IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали Исус навистина бил распнат?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали Исус навистина бил распнат?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 10>
Автор
Порака
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Статус: Офлајн
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 13:46
Originally posted by Sola scriptura Sola scriptura напиша:

Poleka, bez nervozi i samo smireno.Lugeto ne znaat, pa prasuvaat. Eve vo kontekst na temata (iako znam)kakvo e toa fizicko, no proslaveno i trajno telo Rita?

Какви нервози? Иако немам живци со изолир лента, не се нервирам толку брзо.
Камо среќа прво да прашуваа пред да донесуваат заклучоци.

Ај прочитај си подолу каде што објаснив накратко.

A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Dzingis Kan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2009
Поени: 133
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dzingis Kan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 20:05
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by Dzingis Kan Dzingis Kan напиша:

се сее тело душевно – воскреснува тело духовно.

Самиот збор "тело" означува телесно воскресение. Зборот "телесно" произлегува од зборот "тело". Тоа тело кое ќе биде водено по духот и затоа апостолот Павле го нарекува тело духовно. Доколку воскресението се однесуваше само на духот, а не и на телото, тогаш Павле ќе речеше: "се сее тело, воскреснува дух".

Тело е едно, дух е друго. Телото е материја, духот е дух. Терминот тело духовно не означува нематеријална материја, туку материја која ќе биде водена од духот.

Дискусијата со телата Павле ја започнува токму одговарајќи на прашањето "Како воскреснуваат мртвите? И во какво тело ќе дојдат?" Доколку воскреснатите нема да добијат тела, тогаш Павле немаше пола пасус да објаснува за природата на овие тела, туку едноставно ќе кажеше дека тие нема да имаат тела, туку ќе бидат само дух.

Доколку воскреснатиот Исус немаше тело тогаш Тој немаше да ги убедува дека има тело велејќи им да го допрат. А доколку пак тие верувале само во духовно воскресение, тогаш зошто продолжиле да веруваат дека Христос воскреснал откако го допреле воскреснатото тело на Христос?

Togas znaci i vo Rajot ludjeto ce bidat i duhovno i telesno proziveani?
Кон врв
hleb20 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2009
Поени: 126
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 20:20
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Абе со ѕид да правев муабет до сега ќе ме разбереше среќа Ајде, терај си со арно со убо, добра ноќ.

Konecno se nadevam deka svati deka ne e za Isus neli, pogreban megu zlocnicite NE POGUBEN, a ko shto vikash ti Isus bese pogreban vo bogata grobnica neli??

Isto ko so zid da si pravel muabet, no razlikata od drugite "zidovi" koi samo te slushaat JAS ZBORUVAM.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 20:25
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Originally posted by Sola scriptura Sola scriptura напиша:

Poleka, bez nervozi i samo smireno.Lugeto ne znaat, pa prasuvaat. Eve vo kontekst na temata (iako znam)kakvo e toa fizicko, no proslaveno i trajno telo Rita?

Какви нервози? Иако немам живци со изолир лента, не се нервирам толку брзо.
Камо среќа прво да прашуваа пред да донесуваат заклучоци.

Ај прочитај си подолу каде што објаснив накратко.

hehe.
Eve posho nemah zivci ako moze da mi odgovorish ti, kako sto gledam od drugite nikako da odgovorat(se cudam zs):
kolku dena i noci pominaa od petok nautrno de nedela rano????

Eve ti da videme kakov zaklucok ke donesih??
Samo dno prasanje e ne te opteretuvam so mng. Obidise.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 22:37
Originally posted by hleb20 hleb20 напиша:

kolku dena i noci pominaa od petok nautrno de nedela rano????

"Зашто, како што Јона беше во утробата на големата риба три дни и три ноќи, така и Синот Човеков ќе биде во срцето на земјата три дни и три ноќи."
(Исус Христос во ев. Матеј 12:40)

1 Ден - Петок
1 Ноќ - Петок (Вонредна ноќ заради Христовата смрт, од 12pm до 15pm по денешно сметање на времето)
"А беше околу шестиот час, кога настана темнина по целата земја, до деветиот час" (Лука 23:44)

2 Ден - Сабота
2 Ноќ - Петок спрема Сабота

3 Ден - Недела
3 Ноќ - Сабота спрема Недела

Вкупно: три дни и три ноќи.

Originally posted by Dzingis Kan Dzingis Kan напиша:

Togas znaci i vo Rajot ludjeto ce bidat i duhovno i telesno proziveani?

Да.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 23:13
Evangelose Чедо Божје, денот во културата во која (по мајчина страна) БОГ ја отелотвори Својата Прасветла МУДРОСТ почнува со ноќта!

Затоа те молам корегирај го редоследот, бидејќи Живиот БОГ е БОГ на редот !

Шалом!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 23:19
Hehehe, kaj najde sega ziti majka "vonredna noc" lelel se otepav od smeenje, navistina si zabegan od patot brate.
Bash me interesira dali site ja mislat ko tebe ili si zabegan slucaj (poedinec).

A sega eve ti vidi vo kolku satot bese raspnat Isus da im bide pojasno na citatelite zasto ova pogore sto go napisha ti e apsluten APSURD.

Marko veli:
15:25 А беше третиот час, кога Го распнаа.
NO KAKO,KOGA IVAN VELI:

19:14 А беше ден на подготовката за Пасха, околу шестиот час, и им рече на Јудејците: „Еве Го вашиот Цар!”

1. Sanhedrin se sretnal "koga se razdenilo" i mu presudil na Isus.
2. Pilatot stanal i rabotel "koga se razdenilo" i bil spremen da mu presudi na sekoj kogo ke mu go donesat Evreite.
3. Pilatot posle prviot ispit,odlucil deka Isus e nevin.
4. Potoa Pilatot kontaktira so Harod (preku mobilen ?) vo samata zora i go prakja Isus kaj negop da go vidi.
5. Harod go ispituval "nekoe vreme" a potoa odlucil strazarite da se poigraat so nego,pa go prakja nazad kaj Pilatot.
6. Isus im se predava na Harodovite vojnici,koi go izrugale,go oblekle i go vratile kaj Pilatot.
7. Povtorno pilatot gi povikal glavnite svestenici,vodicite i narodot i imase raspravija.
8. Pilatovite vojnici go kamsikuvaat i povtorno go oblekuvaat pred pustanjeto na raspnuvanjeto.
9. IMAME I 3 PATI KUk*rIKANJE NA PETEL POSLE PETROVOTO ODREKNUVANJE DEKA IMA BILO KAKVA VRSKA SO ISUS (DALI KUk*rIKAL PO TEMNICI ????????)

Seto toa se desilo vo 6 satot nautro (nase racunanje na vreme) ! Toa,sekako,NE E MOZNO !
Kako za Markoviot 3 satot,taka i za Ivanoviot 6 satot po "apologetsko" vreme.
Mora da gi vklopime uste i po Marko i Matej; posvemašnju tamu po svoj zemlji od šeste do devete ure!
po "rimsko-apologetsko vreme" sonceto ni ne izleglo do 9 satot - celo raspnuvanje se slucilo vo potpolna temnica(?) ! Tek 3 sati otkako Isus "umrel" na krstot se razdenilo !
Seve u svemu... site povesnicari se slozuvaat deka rimjanite sest satot go oznacuvale pladne i gi broele satite od izlezot na sonceto do zalezot (toa e vidlivo za togasnite dokumenti vklucuvajki gi i Plinija (Kniga II LXXI. 178 - LXXII) i site drugi)

Jasno ko den i sega ti mi izvagash "vonredna noc" SAkash da kazish imalo zatemnuvanje na sonceto ( hehehhe).

OTIDEN SI BIL BRATE.
Bez navreda.
Selamun alejkum.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 23:26

...
Jasno ko den i sega ti mi izvagash "vonredna noc" SAkash da kazish imalo zatemnuvanje na sonceto ( hehehhe).

OTIDEN SI BIL BRATE.
Bez navreda.
Selamun alejkum.

Побратиме, Ја одбиваш Мудроста БОЖЈА Која е Единствениот ПАТ за Спасение!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 23:31

Hehehe, kaj najde sega ziti majka "vonredna noc" lelel se otepav od smeenje, navistina si zabegan od patot brate.
Bash me interesira dali site ja mislat ko tebe ili si zabegan slucaj (poedinec).

......

OTIDEN SI BIL BRATE.
Bez navreda.

Selamun alejkum.

Хлеб, вакви работи како отиден, забеган, навистина не се во ред, убаво е да си дискутираш со аргументи, но како што доликува на човек.
Помисли дека зад мониторот седат луѓе и не употребувај такви изрази кога се обраќаш кон некого, па уште бараш да не се навреди. Знам дека ви е тешко на некои да го сфатите тоа, ама обидете се.

Изменето од maria_magdalena - 21.Октомври.2009 во 23:32
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Pentakostalec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јули.2008
Поени: 583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 23:41
Ha Ha Ha Ha...Abe zborvav so eden muslimanin sto sega veruva vo hristos za toa sto ja spoznal vistinata i tipov mi kaza mn rab kako prvo...Deka muslimanite imale nekoj BOG na sonceto li so ti ja znam tamu se vikal ALAH,mi kaza deka    k*ranot e zapisan posle 500 god posle ISUS sto od start se nivno pagja vo voda,nemam so povekje---ISUS UMREL I BIL RASPNAT NA KRSTOT ZA NASITE GREVOVI AMIN!!!!!!!!!!!.
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 23:42

"А беше околу шестиот час, кога настана темнина по целата земја, до деветиот час" (Лука 23:44)

"Бог ја нарече светлината ден, а темнината ја нарече ноќ." (Битие 1:5)

Marko veli:
15:25 А беше третиот час, кога Го распнаа.
NO KAKO,KOGA IVAN VELI:

19:14 А беше ден на подготовката за Пасха, околу шестиот час, и им рече на Јудејците: „Еве Го вашиот Цар!”

Тука се работи за недоразбирање во историскиот контекст. Едноставно Матеј, Марко и Лука го користеле еврејскиот начин на сметање на времето, додека Јован го користел римскиот. Римјаните го сметале времето како и ние денес, но не и евреите. Евреите го сметале времето на следниов начин:
Денот не започнувал како денес на полноќ, туку во 6 часот наутро. Па така она што кај нас денес е 7 часот, кај нив било 1. Она што кај нас е 9 часот, кај нив било 3. Пладнето кај нив било во 6 часот итн. Значи од нашето време одземаш 6 часа и добиваш староеврејско време. Така евреите ги сметале саатите во денот до зајдисонцето (12 часот по староеврејско, или 18 часот по наше), а потоа ноќта ја делеле на 4 ноќни стражи, секоја по 3 часа.
Па така, гледано по денешно сметање на времето, Исус, во евангелието по Марко, не бил распнат во 3 часот после полноќ, туку утринта во 9 часот.
Имајќи го ова предвид работите си доаѓаат на своето место. Исус бил кај Пилат во 6 часот (според Јован), а го распнале во 9 часот (по денешно сметање на времето).
Тоа што ти хлебати го читаш како "третиот час" е всушност заради буквалниот превод на Библијата која ја користиш, која буквално го преведува часот не водејќи сметка при тоа за различното сметање на времето. Кај посериозните преводи секогаш стои фуснота која дава образложение за ваквите места во Библијата. Ова особено важи и за мерните единици, должина, тежина, за паричните вредности итн. Секако не би очекувале и тогаш да мереле во метри, килограми и да наплаќале во евра. намигнување
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 23:44
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

......
OTIDEN SI BIL BRATE.
Bez navreda.
Selamun alejkum.
Хлеб, вакви работи како отиден, забеган, навистина не се во ред, убаво е да си дискутираш со аргументи, но како што доликува на човек. Помисли дека зад мониторот седат луѓе и не употребувај такви изрази кога се обраќаш кон некого, па уште бараш да не се навреди. Знам дека ви е тешко на некои да го сфатите тоа, ама обидете се.

Se izvinuvam vo pravo si.

Ama "vonredna noc"???
da ne se soglasuvah i ti so nego???
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hleb20 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 23:51
hehe.
Kaj mene ne tie finti. Bog ja narece svetlinata den, a temninata noc, lelele sho e sega ovaa kako prvo nemat vrska so raspnuvanjeto na isus tuku so sozdavnajeto na svetot. pa bebe malo znaet deka svetlinata e den i temninata noc.
Ne koristi vakvi eftini finti, ajde sho ti si vece (......) vaka gi terash na nekoi sto ne ja poznavaat biblijata , ednostavno gi povikuvas so tebe na ovja pat (z.....) .

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Октомври.2009 во 23:55

pa bebe malo znaet deka svetlinata e den i temninata noc.

Бебе мало знае, ама голем хлеб не знае среќа
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,184 секунди.