|
ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ..... |
Внеси реплика | страница 123 9> |
Автор | ||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 27.Октомври.2009 во 16:37 |
|
Секое знаење и искуство е добродојдено за сите....
ај овде да ги споделиме нашите мали тајни околу храната.... или било што во врска со некои финесии кои само вие ги знаете ...... пренесени на вас од башите мајки , баби , прабаби...... или било што знаете околу растењето, одгледување , приготвување ..... Зошто бананите се искривени ?? зошто не се прави?? Баш поставив вакво прашање...... и одговорено ми е дека..... растењето на следната, па следната банана е овозможена баш поради таа искривеност... новите банани растат над само ако тие се искривени ... да би биле прави бананите ќе биле само по една , а не повеќе .. Секое поединечно овошје има надворешен слој и внатрешен дел. Двата дела, кожата и внатрешниот дел, може да се јадат сурово или зготвени. Западниот свет го јаде само внатрешниот дел и ја фрла кожата....... додека некои азиски култури генерално ја јадат и кожата. Бананите се вреден извор на витамин Б ,витамин Ц и калиум . Бананите исто така може да се сечат па да се сушат и потоа да се јадат како чипс. Сушени банани, исто така, можат да бидат мелени во брашно. Изменето од bijonse1 - 27.Октомври.2009 во 16:42 |
||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изменето од bijonse1 - 27.Октомври.2009 во 17:18 |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Видов ке Бионсе е отворила нова тема и чек и jac да се искажем еднаш паметно во овоj форум...... Сите знаеме ке сега е моментот кога се тура зимница.И сите правиме нашиот умилен и драг аjвар.Многу често ни се случува да ги заборавиме пиперките врз местото каде ги печеме и они да изгорат као кумур.За да не се случува тоа нешто мора да се печат една идеа по малце и кога се турат во судот или било што да се тура врз нив сол.Од самата пара солта ке се разтвори и ке проjаде пиперката ,а во истото време "месото" на пиперката ке си остане со целото месце врз неja и тако ке се намали загубата на количество.
|
||
kejt-d-grejt
Сениор Регистриран: 05.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 6228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
кората од банана служи за слизнување и паѓање на газ
|
||
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
|
||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Deneska mi se prijade pomfrit......
go koristam germanskiot poluobraboten od ,,Kam,,....... nekolku pati se imam prashano samata sebe kako se prigotvuva... na samoto kese nema nikakvo upustvo za prigotvuvanje....... samiot pomfrit e polugotov malku mrsen od zejtinot na obrabotka i smrznat so siten mraz na nego..... prasanjeto mi e ako nekoj znae pravilno : 1.dali vednash od keseto pomfritot se stava vo predhodno zagreana tava ....??? 2.dali se cheka edno 10 min da se odmrzne pa posle se stava vo zagreana tava...???? 3.dali se mie samiot pomfrit so ladna voda da se ostrani sitniot mraz pa se stava vo zagreana tava..?? 4.ili se mie , i se cheka da se odmrzne pa se stava vo zagreana tava.....???? ajjjj sea koj ke kaze??? Изменето од bijonse1 - 28.Октомври.2009 во 18:08 |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
На самото кесе пишува во каква температура се готви таков помфрит.
Се пржи пи 180-200 степени во предварително загреjана фритеза со мазнина(олио) ,за около 3-5 минути.
А на прашанjето како се приготвуват-неможеш во домашни условиja да си ги приготвиш Бионсе.
Прво се селектираат специални сортови помфрит.После минуват преку машина што ги лjупи.После тоа друга машина ги реше во познатата форма.Чак после тоа се пржат во специална мазнина за кратко време.Се чека да се оладат и тогаш веке ги спакуват за нашата трапеза.
Колку позамрзнат го туриш помфритот во загреjаната мазнина ,толку по квалитетен помфрит ке jадеш. Изменето од емил - 28.Октомври.2009 во 18:42 |
||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ne me razbirash emil.....
pomfritot fabrichki e veke sechen na tenki parcinja spremno i przeno malku.... i posle smrznato i taka se kupuva smrznato... toa go velam polugotovo...... e sega .....posle kako e pravilno ??? imam 4 tochki ... koja e pravilna?? |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
1.Da
2.Ne
3.Ne
4.ne
|
||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
emil thanks
dali kako kaj gravot ili drugo bobasto varivo..... prvata voda sho zovriva se frla i kaj kupus i kompir mangja ??? Изменето од bijonse1 - 28.Октомври.2009 во 20:10 |
||
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не.Само каj гравот и компирот се фрла првата вода.Дури при леча не се фрла ,пошто на неа и треба околу 25-30 мин да се свари.....
|
||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Mislam deka ne si vo pravo??
Zelkata a i lekjata ako ne se frli prvata pa duri i vtorata voda..... ke ti stvorat takvi gasovi ........polosho otkolku kaj gravot...... jas gi frlam prvite vodi i posle nema takov problem Изменето од bijonse1 - 28.Октомври.2009 во 22:36 |
||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Go obozavam zachinot kari.....
к*ркуминот, одговорен за жолтата боја во кари зачинот тумерик, како потенцијален лек за лекување рак, артритис, остеопороза и кардиоваскуларни болести. к*ркуминот го забавува растот на туморите, како и прогресијата на сите видови рак.Исхраната богата со кари може да го заштити мозокот од стареење и ги подобрува когнитивните функции. Карито има противвоспалителни својства и својство на антиоксиданс и е добар во спречувањето на добивањето на Алцхајмерова болест, Антиоксидансите, како што е витаминот Е, се познати дека ги штитат невроните и им помагаат на пациентите кои имаат умерена деменција да ги сочуваат своите когнитивни функции. Дoколку водите борба со вишокот килограми, кои што никако не можете да ги победите, еден зачин би можел да ви помогне на патот до победата. Индискиот зачин го спречува создавањето на масно ткиво, затоа што содржи активна состојка која што помага во борбата со дебелината.Карито претставува мешавина од зачини, а една од состојките која што во голема мера помага во губењето на килограмите е индискиот шафран. Све ова го знам ок е.......само не ми е познато дали може карито да се користи при зачинување на салати ?? Има некој такво искуство?? Изменето од bijonse1 - 28.Октомври.2009 во 22:53 |
||
blackeye
Сениор The Body Регистриран: 24.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 4058 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кари против канцер?Клетките на ракот најдоа на можен непријател. Станува збор за популарниот жолт зачин кари, откриваат ирските научници. Во Центарот за истражување на ракот во Корк (Ирска) научниците ги третирале клетките на ракот со состојката наречена curcumin, која се наоѓа во популарниот индиски зачин и е заслужна за неговата жолта боја. Воочено е дека curcumin-от може да ги намали туморите и дека луѓето кои јадат кари можат да бидат помалку изложени на оваа болест, иако оваа состојка брзо ги губи своите антиканцерогени својства кога ќе се свари. Шерок МекКена, која го водела истражувањето во Ирска вели дека дошле до откритие за потенцијал кој научниците би требало да знаат да го користат. Ракот секоја година низ светот убива повеќе од 500.000 луѓе. a za prasanjeto, ne znam kolku e pametno da se stava kari vo salata bez nikakva obrabotka na zacinot. jas go jadam so testenini i pilesko meso,a imam probano i vareni jajca vo sos od kari..toa se sprema i kako toplo i kako ladno predjadenje. |
||
Ne znam kako da pobegnem
od sna, I ne znam dal' te iko voli kao ja, Al' ne bi ova noc tako bolela, Da me nisi volela.... |
||
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
да ви кажам искрено го применив карито заедно со маслиново масло во салата.....
млјаааацц нема гајле ........не иде одпосле никакви последици |
||
Внеси реплика | страница 123 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |