IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ.....
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ.....

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 9>
Автор
Порака
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ.....
    Испратена: 27.Октомври.2009 во 16:37
Секое знаење и искуство е добродојдено за сите....
ај овде да ги споделиме нашите мали тајни околу храната....
или било што во врска со некои финесии кои само вие ги знаете ......
пренесени на вас од башите мајки , баби , прабаби......
или било што знаете околу растењето, одгледување , приготвување .....


Зошто бананите се искривени ?? зошто не се прави??
Баш поставив вакво прашање......
и одговорено ми е дека.....
растењето на следната, па следната банана е овозможена баш поради таа искривеност...
новите банани растат над само ако тие се искривени ...
да би биле прави бананите ќе биле само по една , а не повеќе ..

Секое поединечно овошје има надворешен слој и внатрешен дел.
Двата дела, кожата и внатрешниот дел, може да се јадат сурово или зготвени.
Западниот свет го јаде само внатрешниот дел и ја фрла кожата.......
додека некои азиски култури генерално ја јадат и кожата.

Бананите се вреден извор на витамин Б ,витамин Ц и калиум .

Бананите исто така може да се сечат па да се сушат и потоа да се јадат како чипс.
Сушени банани, исто така, можат да бидат мелени во брашно.
глупчо
http://www.lootcorp.com/wp-content/uploads/2009/06/banana.jpghttp://culinspiration.files.wordpress.com/2009/08/banana.jpg

Изменето од bijonse1 - 27.Октомври.2009 во 16:42
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2009 во 17:06


 

Увин чај




Состав:
Uvae ursi folium 40%,
Herniariae herba 20%,
Betulae folium 15%,
Equisetu herba 15%,
Urticae folium 10%


Дали сте знаеле дека ако се зема пред чајот малку растворена сода бикарбона дека поефикасно делува ??
содата бикарбона ја прави алкална мокрачата и дејството како уроантисептик и како и диуретик на увин чај е поефикасен ???




Изменето од bijonse1 - 27.Октомври.2009 во 17:18
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2009 во 23:40

Видов ке Бионсе е отворила нова тема и чек и jac  да се искажем еднаш паметно во овоj форум......

Сите знаеме ке сега е моментот кога се тура зимница.И сите правиме нашиот умилен и драг аjвар.Многу често ни се случува да ги заборавиме пиперките врз местото каде ги печеме и они да изгорат као кумур.За да не се случува тоа нешто мора да се печат една идеа по малце и кога се турат во судот или било што да се тура врз нив сол.Од самата пара солта ке се разтвори и ке проjаде пиперката ,а во истото време "месото" на пиперката ке си остане со целото месце врз неja и тако ке се намали загубата на количество. 
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2009 во 23:43
кората од банана служи за слизнување и паѓање на газскелет
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2009 во 18:07
Deneska mi se prijade pomfrit......
go koristam germanskiot poluobraboten od ,,Kam,,.......
nekolku pati se imam prashano samata sebe kako se prigotvuva...
na samoto kese nema nikakvo upustvo za prigotvuvanje.......
samiot pomfrit e polugotov malku mrsen od zejtinot na obrabotka i smrznat so siten mraz na nego.....
prasanjeto mi e ako nekoj znae pravilno :
1.dali vednash od keseto pomfritot se stava vo predhodno zagreana tava ....???
2.dali se cheka edno 10 min da se odmrzne pa posle se stava vo zagreana tava...????
3.dali se mie samiot pomfrit so ladna voda da se ostrani sitniot mraz pa se stava vo zagreana tava..??
4.ili se mie , i se cheka da se odmrzne pa se stava vo zagreana tava.....????
 
 ajjjj sea koj  ke kaze??? размислување


Изменето од bijonse1 - 28.Октомври.2009 во 18:08
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2009 во 18:40
На самото кесе пишува во каква температура се готви таков помфрит.
 
Се пржи пи 180-200 степени во предварително загреjана фритеза со мазнина(олио) ,за около 3-5 минути.
 
А на прашанjето како се приготвуват-неможеш во домашни условиja да си ги приготвиш Бионсе.
 
Прво се селектираат специални сортови помфрит.После минуват преку машина што ги лjупи.После тоа друга машина ги реше во познатата форма.Чак после тоа се пржат во специална мазнина за кратко време.Се чека да се оладат и тогаш веке ги спакуват за нашата трапеза.  
 
Колку позамрзнат го туриш помфритот во загреjаната мазнина ,толку по квалитетен помфрит ке jадеш.


Изменето од емил - 28.Октомври.2009 во 18:42
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2009 во 18:47
ne me razbirash emil.....ајде
pomfritot fabrichki e veke sechen na tenki parcinja spremno i przeno malku....
i posle smrznato i taka se kupuva smrznato...
toa go velam polugotovo......
e sega .....posle kako e pravilno ???
imam 4 tochki ...
koja e pravilna??збунетост

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2009 во 19:09
Originally posted by bijonse1 bijonse1 напиша:

Deneska mi se prijade pomfrit......
go koristam germanskiot poluobraboten od ,,Kam,,.......
nekolku pati se imam prashano samata sebe kako se prigotvuva...
na samoto kese nema nikakvo upustvo za prigotvuvanje.......
samiot pomfrit e polugotov malku mrsen od zejtinot na obrabotka i smrznat so siten mraz na nego.....
prasanjeto mi e ako nekoj znae pravilno :
1.dali vednash od keseto pomfritot se stava vo predhodno zagreana tava ....???
2.dali se cheka edno 10 min da se odmrzne pa posle se stava vo zagreana tava...????
3.dali se mie samiot pomfrit so ladna voda da se ostrani sitniot mraz pa se stava vo zagreana tava..??
4.ili se mie , i se cheka da se odmrzne pa se stava vo zagreana tava.....????
 
 ajjjj sea koj  ke kaze??? размислување
 
1.Da
2.Ne
3.Ne
4.ne
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2009 во 20:08
emil големо%20гушкање  thanks
dali kako kaj  gravot ili drugo bobasto varivo.....
prvata voda sho zovriva se frla i kaj kupus i kompir mangja ???



Изменето од bijonse1 - 28.Октомври.2009 во 20:10
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2009 во 21:14
Не.Само каj гравот и компирот се фрла првата вода.Дури при леча не се фрла ,пошто на неа и треба околу 25-30 мин да се свари.....
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2009 во 22:35
Mislam deka ne si vo pravo??збунетост
Zelkata a i lekjata ako ne se frli prvata pa duri i vtorata voda.....
ke ti stvorat takvi gasovi ........polosho otkolku kaj gravot......
jas gi frlam prvite vodi голема%20насмевка
i posle nema takov problem нека%20ти%20е%20срам


Изменето од bijonse1 - 28.Октомври.2009 во 22:36
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2009 во 22:51
Go obozavam zachinot kari.....

к*ркуминот, одговорен за жолтата боја во кари зачинот тумерик, како потенцијален лек за лекување рак, артритис, остеопороза и кардиоваскуларни болести. к*ркуминот го забавува растот на туморите, како и прогресијата на сите видови рак.Исхраната богата со кари може да го заштити мозокот од стареење и ги подобрува когнитивните функции. Карито има противвоспалителни својства и својство на антиоксиданс и е добар во спречувањето на добивањето на Алцхајмерова болест, Антиоксидансите, како што е витаминот Е, се познати дека ги штитат невроните и им помагаат на пациентите кои имаат умерена деменција да ги сочуваат своите когнитивни функции.

intro_curcumin.jpgДoколку водите борба со вишокот килограми, кои што никако не можете да ги победите, еден зачин би можел да ви помогне на патот до победата. Индискиот зачин го спречува создавањето на масно ткиво, затоа што содржи активна состојка која што помага во борбата со дебелината.Карито претставува мешавина од зачини, а една од состојките која што во голема мера помага во губењето на килограмите е индискиот шафран.

Све ова го знам ок е.......само не ми е познато дали може карито да се користи при зачинување на салати ?? Има некој такво искуство??среќа
 





Изменето од bijonse1 - 28.Октомври.2009 во 22:53
Кон врв
blackeye Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
The Body

Регистриран: 24.Август.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4058
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blackeye Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2009 во 11:55

Кари против канцер?

 

Клетките на ракот најдоа на можен непријател. Станува збор за популарниот жолт зачин кари, откриваат ирските научници.

Во Центарот за истражување на ракот во Корк (Ирска) научниците ги третирале клетките на ракот со состојката наречена curcumin, која се наоѓа во популарниот индиски зачин и е заслужна за неговата жолта боја.

Воочено е дека curcumin-от може да ги намали туморите и дека луѓето кои јадат кари можат да бидат помалку изложени на оваа болест, иако оваа состојка брзо ги губи своите антиканцерогени својства кога ќе се свари.

Шерок МекКена, која го водела истражувањето во Ирска вели дека дошле до откритие за потенцијал кој научниците би требало да знаат да го користат.

Ракот секоја година низ светот убива повеќе од 500.000 луѓе.

a za prasanjeto, ne znam kolku e pametno da se stava kari vo salata bez nikakva obrabotka na zacinot. jas go jadam so testenini i pilesko meso,a imam probano i vareni jajca vo sos od kari..toa se sprema i kako toplo i kako ladno predjadenje.
Ne znam kako da pobegnem
od sna,
I ne znam dal' te iko voli kao ja,
Al' ne bi ova noc tako bolela,
Da me nisi volela....
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2009 во 18:01
да ви кажам искрено го применив карито заедно со маслиново масло  во салата.....
млјаааацц нема гајле ........не иде одпосле никакви последици голема%20насмевка

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.