IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Инклузија на деца со ПОП во редовните учи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Инклузија на деца со ПОП во редовните учи

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
Автор
Порака
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2009 во 07:05
Стартот на Детската недела само потсетува дека за децата со ПОП е малку една неделе. За нив и за сите деца треба катадневна грижа за безбедно детство и образование
Поголема грижа за децата со посебни потреби
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2009 во 09:11
Воопшто не се согласувам со тоа дека децата со ПОП треба да се вклопат во редовното образование. (И доста веќе со овие странски термини, за се си иамме наш збор, ама баш за се)
Со тоа им се прави емчкина услуга на самите деца, но и роидителите кои по секоја цена сакаат нивното дете да заврши редовно училиште за “нормални“ деца.

Колку и да е тешко, родителот треба да го прифати своето дете какво и да е. Да го сака, без да жали зошто не е вакво или онакво. Зар нашата сила не се гледа во слабоста?
Зар треба да ги сакаме и прифатиме децата кои се родени здрави и без недостатоци (било физички или ментални)?
Жално, но кај нас по однос на тоа сеуште сме не трети, него десетти свет.
Се остава златно бебе (Бошко) во болница зашто имал маана.
И куп Бошковци.
Ако се земе, тоа е клетва, срам, го кријат, замислете!!!!го кријат дома, небаре е монструм.

И на крај-тоа дете МОРА да се инклузира во редовно училиште, бре мајката, за мене родителот кој има таков став е родител со ПОП а не детето.
И што се случува?

Детето ја омета наставата, им иде на живци на децата, наставниците, а ништо, ама баш ништо нема да научи. Родителот уште понервозен...

Но вклопување на дете со ПОП во секојдневниот живот е веќе нешто друго.
Тука треба цела заедница да биде вклучена, едуцирана, да се научат луѓето дека не треба да буљат во дете со Даун на пример (леле колку се само добри тие дечиња и колку сакаат да се галат и мазат) итн...

Тоа е веќе посебна тема, ама за одење редовно училиште не сум, никако.
За атер на детето.

Изменето од Andjelina - 07.Октомври.2009 во 14:38
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
lilica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Локација: Macedonia
Поени: 548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lilica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 13:59
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Воопшто не се согласувам со тоа дека децата со ПОП треба да се вклопат во редовното образование. (И доста веќе со овие странски термини, за се си иамме наш збор, ама баш за се)Со тоа им се прави емчкина услуга на самите деца, но и роидителите кои по секоја цена сакаат нивното дете да заврши редовно училиште за “нормални“ деца.Колку и да е тешко, родителот треба да го прифати своето дете какво и да е. Да го сака, без да жали зошто не е вакво или онакво. Зар нашата сила не се гледа во слабоста?Зар треба да ги сакаме и прифатиме децата кои се родени здрави и без недостатоци (било физички или ментални)?Жално, но кај нас по однос на тоа сеуште сме не трети, него десетти свет.Се остава златно бебе (Бошко) во болница зашто имал маана. И куп Бошковци.Ако се земе, тоа е клетва, срам, го кријат, замислете!!!!го кријат дома, небаре е монструм.И на крај-тоа дете МОРА да се инклузира во редовно училиште, бре мајката, за мене родителот кој има таков став е родител со ПОП а не детето.И што се случува?Детето ја омета наставата, им иде на живци на децата, наставниците, а ништо, ама баш ништо нема да научи. Родителот уште понервозен...Но вклопување на дете со ПОП во секојдневниот живот е веќе нешто друго.Тука треба цела заедница да биде вклучена, едуцирана, да се научат луѓето дека не треба да буљат во дете со Даун на пример (леле колку се само добри тие дечиња и колку сакаат да се галат и мазат) итн...Тоа е веќе посебна тема, ама за одење редовно училиште не сум, никако.За атер на детето.

MARIJA-MAGDALENA , многу ми е мило што си се вклучила да си подискутираме на оваа тема во овој форум.
Пред да ги оквалификуваш родителите дека се ретардирани, изброј до 10.
Прво: Децата со ПОП не се запишуваат во редовните паралелки за да учат, туку ИСКЛУЧИВО од нивната животна потреба за СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА. Каде најдобро може дете да се социјализира ако не во градинка или училиште?
Второ: Дали е странски или не е странски збор инклузија, воопшто не е битно, како процес е побитно да се спроведува, да се реализира, па ..........мислам дека сосема е небитно како кој го нарекува процесот на прифаќање на сите луге со посебни потреби.
Трето: Многу е неумесно некој да се потсмева на туѓата несреќа. Лоши гени сите носиме во себе и несакајки ги предаваме на потомството.СИГУРНО и ТИ имаш такви гени.

Изменето од Andjelina - 07.Октомври.2009 во 14:33
Кој бара ќе најде.
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 14:20

mislam deka decata so pop ne treba da odat vo uciliste!podobro roditelite da gi vodat!...tolku.

...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 14:32
марија магдалена,Лилица...ќе ве замолам без навреди..ова е осетлива тема
кој не бил во допир со такви деца нема појма како изгледа тоа,па често се револтира од настаните во училиштата
кој се бави со ваквите деца знае што значи дете со ПОП
и Лилица,постот на Марија не е навредлив(со исклучок на една реченица која патем си зедов за право да ја корегирам),тоа е реалност
наше е дали ќе ја прифатиме како таква или не
затоа,ве молам внимавајте...ве молам...
и не,не сум ни јас за вклучување на овие дечиња во редовна настава
сепак тоа се деца со посебни потреби
треба да се социјализираат,да се дружат,но иста настава-никако
по мене,не е добро ни за детето а ни за оние околу него...сепак, тоа е мое мислење...можеби и грешамне%20знам

Изменето од Andjelina - 07.Октомври.2009 во 14:37
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 18:25
Originally posted by lilica lilica напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Воопшто не се согласувам со тоа дека децата со ПОП треба да се вклопат во редовното образование. (И доста веќе со овие странски термини, за се си иамме наш збор, ама баш за се)Со тоа им се прави емчкина услуга на самите деца, но и роидителите кои по секоја цена сакаат нивното дете да заврши редовно училиште за “нормални“ деца.Колку и да е тешко, родителот треба да го прифати своето дете какво и да е. Да го сака, без да жали зошто не е вакво или онакво. Зар нашата сила не се гледа во слабоста?Зар треба да ги сакаме и прифатиме децата кои се родени здрави и без недостатоци (било физички или ментални)?Жално, но кај нас по однос на тоа сеуште сме не трети, него десетти свет.Се остава златно бебе (Бошко) во болница зашто имал маана. И куп Бошковци.Ако се земе, тоа е клетва, срам, го кријат, замислете!!!!го кријат дома, небаре е монструм.И на крај-тоа дете МОРА да се инклузира во редовно училиште, бре мајката, за мене родителот кој има таков став е родител со ПОП а не детето.И што се случува?Детето ја омета наставата, им иде на живци на децата, наставниците, а ништо, ама баш ништо нема да научи. Родителот уште понервозен...Но вклопување на дете со ПОП во секојдневниот живот е веќе нешто друго.Тука треба цела заедница да биде вклучена, едуцирана, да се научат луѓето дека не треба да буљат во дете со Даун на пример (леле колку се само добри тие дечиња и колку сакаат да се галат и мазат) итн...Тоа е веќе посебна тема, ама за одење редовно училиште не сум, никако.За атер на детето.

MARIJA-MAGDALENA , многу ми е мило што си се вклучила да си подискутираме на оваа тема во овој форум.
Пред да ги оквалификуваш родителите дека се ретардирани, изброј до 10.
Прво: Децата со ПОП не се запишуваат во редовните паралелки за да учат, туку ИСКЛУЧИВО од нивната животна потреба за СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА. Каде најдобро може дете да се социјализира ако не во градинка или училиште?
Второ: Дали е странски или не е странски збор инклузија, воопшто не е битно, како процес е побитно да се спроведува, да се реализира, па ..........мислам дека сосема е небитно како кој го нарекува процесот на прифаќање на сите луге со посебни потреби.
Трето:
Многу е неумесно некој да се потсмева на туѓата несреќа. Лоши гени сите носиме во себе и несакајки ги предаваме на потомството.СИГУРНО и ТИ имаш такви гени.

Јас можехби сум лоша, ама за да наклеветиш и набедиш некого дека рекол нешто што не рекол, и мислел нешто што само ти си го видела!!!
лутина

Изменето од mamamd - 08.Октомври.2009 во 13:00
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 18:26
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

марија магдалена,Лилица...ќе ве замолам без навреди..ова е осетлива тема
кој не бил во допир со такви деца нема појма како изгледа тоа,па често се револтира од настаните во училиштата
кој се бави со ваквите деца знае што значи дете со ПОП
и Лилица,постот на Марија не е навредлив(со исклучок на една реченица која патем си зедов за право да ја корегирам),тоа е реалност
наше е дали ќе ја прифатиме како таква или не
затоа,ве молам внимавајте...ве молам...
и не,не сум ни јас за вклучување на овие дечиња во редовна настава
сепак тоа се деца со посебни потреби
треба да се социјализираат,да се дружат,но иста настава-никако
по мене,не е добро ни за детето а ни за оние околу него...сепак, тоа е мое мислење...можеби и грешамне%20знам

Каде виде ти навреда од моја страна како што јас гледам навреда и клевета од дотичната, ме обвинува таму за потсдмевање, лошотија и ензнам што, леле чувај Боже какви не форумџии има...

Изменето од mamamd - 08.Октомври.2009 во 13:01
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 23:37
ТЕМАВА е ОСЕТЛИВА А ЈАС СУМ НАКЛЕВЕТЕНА ЗА РАБОТИ КОИ НЕ СУМ ГИ СТОРИЛА.

БАРАМ ИЗВИНУВАЊЕ. (не се мешам во ничија работа, само си ги барам своите права)

Изменето од mamamd - 08.Октомври.2009 во 13:01
Кон врв
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2009 во 23:52

јас мислам дека добро го прочита мојот пост?
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lilica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2009 во 12:39
Originally posted by zagor zagor напиша:

mislam deka decata so pop ne treba da odat vo uciliste!podobro roditelite da gi vodat!...tolku.

Според законот за основно образование им следува организиран превоз од дома до училиште, без оглед на која оддалеченост живеат, ама Груевски предвидените средства за овие деца за транспорт ги ребалансира во скулптури на лавови на камен мост, па децата со ПОП мора да одат во училиште. А родителите се принудени да ги водат. Каква дискриминација! Во 21 век!
Кој бара ќе најде.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lilica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2009 во 12:46
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

марија магдалена,Лилица...ќе ве замолам без навреди..ова е осетлива темакој не бил во допир со такви деца нема појма како изгледа тоа,па често се револтира од настаните во училиштатакој се бави со ваквите деца знае што значи дете со ПОПи Лилица,постот на Марија не е навредлив(со исклучок на една реченица која патем си зедов за право да ја корегирам),тоа е реалностнаше е дали ќе ја прифатиме како таква или незатоа,ве молам внимавајте...ве молам...и не,не сум ни јас за вклучување на овие дечиња во редовна наставасепак тоа се деца со посебни потребитреба да се социјализираат,да се дружат,но иста настава-никакопо мене,не е добро ни за детето а ни за оние околу него...сепак, тоа е мое мислење...можеби и грешамне%20знам

Дали е добро или не кажуваат искуствата од САД, ВБританија, Швајцарија, Италија.........Само нашиве простаци овде ги игнорираат сите деца со посебни потреби. ЕУ никогаш нема да дозволи да се приклучиме во нејзините иституции со вакви размислувања.
Јас сум родител на дете со најтешка форма на ментална ретардација и имам искуство дали треба или не, и кој каде да се запише.

А за ТИКВИТЕ кои се споменати од МАРИЈА-МАГДАЛЕНА нема извинување! Срам да и !
Кој бара ќе најде.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lilica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2009 во 12:54
Кој колку да има одбивност кон лицта со ПОП , мора да ги прифати во својата средина. Сите родители нека не се плашат од децата со посебни потреби, тие не касаат, не напаѓаат, не убиваат, не се дрогираат, не пијат алкохол и ВОНИКОЈ случај неможат да влијаат лошо на билокое дете.
Прифатете дека СОЦИЈАЛИЗАЦИЈАТА е дел од третманот за лекување на овие деца. По уставот на секого му е загарантирана здравствената заштите, па затоа Инклузијата е НЕОПХОДНА!Тоа е лек!
Кој бара ќе најде.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2009 во 12:58
Од како сум се регистрирала нан овој форум, никогаш не сум се осеќала полошо...тага Никогаш некоја клевета не ме здоболела толку многу како оваа.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2009 во 13:07
Bi ve zamolila da ja smirite topkata i da se nasocite so svoite diskusii kon predlozi idei i pomos kako da se podobri segasnata situacija so integracija i adaptacija na decata so POP vo sredinata, kako i na sredinata kon niv. Ne moze da se generalizira deka ne se site deca so POP za vo redoovna nastava, kako sto ne moze i site da se opfatat vo redovna nastava.
Kategorizacijata e jasna i zakonot e deciden. Se znae koe dete moze da bide opfateno, koe ne.
Zalosno e sto ne se baraat resenija kako da se podobrat uslovite na adaptacija i pomos na decata so toa i na drugite deca i nastavnikot - koga bi se realizirale zakonskite odredbi odnosno koga vo uciliste bi se vrabotile defektolozi, koi ke pomagaat na nastavnicite. Isto taka ne e na odmet da ima paralelki so celodneven prestoj normalno so vraboteni defektolozi, logopedi, i sekoj onoj kadar koj moze, umee i znae da raboti so decata. Taka roditelite nema da gubat od rabota, deteto ke bide po relaksirano (vo ramkite na svoeto poimanje na svetot okolu sebe).
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 23456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.