IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ.....
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ.....

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6789>
Автор
Порака Обратен редослед
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2009 во 22:50

Со цимет против желба за благо

Сите  кои премногу конзумираат благо а сакаат тоа да го променат....

Кога во текот на денот многу ви се пријаде благо направете си тост и врз него истурете цимет.

малите количини на цимет можат да го регулираат нивото на инсулин кој е главниот виновник за чуството на глад.

четвртина лажица цимет може да го смали нивото на шеќер во крвта, како и холестеролот........губитник


Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2009 во 21:25

Пастата за заби го намалува апетитот

пастата за заби може да  помогне да се намалат вишокот колограми.

Кога ќе почуствувате глад, а сметате дека сеуште не вие време за јадење измијте ги забите и така ќе го излажетестомакот.Ако тоа не ви помогне и сепак почнете да јадете храната нема да ви биде вкусна по миењето на забите па апетитот ќе ви се намали.Како најефикасни ги посочуваат пастите со вкус на еукалиптус и ментол.Уште еден совет  е тоа да јадете слушајќи класична музика, која во просек го успорува темпото на џвакање и го продолжува оброкот за 15 мининути.........зевањеголема%20насмевка

Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2009 во 21:21
ok sve e toa glen i kali sho pishavte.......
ama mene pomfritot mi treba minimalno samo za garnir....
znachi 4 parchinja za cinija drugoto e morkov grashak pchenka.....
i ne mi se isplakja cela prirodna procedura vremenski mislam...
големо%20гушкање

Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2009 во 10:51
Originally posted by bijonse1 bijonse1 напиша:


Deneska mi se prijade pomfrit......go koristam germanskiot poluobraboten od ,,Kam,,.......nekolku pati se imam prashano samata sebe kako se prigotvuva...na samoto kese nema nikakvo upustvo za prigotvuvanje.......samiot pomfrit e polugotov malku mrsen od zejtinot na obrabotka i smrznat so siten mraz na nego.....prasanjeto mi e ako nekoj znae pravilno :1.dali vednash od keseto pomfritot se stava vo predhodno zagreana tava ....???2.dali se cheka edno 10 min da se odmrzne pa posle se stava vo zagreana tava...????3.dali se mie samiot pomfrit so ladna voda da se ostrani sitniot mraz pa se stava vo zagreana tava..??4.ili se mie , i se cheka da se odmrzne pa se stava vo zagreana tava.....????    ajjjj sea koj  ke kaze??? размислување


Znaes deka przen pomfrit, pa spakuvan smrznat, pa uste od KAM, e vrv na losa hrana. Poln so hemija, aditivi, i slicno sto e krajno nezdravo.

Kompir obozavam da gotvam, no taze, i pecen cist ili so kaskaval stopen vrz nego, i salata. Voopsto izbegnuvam smrznata hrana kolku sto mozam povekje...mozebi ednas vo dva meseca kje si kupam smrznati morski plodovi oti mi se slabost, ama smrznato ili konzervirano izbegnuvam.

Изменето од Kali - 30.Октомври.2009 во 10:54
Кон врв
Glenn Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Тата-Мата

Регистриран: 14.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3166
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glenn Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2009 во 22:56
Originally posted by bijonse1 bijonse1 напиша:

ne me razbirash emil.....ајде
pomfritot fabrichki e veke sechen na tenki parcinja spremno i przeno malku....
i posle smrznato i taka se kupuva smrznato...
toa go velam polugotovo......
e sega .....posle kako e pravilno ???
imam 4 tochki ...
koja e pravilna??збунетост

 
Јас редовно купувам квалитетен смрзнат помфрит но не од тој тенкиот туку четвртаст големина на прст. Доста пати сум гледала емисии како го преработуваат и зошто е убав и со крцкава цврста текстура.
Еве домашен рецепт
Откако ќе се исечка во долгнавеста форма се вари некое време едно 15 мин и внимателно на рамни подлоги се вади и се става во фрижидер убаво да се олади и стегне. Постапката може да се повтори.
Пред пржење така оладен и цврст може (не мора) да се помине во глазура од брашно, растително масло и зачини (сол) и убаво да се ицеди и пржи во длабок сад со зовриено масло или фритеза . Може и да се пече во рерна, убав е и така.
Така и фабрички се продава во супермаркетите.
Правило е за повеќето смрзнати производи да се печат или пржат директно без претходно одмрзнување.
Beauty fades, dumb is forever
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2009 во 18:10
На компјутерџиите им треба витамин А...хипнотизиран

Гледајќи во компјутерскиот екран очите секогаш реагираат на светлите и темните точки......хипнотизиран Очите трошат повеќе фотосензитивен пигмент кој е потребен за видот. А за него треба А витамин.Кога работиме на компјутер, нашите очи хипнотизиран секогаш реагираат на светли и темни точки кои се појавуваат на екранот ако се тие визуелни сигнали силни, очите трошат повеќе родопсин, фотосензитивен пигмент кој е потребен за видот. Витаминот А игра важна улога во производството родоспин. Луѓето кои би требало да го смалат внесот на маснотии и холестерол можат да јадат храна во која има застапено повеќе бета-каротен, работи кои со помош на сончевата светлина се пертвараат во витамин А.
Бета-каротенот е застапен во жолт, портокалов, црвен и зелен зеленчук и во овошје како што се праските, сушените сливи, диња, лубеница и манго...........губитник


Изменето од bijonse1 - 29.Октомври.2009 во 18:11
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2009 во 18:01
да ви кажам искрено го применив карито заедно со маслиново масло  во салата.....
млјаааацц нема гајле ........не иде одпосле никакви последици голема%20насмевка

Кон врв
blackeye Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
The Body

Регистриран: 24.Август.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4058
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blackeye Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2009 во 11:55

Кари против канцер?

 

Клетките на ракот најдоа на можен непријател. Станува збор за популарниот жолт зачин кари, откриваат ирските научници.

Во Центарот за истражување на ракот во Корк (Ирска) научниците ги третирале клетките на ракот со состојката наречена curcumin, која се наоѓа во популарниот индиски зачин и е заслужна за неговата жолта боја.

Воочено е дека curcumin-от може да ги намали туморите и дека луѓето кои јадат кари можат да бидат помалку изложени на оваа болест, иако оваа состојка брзо ги губи своите антиканцерогени својства кога ќе се свари.

Шерок МекКена, која го водела истражувањето во Ирска вели дека дошле до откритие за потенцијал кој научниците би требало да знаат да го користат.

Ракот секоја година низ светот убива повеќе од 500.000 луѓе.

a za prasanjeto, ne znam kolku e pametno da se stava kari vo salata bez nikakva obrabotka na zacinot. jas go jadam so testenini i pilesko meso,a imam probano i vareni jajca vo sos od kari..toa se sprema i kako toplo i kako ladno predjadenje.
Ne znam kako da pobegnem
od sna,
I ne znam dal' te iko voli kao ja,
Al' ne bi ova noc tako bolela,
Da me nisi volela....
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2009 во 22:51
Go obozavam zachinot kari.....

к*ркуминот, одговорен за жолтата боја во кари зачинот тумерик, како потенцијален лек за лекување рак, артритис, остеопороза и кардиоваскуларни болести. к*ркуминот го забавува растот на туморите, како и прогресијата на сите видови рак.Исхраната богата со кари може да го заштити мозокот од стареење и ги подобрува когнитивните функции. Карито има противвоспалителни својства и својство на антиоксиданс и е добар во спречувањето на добивањето на Алцхајмерова болест, Антиоксидансите, како што е витаминот Е, се познати дека ги штитат невроните и им помагаат на пациентите кои имаат умерена деменција да ги сочуваат своите когнитивни функции.

intro_curcumin.jpgДoколку водите борба со вишокот килограми, кои што никако не можете да ги победите, еден зачин би можел да ви помогне на патот до победата. Индискиот зачин го спречува создавањето на масно ткиво, затоа што содржи активна состојка која што помага во борбата со дебелината.Карито претставува мешавина од зачини, а една од состојките која што во голема мера помага во губењето на килограмите е индискиот шафран.

Све ова го знам ок е.......само не ми е познато дали може карито да се користи при зачинување на салати ?? Има некој такво искуство??среќа
 





Изменето од bijonse1 - 28.Октомври.2009 во 22:53
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2009 во 22:35
Mislam deka ne si vo pravo??збунетост
Zelkata a i lekjata ako ne se frli prvata pa duri i vtorata voda.....
ke ti stvorat takvi gasovi ........polosho otkolku kaj gravot......
jas gi frlam prvite vodi голема%20насмевка
i posle nema takov problem нека%20ти%20е%20срам


Изменето од bijonse1 - 28.Октомври.2009 во 22:36
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2009 во 21:14
Не.Само каj гравот и компирот се фрла првата вода.Дури при леча не се фрла ,пошто на неа и треба околу 25-30 мин да се свари.....
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2009 во 20:08
emil големо%20гушкање  thanks
dali kako kaj  gravot ili drugo bobasto varivo.....
prvata voda sho zovriva se frla i kaj kupus i kompir mangja ???



Изменето од bijonse1 - 28.Октомври.2009 во 20:10
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2009 во 19:09
Originally posted by bijonse1 bijonse1 напиша:

Deneska mi se prijade pomfrit......
go koristam germanskiot poluobraboten od ,,Kam,,.......
nekolku pati se imam prashano samata sebe kako se prigotvuva...
na samoto kese nema nikakvo upustvo za prigotvuvanje.......
samiot pomfrit e polugotov malku mrsen od zejtinot na obrabotka i smrznat so siten mraz na nego.....
prasanjeto mi e ako nekoj znae pravilno :
1.dali vednash od keseto pomfritot se stava vo predhodno zagreana tava ....???
2.dali se cheka edno 10 min da se odmrzne pa posle se stava vo zagreana tava...????
3.dali se mie samiot pomfrit so ladna voda da se ostrani sitniot mraz pa se stava vo zagreana tava..??
4.ili se mie , i se cheka da se odmrzne pa se stava vo zagreana tava.....????
 
 ajjjj sea koj  ke kaze??? размислување
 
1.Da
2.Ne
3.Ne
4.ne
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2009 во 18:47
ne me razbirash emil.....ајде
pomfritot fabrichki e veke sechen na tenki parcinja spremno i przeno malku....
i posle smrznato i taka se kupuva smrznato...
toa go velam polugotovo......
e sega .....posle kako e pravilno ???
imam 4 tochki ...
koja e pravilna??збунетост

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6789>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.