|
Бугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони |
Внеси реплика | страница <1 678910 81> |
Автор | ||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:20 | |
Затоа критиката на Нешо Бончев - по острото честолубие, болна склоност кон меланхолиjа и внатрешна потреба за крајност во преземањето - е подеjствувала на Прличев, по зборовите на Д. Матов, силно, убиствено, и од таа критика почвата непросветлените веќе разочарувања, под притисок на кои се потпишува еднаш: "Гр. С. Прличев, убитиj б'лгарами"
Григор Прличев |
||
чоли
Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:26 | |
Од Автобиографиjата на Прличев односно преводот на "Илиада"-та:
Автобиографиjа на Гр. Прличев |
||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:27 | |
Поентата е - бараме што сакал да каже со тоа „убитиј блгарами“ Прличев, а меѓу другото констатираме дека Влахов Мицов лаже.
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:33 | |
Дали сакаш да кажеш дека Прличев не се потпишал така или? |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:33 | |
Констатацијата ви е многу погрешна имено Мицов убаво образложил и нема нејаснотии,што бара тука Вазов не ми јасно
|
||
Каснакоски
Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:34 | |
Не, не, најдов дека го напишал тоа, ама што сакал да каже? |
||
Каснакоски
Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:35 | |
Како бе не лаже? Кога Ботев му се заканувал на Прличев да го тепа? |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:38 | |
Ги ставаш Ботев и Прличев у ист кош - е ова само у Бугарија може
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:41 | |
Од каде сега Ботев? Каравелов му се заканувал, а не Ботев. Изменето од Македон - 14.Октомври.2009 во 14:41 |
||
чоли
Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:42 | |
Влахов-Мицов е идиот... Да се тврди што Прличев е бил гркоман и идиотштина. Се чудим дали Влахов-Мицов е чел неговата "Автобиографиjа" каде е написал например следново: Сега веч народниj дух беше развиен и по околината. Даром пишете стотини прошлата против Мелетиj поради разни негови злоупотреблениja. За општите против него махзари, мухтарските печати се собираа најлесно. Он вели: "фунти собрал сум цел куп; тие се ваши и против вашите глави ќе ги фрла. Во маja 1868, ако добро помнам, поканих првенците дома. - Сакате ли да воведеме блгарскиj јазик во цркви и училишта? - Сакаме. - Ке ми дозволите прочитам да одам во Цариград да учиме на славјанскиj. - Дозволи ти е ... Автобиографиjа Изменето од Македон - 14.Октомври.2009 во 14:51 |
||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
||
Каснакоски
Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:44 | |
Тоа го пишува Влахов Мицов „Финален рефрен на тоа отуѓување е неговиот потпис под преводот на Калимах и Хомер во 1889 година (четири години пред неговата смрт): „Гр. С. Прличев, убитиј Блгарами“. Зборовите се жестоки, но точни. Тие го илустрираат поведението на бугарската пропаганда, која шпекулира со чувствата на македонските книжевници, ги користи авторитетот и нивните умеења, а при згоден случај се подбива со нив. Доволно е да си спомнеме на заплашувањето на Ботев „со лобут“ (тепање) кон Прличев за неговиот превод на „Илијадата““ |
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:46 | |
Тоа не покажува идиотизмот на Мицов туку баш покажува идиотската Бугарска нација која наоѓа оправдување во Гркофилството - добро познато е дека до пред создавање на Бугарската нација од страна на Игнатиев Бугарите сите биле Гркофили
|
||
чоли
Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:49 | |
Ботев е бил присмехулник и се подиграл не само со Прличев, но и с Вазовq Славеjков и други:
Зошто не сум и Прличев, да преведе Илијада; но со таков превод, за кој и лобуд да ми се паѓа? Но, зошто не сум Славејков, да заплаче, да запее: "Не пеј ми се, не смеj ми се, од денес веќе ќе да блеja? " Изменето од Македон - 14.Октомври.2009 во 14:52 |
||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
||
Македон
Испратена: 14.Октомври.2009 во 14:49 | |
Ајде прочитај си ја автобиографијата и види каде се образувал Прличев, што правел, кому предавал и слично во младоста. Дури и дедо му молитвите ги кажувал на грчки. |
||
Внеси реплика | страница <1 678910 81> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |