IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали нехристијаните со добри дела ќе се спасат?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали нехристијаните со добри дела ќе се спасат?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 8>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 00:00
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Напротив, младиот со самото тоа што одбил да го стори што Исус го побарал од него, тој покажал дека заповедите не ги следи, не прави добри дела.

Те молам за дообјаснување Majkl. Дали според тебе Исус во горната приказна вели дека богатиот младич ќе влезе во Божјото царство или не?

Ne sum Majkl, no bidejki jas prvichno go postirav citatot si dozvoluvam da posocham na baranite zborovi:

Isus mu kazha: "Ako sakash da bidesh sovrshen, odi prodaj go imotot svoj i razdeli go na siromasi i kje imash sokrovishte na neboto
Mateja 19: 16-21

A bidejki chovekot prashuva za zhivot vechen, jasno e sto znachi "skrovishte na neboto" vo Isusoviot odgovor.

Изменето од Messenger - 30.Септември.2009 во 00:02
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 00:58
Ти благодарам Месинџер, но јас сепак ќе го почекам одговорот на Majkl.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 03:11

Напротив, младиот со самото тоа што одбил да го стори што Исус го побарал од него, тој покажал дека заповедите не ги следи, не прави добри дела.

Те молам за дообјаснување Majkl. Дали според тебе Исус во горната приказна вели дека богатиот младич ќе влезе во Божјото царство или не?
Не. Нема да влезе, бидејќи иако верувал(му се обратил на Исус со учителе добар) одбил да ги спроведе Исусовите инструкции(делата).

За да биде појасно еве го објаснувањето кое Христос во книгата „Ова е Мојата Реч - Алфа и Омега„ погл.Богатиот и царството Небесно го даде како толкување на стиховите од Евангелието кои раскажуваат за таа случка:(земи си ливче ЕвАнгелос )

Ko teži zemaljskim dobrima i ko srebrnjake koje poseduje smatra svojim vlasništvom i umnožava ih samo radi svog materijalnog blagostanja, taj je već isplaćen od sveta i u Nebu ne može više primiti nikakvu platu. On ne može ni da sledi Mene, Hrista.

„Ljudi koji žive u "za" i "protiv", tako što s jedne strane svoj posed i svoje srebrnjake smatraju svojim vlasništvom, a s druge strane hoće da slede Mene, Hrista, podvojeni su. S jedne strane, njihova srca su uz njihova materijalna dobra, a s druge strane, njihove misli su uz jevanđelje ljubavi. Ovo dvoje ne može se usaglasiti. Ovakvo ponašanje donosi čoveku samo teškoće, a duši opterećenja. Jer niko ne može da služi dva gospodara - Duhu Božjem i mamonu. Svaki čovek i svaka duša pre ili kasnije biće dovedeni do odluke: ili služiti Bogu ili mamonu.„

Но еден ден сите ќе се преобратат и тогаш ќе влезат во вечниот Живот, прашање е на време(за некого побрзо а за некого милениуми и еони се во прашање).

Изменето од Majkl - 30.Септември.2009 во 03:17
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 04:58
Sigurno deka nemalo da vlezi dokolku ne ja sledel Isusovata preporaka. Nie ne znaeme sto se sluchilo ponatamu so nego. Vo toj mig ne bil spremen da se razdeli od svoeto bogatstvo, no za ater na vistinata, nie ne znaeme sto se sluchilo podocna so nego. Dokolku go storil porachanoto, togash spored Isovoto vetuvanje toj se doblizhil do sovrshenosta i se zdobil so skrovishte na neboto. Nema potreba da se spomnuva deka toj chovek ne bil hristijanin, neli?

Inaku, treba da se potencira deka chovekot mu se obrakja so terminot uchitel, a ne Bog ili Gospod. Isus go propovedal Bozhjiot zbor, sto znachi bil verski uchitel. Verski uchitel na evrejski e rabaj (rabin). Vo toa veme, koga lugjeto im se obrakjale na rabaite za pouka ili sovet so koristele toj termin - uchitel.

Изменето од Messenger - 30.Септември.2009 во 05:03
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 11:38

Нема да влезе, бидејќи иако верувал (му се обратил на Исус со учителе добар) одбил да ги спроведе Исусовите инструкции(делата).

Значи според тебе Мајкл, младичот верувал во Исус само затоа што го нарекол "учителе добар"? среќа
Мислам дека имаме различно поимање на она што е вера. Според христијанството, верата во Бог не е кога го китиме со убави зборови и титули, а во пракса правиме обратно од Неговите заповеди, туку верата во Бог претставува и вера во Неговото учење, верување дека Божјите заповеди се за наше добро, и секој кој верува така го следи тоа учење и со задоволство ги извршува тие заповеди.
Исус во една прилика рече: "И зошто Ме нарекувате: ‘Господи! Господи!’ а не го правите она, што го велам?”" (Исус во ев. Лука 6:46) На друго место пак Исус вели: "Ако Ме љубите, ќе ги пазите Моите заповеди." (Исус во ев. Јован 14:15).
Од ова следи дека богатиот младич не верувал во Исус, не го признавал за Господ и не го љубел. Па затоа, и покрај тоа што се трудел да прави добри дела, тоа не му помогнало да влезе во Божјото царство затоа што го одбил Христовиот повик.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 14:32
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Бидејќи ЕвАнгелос одби да ми одговори на ова прашање на темата која што тој ја имаше отворено, решив да отворам нова тема каде се надевам дека ќе ме удостои на одговор. Секако, добредојдени се сечии мислења, размислувања и одговори

Значи, овој пат прашањето е: Дали оние луѓе кои не се Христијани од х-причини ќе бидат спасени ако вршат добри дела? (нема потреба да ги набројувам добрите дела)
<font size="2" color="#9900cc">Значи кога ти ќе отвориш ваква тема-ОК е, а кога некој друг (јас) ќе отворам слична тема (за Перо во која се оградувам од судење)-било заземање на Божјиот престол.Е навистина си била многуууу дрска.хи,%20хи...

Мила моја, за разлика од твоето кратковидо гледање на работите, јас се трудам да гледам малку подолговидо, подолгорочно... ќе сфатиш што ти зборувам (се надевам).

Сметам деак нема потреба да хистеришеш по цел форум и да делиш безпредметни банови кои ни самата не можеш разумно да ги објасниш. А и да те прашам во кој дел се замешав во туѓа приватност, ниту тоа не ќе знаеш да го одговориш. Ако имаш нешто против, само кажи. Сепак, твојата озлобеност од далеку мириса. Но нејсе, не ми е на ниво да се занимавам со клеветења, клетви, навреди, лаги и сл. Ај да не продолжувам понатаму, јасно е се’.

Што се однесува до твоето неразбирање што е судење (во случајов Перо на конкретно одреден човек) и одредување на (не)дела кои се за осуда или не, тоа е друга работа која ќе треба да си ја разјасниш со својот духовник (нели би требало да го имаш, штом се декларираш како православна). Сепак, не бев единствена која што ти го рече истотот.

А сега да прејдам на поентата. Мене многу ме интересира, како тоа тројца изворни - Рита, Изворен и Евангелос, кои што тврдат дека исповедаат иста “библиска“ вера, и дека Го имаат Светиот Дух Кој им открива како да се толкува Светото Писмо, имаат различно толкување на случајов. Имено, Рита и Изворен велат дека оние кои не се христијани, а имаат добри дела, додека Евангелос вели дека не знае.

Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Дали оние кои не се Христијани од х-причини, а прават добри дела, ќе бидат спасени?

Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Не. Nema spasenie! Пекол!

Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

И само со дела нема спасение, да се разбереме. Некој кажал: "За жал, има многу добри луѓе во пеколот!" Премногу е да се тврди дека само врз основа на делата ќе одиш во Рајот. Значи секој кој е добар, христијанин, муслиман, будист, атеист (?!), ќе оди на Небото?!! Чукни ја малку главата: еден будист кој ни мравка не гази, а не верува во Бога, туку во реинкарнација, карма или што и да е, ќе оди на Небото?!

ние не знаеме дали и кого Бог ќе го спаси преку делата

Малку е чудно ова „изворново“, ме збунија, едните „изворни“ велат дека за таквите нема спасение, а „изворниот“ Евангелос вели дека не знае (или има)? Очигледно „изворната“ вера не е толку извона колку што се претставува!

Изменето од Maran Ata - 30.Септември.2009 во 14:36
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 15:05

Од ова следи дека богатиот младич не верувал во Исус, не го признавал за Господ и не го љубел. Па затоа, и покрај тоа што се трудел да прави добри дела, тоа не му помогнало да влезе во Божјото царство затоа што го одбил Христовиот повик.

Izvini, ama ova se samo tvoi pretpostavki koi nemaat apsolutno nishto so navedeniot sluchaj.

Isus tamu pravi jasna dinstikcija megju sebe i Gospoda, ne mu veli na chovekot deka za steknuvanje vechen zhivot treba da veruva vo nego kako mesaja, Gospod ili iskupnik na grevovi, tuku edinstveno go sovetuva da napravi dobro delo kako sto bi se ochekuvalo od nego. Nishto povekje.

Seto drugo sto go naveduvash apsolutno ne postoi vo sluchajov i e samo tvoja imaginacija.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 17:27

Нема да влезе, бидејќи иако верувал (му се обратил на Исус со учителе добар) одбил да ги спроведе Исусовите инструкции(делата).

Значи според тебе Мајкл, младичот верувал во Исус само затоа што го нарекол "учителе добар"? среќа
Со самото тоа што го ословил со учителе добар тој укажал дека верувал(барем додека не добил одговор) во Исусовата компетенција.

Верата е слепа, но таа е првиот чекор. На пр. некој не знае дали е вистина така како што Исус подучува но ако го примени тоа во пракса(направи дела) тогаш тој преоѓа на нареден стадиум каде собирајќи искуство од спроведеното прогледува и станува мудар(мудроста нема врска со начитаност). Тој повеќе не верува, туку станува оној кој навистина знае бидејќи ги гледа работите онакви какви што се.

Многу луѓе мислат дека ги живеат божјите заповеди но праксата и светската ситуација покажуваат дека тоа не е случај. Така и младиот кој го прашал Исуса мислел дека ги следел заповедите, но паднал на Исусовиот тест. Не може некој да ги живее заповедите а да не прогледа и не се одврзе од врзаноста за материјалното.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2009 во 23:40
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Isus tamu pravi jasna dinstikcija megju sebe i Gospoda, ne mu veli na chovekot deka za steknuvanje vechen zhivot treba da veruva vo nego kako mesaja, Gospod ili iskupnik na grevovi, tuku edinstveno go sovetuva da napravi dobro delo kako sto bi se ochekuvalo od nego. Nishto povekje.

Seto drugo sto go naveduvash apsolutno ne postoi vo sluchajov i e samo tvoja imaginacija.

Се извинувам што се вмешувам вака, но сакам да напоменам дека секому треба да е познато дека само ЕДЕН Е СОВРШЕН и ЕДЕН е ПАТОТ Кој што води во СОВРШЕНСТВОТО!

Исус му кажа: „Ако сакаш да бидеш совршен, оди, продај го имотот свој и раздели го на сиромаси, и ќе имаш богатство на небото; па дојди и врви по Мене!”   ( Известување за Евангелието според Матеј 19:21)

SIZE]
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 02:24
spiros... ne znam sto da kazham, a da ne me svatish pogreshno.

Ajde, prvin kje recham deka seedno mi e koj vo sto veruva.
Potoa kje recham deka Isus za mene e neshto nesporedlivo so bilo koj sto odel na zemjava.

A sega kje mora da te vodam del po del na onoa sto veli Isus bidejki vo tie zborovi se krshat mnogu kopja.

I ete, eden chovek koga pristapi do Nego, mu reche: "Uchitele dobar, kakvo dobro treba da napravam za da imam zhivot vechen?

Chovekov go prashuva Isus kako da se zdobie so vechen zhivot (tuka nema potreba da objasnuvame shto znachi toa) zatoa shto go vrednuva kako uchitel. Na evrejski toa e rabaj. Ushte povekjem, ne bilo kakov rabaj, tuku kako nekoj navistina "dobar". Pod toa "dobar" lugjeto togash podrazbirale nekoj sto apsolutno dosledno gi sledel verskite preporaki i zakoni. Nie i den denes za onie sto gi vrednuvame velime "dobar choveku". Za sveshtenicite koi navistina gi respektirame velime "dobar sveshtenik", a obichniot chovek od selo kje rechi "dobar pop".

E sega, govori Isus, no kako sto mozhesh da zabelezhish toj ne go dava odgovorot vednash! Zoshto? Zatoa shto ima neshto mnogu povazhno sto saka prvin da raschisti so mislenjeto na chovekot vo vrska so sebe pred da mu ja kazhe preporakata. Imeno, Isus ne saka da ostavi nedoumenie za svojot status, pa mu veli na chovekov :

Zoshto me narachuvash dobar? Nikoj ne e dobar osven edniot Bog.

Sto saka da kazhe Isus so ovie zborovi? Ne mu celta da si ja pokazhe svojata skromnost deka ne e dobar kolku sto si zamisluva chovekot, tuku saka da potencira deka "dobar" e samo edniot i edinstveniot Bog, a ne toj. Nikoj ne e dobar osven edniot Bog. "Edniot Bog" znachi deka nema dva, tri ili ne znam kolku Bogovi ili bozhenstva, pa so drugi zborovi Isus veli "jas ne sum Bog i zatoa ne me narekuvaj dobar".

Koga isus go postavuva razgovorot na pravoto nivo, sledi so odgovorot sto e baran od nego:

A ako sakash da vlezesh vo zhivotot, pazi gi zapovedite.

Gotovo. Tolku! Isus ne veli "veruvaj vo mene kako Gospod i Bog tvoj" bidejki vekje razjasni oti toj ne e Gospod i Bog i zatoa ne go zasluzhuva zborot "dobar". Ne veli "za da go dobiesh toa mora da pojdesh po mene". Ne veli nishto od toa, tuku - pazi gi zapovedite. Ako beshe chovekot na mesto kje recheshe "Razbrav!" i celiot muabet kje se zavrsheshe tuka.

Ama chovekot razbiral pomalu otkolku sto pretpostavuval Isus, pa mesto da kazhi "blagodaram" i da si otide, ovoj zbuneto prodolzhuva:

Toj mu reche: 'Koi?"

Sega mozhesh da si zamislish kako Isus zastanal i se zagledal vo chovekov koj postavuva osnovno prashanje za zakonite, nebare nikogash ne slushnal za niv... ili kako da ima zakoni koi mora da se ispolnuvaat i zakoni koi mozhat da se zaboravat i ne mora da se ispolnuvaat.

No isus, kako sekoj prosvetlen chovek, ne se iznerviral i ne mu se podbival na chovekov, tuku trpelivo pochnal da gi nabrojuva osnovnite zakoni mislejki deka taka kje go potseti na sto mislel koga mu spomnal da gi sledi zakonite:

A Isus odgovori: "Ne ubivaj, ne preljubodejstvuvaj, ne kradi, ne svedochi lazhno, pochituvaj go tatka si i majka si, sakaj gi blizhnite svoi kako sebe si."

I Isus zastanal tuka, ubeden deka chovekov ja sfatil poentata, pa ne mora da mu gi recitira site zakoni od Knigata.

Arno, ama prashuvachot ochigledno ne bil nekoj mnogu produhoven chovek i naivno odgovoril:

Seto toa sum go zapazil od mladini

Demek, lesna rabota so toa, jas pravam s'e sto treba ushte odamna, pa so toa nemam nikakov problem.

No, sto sledi ponatamu? Chovekov ne e siguren dali ima ushte neshto osven zakonite za sto ne e zapoznaen, a treba da znae za da se zdobie so vechen zhivot:

Shto mi e ushte potrebno?

Lugjeto iako mozhebi ne se sekogash najobrazovani, produhoveni ili mudri, sepak dovolno se itri da prashaat dali ima neshto drugo, neshto sto ne znaele, neshto shto nikogash ne slushnale, nekoja tajna, bilo shto sto mozhe da im go donese sakaniot dobit. Taka i ovoj chovek, poln so respekt kon vrednuvaniot uchitel, prashuva za da ja doznae taa tajna.

Isus mu ja kazhuva tajnata:

"Ako sakash da bidesh sovrshen, odi prodaj go imotot svoj

Znachi, Isus mu veli "ti si dobar, no treba da bidesh povekje od toa, treba da bidesh sovrshen za da se zdobiesh so sakanoto - zatoa treba da napravish eden golem i neochekuvan chekor- da si go prodadesh imanjeto". Sega, kazhano do tuka bi go ostavilo chovekot vo nedoumenie. Sto so toa ako go prodade svojot imot? Vmesto imot kje ima pari, a toa e edno isto, samo vo druga forma. Zatoa Isus prodolzhuva:

i razdeli go na siromasi

Znachi ne e rabotata samo da imash bogatstvo, tuku i dobro da go upotrebuvash. A shto e podobro od podaruvanjeto na onie koi mizeruvaat za osnovni raboti neophodni za nivniot zhivot? Toa e isto taka del od zapovedite za koi chovekov ne znael deka postojat ili ne sakal da znae.

I odkoga kje go stori toa Isus veli deka :

kje imash sokrovishte na neboto

Tolku. Tuka zavrshuva Isusoviot sovet isto onaka kako sto zavrshi ushte na pochetokot.

E sega ima neshto sto treba da se objasni, a koe go nachnavme pred nekoe vreme koga govorevme dali bogatite kje go nasledat Carstvoto Bozhje. Togash imashe chlenovi koi go citiraa ovoj del, kako i onoj so kamilata i iglenite ushi, velejki deka toa se Isusovi tvrdenja oti onie koi steknale blagosostojba i zhiveat vo nea nema da minat dobro.

Rabotata e sto toa se potpolno pogreshni interpretacii napraveni nekogash i kako takvi se provlekuvaat do deneshni denovi, pa se povtoruvaat kako nekakva samoevidentna vistina. Isus nikogash ne go tvrdel toa.

Kako kje tvrdi Isus takvi raboti koga tokmu Bog gi nagraduva najdobrite vernici so materijalna blagosostojba vo vid na stoka, zemja i pari? Kako mozhe Isus da tvrdi neshto takvo koga Bog gi kaznuva so siromashtvo onie koi ne gi sledat Negovite preporaki i zakoni?

Isus ne go veli toa, tuku veli ne treba da stanete zavisni od bogatstvoto, ne treba toa da vi stane cel na zhiveenjeto oti materijalnite dobra se samo privremeni vrednosti dodeka sme na zamjava i treba da bideme sekogash spremni da se otkazheme od niv ako sakame da ni pripadne Bozhjeto Carstvo! Kazhano ednostavo - ne zhali za zemnoto oti vechno kje se vrzesh za nego!

Tuka se nadovrzuva negovata druga poraka koja veli deka chovek ne mozhe da sledi dva gospodara

Ako saka chovekon da go sledi Boga i da se stekne so zhivot vechen, togash treba da gi sledi Bozhjite zakoni, da pravi dobri dela i da bide sekogash spremen dobrovolno i na drago srce da se oddeli od onoa sto mu pretstavuva materijalno zemno bogatstvo.

E togash chovekot kje stane sovrshen i kje stekne zhivot vechen.

Otkoga kje stane svesen za seto toa, dokolku saka, mozhe da im se pridruzhi na onie koi go sledat Isusa:

Odi prodaj go imotot svoj i razdeli go na siromasi i kje imash sokrovishte na neboto, pa dojdi i vrvi po mene!

Zabelezhi, Isus ne veli "Odi prodaj go imotot svoj, razdeli go na siromasi i dojdi vrvi po mene, pa kje imash sokrovishte na neboto!"

Isus ne go stava kako uslov odenjeto, nitu veruvanjeto vo nego, nitu bilo sto drugo, osven neguvanje na svesta i pravenjeto dobri dela. Isus veli:

Ako sakash da bidesh sovrshen, odi prodaj go imotot svoj i razdeli go na siromasi i kje imash sokrovishte na neboto. Toa e potrebno za da stekni vechen zhivot: pazi gi zapovedite. A koga kje bidesh takov, togash mozhesh da pojdesh so mene bidejki togash nema da odish od nekakva MATERIJALNA KORIST, tuku kje odish odi taka ti velat SVESTA i SRCETO!

Toa e spirose onoa sto go veli Isus vo ovoj negov kus citat i tuka lezhi tajnata na negovoto uchenje.

Изменето од Messenger - 01.Октомври.2009 во 14:41
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 13:20
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Otkoga kje stane svesen za seto toa, dokolku saka, mozhe da im se pridruzhi na onie koi go sledat Isusa:

Odi prodaj go imotot svoj i razdeli go na siromasi i kje imash sokrovishte na neboto, pa dojdi i vrvi po mene!

Zabelezhi, Isus ne veli "Odi prodaj go imotot svoj, razdeli go na siromasi i dojdi vrvi po mene, pa kje imash sokrovishte na neboto!

Isus ne go stava kako uslov odenjeto, nitu veruvanjeto vo nego, nitu bilo sto drugo, osven neguvanje na svesta i pravenjeto dobri dela. Isus veli:

Ako sakash da bidesh sovrshen, odi prodaj go imotot svoj i razdeli go na siromasi i kje imash sokrovishte na nebotoToa e potrebno za da stekni vechen zhivot: pazi gi zapovedite. A koga kje bidesh takov, togash mozhesh da pojdesh so mene bidejki togash nema da odish od nekakva MATERIJALNA KORIST, tuku kje odish odi taka ti velat SVESTA i SRCETO!

А тој дел врви по мене? Доколку сака?!
Парафразирам: "Направи го сето тоа, и дојди по Мене, биди Мој следбеник!"
За да следиш некого, заради Него да го раздадеш сето она што го имаш и те каква вера треба да имаш. Која инаку би била поентата?

22 А кога Исус го чу тоа, му рече: „Уште едно не ти достига: продај си што имаш, и раздај го на бедните и ќе имаш сокровиште на небесата! Тогаш, дојди и следи Ме!”

Ќе имаш скровиште на небесата! Не спасение, туку само богатство на небото. "Потоа следи ме!"

Лука 12:34 зашто каде е вашето сокровиште, таму ќе биде и вашето срце.”

Матеј: 6:21 зашто каде е твоето богатство, таму ќе биде и твоето срце.”

Како што кажа: не можеш да им служиш на два господара; и на парите и на Бога! Ако им робуваш на материјализмот и парите, нема да имаш богатство на небото. Ќе бидеш премногу фокусиран на земните работи.

A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Attraction Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Септември.2009
Поени: 58
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Attraction Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 14:38

Која би била целта на нивното спасение?

Тие НЕ веруваат во Бога, а се обидуваат со своите дела да заработат место на Небото?

Зарем такво нешто постои? После смртта? Нема шанси! Тие ќе заспијат после умирачката.

Го отфрлаат Господ, не признаваат дека Тој постои, но бараат спасение? Ако нема Бог кој ќе ги суди, џабе им се делата нели?

Смешки невидени. Не гледам смисол во темава. Ако некој не верува во Бога од кого бара спасение, па и да има најдобри дела? Ич не ми е јасно.

Сакаш да кажеш и дека ако некој човек се роди во некое изолирано село, кадешто не знаат ни за бог ни ништо... Прави добри дела(на пример спаси човечки живот итн), ги сака најблиските како што се сака себеси итн итн. нема да оди во царството небеско само затоа што незнаел за бога?
Attraction is not a choice
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 15:24
Originally posted by Attraction Attraction напиша:

Која би била целта на нивното спасение?

Тие НЕ веруваат во Бога, а се обидуваат со своите дела да заработат место на Небото?

Зарем такво нешто постои? После смртта? Нема шанси! Тие ќе заспијат после умирачката.

Го отфрлаат Господ, не признаваат дека Тој постои, но бараат спасение? Ако нема Бог кој ќе ги суди, џабе им се делата нели?

Смешки невидени. Не гледам смисол во темава. Ако некој не верува во Бога од кого бара спасение, па и да има најдобри дела? Ич не ми е јасно.

Сакаш да кажеш и дека ако некој човек се роди во некое изолирано село, кадешто не знаат ни за бог ни ништо... Прави добри дела(на пример спаси човечки живот итн), ги сака најблиските како што се сака себеси итн итн. нема да оди во царството небеско само затоа што незнаел за бога?

Бог ќе бара од луѓето толку колку што им дал. Јас сум убедена дека секој човек на светов знае дека има Бог. А Бог се грижи за тоа секој да дознае за Неговото спасение.

Прашањето е дали секој го чул Евангелието, Радосната Вест?

Има две можности:
1. ќе одат во пеколот
2.ќе одат во рајот -ќе бидат судени на поинаков начин (Библијата не специфицира)
Бидејќи Исус е едниствениот пат за спасение, можеби ќе интервенира некако за нив.

Јован 14:6 Исус му рече: „Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене.

Но нема да може да влезе поради добрите дела што ги направил.

Римјаните 3:10-12 како што е напишано: „Нема никој праведен, нема ниту еден; нема разумен, нема кој да Го бара Бога; сите застранија, сите заедно станаа неполезни, нема кој да прави добро, нема ниту еден.”

Луѓето кои на слушнале за Исус можно е да одат во пеколот. Божјиот суд е праведен и доколку таа биде Неговата одлука, тогаш тоа е најправилно. Исто така, ако одат во Рајот, тоа би било правилно поради истите горенаведени причини.

Галатјаните 2:21 Не ја поништувам Божјата благодат, зашто ако правдата доаѓа преку Законот, тогаш Христос умрел напразно.

Римјаните 10:13-14 зашто: „Секој, кој ќе го повика Господовото име, ќе се спаси.”
Но, како ќе Го повикаат Оној, во Кого не поверувале? А како ќе поверуваат во Оној, за Кого не чуле? А како ќе чујат без проповедник?

20 А Исаија пак се осмелува да рече: „Ме најдоа оние, кои не Ме бараа, и им се јавив на оние, кои не прашуваа за Мене.”

Не можеме да знаеме стопроцентно.

Тоа Бог го остава на нас; ние да го шириме Евангелието за сите да чујат.
Римјаните: 1:5 преку Кого добивме благодат и апостолство, за да ги приведеме сите народи, кон послушноста на верата, заради Името Негово,

Битие (1 Moj.): 18:3 и рече: „Господи мој, ако најдов милост во Твоите очи, не одминувај го Својот слуга!

Псалм 119:41 О, Господи, нека Твојата милост дојде врз мене, и Твоето спасение според Твоето ветување.

Псалм 118:29 Благодарете Му на Господа, зашто е благ зашто е вечна Неговата милост!

2 Јован: 1:3 Благодат, милост и мир ќе бидат со нас од Бог Таткото и од Господа Исуса Христа, Синот на Таткото, во вистина и љубов.

Изменето од Rita.MD - 01.Октомври.2009 во 15:24
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Октомври.2009 во 16:56

Бог ќе бара од луѓето толку колку што им дал. Јас сум убедена дека секој човек на светов знае дека има Бог. А Бог се грижи за тоа секој да дознае за Неговото спасение.

- Бог ќе бара од луѓето толку колку што им дал.
    Ajde citiraj kade Bog go rekol ova?

- Јас сум убедена дека секој човек на светов знае дека има Бог.
    Prashaj gi ateistite

- А Бог се грижи за тоа секој да дознае за Неговото спасение.
   Citiraj te molam kade Bog lichno go veli ova.Ostavi gi    preraskazhuvachite i interpretatorite na strana.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,191 секунди.