IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Бугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Затворена темаБугарин,бугарофон,мак.Бугарин во Македони

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 81>
Автор
Порака
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4758
Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 15:50
Имам за се` објаснување, ама треба да почекам да дојдеш до сознањето на Македон, Буги и Платеник и да разговараш со аргументи, а не да сакаш да се кријат факти од минатото. Што било - било, крај, не може да се промени.

Во право си за едно -„На лагата и се кратки нозете“
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 15:53
Originally posted by depo depo напиша:

Значи, кај Македонците името Бугарин е фалшива монета со која тие им плаќаат на Бугарија и нејзиниот кнез и на нивната татковина и нивниот народ. Време е да се раскрие тој фалш за да се престане да се експлоатира со него.

Чекај сега, нели немало македонски Бугари, па сега имало ама било фалсива монета?

Со одделни цитати ништо не се изјаснува. Читај ја целата книшка. Ако сега ја започнеш, до 8-9 часот ќе ја прочиташ.
Па тогаш ќе се префрлиме на соодветната тема.
Кон врв
depo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Февруари.2009
Поени: 501
Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 16:19
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Чекај сега, нели немало македонски Бугари, па сега имало ама било фалсива монета?

Со одделни цитати ништо не се изјаснува. Читај ја целата книшка. Ако сега ја започнеш, до 8-9 часот ќе ја прочиташ.
Па тогаш ќе се префрлиме на соодветната тема.
Не знам што е проблемот со тебе. Во претходен мој пост напишав дека имало луѓе што се сметале за такви. Имало и преродбеници од Македонија што се сметале за такви на пример Миладинови , Жинзифов. Зошто генерализираш за сите? Не ни е проблем што се сметеле за такви, бидејќи ако не биле тие голем дел од Македонското народно творештво би биле заборавен. Што е проблемот па да не можеш да соџвакаш такво нешто. Имало и комити и обични луѓе такви. Ама имало и Гркомани и Србомани. Со исти такви аргументи Грците се служат за да докажат дека сите во Егејска биле Грци што ни Бугарите не го прифаќаат. Како контратежа на сите нив се оние што сметале што си биле и останале Македонци, како од обичниот слој на луѓе, така и од преродбеници, револуционери па и црковни лица кои и покрај тоа што служеле за Бугарската егзархија бидејќи биле попаметни и поначитани имале доволно памет да не ја прифатат пропагандата која иако негативна им била најмало зло од другите. За тоа има други теми, извори документи што сведочат за посебноста на нашиот народ.

Да го додадам на списокот и Ангел Динев за да ти биде понезгодно кога ќе ми тврдиш дека зборувам без аргументи.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 17:06
Тоа веќе е друго нешто.
Ние немаме претензии кон луѓе кои не се сметале за дел од бугарскиот народ. Ама мислам дека вие не сте коректни кога ги македонизирате луѓе кои насекаде си се изјаснувале како Бугари.

Пример друг. Евгениј Булгарис, сам си кажува дека е славјано-болгарин по произход, ама работел цело време во корист на хеленизмот. Штом се сметал за Грк и шири хеленизам зошто да го сметаме за свој?

Ако го сакате вие - земете го. Бил Македонец, роден на Корфу.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 17:09
Добродојде Адвизоре! Кој Булгарис?

Пишува славјано-болгарин. Одкаде сега Влав.

Вот ја славјано-болгарин по родоначатију, Грек по...

Изменето од Каснакоски - 01.Октомври.2009 во 17:16
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 17:29
Не бегајте од темата - Славјано - Б`лгарин е категорија бидејки имаш и Турко-Блгарин имаш и Влахо-Б`лгарин - тоа не е етникум,во тој период сеуште се создавала Бугарската нација затоа и такво нешто како Бугарски ентитет не постоел тогаш и биле нарекувани Тјурко-Б`лгарин,Влахо-Б`лгари,СлавјаноБ`лгарин и др.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 17:34
Не бегајте од темата ке ве суспендирам и двајцаталутина
Кон врв
ADVISOR Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Февруари.2009
Поени: 1026
Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 17:38
Bugaroman ti e tie sto se nakloneti kon Bugarite .Bugarofon deka zboruva Bugarski, bugarofron-razmisluva na bugarski nacin , MakedonoBulgarin e Bugarin od Makedonija.
Gi rascistivme dilemite голема%20насмевка
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 17:46
Точно така - но што е моментот - Бугарите тврдат дека ако си Бугарофон тогаш си Бугарин автоматски,исто како што на пр. Каснакоски е Македонофон па по автоматизам треба да е Македонецголема%20насмевка

Бугарофрон е теза која е поставена од Бугарите и не е соодветно објаснето vsu[nost воопшто не се наоѓа во никаков лексикон и е измислица за да послужи во пропагирање на лажна вистинанамигнување

И МакедоБлгарин или БлгароМакедонец е човек кој живее во една држава а припаѓа на друг ентитет,при тоа не е соодветно да се крсти еден човек како се чувствувал од страна на друг човек бидејки етничкото чувство е лично и не се споделува во одредени случувањаплазење

Изменето од Boogie - 01.Октомври.2009 во 17:47
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 17:49
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Точно така - но што е моментот - Бугарите тврдат дека ако си Бугарофон тогаш си Бугарин автоматски,исто како што на пр. Каснакоски е Македонофон па по автоматизам треба да е Македонецголема%20насмевка

Бугарофрон е теза која е поставена од Бугарите и не е соодветно објаснето vsu[nost воопшто не се наоѓа во никаков лексикон и е измислица за да послужи во пропагирање на лажна вистинанамигнување

И МакедоБлгарин или БлгароМакедонец е човек кој живее во една држава а припаѓа на друг ентитет,при тоа не е соодветно да се крсти еден човек како се чувствувал од страна на друг човек бидејки етничкото чувство е лично и не се споделува во одредени случувањаплазење

Grcite gi vikaat Vlasite -vlahoi elini- dali se tie Grci? - ne se Arm'ni se .Sekoj razlcno si go tolkuva ova.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 17:51
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Originally posted by Македон Македон напиша:

Depo, намерно е ова оставено. Вакви генерализации и слични работи најдобро се удираат со факти, а кои верувај за другата страна после тоа не ќе се од полза. Сепак тоа е тезата негова за "македонски Бугари" кои според него постојат, а според нас НЕ!Не знам колку ги следиш темите, ама вакво залетување имаше и на темата за Црквите, па следуваше подоцна нагло запирање откако некои работи не можеа да се избегнат. Се надевам се разбираме!намигнување

Може би Депо нема аргументи, за разлика од тебе.

Кога немало македонски Бугари, како ќе објасниш тоа од Ангел Динев.

Револуционерите не му дале на народот најважното оружје, НЕ МУ ДАЛЕ ЕТНИЧКА СВЕСТ. Знаеле ја етнографската ИДЕЈА, ама не ја користеле.

Дали не се прашуваш, кога не му ја дале свеста, под каква свест работеле?

Кога немало македонски Бугари зошто Џинот на секаде пишува за себе си дека е Болгарин, односно народот болгарски?

Кажи кој од преродбениците се декларирал како етнички Македонец!

Значи грешката на револуционерите е што ја зедоа пушката и се зазедоа за политичко ослободување на Македонија, потценувајќи ја агитацијата за етнографската свест! Инаку за тоа македонски Бугарин, кој според Динев е отфрлено во 1935 година, дадов доказ, односно весникот "Македонско дело", кој излегува неколку години пред 1935 година.
Од преродбениците, тие кои се сметале за Бугари, зошто определен период биле Грци? Зошто Прличев пред тоа учел грчко училиште? А и зошто вие подоцна го отфрливте Прличев? Зошто Каравелов се закануваше со тепање за Прличев? Зошто Прличев умирајќи се колнеше, па дури и отворено кажа дека грчките Архиереи биле подобри од бугарските?
Зошто Миладиновци биле Елини, се до влијанието на други луѓе, па не само тоа, туку дури и во меѓусебна кореспонденција со други луѓе употребувале грчки?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 17:57
Brakata Miladinovci pisuvale na grcki zatoa sto bile skoluvani od nivniot dedo od majka koj bil bogat ucen covek .Toj go finansiral nivnoto skoluvanje -na grcki .Tie pisuvale i na Vlaski no so grcki bukvi.Ne bile Elini zatoa sto upetrebuvale grcki jazik -so ova si se pobivas sam sebe.Inaku tie ne znaele kirilica koja ja naucile podocna.Sferite na vlijanie bile podeleni megju Bugarskata egzarhija i Grckata Patrijarsija .Makedoncite vo golem del se identifikuvale so Bugarskata egzarhija .Vlasite pak bile pod jurisdikcija na Grckata patrijarsija-Mnogu Arhiepiskopi vo Carigrad bile Vlasi.No tie se izborile sepak za bogosluzba na arm'nski jazik .
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 18:14
Originally posted by ADVISOR ADVISOR напиша:

Brakata Miladinovci pisuvale na grcki zatoa sto bile skoluvani od nivniot dedo od majka koj bil bogat ucen covek .Toj go finansiral nivnoto skoluvanje -na grcki .Tie pisuvale i na Vlaski no so grcki bukvi.Ne bile Elini zatoa sto upetrebuvale grcki jazik -so ova si se pobivas sam sebe.Inaku tie ne znaele kirilica koja ja naucile podocna.Sferite na vlijanie bile podeleni megju Bugarskata egzarhija i Grckata Patrijarsija .Makedoncite vo golem del se identifikuvale so Bugarskata egzarhija .Vlasite pak bile pod jurisdikcija na Grckata patrijarsija-Mnogu Arhiepiskopi vo Carigrad bile Vlasi.No tie se izborile sepak za bogosluzba na arm'nski jazik .

Очигледно не ме разбра...
Сакав да кажам дека ако некој има факти да ги смета за Бугари, јас имам  такви да ги сметам за Грци.
А за Архиепископите во Царгиград, не сум баш уверен дека е така како што кажуваш, ама не е темата тоа сега.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 18:16
ИСКАЖУВАЊЕ НА ДИМИТАР БЛАГОЕВ ЗА НАРОДНОСТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ПРЕД БУГАРСКИОТ ПАРЛАМЕНТ ВО 1917 ГОДИНА*

Д. Благоев: ...Всушност во Бугарија се водеше една голема борба не за обединувањето, како што велат, на бугарското племе, а за владеењето на едно племе во Бугарија. И таа борба е една од причините за ослободувањето на самата таа бугарска држава. Таа борба се водеше меѓу бугарското племе и словенското племе на Балканскиот Полуостров. Бугарското племе, еден грст, но добро организирано дојде на Балканскиот полуостров и најде едно племе мирно, уште недоразвиено во својата општествена организација, уште кога тоа се наоѓаше во последниот степен на варварство, кога тука што се формираше како сојузи на племиња, за да мине понатака, во периодот на цивизацијата, во нација. И тој поорганизиран дел, кој главно стоеше на едно пониско варварско стопало, грабечки жесток, кој не познаваше никакво одвраќање кон какви да било средства, се нафрли врз словенските племиња да ги завладее. Но тие племиња, и покрај тоа што беа неорганизирани, својата борба ја водеа долго против тоа бугарско племе.

Ј. Сак`зов: Не заборавајте дека тие беа колонии на Византија и нејзинети потчинети.

Д. Благоев: Потчинети,но независни во својот внатрешен живот.

Некој од левицата: Не ја заборавајте историјата.

Д. Благоев: Која историја? Таа ли, која вие ја фалсификуате? (смеа) Таква историја ние не ви признаваме. Ние гледаме како е стварноста. Факт е г. г. народни претставници дека имало голема борба меѓу бугарските и словенските племиња на Балканскиот полуостров. И тој процес за кој што ни говори Ј. Сак`зов и кој што го подржуваат и другите не е за обединување на бугарското племе туку за завладување на словенските племиња на Балканскиот полуостров и затоа ние гледаме потиснување на словенските племиња на Балканскиот полуостров што масовно се преселуваат во Византија и Мала Азија, и од друга страна, одат на југ кон Македонија во која имено се запазува долго време словенското племе.

Г. Данилов: Ама вие сте родом од Загоричане.

Д. Благоев: Јас сум родом од Загоричане, меѓутоа јас не сум Бугарин, јас сум Македонец, Македонски Славјанин! (смеа) И како таков ако сакате да знаете, јас сум за Македонија како словенска земја, која ќе има сопствена управа.

Некој од десницата: Што бараш тогаш во Бугарија?

Д. Благоев: Така што процесот за којшто не се говори, е процес за завладување, а не за обединување на бугарското племе...

Министерот Х.И. Попов: Како се наречуваат во Загоричане Бугарите?

Д. Благоев: Ако ги прашате, тие се нарекуваат христијани.

Министерот Х.И. Попов: Тие се нарекуваат Бугари.

Д. Благоев: Јас не сакам да навлегувам во таа сфера, но сакам да истакнам какви опасности од ваша гледна точка, од бугарска гледна точка, теории се развиваат во нашата историја, односно за процесот на обединување на бугарското племе....

Министерот Х.И. Попов: Борбите за независноста на бугарската црква највеќе се развија во вашето село и затоа го изгорија.

Д.Благоев: Тоа сосема не е така, а процесот е во завојување на племињата на Балканскиот Полуостров од Бугарите. И ако говориме за историскиот процес, тогаш тој процес и денеска постои, имено бугарското племе да ги завладее местата кои му се неопходни, за да може тоа да излезе на море, за да може на големите водни патишта и Егејското Море. Ете ја смислата на историскиот процес.

Д.Благоев: Јас мислам дека од вас послабо информирани по тие прашања и позабркани глави нема. Особоне вие учителите, којшто секогаш врз тие фалшливи теории сте се воспитувале, воопшто вие не можете да ги разберете тие работи!

С. Костурков: (негодува)

Претседавачот д-р. И. Момчилов: Г Костурков! Ве молам не го прекинувајте ораторот.

Д. Благоев: “Ако вие сте убедени дека во Добружда се Бугари, дека во Мавровско, дека во Македонија се Бугари, дека во Серес, Драма и Кавала се Бугари, зошто вие се плашите од таа формула на рускиот мир.... Ако сте убедени дека некаде има Бугари, зошто вие се плашите да се направи референдум и да видиме што ќе кажат? Зошто се дерет? Значи несигурни сте, значи има нешто што ве тревожи, има некои области, завладеени од вас, кои, ако се подложат, на референдум....” (гласно негодување и прекинување на говорникот)

* Извор: Стенограми од Бугарскиот парламент, Современост, јануари1967, стр.79-81
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 81>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.