|
ШТО СЕ НЕФИЛИ? |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 17> |
Автор | |||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
A za shto si vrzan ti? Vrz koja nauchna (teoloshka i/ili lingvistichka) osnova gi donesuvash svoite zakluchoci? Vo Boga nema nishto besmisleno, a se e stvoreno po Bozhja Promisla. Ako imalo smisla za lugjeto plotski da opshtat so angeli, sigurno angelite ne bi bile bestelesni i bespolovi duhovni sushtestva. I ako imalo smisla togash, bi imalo smisla i denes. Megjutoa, realnosta potvrduva deka plotsko opshtenje pomegju lugje i angeli, e nevozmozhno, a kabalistichkata teorija e besmislena. Изменето од Asya - 20.Октомври.2009 во 21:27 |
|||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Lucifer (lat. nosach na svetlina) ili Denica (staroslovenski), nekogash (na pochetokot) bil sin Bozhji (so mala pochetna bukva), no se vozgordeal i sam posakal da stane kako bog, zaradi shto otpadnal od Boga i ja izgubil Bozhjata blagodat. Odnosno, so otpagjanjeto od Boga, toj stanal OTPADNIK, a bidejki klevetel i posebe zavel drugi angeli, voedno stanal i KLEVETNIK. "Otpadnici" se tie shto otpadnale od Boga i mu se protivat, t.e. ne se sinovi Bozhji. Znachi, terminot "sinovi Bozhji" najchesto se upotrebuva vo sporedba so otpadnicite (padnati angeli i bezbozhni lugje), za da se napravi razlika. Site shto se poveduvaat po gjavolot, angeli i lugje, se OTPADNICI, za razlika od sinovite Bozhji (angeli i lugje), koishto dobrovolno mu sluzhat na Boga. "Ha-satan" (hebrejski) ili "diabolos" (grchki), znachi "klevetnik". Otpadnicite, prifakjajki ja gjavolskata kleveta protiv Boga, svesno ili nesvesno mu sluzhat na gjavolot.
Изменето од Asya - 20.Октомври.2009 во 22:03 |
|||
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Znaci ne se crnogorci...mhm...
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не, не биле.
|
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
zbunet
Сениор Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Da ne bile Vanzemaljci ?
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
So ova rekov deka se slozhuvam. Rabotata e da se diskriminira koga se upotrebuva edniot termin za Bozhjite angli, a koga se upotrebuva drugiot kako epitet za lugjeto.
Ova vekje nema nishto so problemot na preveduvanjeto od drugi jazici. Tuka govorime za toa sto podrazbirale evreite pod terminot "Bozhji sinovi", a ne za nivnata poslushnost ili neposlushnost na starozavetnite proroci. Изменето од Messenger - 20.Октомври.2009 во 22:45 |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Во Библијата повеќе пати луѓето се наречени синови Божји отколку ангелите и имајќи го ова предвид, не сфаќам од каде тоа заклучувате дека Божјите синови споманти во Битие 6:4 се ангели, а не луѓе
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Tokmu taka! Ako pravilno podrazbirale, ne bi bile otpadnici! "Како ја помрачи Господ во гневот Свој ќерката Сионова! Од небесата ја симна славата Израилева и не се потсети за подножјето на нозете Свои во денот на Својот гнев. Господ ги сотре сите живеалишта на Јакова, не ги поштеди; ги разруши во јароста Своја сите тврдини на ќерката Јудина, ги кутна на земја, ги отфрли царството негово и кнезовите негови, како нечисти. Во жестокиот гнев Свој ги скрши сите рогови Израилеви, ја повлече десницата Своја од непријателот и се разгори против Јакова како огнен пламен, кој проголтува се наоколу; го затегна лакот Свој како непријател, ја управи десницата Своја како непријател и уби се што е мило за очите; врз скинијата на ќерката Сионова ја излеа како оган јароста Своја. Господ стана како непријател, го истреби Израилот, му ги разори сите домови негови, ги разруши тврдините негови и умножи при ќерката Јудина тага и плач. И ја сруши оградата Своја како од градина; го разори местото Свое во собранието, Господ направи на Сион да се забораваат поразниците и саботите; и во Своето гневно негодување отфрли и цар и свештеник. Го отфрли Господ жртвеникот Свој, го одврати срцето Свое од светилиштето Свое, ги предаде на непријателите ѕидовите на дворците нивни; во домот Господен тие се развикаа како во празничен ден." (Plach na Eremija 2:1-7). "Во оној ден - говори Господ - ќе им се одѕвијам на небесата, а таа ќе им се одѕвие на земјата; земјата ќе им се одѕвие на житото, на виното и на маслото, а тие ќе му се одѕвијат на Израел. И ќе ја посеам за Себе во земјата, ќе ја помилувам непомилуваната и ќе му речам не на Мојoт Народ: „Ти си Мој народ!” а тој ќе рече: "Ти си мoj Бoг!” (Osija 2:21-23). Preku starozavetniot prorok Osija, Gospod navestuva nov (duhoven) Israel, kojashto za Sebe kje ja posee (Israel e zhenski rod) i povik kon jazichnicite (kje ja pomiluva nepomiluvanata), koi kje go priznaat za svoj Bog, a toj kje mu reche ne na svojot narod: "Ti si moj narod". Изменето од Asya - 21.Октомври.2009 во 00:04 |
|||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Konechno, i nie za neshto da se soglasime! |
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Dobro pazete kako pisuva vo Biblijata: "A koga lugjeto pocnaa da se mnozat na zemjata, i kerki im se narodija, TOGAS sinovite Bozji, gledajki gi kerkite covecki deka se ubavi, gi zemaa, koi sto gi sakaa , za zeni. A imase vo toa vreme dzinovi na zemjata,OSOBENO, pak, KOGA sinovite Bozji pocnaa da vleguvaat pri KERKITE COVECKI i tie pocnaa da im ragjaat; toa se silnite lugje, procueni od staroto vreme." ( 1 Mojseeva 6:1,2,4) Kako prvo, ovde se pravi razlika megu lugeto i sinovite Bozji. Kako vtoro, zosto koga sinovite Bozji pocnale da vleguvaat pri kerkite covecki se ragjale luge dzinovi? Изменето од KINGDAVID - 20.Октомври.2009 во 23:30 |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не знам зошто точно се прави таа разлика тука. Има повеќе претпоставки, но едно знам, дека не треба да избрзувам со заклучокот, туку да видам што следи пред или по тоа. Потоа Бог дава констатација дека човечката (а не ангелската) расипаност е голема на земјата и ги казнува луѓето (а не ангелите). Доколку целиот тој хаос го направеле ангелите т.е. демоните, тогаш праведниот Бог би ги заштитил луѓето, а би ги казнил демоните за оваа перверзија, но Бог се нажалува од луѓето и луѓето ги казнува, а не демоните. Ова е силен аргумент дека целата оваа драма (перверзија) се случувала меѓу луѓето.
Ајде прочитај го повнимателно стихот. Ќе видиш дека во него нема такво нешто како што ти тврдиш тука. Таму не се вели дека човечките ќерки ги раѓале нефилимите, туку писателот само спомнува дека тогаш, во тоа време, кога се случувала оваа случка постоеле и нефилимите.
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Evangelos, ako ne znaes tocno zosto si tolku siguren vo tvoeto tvrdenje , koga i samiot gledas deka se pravi razlika vo stihot pomegju lugjeto i sinovite Bozji. Jas duri i gi naglasiv zborovite so golemi bukvi za da se vidi razlikata. Knigata Jov e isto taka napisana od Mojsej, a vo Jov 1:6 se gleda koi se sinovite Bozji. Toa e mojot zaklucok. Sekako, ne mora da se slozis so mene. Pozdrav! Изменето од KINGDAVID - 20.Октомври.2009 во 23:56 |
|||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Se pravi razlika pomegju vernite (pobozhni) lugje, koishto se narecheni "sinovi Bozhji" i otpadnicite, koishto ne se sinovi Bozhji. Bozhjite sinovi se voedno i chovechki sinovi, bidejki se rodeni od zemni roditeli, no vo odnos na Boga i Bozhjata sluzhba i vo sporedba so otpadnicite, tie se Bozhji sinovi. Otpadnicite ostanuvaat da bidat samo "chovechki sinovi", zatoa shto otpadnale od Bozhjata blagodat i ne go priznavaat Boga za svoj Otec, nitu Bog gi priznava za Svoi sinovi (cheda). Bolesta, smrtta i site poremetuvanja na chovekot, se posledici na grevot. A zoshto konkretno se ragjale dzhinovi, samo Gospod znae. |
|||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
A zosto vo Jov 1:6 megu Bozjite sinovi se spomenuva i satanata kako doagja pred Boga? Neli toj e otpadnik? |
|||
Внеси реплика | страница <1 1112131415 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |