IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Теорија на Еволуцијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Теорија на Еволуцијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 21222324>
Автор
Порака
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Март.2009 во 14:11
Добр муабет од Сард.
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2009 во 20:40
Mislam deka dojdov do termin koj bi gi zadovolil skoro site diskutanti koi se slozhuvaat oti postoi evolucija, no istovremeno ne se ubedeni ili ne se slozhuvaat deka taa e prichinata poradi koja sto chovekot se razvil od ameba ili majmun.

Terminot e "adaptivna mutacija". Toj bi ja objasnil, na primer, raznolikosta vo rasite kaj lugjeto bez da ja zema vo obzir evolucijata kako kontinuiran proces na usovrshuvanje po nagorna linija.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
evangelist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Bo&#382;e ne znam &#353;ta mi je, pale m

Регистриран: 16.Октомври.2008
Поени: 201
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Март.2009 во 23:08
http://video.google.com/videoplay?docid=-1619707796651923328

филм за ТЕОРИЈА НА ЕВОЛУЦИЈАТА И СТАРОС НА ПЛАНЕТАТА.
демек ја побива еволуцијата. не е многу голем околу 30-тина минути.

Ако го има предходно - се извинувам.
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2009 во 12:32
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

....

Terminot e "adaptivna mutacija". Toj bi ja objasnil, na primer, raznolikosta vo rasite kaj lugjeto bez da ja zema vo obzir evolucijata kako kontinuiran proces na usovrshuvanje po nagorna linija.

Sega chitam neshto i mi tekna za topicov za evolucijava.
Znachi ne e adaptivna mutacija, tuku adaptivna anticipacija, t.e. evolucija.

Бактериите учат и планираат

Бактериите можат да предвидат некои идни случувања и да се подготват за нив, покажуваат најновите истражувања на институтот Weizmann.

Тимот предводен од професор Yitzhakom Pilpelom ги истражувал микроорганизми кои биле сместени во предвидливи околности. Нивните наоди покажуваат дека генетската структура на микроорганизмите се променила на тој начин што тие можат да ги предвидат или подобро речено да ги претпостават следните случувања.

Бактериите научиле дека еден вид на шеќер, лактоза, секогаш е следен од страна на друг шеќер, малтоза. Научниците утврдија дека Е.Coli во својот генетски код освен генот за препознавање лактоза имаат и ген за препознавање малтоза.

При истражувањето научниците пуштиле малтоза, по што не следела активација на генот за лактоза, што покажува дека бактериите природно навикнале дека малтозата доаѓа по лактозата.

Понатамошното истражување покажало предиспозицијата на бактериите да претчувствуваат во суштина е еволуциско прилагодување во борбата за опстанок. Овој феномен е познат од порано и се нарекува адаптивна антиципација

http://www.idividi.com.mk/Zdravje/Medicina/536453/index.html

Изменето од Marko sk - 27.Јуни.2009 во 12:32
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2009 во 20:47
ИЗГУБЕНАТА АЛКА ИСЧЕЗНА
Нашите најстари предци повеќе биле мајмунолики луѓе, отколку човеколики мајмуни, покажува едно истражување на прастар скелет, кое фрла ново светло на теоријата на еволуција.

"Не е шимпанзо, човек е. Ни покажува какви сме биле и ја пополнува дупката која досега ја имавме," изјавил палео-антропологот Тим Вајт, еден од истражувачите кои го откриле и анализирале фосилот повеќе од 17 години.

http://www.on.net.mk/default-MK.asp?ItemID=502D0C25A955B64890F85C11F2691E96

UC Berkeley scientists unveil oldest skeleton that shares human, chimp features

…No missing link

But she is not "the missing link," a transitional creature between today's chimps and humans. This concept has been abandoned: We did not evolve from living chimps or apes; we shared a common ancestor.
Nor is she this long-sought "last common ancestor." That's because she's too young; chimps and humans are thought to have diverged between 5 million and 10 million years ago. Then we went our separate ways, each taking different evolutionary trajectories.
But she's important because she is the closest we have come to this unfound "last common ancestor." She belonged to a new type of early hominid that was neither chimpanzee nor fully human.
http://www.insidebayarea.com/news/ci_13464603#

Изменето од Marko sk - 02.Октомври.2009 во 20:51
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2009 во 22:49
Јас ваков, ма нема шанси... И да еволуцијата е вистинита сигурно сум бил депилиран...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2009 во 00:06
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

.. сигурно сум бил депилиран...
Sosema mogukje .....tuku mlado si ushte, povekje uchi i kupuvaj :)
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2009 во 02:06
Naukata nikogash ne velela deka chovekot nastanal od majmun. Ne znam sto sega stavaat tolkava prashina za nishto, kako da ja smenile celata Darvinova teorija. Otkrile nov predok koj e poblizu do chovekot... OK. Teorijata na Dravin ostanuva i natamu kako sto beshe i do denes.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
fileo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2008
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2009 во 09:14
SAMO TEORIJA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2009 во 09:33
Originally posted by fileo fileo напиша:

SAMO TEORIJA

Сега ме утеши, да си ми жив/а и здрав/а.среќа
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2009 во 11:46
"Не е шимпанзо, човек е. Ни покажува какви сме биле и ја пополнува дупката која досега ја имавме," изјавил палео-антропологот Тим Вајт, еден од истражувачите кои го откриле и анализирале фосилот повеќе од 17 години.

Работата на 47-те научници од десетина држави, кои ги составиле коските од 35 примероци, пронајдени во Етиопија во '90-те, ќе биде детално објавена во специјалното издание на журналот Сајанс."

Читам и не ми се верува.

47 "научници" цепеле глава 17 години за да излезат со ова?

Јас не прифаќам дека сум настанала од мајмун. Не се спуштам на тоа ниво.

Изменето од Rita.MD - 03.Октомври.2009 во 12:28
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2009 во 12:55
"Здраво на сите, јас сум вашиот предок monkeydance. Ве молам да престанете да ме навредувате споредувајќи ме со денешниот човек лутина "
(Чита Тарзанова)
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2009 во 21:54
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

"Здраво на сите, јас сум вашиот предок monkeydance. Ве молам да престанете да ме навредувате споредувајќи ме со денешниот човек лутина "
(Чита Тарзанова)

,јако ти беше ова!!
супер е!
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2009 во 21:58
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

(Чита Тарзанова)

,јако ти беше ова!!
супер е!

Се сложувам... И мајмуните си имаат свое достоинство, дури можат да искажат емоции, не треба да ги понижуваме споредувајќи ги со други суштества! Господ рече дека човекот ќе владее со секое суштество на земјата, но не и да го омаложува затоа што секое суштество е настанато по волјата Негова!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 21222324>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.