|
Свеќи |
Внеси реплика | страница <1 910111213 16> |
Автор | ||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A ti pak, zgora na toa si i moderator...
|
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
што ако сум модератор колега коа вајда и ја имам свое мислење
|
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А бе месси, пааааа.... си правиме муабет, нели?
|
||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Свеќата била употребувана во дамнешно време кога Црквите биле во пештери и слично и немало светлина па се користеле фаќели и свеки...
И ете денес луѓето мислат дека со восок ќе си ја донесат Божјата Благодат и смилување! И што ќе му угоди толку на Господ една свеќа ако запалеме? |
||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Koga evreite izlegoa od Egipet naravija Tabernaculum (mishkan) vo koj postojano gorela gaziena lamba (ner tamid) spored Bozhjata naredba.
|
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тоа има врска со Ханука празникот, на кој исто така гори свеќа? |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ako mislish na manorata (svekjnikot), taa se pali sekogash na verski praznici.
|
||
|
||
Sola scriptura
Нов член Регистриран: 18.Октомври.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 14 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Palenjeto sveci e idolopoklonski cin i nema nikakva vrska so hristijanstvoto.
|
||
Rita.MD
Сениор Регистриран: 25.Јули.2009 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Е нема врска, ама ние треба да го охристијанизираме нели? Исто треба и со паганските елементи да постапиме. Батали тоа што Бог не ни ги бара, ние треба да ги користиме. Ќе си палиме свеќи за здравје, за бериќет, за живи и за умрени... ццц... Изменето од Rita.MD - 21.Октомври.2009 во 14:06 |
||
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Послушајте чеда мои што ќе ви кажам и научете се на црковно послушание: Треба да палите исклучиво свеќи осветени од МПЦ, во спротивно Бог нема да ви пише поени за дадениот принос и умрениот, за кого ја палите свеќата, нема да види никакво фајде од неа.
Затоа не купувајте од илегалните продавачи, туку исклучиво од тезгите на МПЦ, затоа што само тие се осветени свеќи полни со благодат и духопомазание.
Не е важно ни дали свеќата ќе догори во свеќникот и ако ѓаконот ви ја угасне пред нос, туку важно е вие да ја вратите свеќата од таму од каде што сте ја купиле, за да може истата да биде што е можно полесно обновена и продадена на друг. На тој начин и за вашата молитва да биде услишана, затоа што сте принеле света и богоугодна жртва во црковните фондови.
Ааааа миииии ннн.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Овој па, овој...загуби го-кај свеќиве ќе го најдеш.Небаре татко му ги прави.
Инаку-текстот кој ни го приложи го има во секое календарче на МПЦ. Кога ќе запалите свеќа-уште непочната да гори, женичката во мантил ја гаси и собира. Едно семејство во Паланка мислам беше анатемисано затоа што произведувало свеќи без благослов на МПЦ. Јас еднаш поставив прашање, ама како и она за манастирот во Скачковце никој (освен Мајкл) не се потруди да најде одговор и да праша што е работа. А можеби знаат па молчат? Е сега на темава да прашам, што знаете за свеќоливницата на МПЦ? А? не ви е нешто тука матно, заматено, закашкано? Изменето од maria_magdalena - 21.Октомври.2009 во 23:05 |
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Точно така, дорбо и зрело размислување DDarko
Јас би додал и не само во храмовите, туку огнените светилници (кои не биле баш како свеќиве денес) се користеле за осветлување насекаде, буквално насекаде затоа што тоа бил единствениот начин на осветлување се до појавата на електричното осветлување во 19-от век.
Тогашното палење на огнени светилници било чисто од осветлувачки карактер. Кога денес би не виделе овие постари христијани би не запрашале: зошто принесувате сијалици за живи, мртви, за здравје, бериќет?
Ништо чудно, штом се осмелило да го нарушува монополот на МПЦ во производството на "осветени" свеќи.
Сличното МПЦ им го направи и на погребалните претпијатија, кога им фрлаше анатеми (поточно епитимија) затоа што овие продаваа килограм свеќи за 300ден. додека МПЦ ги продава истите за 900ден.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Мислам дека е жалосно што ниеден Православен нема храброст да говори за овие работи, како да се плашат луѓево дека со тоа што ќе застанат против ваквите работи, ете ќе се сметаат за Богохулни, ќе навлечат грев и слично. Затоа молчите. Но не заборавете дека Бог ни го даде Духот на Храброста, и ни кажа “Да не се плаши срцето ваше и да не се бои“.
Па ако Исус е со мене-кој ќе биде против мене? Управата на свеќоливницата ли ќе ме исплаши, или некои попови таму кои гостуваат на ТВ проповедаат а жените им гатаат на икони за пари? Што ќе ме исплаши? Сетете се само на Исус кога ги растури тезгите со гулаби и тракатанци. Денес по црковните тезги (а бога ми и внатре) се продаваат и комбинезони, пешкири, што ти не и вие молчите зашто така треба? Од што се плашите? Ајде, нека ме анатемисаат мене прва, ама не можам да молчам за овакви работи. И се додека молчите и се покорувате-влегувате несвесно во уште поголем грев одобрувајќи го она што Бог го забранил. |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 910111213 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |