МАРШАЛ - 29.Октомври.2009 во 21:23 |
||
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
од политички аспект: наj добрата политика е културната инвазиjа...нели...и нас така грчолjата сто години се обидувале да ни асимилират...со византиjската визиjа за светот..ама на...не успеали. |
||
Buggyman
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1308 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Срам да ти е.... И Бред Пит е постар од мене само 5 години ама не слушнав дека некој го нарекува стар и безнадежен.... Шала настрана, турбо-фолкот ако го гледаме од ПОЛИТИЧКИ аспект, да, не е добар за младата популација поради националните чувства и треба да се контролира. За да се контролира, треба родителите да се тие кој што ке го направат тоа. За не/среќа, и родителите на младите деца се по турбо-фолкот... |
||
Homo homini lupus est...
|
||
МАРШАЛ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
тогаш да им забраниме и да е гледаат шехерзада ........
|
||
kultuzin
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4903 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Токму од тој аспект ја поставив темата златник...
Нормално секоја тема да забега по малце па така и оваа... Инаку факт е дека Турбо Фолкот има исклучително негативно влијание врз општеството... Факт е дека тој настана за време на режимот на Милошевич кога Србија беше на дното и кога анархијата владееше...Турбо фолкот е резултат на едно исклучително нездраво општество , јас најискрено се надевам и оптимист сум дека со заздравување на Србија полека и ова зло ќе исчезне, но искрено многу негативно ме изненадува што кај нас а и во Хрватска се повеќе зима замав...И мислам дека тоа не е добро за општеството и кажува дека полека но сигурно се движиме во погрешна културна насока... Затоа мислам дека и институциите , пред се образовните ќе се вклучат во минимизирање на можните последици... |
||
Buggyman
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1308 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Шехерезада е Македонска синхронизација и нема да има Турско делување.... |
||
Homo homini lupus est...
|
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Tурбофолкот никогаш ни е бил на двор од Македониja.И сите го знаете многу добро.Незнам зошто се чудите и се правите на оштипани моми?
Само сакам да ви попитам вашите дедовци и башти кога са слушали "Македонско девоjче" или "Море сокол пие"?Само по свадби.......даже не и по национални празници ,пошто сте славели српските такви.
Изменето од Анастеа - 02.Ноември.2009 во 14:46 |
||
chuchuliga
Сениор Регистриран: 27.Мај.2006 Статус: Офлајн Поени: 893 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Почитувани форумџии, треба да се расчистат некои работи: треба да се направи разлика помеѓу: изворна народна музика (со векови стара, традиционална, од народот (поточно анонимни автори) создадена. (Турците на пр. таквата нивна музика ја нарекуваат „класична турска музика“).
Во оваа музика, значи во народното творештво, има преубави песни, преубави мелодии, феноменални ритмови. Тука спаѓаат „Калеш бре Анѓо“, „Зајди, зајди“, „Море сокол пие“, „Черешна се од корен корнеше“, „Кажи ми Катинке“, „Со маки сум се родил“ и уште милиони такви прекрасни македонски песни. Традиционалното македонско музичко творештво е едно од најбогатите и најубавите воопшто. Плус ако тука се додадат нашите игри, ора. Друг ансамбл како „Танец“ на балканот нема.
Нашето изворно народно творештво е нешто мнгоу посебно, е неисцрпно богатство со кое можеме само да се фалиме и гордееме.
Новокомпонирана народна музика е музика која е компонирана од композитор, денес, односно во последниве неколку децении во стилот на народната традиција. И тука има квалитетни песни, како што е „Македонско девојче“, „Ако умрам и загинам“ итн.
Во одредувањето на квалитетот на едно вредно нешто (Пр. уметничко дело: слика, песна, скулптура), најдобар судија и филтер е времето. Старите песни го минале тој филтер. Она што останало е квалитетно. За она што денеска се компонира, допрва следи таков „временски филтер“, така да има песни од секаков квалитет (и неквалитет).
Е сега, во таа новокомпонирана музика се имаат развиено разни под-правци: турбофолк, дискофолк, технофолк, па дури и сега има ПОПфолк.
Овие сите „фолкови“ спаѓаат во ШУНД, или ТРЕШ, или ѓубре, во кич од најдолен вид, нешто слично како љубовни викенд романи или гоблени од типот “Коњи на поило“. Невкус од најсилен вид. Тоа се едноставни, банални песни-мелодии со уште побанални текстови: пр. „моја мала нема предњи зуби, кад је љубим језиком ме уби“ или „ти си мое злато, ти си мое сребро, ако фатиш друг ќе ти скршам ребро“. итн.
Така да, немојте ве молам „Море сокол пие“ и Александар Сариевски или Васка Илиева да го споредувате со „39 са два“ на Цеца - Арканоица. Тоа е грев кон бесценетото македонско музичко творештво.
Да, сите тие „фолкови“ се појавија во Србија во 90тите и се раширија по околните земји. И во МК и во Бугарија, Хрватска итн. Но, порано тоа беше по разни биртии со разни полуголи обли певаљки, додека денеска тоа е раширено по сите „шема“ кафичи и дискотеки кадешто излегуваат млади луѓе. Трагедија е да гледаш како млад свет кој треба да е прогресивен, се пали на “Сузама лепим тапете откако си ми узела дете“ и не се срами од тоа. Напротив, убаво им е. Млади девојки, кои се однесуваат како тетки од најселски вид.
Е тоа е голем пад. ... ... и државата ако сака, може тоа да го смени. Изменето од chuchuliga - 29.Октомври.2009 во 22:13 |
||
Бројни мали луѓе, на бројни мали места, кои прават бројни мали чекори можат ликот на целата планетата Земја - да го сменат.
|
||
scorpius
Група Регистриран: 24.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 65 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
"Заjди, заjди" - со векови стара, изворна македонска песна?
Инаку секоjа чест на песните на Александар Сариевски и Васка Илиева |
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Знаеш која е оваа птица?
Чучулига! И да се надоврзам со уште два-три приемера од музиката со која треба да растат и културно да се образуваат генерациите после нас: - „Отиш’о си сарму ниси проб’о ’ - „Где је тај пиштољ мали, да убијем онај што ми љубав квари“ (а тоа се однесува за мајката на момчето, која не му давала да ја сака својата избраница! Заб. Златник) - „На чаршав бели, две-три капи крви, то је знак да си био први“ Власта (реков, ако и таа не е задоена од овој стил на т.н. музика, па во ова да не гледа никаква опасност), мора под хитно да превземе мерки за нејзино истиснување! Дури и пред донесување конечна одлука за името! Р.Ѕ. Се надевам дека нема да ми се забележи што наведувам песни само од српскиов репертоар! |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
Внеси реплика | страница <1234 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |