Од слугинката или од љубената?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20518
Датум на принтање: 05.Декември.2024 во 03:44 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Од слугинката или од љубената?
Постирано од: spiros
Наслов: Од слугинката или од љубената?
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 02:45
Драги браќа и сестри, пријатели на ВИСТИНАТА и сите останати, одсрце ви посакувам на сите да бидете благословени со Мир, Добра Волја и здрав разум!
Пред половина час отидов да си легнам, но Чудесниот Прамудар БОГ ми стави во срцево мое нешто што морам да го споделам со вас во форма на прашална тема.
Можеби ова прашање било веќе некогаш дискутирано, но најпонижно ги молам модераторите да го дозволат и учесниците со здрав разум да размислат и да го кажат своето мислење.
Светиот верник и пријател БОЖЈИ, Авраам, чиешто име на арпски е Ибрахим а во западниот свет Абрахам (Мир и Благослов да е врз него и неговите чеда по вера) имаше една жена која ја љубеше и со која долги години немаше деца. Поради нестрплението на Сара - љубената и права жена Авраамова - БОГ му дозволи со слугинката Агар тој да го добие својот прв син, Исмаил.
Но, после многу години, БОГ - како што пред многуте години му беше ветил на Св. Авраам - Тој му го дари и неговиот долго очекуван син Исаак, кој што му го роди неговата права и љубена жена Саара!
Што мислите вие со вашиот разум и што верувате:
Кој син му го побара БОГ на Авраам - проверувајќи ја неговата вера - да го жртвува?
а) Ветениот, долго очекуваниот и поради верата дарениот Исаак?
или
б) Поради нестрплението и безнадежноста на Саара, допуштениот син Исмаил од слугинката Агар?
Ве молам здраво размислете и дадете одговор.
БОГ да го Благослови Авраам,
БОГ да го Благослови Исаак,
БОГ да го Благослови Исмаил и сите чеда по вера во ВИСТИНАТА!
АМИН
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 03:17
Obremeneta tema... mislam deka do sega ne sme ja imale vaka postavena.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 09:00
spiros напиша:
Кој син му го побара БОГ на Авраам - проверувајќи ја неговата вера - да го жртвува?
или
б) Поради нестрплението и безнадежноста на Саара, допуштениот син Исмаил од слугинката Агар? |
Ниту едниот ниту другиот бидејќи вистинскиот Бог не бара ниту човечки ниту животински жртви.
Во една објава од херувимот на божествената Мудрост примена низ пророчката реч во годината 1981 по смисла е објаснето дека Бог побарал од Авраама да ја жртвува својата љубов кон синот, бидејќи таа била поголема о дљубовта кон Бога а Бог е Тој кој треба најмогу да се љуби со сето срце и сите сили. Но во свеста на Авраам сеуште биле присутни представите кои постоеле во тоа време а кои доаѓале од многубоштвото. Авраам иако веќе го имал спознанието дека е Бог еден единствен, поради сеуште присутните представи, тој Божјата порака ја протолкувал како да е побарана човечка жртва(во Библијата е така и запишано, како тоа Бог да го рекол). Бог меѓутоа благовремено ги пратил ангелите за да го спречат неделото, а Авраам потоа ги надминал своите стари представи.
|
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 09:34
Messenger напиша:
Obremeneta tema... mislam deka do sega ne sme ja imale vaka postavena. |
БОГ (ЕЛОАХ, АЛАХ) - Кој ги *услишува молитвите - да ве Благослови!
*п.с. Името *Исмаил значи: БОГ Кој ги услишува молитвите.
Majkl напиша:
Ниту едниот ниту другиот бидејќи вистинскиот Бог не бара ниту човечки ниту животински жртви.
Во една објава од херувимот на божествената Мудрост примена низ пророчката реч во годината 1981 по смисла е објаснето дека Бог побарал од Авраама да ја жртвува својата љубов кон синот, бидејќи таа била поголема о дљубовта кон Бога а Бог е Тој кој треба најмогу да се љуби со сето срце и сите сили. Но во свеста на Авраам сеуште биле присутни представите кои постоеле во тоа време а кои доаѓале од многубоштвото. Авраам иако веќе го имал спознанието дека е Бог еден единствен, поради сеуште присутните представи, тој Божјата порака ја протолкувал како да е побарана човечка жртва(во Библијата е така и запишано, како тоа Бог да го рекол). Бог меѓутоа благовремено ги пратил ангелите за да го спречат неделото, а Авраам потоа ги надминал своите стари представи. |
Ме *насмеа, во позитивна смисла !
БОГ да те награди!
Во времето кога живеел Св. Авраам била вообичаена пракса да се принесуваат човечки жртви на (лажните) божанства, но БОГОТ на Светиот отец Авраам, е Тој БОГ, Кој ја укинува таа практика и ја трансформира во (само) животинска жртва.
Истиот Тој ВИСТИНСКИ БОГ пак - во и со жртвата на инкарнацијата на Неговата Прамудрост Исус Христос - е Тој БОГ што ја укинува дури и животинската жртва!
За жал, оваа Радостна Вест некои луѓе сèуште не ги стигнала поради неверата во Христос, за Кого прекрасно сведочат и најсветите списи!
Ти благодарам за твоето одговарање со кое за жал - конкретно - не добивме категоричен одговор, но засигурно ја збогатува темата .
* Името Исаак значи: (БОГ) ме насмеа!
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 10:18
spiros напиша:
Ти благодарам за твоето одговарање со кое за жал - конкретно - не добивме категоричен одговор, но засигурно ја збогатува темата . | Привидно така изгледа бидејќи се наведени само 2 можни опции. Би требало да има трета: дека Бог такво нешто воопшто не побарал од Авраам.
spiros напиша:
* Името Исаак значи: (БОГ) ме насмеа | Според некои преводи значи: „Бог нека се насмевне„.
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 10:39
Зошто би се посомневала во Божјиот Збор?
Колку му било тешко на Авраама додека заедно со саканиот Исак, синот кој го добил со љубената тогаш кога сета надеж згаснала одел кон местото определено за жртва.
Срцето Му се кинело додека послушен на Бог го носел својот сакан син.
Не му било лесно ни кога ја избркал агара во пустината со Исмаил.
Но сепак го допуштил тоа.
Појасно од ова здравје, Бог ја искушувал послушноста на Авраам преку Исак.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 12:08
Majkl напиша:
Привидно така изгледа бидејќи се наведени само 2 можни опции. Би требало да има трета: дека Бог такво нешто воопшто не побарал од Авраам. |
БОГ преку својата Вечна Мудрост (Христос) му го вели и го бара тоа - на и од Авраам - за постепено да го трансформира застранетиот свет и да му ја покаже Суштината, ВИСТИНАТА и Целта!
Вистинскиот БОГ е многу поголем и Помилостив од филозофските и надувените гледања на Него, бидејќи тој чекор по чекор ги прати и им служи на своите чеда и верници дури и во таа состојба во која тие се наоѓаат во дадениот момент, за постепено на крајот ги вообличи во Христа!
БОГ му побара на Авраам да биде спремен да се откаже и од најважното за Неговата Совршена ВОЛЈА (Христос), а тој и навистина го “стори“ тоа!
Разбираш ли сега ?
Majkl напиша:
Според некои преводи значи: „Бог нека се насмевне„. |
Кога не би ги негирал Најсветите Писма, засигурно би знаел зошто Изворот на насмевката му го додели тоа име на Исаак - синот Авраамов со љубенатаму жена - и зошто името Исмаил на синот Авраамов од слугинката!
Обрати внимание дека имињата на децата Авраамови се во непосредна врска со однесувањето на нивните мајки а посебно на Саара која се насмевнува восебе кога го слуша пророчанството БОЖЈО за синот според верата, кое е всушност и најава за СОВРШЕНАТА Радосна Вест, за СОВРШЕНОТО ЧЕДО (Христос Исус) ! (Битие 16:11 + Битие 18:12 )
|
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 12:26
spiros напиша:
БОГ преку својата Вечна Мудрост (Христос) му го вели и го бара тоа - на и од Авраам - за постепено да го трансформира застранетиот свет и да му ја покаже Суштината, ВИСТИНАТА и Целта!
Вистинскиот БОГ е многу поголем и Помилостив од филозофските и надувените гледања на Него, бидејќи тој чекор по чекор ги прати и им служи на своите чеда и верници дури и во таа состојба во која тие се наоѓаат во дадениот момент, за постепено на крајот ги вообличи во Христа!
БОГ му побара на Авраам да биде спремен да се откаже и од најважното за Неговата Совршена ВОЛЈА (Христос), а тој и навистина го “стори“ тоа!
Разбираш ли сега ? | Јас тебе најчесто те разбирам, но ти мене ретко. Патем прашање до тебе -
како ја гледаш оваа своја изјава во контекст на кажаното за надуените гледања:
spiros напиша:
Кога не би ги негирал Најсветите Писма, засигурно би знаел ... |
spiros напиша:
Majkl напиша:
Според некои преводи значи: „Бог нека се насмевне„. |
Кога не би ги негирал Најсветите Писма, засигурно би знаел зошто Изворот на насмевката му го додели тоа име на Исаак - синот Авраамов со љубенатаму жена - и зошто името Исмаил на синот Авраамов од слугинката!
Обрати внимание дека имињата на децата Авраамови се во непосредна врска со однесувањето на нивните мајки а посебно на Саара која се насмевнува восебе кога го слуша пророчанството БОЖЈО за синот според верата, кое е всушност и најава за СОВРШЕНАТА Радосна Вест, за СОВРШЕНОТО ЧЕДО (Христос Исус) ! (Битие 16:11 + Битие 18:12 ) | знаем spiros знам, сум ја читал Библијата и јас. Само реков дека има и поинаков превод според некои на зборот Исаак (יִצְחָק) инаку се преведува и во идно време како: „ќе се смее„.
|
Постирано од: al_islamia
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 15:56
spiros напиша:
Драги браќа и сестри, пријатели на ВИСТИНАТА и сите останати, одсрце ви посакувам на сите да бидете благословени со Мир, Добра Волја и здрав разум!
Пред половина час отидов да си легнам, но Чудесниот Прамудар БОГ ми стави во срцево мое нешто што морам да го споделам со вас во форма на прашална тема.
Можеби ова прашање било веќе некогаш дискутирано, но најпонижно ги молам модераторите да го дозволат и учесниците со здрав разум да размислат и да го кажат своето мислење.
Светиот верник и пријател БОЖЈИ, Авраам, чиешто име на арпски е Ибрахим а во западниот свет Абрахам (Мир и Благослов да е врз него и неговите чеда по вера) имаше една жена која ја љубеше и со која долги години немаше деца. Поради нестрплението на Сара - љубената и права жена Авраамова - БОГ му дозволи со слугинката Агар тој да го добие својот прв син, Исмаил.
Но, после многу години, БОГ - како што пред многуте години му беше ветил на Св. Авраам - Тој му го дари и неговиот долго очекуван син Исаак, кој што му го роди неговата права и љубена жена Саара!
или
б) Поради нестрплението и безнадежноста на Саара, допуштениот син Исмаил од слугинката Агар?
АМИН
|
mnogu dobro prasanje i seto ova sto go postavuvas kako prasanjanje jas bi te zamolil da go procitas barnbanovo evangelie http://www.mlivo.com/PDF/EVANDELJE%20-%20INDZIL%20PO%20BARNABI.pdf i ke ti se razjasni se , i ve zaprasuvam zasto go negirate toa evangelie , zarem toaa nee ispravno so drugite evangelijaili ja kazuva vistinata ili nevistinata pa vie samite odredete i procitajte ja pa uvidete za sto stanuva zbor, ke copiram samo del od nea;;
Jakov reèe: “O gospodaru, reci nam u kome
je ovo obeæanje sadržano; jer Jevreji kažu ”u
Isaku" a Ismaeliti kažu “u Jišmaelu”. Isus
odgovori: “Da vid, èiji je on sin, a koje linije?”
Jakov odogovori: “Od Isaka; jer Isak je bio otac
Jakovljev, a Jakov je bio otac Judin iz èije loze
je Da vid”.
Tad reèe Isus: “A Poslnik Božiji, kad on
doðe iz èije loze æe on biti?”
Uèenici odgovoriše: “Iz Davidove”.
Nato Isus reèe: “Vi se varate; jer Da vid
njega u duhu zove gospodom, govoreæi: ”Bog
reèe mom gospodu sjedi ti meni s desna, dok ja
ne uèinim tvoje neprijatelje tvojom podnožnom
klupicom. Bog æe poslati tebi žezlo koje æe
imati gospodstvo usred tvojih neprijatelja".
Kad bi Poslanik Božiji, kojeg vi zovete
Mesijom, bio sin Davidov, kako bi Da vid zvao
njega gospodom? Nato rekoše uèenici: “O gospodaru, tako je
pisano u Knjizi Mojsijevoj, da je u Isaku
uèinjeno obeæanje”.
Isus odgovori sa jecajem: “Tako je
napisano, ali Mojsije to nije napisao, niti Jošua,
nego naši rabini koji se ne boje Boga. Uistinu,
kažem vam, ako vi razmotrite rijeèi anðela
Gabriela, otkriæete zlonamjernost naših
pismoznanaca i uèitelja. Jer anðeo je rekao:
”Abrahame, sav svijet æe znati koliko te Bog
voli; ali kako æe svijet znati ljubav koju ti nosiš
prema Bogu? Sigurno je da je potrebno da ti
uèiniš nešto za ljubav Božiju". Abra ham
odgovori: “Gle, sluga Božiji je spreman da
uèini sve ono šta Bog hoæe”.
Zatim je govorio Bog, rekavši Abrahamu:
“Uzmi svog sina prvoroðenca Jišmaela i popuni
se na goru da bi ga žrtvovao”. Kako je Isak "prvoroðenac, kad je Isak roðen Jišmael je imao
sedam godina?
Tad rekoše uèenici: “Jasna je prevara naših
uèitelja: zato nam reci istinu, jer mi znamo da si
ti poslan od Boga”.
Tad odgovori Isus: “Uistinu, ja vam kažem
da Satana traži da poništi Zakone Božije; i zato
on sa svojim sljedbenicima, licemjerima i
zloèincima - prvi sa lažnim dogmama, drugi sa
razvratnim životom - danas su zaprljali skoro
sve stvari tako da se istina jedva može naæi.
Teško licemjerima! jer æe se hvale ovog svijeta
pretvoriti za njih u uvrede i muèenje u paklu.
Zato vam kažem da je Poslanik Božiji Sjaj
koji æe dati radost skoro svemu šta je Bog
stvorio, jer, on je uljepšan duhom
razumijevanja i savjeta, duhom mudrosti i
moèi, duhom straha i ljubavi, duhom
smotrenosti i umjerenosti, on je uljepšan
duhom milosrða i milosti, duhom pravde i
pobožnosti, duhom nježnosti i strpljenja, kojeg
je on dobio od Boga tri puta više nego što ga je
dao svim svojim stvorenjima. O blaženo doba
kad on doðe na svijet! Vjerujte mi da sam ga ja
vidio i izrazio mu poštovanje, kao što ga je vidio
svaki prorok: vidjevši da od njegovog duha Bog
njima daje poslanstvo. A kad sam ga ja vidio
moja je duša bila ispunjena utjehom govoreæi:
“O Muhammede, Bog neka je s tobom i neka me
uèini dostojnim da razvežem tvoje sveze na
obuæi, jer æu postigavši to biti veliki prorok i
svetac Božiji”.
I rekavši ovo Isus iznese svoje hvale Bogu
pozdrav
|
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 21:26
al_islamia напиша:
mnogu dobro prasanje i seto ova sto go postavuvas kako prasanjanje jas bi te zamolil da go procitas barnbanovo evangelie ...
pozdrav |
Здравје и среќа да имаш побратиме!
Тебе барабановото евангелие а мене БОЖЈОТО во Исус Христос, за Кого сведочат сите вистинити сведоци!
Значи за тебе одговорот на прашањето: Од слугинката или од љубената (?) би бил ?
Majkl напиша:
... знаем spiros знам, сум ја читал Библијата и јас. Само реков дека има и поинаков превод според некои на зборот Исаак (יִצְחָק) инаку се преведува и во идно време како: „ќе се смее„.
|
Мајкл, не ме разбирај погрешно но не е суштината во читањето на Библијата или билокои други списи, бидејќи рајот е и ќе биде преполн со луѓе што воопшто незнаеле да читаат но знаеле да веруваат во Љубовта БОЖЈА, Која потполно ги преродила и од ними направила нови луѓе, според Волјата БОЖЈА (Христос)!
|
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 21:52
Spiros, а ти што конкретно мислиш?
|
Датум на внесување: 25.Октомври.2009 во 00:22
ОД ЉУБОВ световите ги создаде
Од ЉУБОВ и ги одржува
Од ЉУБОВ Христа ни го даде
Преку Него ги повржува
За Него пеам
За Него мислам
За БОЖЈИОТ Христос живеам
И Неговиот Совршен Ислам
|
Постирано од: Dzingis Kan
Датум на внесување: 25.Октомври.2009 во 05:18
Само ти држам ритам Спиросе!
|
Датум на внесување: 25.Октомври.2009 во 12:55
spiros напиша:
ОД ЉУБОВ световите ги создаде
Од ЉУБОВ и ги одржува
Од ЉУБОВ Христа ни го даде
Преку Него ги повржува
За Него пеам
За Него мислам
За БОЖЈИОТ Христос живеам
И Неговиот Совршен Ислам
|
Убаво срочено брат спирос, но каква врска има прашањето со овој одговор за Исак или Исмаил?
|
Датум на внесување: 25.Октомври.2009 во 13:24
spiros e a zosto ne go prinavate banabinovoto evangelie koga i toj bil i se dvizel i i bil apostol so isus zarem on kazuva laga ili vistina, zarem barnaba nee vistinski svedok, ako mozes da mi objasnis ljobitono prasanje iako sum van tema nema da mi zamerat. pozdrav
Здравје и среќа да имаш побратиме!
Тебе барабановото евангелие а мене БОЖЈОТО во Исус Христос, за Кого сведочат сите вистинити сведоци!
pobratime mene dovolno mie k*ran a to sto ti dadov
citati od barnaba za da uvidime sto veli banaba vo vrska so isak ili ismail on tvdi deka e ismail a ne isak zarem barnaba laze ili ja kazuva vistinata a k*ran samo go potvrduva toa deka se raboti za ismail ,, pa koj laze koj izmisluva laga barnaba k*ran lli pavlinovata terorija i drugite evagelija
Значи за тебе одговорот на прашањето: Од слугинката или од љубената (?) би бил
mojot odgovor e od agara vtorata zena na abrahama
|
Датум на внесување: 25.Октомври.2009 во 13:38
al_islamia , http://en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Barnabas - toa evangelie e nasloveno "spored Barnaba", no nema nikakov dokaz deka e napishano od onoj Barnaba koj bil so Isus. Pronajdeno okolu 1400 godini posle Hrista i napishano e na stil koj odgovara povekje na renesansnoto vreme otkolku na Isusovoto. Poradi toa, iako sodrzhi gnostichki elementi od Hristovo vreme, toa ne e zemeno kako avtentichno evangelie.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 25.Октомври.2009 во 13:51
Messenger напиша:
al_islamia , http://en.wikipedia.org/wiki/Gospel_of_Barnabas - toa evangelie e nasloveno "spored Barnaba", no nema nikakov dokaz deka e napishano od onoj Barnaba koj bil so Isus. Pronajdeno okolu 1400 godini posle Hrista i napishano e na stil koj odgovara povekje na renesansnoto vreme otkolku na Isusovoto. Poradi toa, iako sodrzhi gnostichki elementi od Hristovo vreme, toa ne e zemeno kako avtentichno evangelie.
|
a ima li dokazi za drugite evangelija deka se napisani od evangelistite
|
Датум на внесување: 25.Октомври.2009 во 14:41
al_islamia напиша:
Messenger напиша:
|
|
Ne postojat istorijski dokazi za toa.
Znam deka hristijanskite vernici kje sripaat vo negoduvanje, no fakt e deka site evangelija na pochetokot bile anonimni i iminja im se dadeni otposle za da mozhat da se razlikuvaat. Za iminja se odbrani onie na apostolite zatoa sto se smetalo deka taka bi bio najpogodno. Onie koi go storile toa verojatno veruvale deka tie iminja imale neshto zaednichko so napishanite tekstovi.
Duri i ako dozvoime deka iminjata se avtentichni, imame podatoci deka Luka nikogash ne go sretnal Isus i mu bil lichniot lekar na Pavle. Toa sto napishal e onoa sto doznal od lugjeto okolu nego, od Pavle i od drugi pishani izvori.
Pavle nikogash ne bil so Isus i spored sopstvenoto svedochenje samo ednash imal negovo videnie koga odel po patot za Damask. Nema svedok za taa sluchka. Znaeme deka polovinata pisma koi go nosat negovoto ime vo Noviot Zavet nemaat negovo avtorstvo.
Znaeme deka na Marko (onoj na koj mu se prepishuva edno od evangelijata) vujko mu bil originalniot Barnaba i toj na vremeto bil dete koj imal samo sporadichni sredbi so Isus. Negovoto pishuvanje ne mozhe da se zeme kako negovo lichno iskustvo, tuku kako neshto preneseno od drugi lugje.
Denes preovladuva mislenjeto deka Matea i Luka za svoite pishuvanja koristele informacii od tekstot na Marko, kako i od takanarecheniot izvor "Q".
Evangelueto spored Jovan e gnostichko evangelie koe po mnogu raspravii usvoeno e posledno vo Noviot Zavet. Isotorijski ne se znae koj e negoviot avtor, no mu se prepishuva na apostolot Jovan.
Sega, kje prashah "pa kako toa vakvite tekstovi se prifateni kako avtentichni i staveni se vo Noviot Zavet, a toa ne e napraveno so onoa na Barnaba?"
Odgovorot lezhi vo starosta na tie pisanija. Dokazhano e deka evangelijata vo Noviot Zavet, kako i pismata na Pavle, poteknuvaat od vremeto na prviot vek. Najstari se Pavlovite pisma, a najmlado e Evangelieto spored Jovan.
Inaku postojat i drugi evangelija koi poteknuvaat od tie vreminja, a isto taka ne se prifateni, no toa e sosem druga prikazna i ne vleguva vo ramkite na temava.
|
Датум на внесување: 25.Октомври.2009 во 17:08
Messenger напиша:
al_islamia напиша:
Messenger напиша:
|
|
Ne postojat istorijski dokazi za toa.
Znam deka hristijanskite vernici kje sripaat vo negoduvanje, no fakt e deka site evangelija na pochetokot bile anonimni i iminja im se dadeni otposle za da mozhat da se razlikuvaat. Za iminja se odbrani onie na apostolite zatoa sto se smetalo deka taka bi bio najpogodno. Onie koi go storile toa verojatno veruvale deka tie iminja imale neshto zaednichko so napishanite tekstovi.
Duri i ako dozvoime deka iminjata se avtentichni, imame podatoci deka Luka nikogash ne go sretnal Isus i mu bil lichniot lekar na Pavle. Toa sto napishal e onoa sto doznal od lugjeto okolu nego, od Pavle i od drugi pishani izvori.
Pavle nikogash ne bil so Isus i spored sopstvenoto svedochenje samo ednash imal negovo videnie koga odel po patot za Damask. Nema svedok za taa sluchka. Znaeme deka polovinata pisma koi go nosat negovoto ime vo Noviot Zavet nemaat negovo avtorstvo.
Znaeme deka na Marko (onoj na koj mu se prepishuva edno od evangelijata) vujko mu bil originalniot Barnaba i toj na vremeto bil dete koj imal samo sporadichni sredbi so Isus. Negovoto pishuvanje ne mozhe da se zeme kako negovo lichno iskustvo, tuku kako neshto preneseno od drugi lugje.
Denes preovladuva mislenjeto deka Matea i Luka za svoite pishuvanja koristele informacii od tekstot na Marko, kako i od takanarecheniot izvor "Q".
Evangelueto spored Jovan e gnostichko evangelie koe po mnogu raspravii usvoeno e posledno vo Noviot Zavet. Isotorijski ne se znae koj e negoviot avtor, no mu se prepishuva na apostolot Jovan.
Sega, kje prashah "pa kako toa vakvite tekstovi se prifateni kako avtentichni i staveni se vo Noviot Zavet, a toa ne e napraveno so onoa na Barnaba?"
Odgovorot lezhi vo starosta na tie pisanija. Dokazhano e deka evangelijata vo Noviot Zavet, kako i pismata na Pavle, poteknuvaat od vremeto na prviot vek. Najstari se Pavlovite pisma, a najmlado e Evangelieto spored Jovan.
Inaku postojat i drugi evangelija koi poteknuvaat od tie vreminja, a isto taka ne se prifateni, no toa e sosem druga prikazna i ne vleguva vo ramkite na temava. |
dobro e koga priznavas
|
Датум на внесување: 25.Октомври.2009 во 21:54
Не е случајно зошто само тие 4 извештаји за Евангелието (Милоста БОЖЈА во Исус Христос) се од БОГА допуштени да бидат како пишано сведоштвото!
А кој се лути и негодува за тоа, тој треба да си седне со дечињата свои и да си изигра една партија >> не лути се човече <<
Не потценувајте ја таа игра со вашите дечиња, бидејќи Живиот БОГ преку неа може да ви отвори димензии за кои не сте ни сонувале!
|
Датум на внесување: 25.Октомври.2009 во 22:09
Многу убава порака. Навистина е така, она што Бог го скрил од “големите“ често им го открива на малите. “Бидете како деца“-Бог бара од нас не да подетиниме, но да останеме простодушни. Чисти, искрени...а такви се повеќето вистински христијани.
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 25.Октомври.2009 во 23:02
spiros напиша:
или
АМИН
|
Hristijanite ke odgovorat: pod a);
Muslimanite ke odgovorat: pod b);
Jas kako Hristijanin, se razbira, ke recam: pod a;
|
Датум на внесување: 26.Октомври.2009 во 03:22
al_islamia напиша:
dobro e koga priznavas |
Ne se raboti za priznavnje ili nepriznavanje na bilo shto ili teranje nekakvi inaeti, tuku za ukazhuvanje na fakti.
A ako mozham jas da se soocham so faktite i da gi priznaam, togash bidi doblesen i ti, pa soochi se so niv isto taka.
|
|