|
Од слугинката или од љубената? |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | ||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 24.Октомври.2009 во 02:45 |
|||
Драги браќа и сестри, пријатели на ВИСТИНАТА и сите останати, одсрце ви посакувам на сите да бидете благословени со Мир, Добра Волја и здрав разум! Пред половина час отидов да си легнам, но Чудесниот Прамудар БОГ ми стави во срцево мое нешто што морам да го споделам со вас во форма на прашална тема. Можеби ова прашање било веќе некогаш дискутирано, но најпонижно ги молам модераторите да го дозволат и учесниците со здрав разум да размислат и да го кажат своето мислење. Светиот верник и пријател БОЖЈИ, Авраам, чиешто име на арпски е Ибрахим а во западниот свет Абрахам (Мир и Благослов да е врз него и неговите чеда по вера) имаше една жена која ја љубеше и со која долги години немаше деца. Поради нестрплението на Сара - љубената и права жена Авраамова - БОГ му дозволи со слугинката Агар тој да го добие својот прв син, Исмаил. Но, после многу години, БОГ - како што пред многуте години му беше ветил на Св. Авраам - Тој му го дари и неговиот долго очекуван син Исаак, кој што му го роди неговата права и љубена жена Саара! Што мислите вие со вашиот разум и што верувате: Кој син му го побара БОГ на Авраам - проверувајќи ја неговата вера - да го жртвува? а) Ветениот, долго очекуваниот и поради верата дарениот Исаак? или б) Поради нестрплението и безнадежноста на Саара, допуштениот син Исмаил од слугинката Агар? Ве молам здраво размислете и дадете одговор. БОГ да го Благослови Авраам, БОГ да го Благослови Исаак, БОГ да го Благослови Исмаил и сите чеда по вера во ВИСТИНАТА! АМИН Изменето од spiros - 24.Октомври.2009 во 02:45 |
||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Obremeneta tema... mislam deka do sega ne sme ja imale vaka postavena.
Изменето од Messenger - 24.Октомври.2009 во 06:56 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ниту едниот ниту другиот бидејќи вистинскиот Бог не бара ниту човечки ниту животински жртви. Во една објава од херувимот на божествената Мудрост примена низ пророчката реч во годината 1981 по смисла е објаснето дека Бог побарал од Авраама да ја жртвува својата љубов кон синот, бидејќи таа била поголема о дљубовта кон Бога а Бог е Тој кој треба најмогу да се љуби со сето срце и сите сили. Но во свеста на Авраам сеуште биле присутни представите кои постоеле во тоа време а кои доаѓале од многубоштвото. Авраам иако веќе го имал спознанието дека е Бог еден единствен, поради сеуште присутните представи, тој Божјата порака ја протолкувал како да е побарана човечка жртва(во Библијата е така и запишано, како тоа Бог да го рекол). Бог меѓутоа благовремено ги пратил ангелите за да го спречат неделото, а Авраам потоа ги надминал своите стари представи. Изменето од Majkl - 24.Октомври.2009 во 09:04 |
||||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
БОГ (ЕЛОАХ, АЛАХ) - Кој ги *услишува молитвите - да ве Благослови! *п.с. Името *Исмаил значи: БОГ Кој ги услишува молитвите.
Ме *насмеа, во позитивна смисла ! БОГ да те награди! Во времето кога живеел Св. Авраам била вообичаена пракса да се принесуваат човечки жртви на (лажните) божанства, но БОГОТ на Светиот отец Авраам, е Тој БОГ, Кој ја укинува таа практика и ја трансформира во (само) животинска жртва. Истиот Тој ВИСТИНСКИ БОГ пак - во и со жртвата на инкарнацијата на Неговата Прамудрост Исус Христос - е Тој БОГ што ја укинува дури и животинската жртва! За жал, оваа Радостна Вест некои луѓе сèуште не ги стигнала поради неверата во Христос, за Кого прекрасно сведочат и најсветите списи! Ти благодарам за твоето одговарање со кое за жал - конкретно - не добивме категоричен одговор, но засигурно ја збогатува темата . * Името Исаак значи: (БОГ) ме насмеа! |
||||
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Изменето од Majkl - 24.Октомври.2009 во 10:19 |
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Зошто би се посомневала во Божјиот Збор?
Колку му било тешко на Авраама додека заедно со саканиот Исак, синот кој го добил со љубената тогаш кога сета надеж згаснала одел кон местото определено за жртва. Срцето Му се кинело додека послушен на Бог го носел својот сакан син. Не му било лесно ни кога ја избркал агара во пустината со Исмаил. Но сепак го допуштил тоа. Појасно од ова здравје, Бог ја искушувал послушноста на Авраам преку Исак. |
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
БОГ преку својата Вечна Мудрост (Христос) му го вели и го бара тоа - на и од Авраам - за постепено да го трансформира застранетиот свет и да му ја покаже Суштината, ВИСТИНАТА и Целта! Вистинскиот БОГ е многу поголем и Помилостив од филозофските и надувените гледања на Него, бидејќи тој чекор по чекор ги прати и им служи на своите чеда и верници дури и во таа состојба во која тие се наоѓаат во дадениот момент, за постепено на крајот ги вообличи во Христа! БОГ му побара на Авраам да биде спремен да се откаже и од најважното за Неговата Совршена ВОЛЈА (Христос), а тој и навистина го “стори“ тоа! Разбираш ли сега ?
Кога не би ги негирал Најсветите Писма, засигурно би знаел зошто Изворот на насмевката му го додели тоа име на Исаак - синот Авраамов со љубенатаму жена - и зошто името Исмаил на синот Авраамов од слугинката! Обрати внимание дека имињата на децата Авраамови се во непосредна врска со однесувањето на нивните мајки а посебно на Саара која се насмевнува восебе кога го слуша пророчанството БОЖЈО за синот според верата, кое е всушност и најава за СОВРШЕНАТА Радосна Вест, за СОВРШЕНОТО ЧЕДО (Христос Исус) ! (Битие 16:11 + Битие 18:12 ) |
||||
||||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
како ја гледаш оваа своја изјава во контекст на кажаното за надуените гледања:
|
||||
al_islamia
Сениор Регистриран: 09.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 121 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
mnogu dobro prasanje i seto ova sto go postavuvas kako prasanjanje jas bi te zamolil da go procitas barnbanovo evangelie http://www.mlivo.com/PDF/EVANDELJE%20-%20INDZIL%20PO%20BARNABI.pdf i ke ti se razjasni se , i ve zaprasuvam zasto go negirate toa evangelie , zarem toaa nee ispravno so drugite evangelijaili ja kazuva vistinata ili nevistinata pa vie samite odredete i procitajte ja pa uvidete za sto stanuva zbor, ke copiram samo del od nea;; Jakov reèe: “O gospodaru, reci nam u kome je ovo obeæanje sadržano; jer Jevreji kažu ”u Isaku" a Ismaeliti kažu “u Jišmaelu”. Isus odgovori: “Da vid, èiji je on sin, a koje linije?” Jakov odogovori: “Od Isaka; jer Isak je bio otac Jakovljev, a Jakov je bio otac Judin iz èije loze je Da vid”. Tad reèe Isus: “A Poslnik Božiji, kad on doðe iz èije loze æe on biti?” Uèenici odgovoriše: “Iz Davidove”. Nato Isus reèe: “Vi se varate; jer Da vid njega u duhu zove gospodom, govoreæi: ”Bog reèe mom gospodu sjedi ti meni s desna, dok ja ne uèinim tvoje neprijatelje tvojom podnožnom klupicom. Bog æe poslati tebi žezlo koje æe imati gospodstvo usred tvojih neprijatelja". Kad bi Poslanik Božiji, kojeg vi zovete Mesijom, bio sin Davidov, kako bi Da vid zvao njega gospodom? Nato rekoše uèenici: “O gospodaru, tako je pisano u Knjizi Mojsijevoj, da je u Isaku uèinjeno obeæanje”. Isus odgovori sa jecajem: “Tako je napisano, ali Mojsije to nije napisao, niti Jošua, nego naši rabini koji se ne boje Boga. Uistinu, kažem vam, ako vi razmotrite rijeèi anðela Gabriela, otkriæete zlonamjernost naših pismoznanaca i uèitelja. Jer anðeo je rekao: ”Abrahame, sav svijet æe znati koliko te Bog voli; ali kako æe svijet znati ljubav koju ti nosiš prema Bogu? Sigurno je da je potrebno da ti uèiniš nešto za ljubav Božiju". Abra ham odgovori: “Gle, sluga Božiji je spreman da uèini sve ono šta Bog hoæe”. Zatim je govorio Bog, rekavši Abrahamu: “Uzmi svog sina prvoroðenca Jišmaela i popuni se na goru da bi ga žrtvovao”. Kako je Isak "prvoroðenac, kad je Isak roðen Jišmael je imao sedam godina? Tad rekoše uèenici: “Jasna je prevara naših uèitelja: zato nam reci istinu, jer mi znamo da si ti poslan od Boga”. Tad odgovori Isus: “Uistinu, ja vam kažem da Satana traži da poništi Zakone Božije; i zato on sa svojim sljedbenicima, licemjerima i zloèincima - prvi sa lažnim dogmama, drugi sa razvratnim životom - danas su zaprljali skoro sve stvari tako da se istina jedva može naæi. Teško licemjerima! jer æe se hvale ovog svijeta pretvoriti za njih u uvrede i muèenje u paklu. Zato vam kažem da je Poslanik Božiji Sjaj koji æe dati radost skoro svemu šta je Bog stvorio, jer, on je uljepšan duhom razumijevanja i savjeta, duhom mudrosti i moèi, duhom straha i ljubavi, duhom smotrenosti i umjerenosti, on je uljepšan duhom milosrða i milosti, duhom pravde i pobožnosti, duhom nježnosti i strpljenja, kojeg je on dobio od Boga tri puta više nego što ga je dao svim svojim stvorenjima. O blaženo doba kad on doðe na svijet! Vjerujte mi da sam ga ja vidio i izrazio mu poštovanje, kao što ga je vidio svaki prorok: vidjevši da od njegovog duha Bog njima daje poslanstvo. A kad sam ga ja vidio moja je duša bila ispunjena utjehom govoreæi: “O Muhammede, Bog neka je s tobom i neka me uèini dostojnim da razvežem tvoje sveze na obuæi, jer æu postigavši to biti veliki prorok i svetac Božiji”. I rekavši ovo Isus iznese svoje hvale Bogu pozdrav Изменето од al_islamia - 24.Октомври.2009 во 17:44 |
||||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Здравје и среќа да имаш побратиме! Тебе барабановото евангелие а мене БОЖЈОТО во Исус Христос, за Кого сведочат сите вистинити сведоци! Значи за тебе одговорот на прашањето: Од слугинката или од љубената (?) би бил ?
Мајкл, не ме разбирај погрешно но не е суштината во читањето на Библијата или билокои други списи, бидејќи рајот е и ќе биде преполн со луѓе што воопшто незнаеле да читаат но знаеле да веруваат во Љубовта БОЖЈА, Која потполно ги преродила и од ними направила нови луѓе, според Волјата БОЖЈА (Христос)! |
||||
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Spiros, а ти што конкретно мислиш?
|
||||
|
||||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
ОД ЉУБОВ световите ги создаде Од ЉУБОВ и ги одржува Од ЉУБОВ Христа ни го даде Преку Него ги повржува За Него пеам За Него мислам За БОЖЈИОТ Христос живеам И Неговиот Совршен Ислам |
||||
||||
Dzingis Kan
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 133 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Само ти држам ритам Спиросе! |
||||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Убаво срочено брат спирос, но каква врска има прашањето со овој одговор за Исак или Исмаил? |
||||
|
||||
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |