IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - "ФАЛА БОГУ ШТО СУМ АТЕИСТ"!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

"ФАЛА БОГУ ШТО СУМ АТЕИСТ"!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 18>
Автор
Порака
Tetratka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Септември.2008
Локација: дрвара
Статус: Офлајн
Поени: 5153
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tetratka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2009 во 18:57
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Тетратка-смири се, без навреди!!!
Добро, златно Маривче!

бакнежбакнежбакнеж
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2009 во 21:29
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Море ман А-ТЕИСТ, ако си малку писмен твојот наслов ке ти кажи се!
Ја з`к работа, незнаев дека сум бил неписмем....на форумов имаме и такви експерти кои детектираат кој колку е писмен Туку остај тоа, шала на страна, пред неколку месеци се сеќавам дека ти зададов онтолошка повреда со трајни последици, па да не ме јаде совеста ( би рекол како некој вид на искупение) ќе се обидам да ти помогнам со неколку збора, кои за жал ги нема во Библијата, но за среќа ги има во науката и философијата, кои се многу благопоучни и разбира се - фрлаат една поинаква - порелана светлина врз состојбите, концептите, идеите, и т.н., па во тој контекст обиди се да го доразбереш и самиот смисол на насловот на темава, иако се соменавам во тоа зашто се директно спротивни на верските опсервации и толкуванја, но сепак мое е да се обидам: Како прво, на голема жал на сите `тешки` верници Коперник нè детронизира од центарот на универзумот и нè деградира на периферна позиција. Како второ но никако помалку значајно од претходното е и Кант кој на еден издржан логички начин објасни дека никогаш не можеме да бидеме сигурни дека нашите идеи ( меѓу кои и религиските ) соодветствуваат на каква и да било реалност надвор од нашите глави. А Дарвин ја докрајчи работава кога посочи дека сме едноставно животни. И како логичко продолжение на Дарвиновата ТЕ доаќа Фројд, кој ја докомплетира неговата теорија покажувајкји дека (парафразирам): далеку од тоа да бидат целосно рационални креации, човечките суштества се препуштени на милоста на моќни, ирационални сили на несвесното ( `ид`), на кое може да му се пристапи само со големи тешкотии. И да завршам со Х. Хесе, во негвата брилијантна книга `Степски Волк`, тој не пишува за волци и степи, туку за БИПОЛАРИЗАЦИЈАТА на човековото `ЈАС`.....ОК, ако ме разбра супер, ако не, во Работнички Дом на к*рс   

Брат - нбемам време да се занимавам, со тебе - овај муабет прајмуго на ПРОТЕСТАНТИТЕ.

Терај си го филмот и живеј си ја твојата АПОСТАСИС И КАТАСТАСИС ... и уживај си во А-ТЕИЗМОТ!!!

А-ТЕИЗАМ ЗБОР ПОВРЗАН СО БОГ!!!

интересно е шо јанголемите фанатици така наречени А-ТЕИСТИ НАЈМНОГУ ЗБОРУВААТ И СВЕДОЧАТ ЗА БОГА!!!

Ај сега слободен си ...

п.с.

Немам многу време - имам приватни работи - ама гледам дека си научил што значи зборот ОНТОЛОГИЈА голема%20насмевка Мило ми е...

брате А-теист!

Кога незнаеш што да одговориш, не се бламирај !
Со изговорот дека немаш време, а и немислиш со мене да се занимаваш е некое твое алиби, покажуваш талент на пацер кој ништо не кажува а само се јавува со некои празни коментари.
Дека имаш онтолошка повереда се гледа, но се забележува дека имаш и ментална повреда.
Бонус совет: не кометирај кога немаш абер, а ако имаш желба да бидеш присутен на форумов, обидисе само да прашуваш, не ги бламирај останатите православни, зашто и јас сум еден од нив, па искрено кога ќе те видам со вакви празни коментари на констатциите кои ги презентирав, не само муслиманите, ниту будистите, а ниту пак протестантите заедно со римокатолиците, а ниту православните имаат одговор заедно со сите светци да се симнат, пак кје немаат одговор.!
Ти реков, трк во Работнички дом на интезивен к*рс.

Изменето од Marko sk - 11.Октомври.2009 во 21:29
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2009 во 21:30
Marko sk се извинувам што се мешам - ме збуни кога прочитав дека ти велиш дека си еден од православните. Зарем ти не си атеист?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2009 во 21:43
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Marko sk се извинувам што се мешам - ме збуни кога прочитав дека ти велиш дека си еден од православните. Зарем ти не си атеист?

Мислам ќe можеш да разбереш во која смисла сум православен:
Крстен, одрастант во православно семејство, иако таткоми беше комунист, сепак опкружавењето и т.н. го прави своето.
Кога се зборува за верата (на пример: православие вс протенстатизам) секогаш сум на страна на православието.
Пред година дена постирав еден текст за мемите, за мем базените.
На кратко: моралните норми, начинот на прецепција, ставовите по многу прашања и т.н. секако дека се имаат формирано ( покрај останатите фактори) и под влианје на православната средина.
Пример, Ако земеме некој индиец од Бомбај ( атеист) и некој атеист од Скопје, со слична возраст, слично образование, интелект и сличен степен на културни потреби и т.н. сигурно јас се разликувам по многу нешта од тој индиец, иако сме двајцата атеисти. Мислам дека ме разбра што сакав да кажам.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2009 во 21:46

Marko saka da kaze deka e Pravoslaven ateist,taka li e?
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2009 во 21:50
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Изгледа. Мала шала, се надевам не ни се лути Марко.

Да, те разбирам Marko Sk. Иако не ја гледам смислата да застануваш на страна на конкретна религија доколку си навистина атеист. Но тоа е твое право, нормално.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2009 во 21:52

Da, malku da se nasalime . Marko e nas covek, nema da se naluti, se nadevam .
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Октомври.2009 во 22:00

Да, те разбирам Marko Sk. Иако не ја гледам смислата да застануваш на страна на конкретна религија доколку си навистина атеист. Но тоа е твое право, нормално.

Еее де, какво лутење, а нема ни зашто!
Туку ајде да го појаснам болдираното - прашањето зашто завземам страна ( иако во претходниот пост го објаснив) сега малку метафорично, од причина што (вернициве) преферирате метафори,параболи, такви нешта.
Еве ќе го земам фудбалот (како најважна споредна работа на светот ), иако некој верник може да ми замери што верата ја споредувам со така минорна работа, но сепак посликовито е:

Ако некој го интересира фудбалот, може ли да оди на утакмица и да биде дел од таа атмосвера или треба да биде член на некое фудбалско навивачко друштво па да оди на стадион и да пагја во делириум кога неговиот тим победува или губи. За жал верниците се како навивачине, ќе `изгинат` бранејќи го својот клуб, т.е. тие веруваат дека на пример Вардар е подобар од Реал Мадрид, и точка. И без разлика кој е подобар, тие (за жал)веруваат дека го знаат фудбалот, неговата суштина, неговата филозофија, и т.н., а најчесто се тапа јонсон за самата игра.

Значи: човек покрај другите свои опсервации и интереси, покрај своите лични убедувања дека фудбалот не е најзначајната споредна работа на светот, ништо чудно не е ако тој сепак има свој фаворитен клуб, а притоа немора да биде член на навивачкото фудбалско друштво на истоимениот клуб, и уште подобро, неоптеретен од `галамта` на запалените `фанови` ја согледува мнооооогу пореално целата концепција на самата `игра`.
А да незборам колку подбро ги гледа и офсјад ситуациите како и `прлјавата` игра на давта тима.

Изменето од Marko sk - 12.Октомври.2009 во 01:13
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 05:19

Marko e simpatizer.

I toa e negovo pravo!
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Октомври.2009 во 08:49
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Marko e simpatizer.
I toa e negovo pravo!

Фааааала БОГУ, конечно се разбравме !

Изменето од Marko sk - 13.Октомври.2009 во 08:50
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 20:20

Ateizmot ja zagubi bitkata so umot!!

Vo SAD recisi sekoja sedmica i mesec nastanuva edn nova verska grupacija, sekta ili kult. Za nekolku meseci ili najmnogu za edna godina tie pristignuvaat i do nas.
Se poveke ima proroci, gataci, novi verski izvori i nauki. Covestvoto kako da e se poveke religiozno. Materijalistickata koncepcija na ateizmot ne moze veke da gi izdrzi predizvicite i problemite za koi nema odgovor. Mnozina se poveke se interesiraat za "otadesnoto".Posledicata na toa e veruvanje vo se i sesto- praznoverie. Lugeto se poveke se naivni i se polesno e da se izmamat.

Kako sto e istaknato, za toa najzasluzni se svetskite TV kompanii koi se poveke prikazuvaat filmovi i emisii so otvoreno ili so diskretno ufrleni idei od magijata, astrologijata, spiritizmot, okoltizmot.

Mas --mediumite imaat domonaantno vlijanie vrz denesnoto prifakanje na natprirodnoto.

Nasproti ocekuvanjata na ateizmot, istorijata nema da ja zavrsat ateistickite, tuku religijozno-mistickite sili.
Dolgo se kriese faktot za nepobedlivosta na verskite pravci, koao i za mokta na nekoi hristijanski crkvi na svetskata politicka scena [kako sto e katolickata vo cel svet, ili desnoto krilo na protestantskite crkvi vo Amerika]. Iako bevme uceni deka "religiite ke izumiraat" , vistinata e sosem poinakva. Ne samo sto ne izumiraat, tuku tie se poveke se mnozat.

Kade odi svetot so vrtoglava brzina?-Ateizmot nema odgovor. Toj ja zagubi bitkata za umot. Sega taa bitka ja bijat okultnite sili.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 22:36
Blagoj, fundamentalnoto prashanje e zoshto se javuvaat tolku mnogu alternativni veruvanja i pokraj postoenjeto na dovolen broj religii niz svetov?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2009 во 23:20
Znaeteli zasto satanata nema celosna vlast vrz site luge na zemjata????

Odgovorot e Isus Hristos!!!!
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2009 во 21:13
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Marko e simpatizer.

смеење Не бе, велам јас овој е откачен!газење%20од%20смеење

Ако гледаме од друг аспект и јас како „докажан и окоравен“задоволствоголема%20насмевка атеист, со голема почит гледам кон православието. збунетостизненадување Да, во никој случај неможе да се запостави (потцени) историската улога што тоа ја има одиграно за биттисувањево на македонскиот народ.
И за уметничките достигнувања (фреско сликарство, копаничарство, архитектура ...).
Апсолутно го ценам сето ова погоре, но ете, во никој случај и неможам да поверувам во тоа за бог и ... веќе знаете! големо%20гушкање
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.